icon

Rozvod ako blesk z neba

29. dec 2021

Včera mi bol doručený návrh na rozvod od môjho manžela. Nič neobvyklé za situácie keď je manželstvo v rozvrate , hádky na dennom poriadku , milenky a neviem čo .
Ale u nás nič také nebolo , normálne sme žili , spávali spolu , hospodárili spolu a zrazu BUM rozvod . Manžel bol a je doma, aj teraz prišiel z práce , najedol sa a hrá sa s deťmi . Keď som sa ho na to opýtala že čo to má znamenať ,tak že on už dlhodobo nie je šťastný , že potrebuje nutne životnú zmenu , že chce dať výpoveď v práci a niečo pocestovať po svete , spoznať nových ľudí .
On je 40+ , ja som tesne pred 40 tkou , máme tri deti , všetky plánované, najmenšie má 6 rokov, v septembri ide do školy. Byt v ktorom bývame je jeho , ešte pred manželstvom , ja mám svoj dvojizbový menší , ktorý je prenájme. Panika ma chytá , keď si len pomyslím že by som s troma deťmi mala ísť do dvojizbáku o rozlohe 62 m2, teraz sme v 110 m 2, môj byt je 25 km od mojej práce a škôl mojich detí . Všetko by som musela prekopať , zmeniť školy a zrejme aj premiestniť svoju kanceláriu . Od včera doobeda som poriadne nejedla , nikto o tom nevie len moja mama. Tá mi poradila aby som začala so zmenou hneď , tu a teraz . Tak som začala , jeho prádlo som povyhadzovala mimo prania a oprala len sebe a deťom, z koša na žehlenie prádlo to isté , to isté s jedlom .Prišiel z práce a dvíhal pokrievky na hrncoch a tam nič, že či som nevarila, vravím varila pre seba a deti . A on mi na to že či si ideme komplikovať do rozvodu vzájomne život ? Ja fakt neviem čo mám robiť , hádam prvýkrát v živote neviem čo robiť , ako sa chovať keď mi ide srdce a hlava doslovne vybuchnúť. Rozvodové konanie máme stanovené na koniec januára, o rozvod podal začiatkom augusta a to sme boli na dovolenke na Malorke koncom augusta, doslovne sme ju presexovali , a do včerajšieho dňa som si nič nevšimla , žiadny vážny rozkol .

lenkasarka
30. dec 2021

@kengurica samozrejme plne súhlasím. Človek ktorý má charakter sa deťom venuje či je rozvedený ,alebo nie. No a potom sú tu tí druhí.

lenkasarka
30. dec 2021

@sonicka19983 samozrejme v medziach zákona.

sonicka19983
30. dec 2021

@lenkasarka tak tak 😉 ale veľmi autorke držím palce.... kamarátka je čerstvo rozvedená, zostala s 2 deťmi v jednoizbáku lebo pôvodca detí odmietol odísť zo spoločného bytu a trval na predaji a rozdelení peňazí... Teraz ona chúďa si musí s deťmi hľadať podnájom a on si išiel ku frajerke do teplého 3izbáčiku.... najhoršie je, že žene s deťmi byt nikto neprenajme.... chápete pes alebo mačka v podnájme ok ale deti nie.... akože postavené na hlavu...

lenkasarka
30. dec 2021

@sonicka19983 je to ako píšeš postavené na hlavu,ale realita žiaľ. Preto som ti písala prečítaj si to ešte raz. Byt si kúpil pred manželstvom a autorka má taktiež svoj byt.

sonicka19983
30. dec 2021

@lenkasarka ach jo, tak už len držať palce....

acrobaleno
30. dec 2021

Tu má aspoň autorka veľké šťastie, že má svoj byt a je zabezpečená a sebestačná, aj keď má tri deti. Koľko je tu tém, kde ženy nemajú nič, nemajú kde ísť a nemá im kto pomôcť.

heleninamama
30. dec 2021

@acrobaleno Ja sa ani nečudujem, ako niektoré ženy po rozvode zle skončia, keď čítam také sprostosti ako aj v v tejto téme: jedna si myslí, že má nárok na polovicu manželovho bytu, ak v ňom roky bývala, druhá, že muž jej musí dať polovicu peňazí zo sumy, o ktorú sa mu jeho byt zhodnotil počas manželstva, ďalšia, že ich nerozvedú, ak žena nechce, iná, že muž musí zodpovedne zostať so ženou, ktorú nemiluje, lebo s ňou má deti...

lenkasarka
30. dec 2021

@heleninamama 👍🏻👍🏻

acrobaleno
30. dec 2021

@heleninamama ono je to skôr, že týmto štýlom by chceli tých chlapov potrestať, "spraviť im napriek". Ja to úplne chápem, ale málokedy to aj vyjde. Hlavne, keď z právneho hľadiska nemajú nič v rukách

luxus10
30. dec 2021

v tomto covid case daleko zajde....

vevesh
30. dec 2021

@heleninamama rozvod ma vzdy 2 premenne- muza a zenu. Ano, niektore zeny su neschopne /naivne a niektori chlapi pri zablesku novej (mladej) pipky chrapuni najhrubsieho zrna, ktorych zaujima akurat tak najnovsi objav a nikto nikto viac. Pri takejto kombinacii to dopadne zle a v drvivej vacsine pre zenu. V moslimskych krajinach, preto hufne a dobrovolne zeny prenechavaju deti chlapovi, nech sa aj s novou pipkou stara, co v nasich koncinach je nieco neslychane. Vsak donedavna zeny protestovali, ze by malo byt dieta otcovi zverene....a teda ja by som financne tiez snazila chlapa co najviac vytrieskat- lebo neskor nezmozes nic. Ani zaujem, ani peniaze...

pimpulka
30. dec 2021

@acrobaleno ...bohuzial mentalita vela zien stoji na tom ze: "vytrieskaj z neho co najviac eur...."ako pomsta

vevesh
30. dec 2021

@acrobaleno praveze, ked sa chysta odist, vies chlapa riadne vyzmykat. Do rozvodu podpise aj "certa", aby bol volny. Neskor uz nedostanes nic...

acrobaleno
30. dec 2021

@vevesh práveže som sa stretla s opakom. Asi to závisí aj od toho chlapa, či je úplný primitív alebo si chce svojím spôsobom takto očistiť svedomie.

moonlight1210
30. dec 2021

@sonicka19983 preco nechcu prenajat byt matke s detmi? lebo majitela psa a macky dostanes odtial ovela lahsie, keby nieco. Takze tak.

acrobaleno
30. dec 2021

@pimpulka ako pomstu určite nie, ale ak sú tam deti a tá žena sa má o čo oprieť v zákonníku pri rozvode, tak je to potom na jej šikovnosti.

vevesh
30. dec 2021

@pimpulka preco ako pomsta? Pan velkomozny tuto autorke rovno povedal, ze nech s nim neplanuje so ziadnou pomocou okolo deti (...lebo ide do Laosu). Tak nech financne vykryje "svoj buduci nezaujem". Nie ze on si preda byt a rozsafuje 180 tisic a zduchne do tramtarie, kde autorka ani alimenty neuvidi, nieto jeho logisticku pomoc s JEHO 3 detmi...

pimpulka
30. dec 2021

@acrobaleno presne tak, ale to sa vola rozvodove vyrovnanie...to je fer a v ramci zakonov...ale formulacia "vytrieskaj" vo mne neevokuje snahu o ferove jednanie, ale to je len moj nazor

tomas115
Autor odpoveď zmazal
vevesh
30. dec 2021

@acrobaleno u nas bola presne ta argumentacia- vyhoreny, bla bla bla, tiez do rozvodu aktivny manzelsky zivot s mamou a ako prekvapko na nasu svadbu dal rozvod. Takze na nasej svadbe nebol nikto z mojej rodiny. Pred rozvodom podpisal cokolvek, len aby mohol ist k novej, a prvy rok este sem tam zakopol - o surodenca viac, o mna menej. Teraz s odstupom par rokov vymenil nas-vlastne deti, za deti novej (nie vlastne). Mojho postihnuteho surodenca videl raz na 5 minut za rok- byva 30 metrov dalej a dal darcek za 5 eur. Zaraba cez 2500tisic....mne pre istotu nic a mojim detom tiez nie- sme daleko, naco sa namahat. Aj tak to vie skoncit....

pimpulka
30. dec 2021

@vevesh ja to rozumiem, len pozrime sa na to triezvo: moze svoj byt predat?ano moze....moze s peniazmi robit co chce?ano moze....jeho povinnost je po rozvode sa majetkovo vysporiadat-ak je co a potom platit sudom urcene alimenty- tie z laosu lahko da....to hovorim ako priklad, bohvie kde bude....a patrilo by sa dodrziavat navstevy deti ako sud urci, ale to ho asi nik neprinuti k tomu...vyznie to skaredo ale je to jeho vola ci bude alebo nie navstevovat deti....samozrejme to bude ina tema ak bude striedavka...

tomas115
30. dec 2021

@heleninamama Lepsie by som to nenapisal.

Zeny si neviem z akeho dovodu myslia, ze muz potom ako mu porodia deti je ich majetok a je POVINNY sa o ne starat.. Neviem moja vizia zivota bola taka, ze so zenou sa spolu starame o deti tak aby sme im v zivote co najviac pomohli. Ak sa mam miesto dietata starat este aj o neschopnu zenu tak dakujem, tak som si svoj zivot nepredstavoval. Za dalsie ja nie som nikoho majetok a takisto ani zena nie je moj majetok a v akomkolvek bode zivota sa moze rozhodnut odist.. Ano slobodne. A ja takisto. Stavaju sa zle veci a ak sa to stane, tak nech sa paci, sadneme si k stolu a dohodneme sa na veciach okolo deti a rozideme sa ako dvaja slusni ludia. Takisto pokladam za normalne ak zarabam 5000E mesacne aby som bez akychkolvek problemov dal svojmu dietatu 500E mesacne. Zena nech sa o seba stara samozrejme sama , ma ruky a moze pracovat. Ak sa jej to nepaci tak kludne si deti vezmem ja ale s tym asi suhlasit nebude,lebo zial zeny si pod pojmom alimenty mylne predstavuju peniaze pre seba a svoj zivot. Toto teda ja odmietam, ja zarabam na seba a moje deti, nie na cloveka ktory je zdravy a vie sa zivit sam. A ak chce milostpani velky byt s terasou tak nech si nan zarobi.

lenkasarka
30. dec 2021

@pimpulka konečne pár žien ktoré reagujú racionálne

bluka2
30. dec 2021

Prečítala som prvých 6 strán, ale napíšem na inú strunu, ak to uz niekto nespomínal potom. Nie je to žiadna obhajoba, k morálnemu hľadisku sa nevyjadrujem, ale myslím, že viem, čo zrejme hovorí.

Samozrejme, nedá sa uplne vylúčiť milenka, ale absolútne vôbec nemusí byť a osobne to odhadujem na žiadnu ženu za tým. To čo hovorí tvoj skoro ex muž, že ho ubíja normálny život, takým ľudí som stretla napríklad v strede Sahary kopec. Baby, týchto mužov je plno - to vám zaručujem, len sa pohyvujete očividne na iných adresách - Európania, zanechali dobré práce, všetko a išli, ani nemali nejaké extra plány, proste išli, lebo boli v rutine a prestali byť spojení so svetom, so sebou, vlastný život utekal pomedzi prsty, rok za rokom a chceli od života niečo viac, čo spoločnosť určuje ako nejaký ideál - rodina, veľký byt, 3 deti, raz ročne dovolenka v nejakej nudnej turistickej destinácii, čo tiež v podstate nie je žiadna zmena. Pre nich to proste nie je ideál. Oni potrebujú žiť spoznávať, cítiť, inak upadajú na psychike. A on vie, že nemôže tak ďalej žiť. A to nie je úplne zlé, lebo mohol by sa pretvarovat a snažiť zapadnúť do spoločenského ideálu, ale jedného dňa by už nevládal a nastal by možno nejaký skrat. Poznáte tie prípady, že úplne normálny sused vyzabijal celú rodinu? Všelijaké amoky? Možno by povedala ich manželka to isté: všetko v normale, sex pravidelný atd.
Z ich pohľadu uz dlho im je v spoločenskom normále ťažko a z nejakého dôvodu ich ani najbližší partner nechápe, respektíve to možno ani nevidí, necíti alebo mu to nemôže povedať, lebo by si ho vysmiala, nepochopila alebo niečo také.
On na tých cestách bude hľadať aj ľudské spojenie, ktoré si myslí, že momentálne nemá. Myslím, že to vníma taký že deti sú dosť veľké a že im to raz vysvetlí a dúfa, že pre to budú mať väčšie pochopenie. Proste ako opisujes jeho a seba, to znie trochu ako protiklady, lebo si spomenula tu dovolenku na Malorke. Pre človeka ako on je to absolútne posledná voľba. Prečo ti to nepovedal? Nie že by to bolo múdre, ale asi aj vedel, že jeho destinácie by si na 100% zavrhla, lebo COVID, malária a pod.?
Ja to vidím ako istý coming out - niektorí zistia, že sa už nemôžu pretvarovat, že nie sú gay, tvoj muž už nemôže tento bežný životný štýl.
Baby ti už dobre poradili. Ja by možno išla do začiatkov vzťahu, že čo vás spájalo, lebo z tohto textu vyzeráte byť úplne rozdielni ľudia, ale tak zas nejako vzniklo toto manželstvo a 3 deti, nie? Asi teraz riešiš existenčné otázky, ale možno aj na psychoanalýzu príde čas, ale samozrejme, dá sa to uzavrieť aj tým, že je to kkt. Samozrejme, mohol ti to povedať inak, než poslať žiadosť o rozvod, ale asi to vidí tak, že by to len predĺžilo to, k čomu to z jeho strany nezvratne speje. Myslím, že nejako takto možno uvažuje

vevesh
30. dec 2021

@pimpulka ja hovorim z realnej skusenosti- ano, ma/nema narok na nieco. Ale ak ona bude robit problemy pri rozvode (a on bude chciet sa co najskor rozviest), tak ustupi so svojho prava. A nevidim dovod, preco by mu nemala robit problemy- vsak jej do fungujuceho vztahu naserviroval rozvod z cista jasna. O detoch pomlcim. Je ine, ak by par mal dlhodobe problemy, tak si povedia, ze kvoli detom to budu riesit kludne. Ale takto- doteraz si pametam scenu surodenca, ktory mal 18 rokov, ked mu to otec siel povedat. Tiez rovnaka schema ako u autorky- ziadne hadky, na dovolenke boli spolu, do rozvodu spolu nazivali, vsetko ok....len jedneho dna on to takto nechce a bolo vymalovane...

lenkasarka
30. dec 2021

@vevesh a nie je ľahšia cesta sa dohodnúť ? Prečo robiť problémy? Keď on ustúpi v niečom jej ,ona jemu, nejaký kompromis isto nájdu. Určite je to lepšie pre oboch a hlavne pre deti.

bluka2
30. dec 2021

@luxus10 v pohode si v COVID čase pocestovat môže. Pomaly neviem o krajine, kde by sa nedalo dostať.

pimpulka
30. dec 2021

@bluka2 velmi zrely uhol pohladu, suhlasim maximalne

tomas115
30. dec 2021

@lenkasarka Presne tak, dvaja normalni ludia sa dohodnu. Nevidim v tom ziadny problem. Ak je z tych dvoch jeden nenormalny tak potom zial pridu na rad pravnici.

moonlight1210
30. dec 2021

Inak, ja by som nenastojila na striedavke, ked on chce cestovat.
On si odcestuje, tak mozem nastojit na tom, aby si bral det, kolko chcem. Samotna logika mi povie, ze mu nic nemozem. On si ich moze brat a nie je povinny si ich brat.

Na druhej strane by som sa nad tym zamyslela z toho hladiska, ze ked ho prejde faza objavovania slobody a vrati sa a zrazu pre nieco bude chciet byt zas starostlivy rodic, so striedavkou bude mat lahsie otvorene dvere, aby na mna tlacil, ze mu deti teraz musim povinne poslat.
Bez ohladu na vsetko, co bolo doma, kym bol niekde prec. Na ich pocity.

Nehovoriac, ked s nimi chces niekam vycestovat.
A ked kedykolvek budes potrebovat na nieco jeho suhlas, hoci on bude tisice km daleko a mozno nezastihnutelny. Bude vam to komplikovat zivot.

Rozumnejsie bude, aby na si o nu poziadal, az sa zo svojho sebaobjavovania vrati a bude uz ustalenejsi.
Ak bude mat zaujem si poziadat.
A deti ho vidiet. Zas tiez nie je fer, ked niekto bude znasilnovat ich pocity, ak ho nahodou nebudu chciet tak rychlo a hned vidiet. Ale budu musiet, lebo otec ma papier zo sudu.
A zase ked by chceli a vitali to, ze ho uvidia, nie je problem sa pre zaciatok stretnut i bez papiera.