icon

Rozvod alebo pauza vo vzťahu

1. jan 2026

Manzel prisiel kratko pred Vianocami, ze uz je unaveny zo vztahu, ani nevie, ci este nieco ku mne citi. Ze potrebuje pauzu. Par dni sa na to pobalil a isiel byvat k mame. Cez den chodi za detmi, nieco malo doma porobi.
Nebudem asi vysvetlovat, ze som z toho v soku. Prve dni som preplakala, snazila sa o tom s nim rozpravat, ale to je cely on, nikdy o pocitoch vela nehovoril, vzdy si to nejako poriesil sam v hlave a potom to vyklopil.
Po prvych dnoch, kedy mi bolo smutno, mala som zmätok, sa vsak u mna zacina dostavovat pocit hnevu, nenavisti, hladania zlych veci na nom, co sa strieda s pocitom, ze ako nam je tu bez neho fajn, taky väcsi klud, neviem to ani vysvetlit. Dokonca ked pocujem strngat kluce vo dverach, nejako mi je nevolno. Asi tu nie ste psychologicky, ale je tento jav normalny?
Ako myslim v procese nejakeho vyrovavania sa so sokom? Je to prechodne? Lebo zacinam byt sama zmetena, ci to je len nejaka obrana z bolesti. Ja som doteraz totiz citila, ze ho lubim. A teraz som si neka neni ista.
Neviete, mali ste to tak niektora, pripadne mozno vasi rodicia?
Co mam robit?

anonym_3a1098
1. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_3a1098 Praveze z mojej strany som nevidela nejake zavazne problemy, iba bezne prevadzkove veci. Ale on si to vo svojej hlave zjavne nemyslel.

@anonym_autor keď si to tak vezmes je to brutal, z ničoho nič len tak že chce pauzu....strašne sklamanie a šok, som zvedavá ako sa to vyvinie a som aj zvedavá ako sa vyvinie moje manželstvo

autor
1. jan 2026
@anonym_3a1098

@anonym_autor keď si to tak vezmes je to brutal, z ničoho nič len tak že chce pauzu....strašne sklamanie a šok, som zvedavá ako sa to vyvinie a som aj zvedavá ako sa vyvinie moje manželstvo

@anonym_3a1098 NIektori ti muzi to proste nezvladaju ten zivot. Tu zataz. Toto som si ja vsimla na svojom muzovi, ze s nim bolo vzdy dobre, ked nebol problem a ked problem bol, tak to nezvladal. Komunikacia s nim vtedy bola taka, ze ked sme sa o tom bavili, pritom sme riesili veci, ze ako to urobit nabuduce inak, lepsie, tak som vzdy mala pocit, ze on si to vztahuje na seba a podla toho aj reaguje, cim nie je schopny to riesit konstruktivne.
Zaujimave je, ze inych veciach to tak nema (pracovnych napr.), iba v partnerskych, resp vztahovych (aj k inym clenom rodiny). Ja myslim, ze si to nesie z rodiny. Tam sa tiez rodicia nevedeli o nicom v klude porozpravat.

anonym_a9f696
1. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_3a1098 NIektori ti muzi to proste nezvladaju ten zivot. Tu zataz. Toto som si ja vsimla na svojom muzovi, ze s nim bolo vzdy dobre, ked nebol problem a ked problem bol, tak to nezvladal. Komunikacia s nim vtedy bola taka, ze ked sme sa o tom bavili, pritom sme riesili veci, ze ako to urobit nabuduce inak, lepsie, tak som vzdy mala pocit, ze on si to vztahuje na seba a podla toho aj reaguje, cim nie je schopny to riesit konstruktivne.
Zaujimave je, ze inych veciach to tak nema (pracovnych napr.), iba v partnerskych, resp vztahovych (aj k inym clenom rodiny). Ja myslim, ze si to nesie z rodiny. Tam sa tiez rodicia nevedeli o nicom v klude porozpravat.

@anonym_autor Presne ako sa pytas: https://www.preventivne.sk/dusevne-zdravie/na-c... Ono to vyrovnavanie sa so stratou je rovnake ci je to strata, ze niekto zomrie, alebo sa rozidete... ma to orvnake fazy, si uz vo faze hnevu, moze to oscilovat, mozes niektore fazy preskocit, mozes sa do niektorych vratit...

tinka3435
1. jan 2026

Telo ti samé hovorí ako sa veci majú

anonym_3a1098
1. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor hmmm očividne máme celkom podobne situácie, aj mm pochádza z ťažkého prostredia, rodina bola úplne dysfunkčna, veľa veci si vzťahuje na seba, vie sa rýchlo uraziť, moc všetko berie osobne. Málokedy vie niečo riešiť beh emócií, konštruktívne a čo má najviac serie, rád vyčíta a vyčíta veci staré aj roky, občas keď sa hádka vyvinie "správnym" smerom

sissy27
1. jan 2026
@anonym_autor

@sissy27 Tak zatial kvoli detom to riesime tak, ze akokeby tu normalne fungoval, okrem toho spania prec. Mozno to tak v uvode vyznelo, ze sa komplet odstahoval, ono je to skor take, ze tam chodi prespavat.
Ono v tom asi bude ina zena, ked tak premyslam, kedze vlastne cez den "dokaze" byt tu, iba na noc odchadza. U mamky je, parkrat som s nim vtedy volala, ale samozrejme nemusi tam byt nonstop. Co ja viem, co on mame hovori a co hovori mama jemu?
No ale dakujem pekne teda, takze takto som dopadla?

Len baby fakt ma skor zaujimali tie emocie, ze ako si to zrovnat, aby som vedela co k nemu ozaj citim, co nie je zakryte hnevom, alebo lutostou a tak.

@anonym_autor deti neoklamete.
Kamosi si presli niecim podobnym, tiez sa on dostal do nejakeho bodu, kde nevedel co dalej. Ale nebola v tom ina zena a s manzelkou sa dohodli na pravidlach, s detmi to odkomunikovali primerane veku. Pomohlo to, obom, su spolu, uz je to tak 15 rokov.
Mne by vadila ta neistota, nekomunikacia, zahmlievanie, pretvarka pred detmi. Chapem krizu, ale nie ze bude mne robit zo zivota pakaren. A ak je v tom druha, tak by som to vyriesila zanho a rychlo.

motylik2559
1. jan 2026

@anonym_autor Ahoj, tvoje pocity su uplne v poriadku, prezivas neistotu. Hnev, zmätene pocity, ci ho lubis/ci nie su tiez v poriadku. Avsak neodpoviem ti na to, ci ho stale skutocne lubis, to ti druhy clovek nepovie, na to prides postupne len ty sama. Velmi ti kvazi zo dna na den ublizil necakane, tak sa v tebe moze prelievat kvantum emocii...od smutku, cez pocit lasky k nemu, cez zurivost na neho, pocit ze ako mozes vobec takeho lubit, frustracie, hnev, atd. Zial najhorsie je, ze ti nepovedal skutocny dovod, ten dovod- preco. Jeho komunikacia je horsia ako stovka rura, o to horsie je to pre teba. Ano mozes toto vsetko citit a tvoje pocity sa budu hojdat dokym si to neujasnite. Dokonca vselijake emocie ta mozu prevalit, ak ked uz ten dovod budes poznat, ale budes citit aj malu ulavu (ze ten dovod uz vies). Daj mu cas max do konca tohto tyzdna a nech ti narovinu povie ako dospely ferovy chlap o co sa jedna. A povedz mu, ze si zasluzis vediet ten pravy dovod toho celeho. Bud silna, drzim ti palce♥️

romiada
2. jan 2026

@anonym_autor maš pravo na všetky emocie. Ved si človek a nie stroj. Je normalne sa takto citiť po šoku. Každý ma svoj spôsob ako veci prežíva. Ja som pri kríze zvracala - žaludok roztraseny ako huspenina. Vo mne to vrelo. Potom som sa vyrevala z podoby. Schudla. Nespala som. Hlava na plne obratky: čo ,prečo, ako

anonym_421248
2. jan 2026
@anonym_3a1098

@anonym_autor hmmm očividne máme celkom podobne situácie, aj mm pochádza z ťažkého prostredia, rodina bola úplne dysfunkčna, veľa veci si vzťahuje na seba, vie sa rýchlo uraziť, moc všetko berie osobne. Málokedy vie niečo riešiť beh emócií, konštruktívne a čo má najviac serie, rád vyčíta a vyčíta veci staré aj roky, občas keď sa hádka vyvinie "správnym" smerom

@anonym_3a1098
@autor
no mám to doma podobné. MM tiež pochádza z nefunkčnej rodiny, kde sa mama stále uráža, zdúva, treba sa jej prosiť a velebiť ju. Jeho to na nej neskutočne rozčuľuje, ale robí mi presne to isté. momentálne sa už týždeň nebavíme za totálnu banalitu. Vždy to je takto po nejakej nezhode, odúva sa, som mu ukradnutá, rozvádzal by sa a ja neviem, ako k nemu pristupovať. Mám svoju hrdosť, nechcem sa príliš vnucovať, ale nie je mi to jedno... Dosť rozmýšľam o návšteve nejakého terapeuta, nech mi poradí, ako pristupovať k takému človeku....

hopsas
2. jan 2026

@anonym_autor asi ta nepotesim ale na základe mojich pozorovaní zo života je v takýchto prípadoch za tým vždy iná žena. Vždy. Ale nevzdávaj sa. Videla som aj dosť veľa prípadov keď to manželia ustáli.

autor
2. jan 2026
@anonym_3a1098

@anonym_3a1098 Ale niekedy premyslam, ci je to aj genetika?

autor
2. jan 2026
@anonym_421248

@anonym_3a1098
@autor
no mám to doma podobné. MM tiež pochádza z nefunkčnej rodiny, kde sa mama stále uráža, zdúva, treba sa jej prosiť a velebiť ju. Jeho to na nej neskutočne rozčuľuje, ale robí mi presne to isté. momentálne sa už týždeň nebavíme za totálnu banalitu. Vždy to je takto po nejakej nezhode, odúva sa, som mu ukradnutá, rozvádzal by sa a ja neviem, ako k nemu pristupovať. Mám svoju hrdosť, nechcem sa príliš vnucovať, ale nie je mi to jedno... Dosť rozmýšľam o návšteve nejakého terapeuta, nech mi poradí, ako pristupovať k takému človeku....

@motylik2559 Podla mna to sam presne nevie, co citi a co chce.
@romiada A ako to u vas dopadlo?
@anonym_421248 My ked sme sa povadili, skoro vzdy som to bola ja, co sa dosla udobrit. Rozumej, ja som si to sa za nim vydiskutovat a ja iniciovala sex, lebo nak nasa domacnost fungovala normalne, tam nebolo take, ze ticha domacnost a podobne, to mna nebavi. Dost sa ma dotklo, ked mi vytkol, ze uz nevladze znasat, ze ako dlho trva po hadke, kym sa to dostane do starych kolaji. Hovorim si, co? Co si ty spravil preto, aby to bolo hned v poriadku? Ja myslim, ze on sa vidi v uplne ino svetle.
Inak tiez mam pocit, ze sa muz sprava podobne ako jeho otec, hoci viackrat povedal, ze taky byt nechce. Preto sudim, ze nie je schopny sa vidiet s odstupom.

pseudomonas87
2. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_3a1098 Ale niekedy premyslam, ci je to aj genetika?

@anonym_autor no čo sa týka povahy určite tam hrá úloha genetika, aký ten človek bude, či pohodak, alebo bude riešiť každú volovinu.....

tamtamka26
Autor odpoveď zmazal
anonym_421248
2. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_421248 My ked sme sa povadili, skoro vzdy som to bola ja, co sa dosla udobrit. Rozumej, ja som si to sa za nim vydiskutovat a ja iniciovala sex, lebo nak nasa domacnost fungovala normalne, tam nebolo take, ze ticha domacnost a podobne, to mna nebavi. Dost sa ma dotklo, ked mi vytkol, ze uz nevladze znasat, ze ako dlho trva po hadke, kym sa to dostane do starych kolaji. Hovorim si, co? Co si ty spravil preto, aby to bolo hned v poriadku? Ja myslim, ze on sa vidi v uplne ino svetle.
Inak tiez mam pocit, ze sa muz sprava podobne ako jeho otec, hoci viackrat povedal, ze taky byt nechce. Preto sudim, ze nie je schopny sa vidiet s odstupom.

@anonym_autor nie, žiadna snaha ani u toho môjho. išla som na 2hý deň po hádke, že nechcem, aby sme sa hádali a kazili si sviatky - pohádali sme sa ešte viac! nevidí zo svojej strany žiadnu chybu, nič si neprizná. Keď sme sa zoznámili, kydal na svoju mamu, aký zlý majú vzťah, akú zlú povahu má a teraz? ja keď niečo poviem o jeho mame, nič z toho nie je pravda.

pseudomonas87
Autor odpoveď zmazal
autor
2. jan 2026
@anonym_a9f696

@anonym_autor Presne ako sa pytas: https://www.preventivne.sk/dusevne-zdravie/na-c... Ono to vyrovnavanie sa so stratou je rovnake ci je to strata, ze niekto zomrie, alebo sa rozidete... ma to orvnake fazy, si uz vo faze hnevu, moze to oscilovat, mozes niektore fazy preskocit, mozes sa do niektorych vratit...

@anonym_a9f696 Dakujem,. vobec neviem, v ktorej faze som. 🙂

autor
2. jan 2026
@anonym_421248

@anonym_autor nie, žiadna snaha ani u toho môjho. išla som na 2hý deň po hádke, že nechcem, aby sme sa hádali a kazili si sviatky - pohádali sme sa ešte viac! nevidí zo svojej strany žiadnu chybu, nič si neprizná. Keď sme sa zoznámili, kydal na svoju mamu, aký zlý majú vzťah, akú zlú povahu má a teraz? ja keď niečo poviem o jeho mame, nič z toho nie je pravda.

@anonym_421248 No moj ale napriklad nepovie kriveho slova na svoju rodinu. Co si myslim, ze je tiez urcity problem, pretoze kazdy mame predsa chyby. Cize to vnimam ako popieranie, ktore sa potom musi zakonite kdesi inde prejavit.

romiada
2. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor pol roka som bola odsťahovana. Navštevovala som psychologičku lebo moj muž nechcel. Tam som si upratala trochu pocity a prvotný šok. On si vobec nepripusťal ze mame problem. Až potom ku koncu. Navrhla som mu rozvod . A potom prosil on mňa aby sme sa nerozvadzali a dali to dokopy.

autor
2. jan 2026
@romiada

@anonym_autor pol roka som bola odsťahovana. Navštevovala som psychologičku lebo moj muž nechcel. Tam som si upratala trochu pocity a prvotný šok. On si vobec nepripusťal ze mame problem. Až potom ku koncu. Navrhla som mu rozvod . A potom prosil on mňa aby sme sa nerozvadzali a dali to dokopy.

@romiada A ta kriza bola tiez taka, ze bol unaveny zo vztahu?

romiada
3. jan 2026
@anonym_autor

@romiada A ta kriza bola tiez taka, ze bol unaveny zo vztahu?

@anonym_autor nie , boli za tym vyhovorky ako to so mnou nevie a neda sa so mnou žiť. Pričinou bola nevera. Ako Ti tu pisala niektora kočka. Moze byt za tym ina žena. Sama som to zažila.

autor
3. jan 2026
@romiada

@anonym_autor nie , boli za tym vyhovorky ako to so mnou nevie a neda sa so mnou žiť. Pričinou bola nevera. Ako Ti tu pisala niektora kočka. Moze byt za tym ina žena. Sama som to zažila.

@romiada ste ustáli neveru? Klobúk dole. A Š nou to mal vážne? Ako dlho to trvalo? Vážim si ze tak otvorene hovoris. Nech viem na čo sa môžem pripraviť.

anonym_54e345
4. jan 2026

Pozri sa, netreba ho ospravedlnovat, a ty by si nemala byt takato empaticka a ludska k nemu.. Chlapi zas az tak komplikovani nie su, odisiel, lebo s tebou nechce byt..tot. Vsjo. Ty budes laskava a neviem co a on o par mesiacov ta vypne a bude ta rieist len ako administrativnu polozku ktoru treba vybavit..
Odisiel, fajn.. Rozvod, alimenty, dohoda, cau.. Na co do toho tolko investovat? Lebo manzel? Lebo spolocna minulost? Prave ju zahodil..

anonym_780add
4. jan 2026

sadnut si ako dvaja dospely a porozpravat sa ..navrhnut manzelsku poradnu alebo psychologa .. rozvod je uz ta posledna faza .. no treba problemy riesit a rozpravat sa a nie od nich utiect a ty budes cakat ako tela kedy sa milostivy vrati a ci vobec..

katariinam
4. jan 2026

...nechaj cas- pre vas oboch, uvidite.. nemusis sa hrnut do rozvodu ale po nejakej dobe si musite sadnut, ze co sa deje, kto co chce a nechce... a hlavne uprimne...

letfenixa
4. jan 2026

Toto opakovanie vzorcov z pôvodnej rodiny bez snahy o nadhľad a zmenu je úbohé.

ria900
4. jan 2026
@anonym_autor

Aby som uprimne odpovedala, taky pokles sa mi javil poslednych par rokov, myslela som, ze je to aj vekom, ze uz proste nevladze ako pred par rokmi. Uz ma 46. Tak po 40-ke sa mi zdalo, ze uz mu vykonnost klesa. Tak celkovo, ze aj ako partner uz sa tak nepretrhol, ani ako otec. Dovtedy celkom fajn, snazil sa.
@anonym_77f24f Ja som to brala ako prirodzeny vyvoj, vsak nebudeme donekonecna okolo seba ako hrdlicky.

@anonym_d086a4 Dakujem, toto si poriesim, skor som hladala odpoved na svoje emocie, v ktorym sa nejak teraz nevyznam.

@anonym_autor a prečo by ste okolo seba ako hrdlicky byt nemohli aj v tomto veku.
Aj my sme mali krízu a teda otvárala som oči, čo sa mu deje, Ale komunikovali sme a komunikujeme stále. Ale ani jeden z nás nespomenul slovo pauza alebo rozvod. Toto, čo urobil len tak nebude. Ja som presvedcena, že je v tom iná žena.
A ako celkom nerozumiem postoju jeho matky. To ho akože prijala s otvorenou náručou?

anonym_e30267
4. jan 2026

@anonym_autor žiadny muž v takom veku neodíde len tak, keď v tom nie je druhá žena.Jednoducho skúša aké to bude bez vás, alebo ho trápi svedomie.Chudak unavený veď skús, že aj ty si unavená nech sa vráti k deťom a ty odídeš.Ja som muža poslala preč, keď mali deti 3 a 5 r utiekol k matke hoc mohol bývať v kancelárii Pol roka sme boli bez neho, ale asi 3x týždenne chodil za deťmi.Ani sme si nevšimli, že nie je doma.Ale po pol roku sa vrátil, ja som nerobila scény brala som to tak, že možno sa k sebe ani nevrátime.U mňa dosť klesol tým, že 36 r chlap utiekol k matke pritom mal peniaze na podnájom, alebo miestnosť v kancelárii.Odvtedy ubehlo 11 r a všetko v poriadku.Ale nikdy nepochopil prečo som to spravila A momentálne mi tak pije krv, že by som ho zbalila znova😆

anonym_e30267
4. jan 2026

@anonym_autor od rodiny a deti sa neuteká.Mal povedať na rovinu idem preč, chcem sa rozviesť
A nie tento mackopes chodiť ako do holubnika a mať svoj čas.Nech ho dopraje aj tebe ja som odchádzala, keď prišiel za deťmi

evkatk
4. jan 2026

Keď ťa nechce, tak sa mu nevnucuj. Taj hlboko neklesni. Je možné, že má inú a teraz odskúšava, s ktorou mu bude lepšie. Popros ho, na dohodnutý termín s deťmi a koľko bude na ne prispievať. V každom prípade ho už späť neprijmi. Nikdy to už nebude vzťah, v ktorom by mali žiť deti. Mysli na ne.