icon

Som precitlivená, alebo to teta prehnala?

10. dec 2024

Ahojte boli sme na rodinnej oslave aj s 15 mesacnou dcerkou. Bola tam aj jedna teta z takej vzdialenej rodiny. Ta zacala hned horekovat ako to ze mala este sama nechodi ze to ju musime ucit (akokeby sme to neriesili furt dovtedy). Nad tym som len mavla rukou. No lenze potom ochvilu zacala zase ze ake to je cudne ze malo rozprava a jej Simonka (dnes 30 rocna zena btw.) v tomto veku uz spievala a recitovala cele basnicky a furt rozpravala. No nasa dcera zopakuje uplne vsetko po nas rozprava pekne aj trojslabicne slovicka niektore ale teda vo vetach naozaj nehovori a mne to pripada na jej vek az nadstandard. Celu tu oslavu mala nejake cudne pripomienky. Teraz po mesiaci ma volala mama nech idem niekam kde bude aj tato teta a povedala som jej ze nemam chut preto ze som mala pocit ze mi naschval rype do dietata a ze to len ja som aka prehaklivena a z komara robim somara. Ako co ja viem? Ja sa na nu nehnevam ale nechce sa mi ju uz pocuvat a nemyslim si ze som prehaklivena ale objektivne z nej mam cudny pocit...

basska_b
10. dec 2024

Uff... milujem taketo reci... porovnavanie... ale bud fakt rada a vdacna, ze tato teta neni tvoja svokra. Kolko zien toto zije a pocuva od svojej mamy alebo svokry a stretavaju sa ovela castejsie ako raz za rok na nejakej oslave. Vyhni sa kontaktu a mas klud... ja mam 3 deti a jedna recitovala basnicky skor, dalsia zas chodila ako prva, dalsi jedol lyzicou ako prvy... kazdy nieco ine niekedy inokedy

smajliica
10. dec 2024

“No vidíte, a niektoré ženy vo vašom veku sú prezidentky, doktorky, alebo riaditeľky a vy ste iba …. a tiež vam to nikto dookola neopakuje.”

ema22270
10. dec 2024

Na rozpravanie je to naozaj skoro v 15mes,,, este má cas na nejake extra rozpravanie. Nas syn ma 2r 4mes a nejako teda sa nejde pretrhnut s rozpravanim stale je to velmi babatkovske a malo. Ale nechavam tomu este cas. Taketo tety si nevsimaj..

autor
10. dec 2024

@basska_b ano moja mama to robila konkretne mne ale ako babka sa zatial ukazuje na jednotku

kitycat
10. dec 2024

Vsak a to je tazke povedat
- este nechodi, zatial si len trenuje okolo nabytku alebo
- zatial par slovicok, rozumie vsetkemu, nechapem ako to leti, prednendavnom take babo :D
- recitovat basnicky? No na to ma casu, vsak farby nevie poriadne...
Ja neviem co riesis.
Moja lezala 6m iba na chrbate, potom sa konecne otocila, len na jednu stranu, no a spat na chrbat sa neotocila nikdy. To ked som videla u inych deti tak pre mna uplne sci fi. Chodit sa zacala pokusat v tych 15m. Slovicok malo, nezaujem vseobecne, myslela som ze prve slovo snad na Vianoce a teraz mi dava trojslovne vety typu "to je mama" ked lezime pri zaspavani alebo " pod sem, uz aj" alebo "je to gol" nechapem, no a to dieta si najde svoju cestu, netreba nan tlacit.
PS: nocnik ma na haku a ja to v zime nemienim silit :D

cukroska
10. dec 2024

@lucka_ke asi tak.V každej rodine sa taký nájde..

vilma7
11. dec 2024

Neriešila by som a kvôli tomu by som sa určite nevyhybala rodinným stretnutiam..moja mama sa tiež niekedy poznámky, tak jej hneď poviem...áno, vtedy bolo.vsetko inak, všetky deti boli pomaly geniálne. No hold smola, doba sa mení, ľudia tiež.

martinka13
11. dec 2024

Šla by som a jemne by som jej naznačila, nech nerýpe. Prípadne, nech Ťa podpori aj Tvoja mama, ak sú si bližšie. Ak by nepomohlo, už by som sa jej vyhýbala.

milanemila
11. dec 2024

Mala si ju “uzemnit” hned na oslave 🤷🏼‍♀️ teta chodime k pediatrovi a vsetko je ok, kazde dieta je ine. Ak by nepomohlo a neprestala by, tak by som ju poslala doprdele, nech sa nestara.
Moj maly mal 1,5r v oktobri a teda ziadne pesnicky ani basnicky nehrozia ani rozpravanie vo vetach. Povie tak do 20 slov.
Moj mu zacal rozpravat 3r a ja tiez nie nejak extra skoro a mame obaja vysoku skolu, vieme 2 cudzie jazyky a mame dobru pracu, takze netreba lamat palicu 😂

vrabcek15
11. dec 2024

Autorka, skús to zahodiť za hlavu, alebo jej normálne povedz, že : ,, jeej teta Zuzka ste veľmi zlatá, že sa tak zaujímate o zdravie a vývin mojej dcéry,ale nebojte sa vyvíja sa dobre, podľa pediatria je všetko je v poriadku, síce nieje ako Vaša Simonka, ktorá v jej veku už recitovala básničky,ale pokiaľ viem tak do životopisu si to neuviedla, podmienka na prijatie na výšku to tiež nie je a dnes sa jej na to nik nepýta✌🏻😁" alebo niečo v podobnom zmysle..ja viem je to des,ale tieto porovnávačky tu vždy boli aj budú...a neskončia🤣treba ich slušne odpáliť 😁😂

tetapetra
11. dec 2024

Ja som v tomto veku už čítala ústavu USA. Kašli na to

aileen_mt
11. dec 2024

Chod na oslavu a maj pripravene nejake dobre reakcie, ak by sa take reci zase zopakovali. Ak bude treba, tetu s nadhladom stopni. Nebudes predsa kvoli tomuto VAS ukracovat o rodinne stretnutia a pekne zazitky...

tiezjedna
11. dec 2024

to sú tie staršie ročníky, tie majú pocit, že všetko robili najlepšie, rodili dokonalé deti a mali patent na rozum😉 a najhoršie je, že niektorí majú nutkavú potrebu to neustále predhadzovať komukoľvek, kto im príde do cesty.... Ale na akciu, kde dotyčná bude by som nešla, pokiaľ by som tam nechcela ísť fakt moc. Nemám rada zbytočné kecy.

bielalabut
12. dec 2024

určite mala jej dcéra v 15mes. prečítanú aj encyklopédiu... nerieš... ak tam chceš ísť pousmej sa nad jej rečami a uži si pekný deň

gabika20
12. dec 2024

Skôr neznamená vždy lepšie.

Jej dieťa chodilo v jednom roku, vaše chodilo v osemnástich mesiacoch, a to je jedno.
Jej dieťa trénoval na nočník vo veku dvoch rokov, vaše netrénovalo na nočník až do štyroch rokov, a to je jedno.
Jej dieťa spoznalo všetky jeho písmená a čísla ešte pred škôlkou, vaše nemali záujem až do štyroch, a to nevadí.
Jej dieťa prespalo celú noc o tri mesiace, vaše nespalo celú noc až do dvoch rokov, a to je jedno.

Pretože včasné dosiahnutie vývinových míľnikov neznamená z dlhodobého hľadiska nič.

Pretože vysokoškolská profesorka sa nebude čudovať, koľko rokov mali jej študenti, keď vedeli počítať do sto alebo hláskovat svoje mená
A nikto nebude vedieť, či absolvent Harvardu alebo generálny riaditeľ mal cumlík alebo netrénoval na nočník až do piatich rokov.

Najviac záleží celé dieťa,
kto sú,
a akí sú láskaví

Tak nechaj ten tlak ísť,
a nechajte svoje deti byť deťmi.

Neponáhľajte ich v detstve,
a nech ich zmeškajú
pretože sú príliš zaneprázdnení plnením míľnika za míľnikom.

Okrem toho, skôr neznamená vždy lepšie.
Znamená to len skôr.

jeennyv
12. dec 2024

@autorka neries, ako bolo spomenute spomienkovy optimizmus,kazdy je iny..kazdy tiez hovori, ze ja ako decko som v 1 roku rozpravala a az v 16 mes chodila, ale ze som ako decko bola ukecana a celkovo u nas deti v rodine skor hovoria a nahodou, ked niekto ci v rodine ci inde prehovori neskor, je to na halooo..to si vobec neber tak, to kazdy berie zo svojej skusenosti

senta_sofia
12. dec 2024

Fascinuje ma, ze si pamata 28 rokov dozadu a vie presne, co recitovala jej 15mesacna dcera 😀 Minimalne ty si vdaka tete budes pamatat, co tvoja 15 mesacna nevedela. Niektori ludia su netaktni, ale treba sa nad to povzniest

mrs_m
12. dec 2024

15 mesačná recitovala básničky. 😁 Mor ho, Detvana a Slávy dceru, nie? Na Hviezdoslavov Kubín sa doma hrávali. 😂 jaaj tieto reči, a to určite za to jej dieťa bolo geniálne, lebo ona bola dokonalá matka. Poznáme také, nájdu sa v každej rodine. Jednoduché " áno teta, som na hovno matka a moje dieťa je zaostalé" by ju mohlo umlčať .😉

nikaeli
12. dec 2024

Moja dcéra začala chodiť práve v 15.mesiaci. Neskôr v škole vyhrávala atletické preteky..
Syn začal ako tak zrozumiteľne rozprávať po treťom roku. Dnes je prvák, plynule číta a nadovšetko miluje angličtinu - pokyny v pracovnom liste si prečíta aj po anglicky..

Buď v pohode, máš zdravé dievčatko, nenechaj sa tetkou vykoľajiť. Ak tam nechceš ísť, tak jednoducho nechoď. Poďakuj za pozvanie, že už máte iný program. Nemusíš plniť očakávania iných 🙃

veronicka88
12. dec 2024

Nepripúšťaj si...ale ja by som nešla nidke tiež🤣ale to je len tým že ja som už v tak rezignovanom štádiu že si ľudí v rodine naozaj vyberám koho a na ako dlho stretnem🙂rozumej nie najbližšiu ale takúto vzdialenejšiu rodinu

maminkadeticiek
12. dec 2024

Ale hej,si precitlivela.Je to tvoja achilovka,tema ktlra ta trapi,ako pises riesite ju a niekto brnkol presne na tu strunu.Nevhodne,netaktne z jej stranh,mala si ju hned zaparkovat.Urcite by som sa nevyhybala akcii kde ona bude.Skor si naplanuj ako ju slovne z prvej odpalis.

evkatk
12. dec 2024

Nie každé dieťa sa rovnako rýchlo vyvíja. Každé dieťa na to chce svoj čas. Moja najstaršia začala sama chodiť na 8 mesiacov a plynule rozprávať na 18 mesiacov aj s "r", syn začal chodiť sám na 19 mesiacov a najmladšia dcéra rozprávať na 2 roky a 3 mesiace.Chce to len trpezlivosť a venovať sa stránke, ktorá sa pomalšie rozvýja. Všetko sa dobehne. Len pozor pri chôdzi. Dieťa sa nesmie učiť tak, aby ho dospelý držal za nadvihnuté rúčky. Držať sa môže len za pás. Ak sa učí chodiť tak, že je držaný za 1 alebo obe ruky, natiahne sa chrbtový sval a potom to trvá dĺho. Stalo sa to môjmu vnukovi, ktorého druhá babka chváliac sa, prešla s ním držiac ho za jednu ruku po dedine. Po niekoľkých hodinách sa už ani sám neposadil ani nepostavil. Predtým to urobil a chodil držiac sa nábytku, chodítka na tlačenie, atď. Prestal aj štvornožky chodiť a ťahal sa iba na brušku po zemi. Vtedy mal 11 mesiacov. Nepostavil sa ďalšie 4 mesiace a potom všetko znova. Chodiť sám začal na vyše 20 mesiacov. Chvalabohu nezanechalo to následky. Na internete je dobrý príspevok pod názvom:" Kedy deti začínajú chodiť a ako učiť dieťa chodiť? " Sú tam aj foto, čo škodí a pod.

basulaak
12. dec 2024

“Jooj tetka aspon netrepte.” By znela moja odpoved. Alebo ploche “gratulujem”. A sla by som si po svojom, nepocuvajuc dalej takafatky a pribehy co aj tak iba prikrasluju vekom…

kikuska_wedge
12. dec 2024

Si mi pripomenula, ako sa jedna starsia teta od nas z rodiny navazala do mojej maminy, ze zije v hriechu a kurvi sa ... Ja si uz presne nepamatam, co som jej povedala, ale v duchu rozhadzanych pubertalnych hormonov (mohla som mat asi 16 rokov) som ju niekam poslala a upozrnila ju, ze este raz bude urazat moju mamu, tak jej dam po hube, otocila sa na podpatku a odisla som. Cakala som, co za tuto vzburu zliznem. Formalne ma pokarhali za sposob komunikacie ale nie za obsah. Bola to pre mna cenna zivotna skusenost. Takze ti radim velmi razne ale slusne tetu uzemni a na dalsie rodinne oslavy vstupuj ako kralovna s hrdo vztycenou hlavou aka si skvela ty aj tvoja dcera. Ps: myslim si, ze presne v tento den, sa stal dedko mojim najlepsim priatelom. 😁

mon29
13. dec 2024

Neviem co by povedala na mojho syna, ktory cocjvila bude mat 4roky a stale rozprava jak dvojrocny.😆

s1m.one
13. dec 2024

Ahoj, nie si divná, si citlivá žena a presne vieš, kedy to s tebou ako kto mysli, je super, že vieš, čo ti nevyhovuje, toto si nikdy nikým nenechaj zobrať, málokto to vie, ma, niektorí sa tak snažia vyhovovať a potrieť svoje hranice a nepočúvat svoje pocity. Ty si maminka a robíš určite pre svoje dieťatko to naj, deti by sa nemali porovnávať, každé je iné, môžeme sa zamyslieť, ale teda ona si nemôže určite pamätať že jej mala v takom veku recitovala 😅 možno ma ozaj na teba spadnuté, myslím, že sa nič nestane keď nepôjdeš a hotovo, možno je toxická pre viacerých, len sa boja priznať, drž sa

caar_oliine
Autor odpoveď zmazal
mamina7070
13. dec 2024

nemusela prehanat kazde dieta sa vyvija svojim tempom, len zjavne teba to trapi, ved poved nez pojde do skoly tak sa nauci a zasmej sa a zmen temu alebo porovnaj ju tema nejako ste pribrala, stratila vlast narastla vam driha tretia brada atd

marionete
13. dec 2024

@ukgirls detinské nie dedinské

nyusika
13. dec 2024

Si precitlivela.
Jedným uchom dnu - druhým von.
Ja vždy tvrdím - dlhá pauza od práce degeneruje mozgovú kôru 🙈
A ženy potom z nudy riešia také sprostosti, že až