icon

Rozvod ako blesk z neba

29. dec 2021

Včera mi bol doručený návrh na rozvod od môjho manžela. Nič neobvyklé za situácie keď je manželstvo v rozvrate , hádky na dennom poriadku , milenky a neviem čo .
Ale u nás nič také nebolo , normálne sme žili , spávali spolu , hospodárili spolu a zrazu BUM rozvod . Manžel bol a je doma, aj teraz prišiel z práce , najedol sa a hrá sa s deťmi . Keď som sa ho na to opýtala že čo to má znamenať ,tak že on už dlhodobo nie je šťastný , že potrebuje nutne životnú zmenu , že chce dať výpoveď v práci a niečo pocestovať po svete , spoznať nových ľudí .
On je 40+ , ja som tesne pred 40 tkou , máme tri deti , všetky plánované, najmenšie má 6 rokov, v septembri ide do školy. Byt v ktorom bývame je jeho , ešte pred manželstvom , ja mám svoj dvojizbový menší , ktorý je prenájme. Panika ma chytá , keď si len pomyslím že by som s troma deťmi mala ísť do dvojizbáku o rozlohe 62 m2, teraz sme v 110 m 2, môj byt je 25 km od mojej práce a škôl mojich detí . Všetko by som musela prekopať , zmeniť školy a zrejme aj premiestniť svoju kanceláriu . Od včera doobeda som poriadne nejedla , nikto o tom nevie len moja mama. Tá mi poradila aby som začala so zmenou hneď , tu a teraz . Tak som začala , jeho prádlo som povyhadzovala mimo prania a oprala len sebe a deťom, z koša na žehlenie prádlo to isté , to isté s jedlom .Prišiel z práce a dvíhal pokrievky na hrncoch a tam nič, že či som nevarila, vravím varila pre seba a deti . A on mi na to že či si ideme komplikovať do rozvodu vzájomne život ? Ja fakt neviem čo mám robiť , hádam prvýkrát v živote neviem čo robiť , ako sa chovať keď mi ide srdce a hlava doslovne vybuchnúť. Rozvodové konanie máme stanovené na koniec januára, o rozvod podal začiatkom augusta a to sme boli na dovolenke na Malorke koncom augusta, doslovne sme ju presexovali , a do včerajšieho dňa som si nič nevšimla , žiadny vážny rozkol .

heleninamama
30. dec 2021

@vevesh Tu chcú ženy deti do výlučnej starostlivosti aj kvôli alimentom. Drvivá väčšina celé roky totiž nepracuje alebo má minimálnu mzdu a bez alimentom by často neprežili. Druhá vec je, že do manželstva neprinesú nič a neuvedomujú si, že skutočnosť, že ak má muž vlastné bývanie pred svadbou je pre ne nevýhoda. Presne na toto doplatila aj bratrancova žena - tešila sa, že sú za vodou, mala manžela s novým domom, neplatili ani úver, teda si viac dopriali - výlety, dovolenky, nákupy, do práce sa nehrnula, on ju nenútil. Po 8 rokoch doma s dvoma deťmi odišla z toho domu s cestovnou taškou.
Jedna vec je ľutovať chudery živoriace s deťmi v podnájme, ale treba vidieť, čo tomu predchádzalo a poučiť sa z toho.
A on o tom rozvode premýšľal určite dlhodobo. To, že ona si nič nevšimla a mala pocit fungujúceho vzťahu, je druhá vec. Papiere podal v auguste, mal teda minimálne 4 mesiace čas ich stiahnuť - neurobil to. Čiže vedel, čo robí. Nebol to unáhlený krok.
A neverím v žiadne vyhorenie, potrebu cestovať a podobné moderné duchovné kraviny. Je to zrejme racionálny chlap, úspešný, materiálne založený... presne takých mám okolo seba a takí nemenia myslenie a životný štýl. Oni menia ženy. Určite je v tom príbehu iná žena, zrejme ju mal dlhšie a možno je už aj tehotná. Veď autorka sa to dozvie.

pimpulka
30. dec 2021

@vevesh to tiez berem, lenze nezabudaj...my tu vidime a citame iba jeden uhol pohladu,.....manzelkin...manzelov nazor nepozname....cize napriklad to, co vsetko bolo za jeho konanim neohlasit rozvod a tvarit sa do poslednej sekundy ako happy family tiez ma nejaky dovod...to vie zatial jedine on...my tu mozme max tipovat co a preco tak ci onak spravil a ci vobec nejaka milenka existuje....

luxus10
30. dec 2021

@bluka2 vsak daco dobre ulapi a bude to mat aj s bonusom plus.....🙂

vevesh
30. dec 2021

@lenkasarka lahsia cesta -ano, pokial od toho muza nic nechce a nepotrebuje. Ale to nie je autorkin pripad- minimalne o ten 4 izbovy byt a nejake finacne odskodnenie by som bojovala, kedze deti su male a idu tazke casy...

luxus10
30. dec 2021

@pimpulka no co bolo za tym -5 mes si predlzit full servis , vypocitavy....sebecky...

vevesh
30. dec 2021

@heleninamama tak vies, mudri sa ucia na chybach druhych, hlupi na vlastnych. Ja som tiez casom prehodnotila svoj pristup k vztahom a manzelstvu a k urcitym veciam v ramci manzelstva a teraz vyzretejsia pristupujem k niektorym problem uplne inac ako ked som bola mlada a neskusena....

lenkasarka
30. dec 2021

@vevesh ty si stále nepochopila pointu. Ty bojovať môžeš aj za modrú lagúnu. Otázne je či máš na niečo nárok,právo ,alebo nemáš z právneho hľadiska.

pimpulka
30. dec 2021

@vevesh touto logikou potom aj on moze bojovat o manzelkin 2izbacik...ved aj v Laose budu tazke casy🙂odskodnenie za co?za volu rozviest sa pripadne za teoreticku milenku?ani jedno ani druhe neni trestne, ziaden narok na odskodne

tomas115
30. dec 2021

O byt bojovat nemozes pretoze je jeho. Ak bude chciet najde s autorkou kompromis tak aby im ostal a preda ho jej, ked sa vyjadrila ze ho chce a deti sa v nom citia dobre..To sa da najst kompromis aj medzi vyskou vyzivneho a odkupnej cene za byt.. Prave o tom sa ti dvaja normalni ludia budu rozpravat a dohdovat.

Odskodne za to ze uz s nou nechce zit? Si robis srandu dufam.

pimpulka
30. dec 2021

@luxus10 tazko povedat co za tym bolo, my jej manzela nepozname...nie kazdy muz vnima full servis ako nejaky nenahraditelny bonus, ale uznam su aj taki...

vevesh
30. dec 2021

@bluka2 takyto vyhoreny chlap neodchadza zo dna na den...a ked ano, tak akurat s taskou a tisickou v ruke🙄🙄🙄nie ze plany ako si on popreda, peniaze vyuzije, o deti nezakopne a este nech ma plny servis do rozvodu, dokym sa zena z bytu zbali a oslobodi ho.... Mm ma tiez taketo stavy, ze ho zivot v eu nebavi- poslem ho na par dni/mesiacov prec a je v pohode. A kludne bude byvakovat kade tade aj s tisickou. Ale kto si to v europe moze takto dovolit a kolko ludi to naozaj aj zvlada/zvladne? Vsak vela ludi je zvyknutych na standard a vela ludi chce ukazovat, hlavne na poziciach a nie byvakovat niekde na upati himalaji ci vietname ako bezdak. Vacsina- a k tym patri aj moj otec- nie su tieto typy a "vyhorenie" bola/je akurat vyhovorka za novu pipinu a novu rodinu....

mpg
30. dec 2021

@lenkasarka Treba si nájsť skúsenú právničku, lepšie ženu, aby boli zabezpečené deti, lebo to sú ešte dosť malé deti. A čo bude s nimi ak ona napr. ochorie?

lenkasarka
30. dec 2021

@mpg v teoretickej rovine sa môžme baviť aj o tom ,že Ochorieť môže aj on o týždeň o dva o rok tak ako ona. Obaja sú rodičia majú sa podieľať rovnako na výchove atd. Povedz ako prinutis človeka ak nechce? Čím guľovnicou? Ani tou! Kľudne moze mat aj 8 advokátov,ani jeden ho neprinúti starať sa ak nechce.

bluka2
30. dec 2021

@vevesh mne sa to zdá iný prípad než ty a tvoj muž. Ty vidíš, kedy má tvoj muž dosť a si v pohode s tým, že ide na pár dní či mesiacov preč. To neznie tak, že je to aj u nich tak. Skôr to znie tak, že ona ani netušila, že jej manžel má dosť. Preto by som tvoju situáciu neinterpretovala na nich

karolinakr
30. dec 2021

Tvoj muž v 40ke veľa rozumu nepobral. Tak ked dostane 200 000 za byt a všetky peniaze rozflaka, potom akože čo, kam sa nasťahuje alebo doživotne bude 800 eur najomne platiť? Tak nech ten byt prenajme a z toho bude mať na letenku, aj aku taku stravu aj ten hostel prinajhoršom , ked si najde brigadu v tej ktorej krajine, na dôchodok bude sa mať kde vratiť. Taketo debilne napady rozfofrovať majetok môžu mať tinedžeri a nie dospely ľudia, čo maju navyše zodpovednosť za 3 deti. Každý rodič sa snaži po smrti niečo deťom odkázať tento žije zo dňa na deň hurá systémom a za mnou potopa...nevadí, na tvojom mieste mu kúpim knižku Finančné plánovie, Ako sa nedostať do bankrotu, a Ako šetriť--

vevesh
30. dec 2021

@pimpulka
@lenkasarka ale vsak su este stale v hre 3 nezaopatrene deti (a minimalna vyzivovacia povinnost nejakych 13 rokov sudiac podla najmladsieho dietata ) a jeho plan odteperit sa niekam, kde nase sudnictvo ma pravomoci toaletneho papiera....takze ma za co bojovat a ma aj pravo na nejake financne odskodnenie z JEHO majetku, kedze to nie je pre nu, ale pre deti...

ukulela
30. dec 2021

@elizabet173 ziska cas si poriesit veci k jej spokojnosti. Ja som v tomto svina. Slapala by som na to, aby som dostala byt. Kupila, ale za lepsichpidmiebok, nie 180 litrov. A tiez piriesila veci s pravnikom takto ked zistla, ze o mesiac sa rozvadza, bude v zhone a strese. Ziska cas a poriesi strategiu.

solemami
30. dec 2021

@tomas115 nikde som od nej necitala ze jej "super manzel" povedal - nemusis sa bat. postaram sa o vas financne aj o ubytovanie. su to predsa aj moje deti a mali by mat financnu istotu a strechu nad hlavou.
jedine co jej povedal - pobal sa aj s detmi a ja si zoberiem peniaze za MOJ BYT a budem si uzivat slobodu

karolinakr
30. dec 2021

Aktualne som sledovala na IG dvoch manželov ako išli na cesty na bicykli celá Južná Amerika, ale robili lekarov v UK najprv, ťahali nočne, nadčasy a z usporeného išli rok na cesty, ako prišla korona vratili sa domov aj s 2 psami, Ten byt nech si necha ako zabezpeku, čim je človek starší, aj zdravie odchadza a človek nevydrží toľko robiť ako v 18ke

elizabet173
30. dec 2021

@heleninamama s tým, že ženy v návale radosti z toho, že muž má dom alebo byt ešte pred svadbou, nedomyslia, že im nepatrí ani patriť nebude, súhlasím. Ale nie s tým, že deti chcú kvôli alimentom. Žena, ktorá by zostala po rozvode bez detí, môže pracovať aj na jeden a pol úväzku, alebo mať prácu a brigádu, či pracovať v trojzmennej prevádzke a v pohode sama vyžije, aj keď zaplatí alimenty. No naopak, je to horšie, s dvomi, tromi deťmi nemôže byť v jednoizbovom byte, nemôže pracovať na zmeny, ak nemá rodičov, ktorí jej pomôžu s deťmi, čiže vezme aj slabšie platenú prácu, aby stíhala školu, škôlku, deti a domácnosť. Aká je výška alimentov na Slovensku, vieme všetky, stačí sa začítať do pár tém tu na MK. Už len to, že je v roku 2021 možné poberať na dieťa 30 eur mesačne, hovorí za všetko. Takže kvôli alimentom to robí len mizivá časť žien, ktoré mali cielene dieťa s veľmi dobre situovaným mužom, aby si takýmto spôsobom zabezpečili financie. Ale väčšina žien chce deti do svojej starostlivosti preto, lebo vie, ako by dopadli u otca, ktorý sa im nikdy nevenoval, nehral sa s nimi, nedokáže sa o nich postarať, pije, je agresívny, drogy a pod. Alebo aj bol vzorným otcom, no odkedy má nový objav, rak ho deti nezaujímajú.

elizabet173
30. dec 2021

@ukulela na jeho byt nárok nemá, môže byť sviňa, aká chce. Je jedna vec, čo by si ty robila a druhá, či je to právne možné. Píše, že niečo do toho bytu investovali, ale bolo to málo a je to pochopiteľné, lebo byt sa opotrebovával, nie som právnik, ale ak byt on nadobudol pred svadbou, má zrejme smolu. Právnik jej poradí hneď, na to nepotrebuje pol roka a ja osobne by som to chcela mať čím skôr za sebou. Akú stratégiu tam vymyslíš?

lenkasarka
30. dec 2021

@vevesh ale no tak 🙈 skúsim teda inak. Deti majú právo na výživné. To sa dá posielat aj z Bangladéša,to snáď vieš. Manželia sa majetkovo vysporiadajú. Kto ako nalozi so svojim majetkom je jeho vec. Ak sa rozhodne prehajdákať, prepit,alebo presexovat 300 tis. Eur je to len jeho vec. Chápeš? Jediná jeho povinnosť je platiť alimenty. O morálnej sa nevyjadrujem

vevesh
30. dec 2021

@bluka2 ano, moj muz mi to povie a riesime- tam je aj kulturny rozdiel. Ale otec urobil presne to, co autorkin muz, zo dna na den, a teda nikdy nemal tuzbu cestovat, nemal problemy, mal fulservis...a tiez zo dna na den, ze nie je tak stastny a ze si zivot neuzil a bla bla.....a jedine, co urobil, bolo,ze vymenil zenu a deti za ine, nie vlastne, ale lepsie....🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️nic nic nic v jeho zivote sa nezmenilo, iba ze uz sa nemusi starat o postihnuteho surodenca, lebo uz s nim nebyva pod jednou strechou🤐🤐🤐

pimpulka
30. dec 2021

@vevesh ale ved ja som presne to iste pisala...ze ma povinnost platit sudom stanovene alimenty, ak deti ostanu u zeny....nie som sice pravnik, ale nemyslim si ze manzelka ma narok na nieco z jeho bytu vo forme investicie pre nezaopatrene deti....na nezaopatrene deti sluzia alimenty....deti mozu jedine dedit ten jeho byt,ale zeby on mal povinnost zaziva este detom z bytu nieco davat, to asi ne....vravim, mat milenky, rozviest sa moze kazdy, je to jeho slobodna vola,nie trestny cin....

bluka2
30. dec 2021

@solemami čítala si, že ona zarába viac než on? Nevidím, kde nastáva problém so zabezpečením deti. Treba na zabezpečenie deti 2 výplaty alebo ako to myslíš? Vsak tu veľa rodín žije z jednej výplaty - mužovej.Tak rovnako sa dá žiť z peňazí zarobených ženou. Nejde o pohlavie, len o výšku zarobku. Druhá strana platí alimenty. Nejedná sa tu o ženu vo finančnej tiesni, má majetky, má prácu, má schopnosti zarobiť, má polku koníka, ktorý napíše všetky pohľady, čo existujú a ako inteligentna žena si nechá poradiť aj právnikom a finančne si to už nejako dobre zariadi.

maciatkolulu
30. dec 2021

Nechce sa mi veriť a nie nepatrím medzi tie, co ti napíšu, že on je debio a ty chudera, ale reálne sa mi nechce veriť, že si si nič nevšimla. Chlap co dôjde do takéhoto stavu dôvod ma. Ci je to iná žena, či iné, ale má. Myslím, že už je teraz všetko jedno. A neboj v 2izbovom byte sa dá v pohode s 3 deťmi žiť.

vevesh
30. dec 2021

@lenkasarka chapem, ale napisem ti to aj inak- neviem sice ako sk sud, ale v nemecku by mu pekne vyratali prispievacu sumu a blokli jeho alikvotnu prispievaciu cast penazi dopredu, lebo uspech vymahat alimenty z bangladesa je pre nemecko ci slovensko nulovy...a so zvyskom nech si robi, co uzna za vhodne...

bluka2
30. dec 2021

@vevesh hm, zrejme sa ťa táto téma osobne dotýka. Stále je tu možnosť, že nie je z tých ako tvoj otec

ukulela
30. dec 2021

@heleninamama pisala som, ze nerozvedu na prvom pojednavani z fleku. Do vianoc zili ako rodina, sex, darceky, dovolenky a o dva tyzdne ich jednoducho nerozvedu, len ak by prisli s dohodou. Su tam deti, poslu ich do poradne. Hotovo. Rozvedu mozno na druhom pojednavani o polroka. Ona bude mat cas poriesit byt, zatlacit na neho, ze ak chce rozvid, tak za takychto podmienok a hotovo.

heleninamama
30. dec 2021

@elizabet173 Možno máš inú skúsenosť ako ja. Ja nemyslím chlapov-niktošov, ktorým súd určí 30 eur na dieťa a tie z nich nevytlčie ani exekútor. Takúto komunitu našťastie okolo seba nemám. Myslím chlapov zabezpečených a s dobrým zárobkom. Mám nejednu rozvedenú kamarátku a dieťa je v podstate spoluživiteľ. Chlap pošle alimenty, plus zaplatí dieťaťu aj navyše - krúžky, oblečenie elektroniku... Na ženu kašle, má zvyčajne novú, ale svoje deti sponzoruje, hoci časovo sa im veľmi nevenuje, ale to nerobil ani predtým. To sa od takéhoto typu chlapa ani nedá očakávať.