icon

Rozvod ako blesk z neba

29. dec 2021

Včera mi bol doručený návrh na rozvod od môjho manžela. Nič neobvyklé za situácie keď je manželstvo v rozvrate , hádky na dennom poriadku , milenky a neviem čo .
Ale u nás nič také nebolo , normálne sme žili , spávali spolu , hospodárili spolu a zrazu BUM rozvod . Manžel bol a je doma, aj teraz prišiel z práce , najedol sa a hrá sa s deťmi . Keď som sa ho na to opýtala že čo to má znamenať ,tak že on už dlhodobo nie je šťastný , že potrebuje nutne životnú zmenu , že chce dať výpoveď v práci a niečo pocestovať po svete , spoznať nových ľudí .
On je 40+ , ja som tesne pred 40 tkou , máme tri deti , všetky plánované, najmenšie má 6 rokov, v septembri ide do školy. Byt v ktorom bývame je jeho , ešte pred manželstvom , ja mám svoj dvojizbový menší , ktorý je prenájme. Panika ma chytá , keď si len pomyslím že by som s troma deťmi mala ísť do dvojizbáku o rozlohe 62 m2, teraz sme v 110 m 2, môj byt je 25 km od mojej práce a škôl mojich detí . Všetko by som musela prekopať , zmeniť školy a zrejme aj premiestniť svoju kanceláriu . Od včera doobeda som poriadne nejedla , nikto o tom nevie len moja mama. Tá mi poradila aby som začala so zmenou hneď , tu a teraz . Tak som začala , jeho prádlo som povyhadzovala mimo prania a oprala len sebe a deťom, z koša na žehlenie prádlo to isté , to isté s jedlom .Prišiel z práce a dvíhal pokrievky na hrncoch a tam nič, že či som nevarila, vravím varila pre seba a deti . A on mi na to že či si ideme komplikovať do rozvodu vzájomne život ? Ja fakt neviem čo mám robiť , hádam prvýkrát v živote neviem čo robiť , ako sa chovať keď mi ide srdce a hlava doslovne vybuchnúť. Rozvodové konanie máme stanovené na koniec januára, o rozvod podal začiatkom augusta a to sme boli na dovolenke na Malorke koncom augusta, doslovne sme ju presexovali , a do včerajšieho dňa som si nič nevšimla , žiadny vážny rozkol .

vevesh
30. dec 2021

@bluka2 je, ale ja tipujem na novu rodinku ako na cestovatelsky vyhoreny tip🙃

nnikka
30. dec 2021

@bluka2 tak to je riadne sebecké uvažovanie. Ono od rozkoše sa aj psy besnia, ale čo tie deti...? Veď na tie by sa mal brať ohľad v prvom rade. Či, keď sa mi znepáčia, schovám ich do skrine, ale si ich bude s manželkou prehadzovať ako pinpongove loptičky? S takýmto sebeckým uvažovaním prichádza riadne nešťastie. Nuda+sebeckosť= pýcha a tá predchádza pád.
Ešte ma napadlo, že kto doma šťastie nemá, márne ho v cudzine hľadá... Osobne si myslím, že v najbližšom roku bude veľmi ľutovať, čo všetko stratil a čo získal(skoro nič + problémy). Bez ohľadu na to, či tam niekto druhý je alebo nie.

lenkasarka
30. dec 2021

@vevesh tu sme na Slovensku a fungujú slovenské paragrafy. S tým Bangladéšom si vôbec nepochopila,ale nič prekvapivé.

pimpulka
30. dec 2021

@vevesh jaj tak ano, v kazdom state to je inak...na SR takto...ale napriklad-ak sa nemylim- v Norsku staci mat frajera, zit s nim v jeho vlastnom dome a po pol roku spoluzitia ta zena ma rovnake "pravomoci" aj v majetkoch ako keby bola jeho zakonita manzelka...a nemusia byt ani manzelia...kazdy stat to ma inak....toto len ako priklad

maciatkolulu
30. dec 2021

@vevesh dovolím si oponovať.... Ako zdarna exnanzelka som šťastná, že môj ex s požehnaním súdu nezobral o MOJ majetok. Nieto, že by nám niečo nechal.... Alebo by mu súd nariadil nám dat. S podnikateľa so ziskom sa stala svihnutim prutika troska, čo nemala ani cent a starať sa o neho museli rodiča. A súd sa zmohol na biedne výživné, ktoré neplatil NIKDY NA CAS. 3x trestné oznámenie, so smiechom uhrádza v posledný možný deň. Exekúcie. Kto s tým mal podľa teba prácu a nervy? On nie.... Takže toľko k vymozeniu majetku pre deti na sk. Chlapi vedia ako ja to, ale ani žienky nezaostávajú. Takže zaručene by bolo dobre poznať druhu stranu. Každá minca....

vevesh
30. dec 2021

@lenkasarka pochopila, a stale pred paragrafmi ma prednost dohoda. Cize manzelka vie ziskat aj viac, ako jej podla paragrafu nalezi, ak sa s muzom dohodne. Tie nastupuju, az ked sa dohodnut neda...

leonie28
30. dec 2021

@autorka tak ako to ďalej pokračuje?

maciatkolulu
30. dec 2021

@vevesh vieš dohoda je možná, ale zase zíde z očí zíde z mysle a ani nejaký notár to veľmi neosetri. Ver mi.. Iba pečiatka so súdu je istá, aj keď ani to ti dajme tomu pravidelne výživné nezaručí, ale elektrárne, školu, krúžky, plynarne, naftu a všetky náklady matky to nezaujima🤣🤣ta musí platiť všetko nacas

maciatkolulu
30. dec 2021

@vevesh samozrejme, že za tým bola ženská..... 😉Ale samozrejme, že ja som bola paranoidna hysterka. Až do doby kým nezačala byť hysterka ta druha, že dofrasa nehnuteľnosť atd boli reálne moje(ďakujem nebohej babke za jej rady...) a chlap mal veľké hovno.

lenkasarka
30. dec 2021

@vevesh ale veď ja som o dohode písala. Musela by si čítať s porozumením,ale ty si si trvala na svojom. Treba uvažovať racionálne. Chapem emócie.

vevesh
30. dec 2021

@maciatkolulu tak toto je "normalna prax" aj v nemecku, ze z prosperujuceho podnikatela je v pripade alimentov socialny pripad. Pokial nieco chlap nevlastni- vtedy to bere sud do "zabezpeky" okamzite- tiez nie su blbi.....a tu im daju aj dostatocny cas sa pripravit- bud nic nemat alebo zdrhnut🤐🤐🤐 ale prave preto by som sa snazila pred rozvodom nieco od neho dostat, lebo po rozvode uz s najvacsou pravdepodobnoatou neuvidi nic...

ukulela
30. dec 2021

@tomas115 nie, ked porodim muzovi dieta, on nema povinnost sa o mba starat. Jeho zavazkom je dieta. Skratka len debil zduxhne od 3 malyxh deti s tym, ze to zvladnu. Takeho len osrat a ziskat od neho aspon poriadne adekvatne vyzivne. Btw autorka si zarobi dost. Ale rozvodom a kupou bytu, kde ziju, jej klesne prijem. Ona pride o svoj byt a teda aj prachy z prenajmu. Plus hypo. Neviem, ci tento pan otec pocita s vyzivnym vobec...

bluka2
30. dec 2021

@nnikka z časti súhlasím, ale toto "najbližšom roku bude veľmi ľutovať, čo všetko stratil a čo získal(skoro nič + problémy)." nemusí vôbec tak byť. Ako hovorí, možno sa ani nevráti, keď uvažujeme v časovom horizonte 10 rokov, kým sú deti dospelé.
V tej cudzine, mimo bežnej reality sa náhodou toho dá veľa nájsť na nepeňažnej úrovni. Stretnúť podobne zmýšľajúcich ľudí. Dokonca keď som žila v Mozambiku, veľa projektov vznikalo tak, že nejaký človek bol na ceste bicyklom okolo sveta, spojil neziskovku x s niekým z firmy y, ktorej nadácia dala 200.000 na niečo, ....ani sa mi nechce vypisovať, aké zaujímavé a veľakrát prospešné spolupráce takto vznikajú. Možno nájde nejakú činnosť, ktorá ho bude napĺňať. Toto je trochu sexizmus, že si tu predstavujeme chlapov ako nejaké bytosti, pre ktorých je najväčšie potešenie mať nejaký "servis". Je takých možno veľa, ale aj veľa takých nie je

heleninamama
30. dec 2021

@pimpulka Neverím, žeby bolo Nórsko úplne bezprávnym štátom a takto by šliapalo po ľudských právach a ochrane súkromného majetku.
Takéto názory sú len zbožným prianím chudobných žien, ktoré sa nezmôžu na nič lepšie ako parazitovať na niekom.
Ak raz vlastním nejaký majetok, tak len spolubývajúci mi naň nemôže v civilizovanej krajine siahnuť.

maciatkolulu
30. dec 2021

@vevesh tak ak myslíš ženskú lstivost, to beriem😉😉😉😉

vevesh
30. dec 2021

@maciatkolulu ano, presne toto si vystihla- som nevedela ako to pomenovat. Nie dohodnut sa, ale vyuzit to, co sa da legalne🤪😜

pimpulka
30. dec 2021

@heleninamama vravim, nemam skusenost, ja som to takto pocula, mozno to bola neuplna nepresna info....nepatrala som viac...tym som chcela len ako (mozno blby) priklad napisat ze kazdy stat ma ine zakony,niektory viac niektory menej benevolentne

elizabet173
30. dec 2021

@pimpulka myslím, že sa mýliš, aj keď zákony v Nórsku nepoznám, to by si totiž žiadny muž k sebe do bytu v živote nikoho nenasťahoval, iba keby bol na hlavu padnutý a v tejto téme je aj tak zbytočné riešiť iné štáty

lenkasarka
30. dec 2021

@elizabet173 to by bolo na sk milionárok 😂

nnikka
30. dec 2021

@bluka2 aj ja takých poznám, ale to sú ľudia, ktorí sú už od detstva zvyknutý, že zbalila batoh a idú v sandalkach, pripadne fanatici okolo zvierat... koní... Ktorí sa vyspi aj na skale zakrytý lístím.
A zjedia aj jablko od cesty. Ale nie človek, čo sedí v kancli a sníva za PC že prejde Saharu a domov keď príde tak hneď kuká do hrncov a ťahá čisté slipy z komody. Každopádne som zvedavá a dúfam, že autorka napíše, čo ho k tomu viedlo.

ukulela
30. dec 2021

@elizabet173 ja netvrdim, ze ma narok. Cesta je len sa financne vyrovnat. Ona od neho moze byt kupit. Ale preco by mala predat svoj byt aj chatu? Musisi to premysliet. Co je lepsie, co predat, co zalozit, .. kolko ziadat vyzivne. A hlavne ide o to nerobit detom stres. Odide im rodic a este sa stahovat? Ona samemoze vratitdo svojho2izbaku. Je v inom meste, daleko do skol aj prace. Takze tak. Opakujem. Ona si je vedoma, ze na byt narok nema. Musia sa dohodnut. A ak vytlcie o 30 000 nizsiu sumu, bude to len jej plus.

maciatkolulu
30. dec 2021

@vevesh tak to beriem, ale v tom prípade,odporúčam sa usmievať, variť a prať... 😇😇😇😈😈😈

baskustek
30. dec 2021

Akože nerozumiem tomu, byt predá, za utŕžené peniaze bude cestovať a užívať si a keď sa vráti, kde bude bývať a z čoho? Toto je real?

bluka2
30. dec 2021

@nnikka oo tak ja poznám aj takých ľudí, že jeden deň sa vyspia na nákladnom vlaku na železnej rude a inak bežne fungujú v obleku na reprezentatívnych miestach. Tiež dúfam v rozlúštenie

junovedievca
30. dec 2021

Vela uz bolo popisaneho.drž sa....veľa sily a hlavne mysli na deti

adkalu
30. dec 2021

Nič ne narobíš, on je rozhodnutý... Už asi nerieš príčiny, prečo, načo, začo a neplytvaj energiu na pomstu. Mysli na seba a deti. Vyries v prvom rade bývanie, deti, aby boli čo najmenej traumatizovane, ty si vylizes rany neskôr. Mysli teraz hlavne prakticky, ja by som s nim už nebývalá, dovolenie si na rozvod pýtať nemusel, ale oznámiť to mohol. Skus tu cele nejako dôstojne prežiť. Áno nemusia vás rozviesť na prvý krát, ale to tiež nemusí byť výhra sa v tom utapat dlhšie. Nepitvaj sa v tom, neanalyzuj, lebo si ešte viac ublížis. Je to od neho veľmi nepekne, ale, žiaľ stáva sa to.

simca06022011
30. dec 2021

to je riadny tupec, vies co by som povedala, ok.. ak z tohto dovodu vas rozvedu samozrejme. Ale deti pekne na striedavku aby si "pocestoval". Egoisticky tupec, bohuzial u chlapov po 40tke to sledujem dost cast, ale napr. aj u zien, ze chcu zrazu zmenu. Mne sa to jeho pretvarovanie vrcholne nepaci. Vsetko ok, hra sa na rodinku a pride ti takato "posta".

kengurica
30. dec 2021

Ľudia, ale tu nejde o peniaze. Autorka podniká, vie sa o seba aj deti finančne postarať. Časovo to bude horšie.
Ide o pocity detí. Najstaršie ma 13, potom 10 a najmenšie 6 ! Si chlap neucvedomuje, čo to urobí s ich psychikou? Že ocko sa na ne VYSRAL ?

elizabet173
30. dec 2021

@ukulela máš pocit, že toto je muž, s ktorým sa dá dohodnúť?
@baskustek nevieme nikto, ako to v skutočnosti je, píšeme tu len domnienky, nevie to ani autorka témy. Možno mu fakt preplo, možno je v nejakej sekte, možno má priateľku, ktorá je zazobaná, možno sa chce vrátiť potom k rodičom, možno sa nechce vrátiť nikdy....možností je veľa

minutka
30. dec 2021

@kengurica samozrejme ze v 1.rade ide o deti, zenu, rodinu… ich pocity stavy emocie hodnoty. Lenze ja by som to takemu spinavcovi nedarovala ani financne. Nech si chlapec nemysli ze si bude cestovat s lahkou hlavou a plnou penazenkou. Smrad