icon

Spoločné bývanie a financie v manželstve

29. aug 2025

Ahojte. Veľa sa tu otom vždy píše, akoby ste nikdy neprepisovali nehnuteľnosti nadobudnuté pred manželstvom na toho druhého, ale vlastne ako to potom riešiť v manželstve? Zoberme si situáciu - fiktívnu, že priateľ ma nehnuteľnosť a ja nemám nehnuteľnosť. Ideme sa zobrať. Chceme byvat spolu. Teraz čo s tým. Kúpiť spoločnú nehnuteľnosť? Ok. Budeme sa podieľať spoločne na hypotéke, výdavkoch atd. Ale čo s tou jeho nehnuteľnosťou? Prenajme? .. kam pôjdu peniaze? Do spoločného rozpočtu? Ak ju preda peniaze si teda necha iba pre seba …. Alebo situácia že priateľ ma nehnuteľnosť, kde vieme bývať spolu. Lebo nám vyhovuje. Ako potom ja v manželstve mám prísť k nejakej nehnuteľnosti? Ako si mám sama zobrať hypotéku a financovať to z čoho? Nášho spoločného príjmu? … je to vôbec reálne? veď ja potom nemám šancu dostať sa k vlastnej nehnuteľnosti, ktorú by som dajme tomu po nejakom nečakanom rozvode mohla potrebovať. Viete si predstaviť neinvestovať do tej nehnuteľnosti kde spolu bývame lebo je iba jeho? Veď to je úplne nereálne … Príde mi to, že ísť do manželstva by mali len ľudia buď čo majú každý nehnuteľnost alebo ani jeden.

Strana
z4
anonym_f06c95
29. aug 2025

@anonym_autor
1, nemusis mat vlastnu nehnutelnost, ak na to nemas
2, mozes si pred manzelstvom tiez vziat hypo na vlastnu nehnutelnost
3, moze peniaze z jeho prenajimaneho bytu dat do spolocnej kasy... ak sa mate radi a ste normalni...
Moznosti je neurekom a zalezi od financii a dohody

anonym_edd0d8
29. aug 2025

@anonym_autor máš priateľa, takže si zober hypo ešte pred manželstvom, aj keď len garsónku. Po svadbe to môžete riešiť tak, že si kúpite spoločnú nehnuteľnosť, aj keď bude hypo na garsónku a priateľov byt, prenájmom sa budú splácať viac menej samé. Alebo ak by vám to finančne nevyšlo, tak predať tvoju aj jeho nehnuteľnosť a kúpiť spoločnú, čo je ten horší prípad v prípade rozchodu. A nie, nikdy som neprepisovala sovju nehnuteľnosť na partnera, ani on neprepisoval na mňa, prečo aj? Najmä pre ženu je veľmi dôležité mať aspoň tú garsónku, lebo v prípade rozchodu ťahá za kratší koniec, vúčšinou odchádza ona s deťmi, ak má teda kam a nemusí sa vrátiť do detskej izby k rodičom. Viem, nikto sa neberie s tým, že sa po pár rokoch rozvedie, ale štatistiky sú žiaľ neúprosné

gribka1
29. aug 2025

Možno spoločná nehnuteľnosť a jeho byť do prenájmu. Ak by vám vyhovovala práve táto, jeho nehnuteľnosť, tak sa s tým zmier. On do svojho bývania investoval svoje príjmy, ty nič. Ak by ste sa rozviedli, tak nebolo by ti trápne chcieť niečo? Môžeš si odkladať bločky z investícií a polovicu ti vyplatí. Ak je to láska na celý život, je to vyriešené . Bolo by fajn, ak máš šancu na nejaké dedičstvo časom, aspoň by ta to nestresovalo, že nemáš nič. Ale najdôležitejšie je sa dohodnúť a spokojnosť na oboch stranách. To môže byť u každého páru individuálne.

zmrzlinka2021
29. aug 2025

@anonym_autor peniaze z prenájmu je spoločný príjem.

chrobak7
29. aug 2025

@anonym_autor Je to vždy na vzájomnej dôvere a dohode. Každá situácia je iná a každý človek môže mať na vec iný názor. Ak sa nezhodnú, môže to viesť aj k rozchodu.

mogaa
29. aug 2025

záleží či budete zobratí a ako sa dohodnete....ak nebudete zobratí nevidím dôvod aby ti peniaze za prenájom svojho bytu dával....rovnako ak sa vezmete môžete bývať u neho, samozrejme byt bude jeho, ale ak budete spolu splácať hypotéku teda počas manželstva, pri vysporiadaní BSM budeš mať nárok na vyplatenie polovice splátok za hypo zaplatených počas manželstva....nevidím dôvod aby časť nehnuteľnosti prepísal na tela, ale ak sa tak dohodnete, prečo nie? to je na vás dvoch na čom sa dohodnete....

autor
29. aug 2025
@gribka1

Možno spoločná nehnuteľnosť a jeho byť do prenájmu. Ak by vám vyhovovala práve táto, jeho nehnuteľnosť, tak sa s tým zmier. On do svojho bývania investoval svoje príjmy, ty nič. Ak by ste sa rozviedli, tak nebolo by ti trápne chcieť niečo? Môžeš si odkladať bločky z investícií a polovicu ti vyplatí. Ak je to láska na celý život, je to vyriešené . Bolo by fajn, ak máš šancu na nejaké dedičstvo časom, aspoň by ta to nestresovalo, že nemáš nič. Ale najdôležitejšie je sa dohodnúť a spokojnosť na oboch stranách. To môže byť u každého páru individuálne.

@gribka1 trápne? veď preto píšem príspevok lebo samozrejme nič od neho nechcem 🙈

autor
29. aug 2025
@anonym_edd0d8

@anonym_autor máš priateľa, takže si zober hypo ešte pred manželstvom, aj keď len garsónku. Po svadbe to môžete riešiť tak, že si kúpite spoločnú nehnuteľnosť, aj keď bude hypo na garsónku a priateľov byt, prenájmom sa budú splácať viac menej samé. Alebo ak by vám to finančne nevyšlo, tak predať tvoju aj jeho nehnuteľnosť a kúpiť spoločnú, čo je ten horší prípad v prípade rozchodu. A nie, nikdy som neprepisovala sovju nehnuteľnosť na partnera, ani on neprepisoval na mňa, prečo aj? Najmä pre ženu je veľmi dôležité mať aspoň tú garsónku, lebo v prípade rozchodu ťahá za kratší koniec, vúčšinou odchádza ona s deťmi, ak má teda kam a nemusí sa vrátiť do detskej izby k rodičom. Viem, nikto sa neberie s tým, že sa po pár rokoch rozvedie, ale štatistiky sú žiaľ neúprosné

@anonym_edd0d8 neviem si zobrať hypo pred manželstvom. Nemám nato samozrejme sama pri týchto cenách. Ale očakávam, že do budúcna budem mat lepšiu prácu a lepší príjem. Kariéru len začínam. Preto píšem že do manželstva vstupujeme on s nehnuteľnosťou a ja bez.

vladuska20
29. aug 2025

Najlepsie je mat holu rit u oboch a vsetko budovat spolocne v manzelstve.Tak je to vyrovnane.
Alebo mat obaja nehnutelnost a 1 spolocnu na byvanie,opet je vyrovnane.Alebo pockajte zo svadbou az kym tu karieru nerozbehnes,potom si kup svoje a chodte do svadby a spolocnej nehnutelnosti.Takto ked jeden ma holu rit je ten vztah nevyvazeny a urobi to aj tak casom sarapatu.

melanta
29. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_edd0d8 neviem si zobrať hypo pred manželstvom. Nemám nato samozrejme sama pri týchto cenách. Ale očakávam, že do budúcna budem mat lepšiu prácu a lepší príjem. Kariéru len začínam. Preto píšem že do manželstva vstupujeme on s nehnuteľnosťou a ja bez.

@anonym_autor tak sa musíte vopred dohodnúť, že hoci budete manželia a teda príjmy budú spoločné, budeš si ty sporiť aj na vlastnú nehnuteľnosť a budeš si neskôr brať svoju hypotéku. Keď ste rozumní, nájdete spoločnú reč a dohodu. Ak ju nenájdete, je to zdvihnutý prst, či je váš vzťah ten pravý. Takže držím palce, nech to vyriešite.

denkabemommy
29. aug 2025

Bývali sme v manželovom byte 9 rokov, teraz sme kúpili väčší spoločný, lebo nám už predchádzajúci nevyhovoval. Nemala som dôvod to nejak riešiť, lebo sme ani jeden neplánovali do budúcna rozvod 🙂. Takže ak už teraz kalkuluješ, že čo keď… naozaj si ho chceš vziať a máš v neho plnú dôveru? Nechceš si ušetriť jeden rozvod?
Lebo je super, keď majú ľudia svoje nehnuteľnosti, keď na to majú a chcú byť samostatní v čase, keď nemajú vzťah. Nevidím to však ako nutnosť a niečo, čo by som riešila pred svadbou s človekom, ktorého milujem a planujem s ním byť do konca života.

Áno, budú tu do mňa hučať ženy, že čo ak… ale v tom prípade treba použiť rozum a vedieť, koľko detí zvládneš v budúcnosti zaobstarať sama a neurobiť si 4, ak nezvladneš finančne žiadne, či máš možnosť pomoci od rodiny,… 🙂 takže pozeraj sa na to aj z iných strán.

anonym_7bfd16
29. aug 2025

Poznám prípad kedy napríklad nehnuteľnosť-dom bola písaná na budúcu manželku len, lebo peniaze na postavenie dali rodičia partnerky, rodičia partnera nedali nič, plus sa zobrala hypotéka, brali sa po škole takže svoje financie nemali. Ale časom po pár rokoch kedy sa manžel podielal na hypotéke, dokončovacích prácach proste manželka na neho prepísala jednu polovicu a vlastnia to na polovicu. Teda dá sa aj takto, len to ten druhý partner nesmie byť vychcaný a časom darovať nejaký podiel tomu druhému.

anonym_edd0d8
29. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nemôže manželstvo počkať? Ak sa chcete zobrať, potom jedine kúpiť sama pre seba byt až počas manželstva, ktorý bude vyňatý z BSM, ak s tým teda bude manžel súhlasiť. Ale do toho by som asi nešla, Skôr kúpiť spoločnú nehnuteľnosť a do prenájmu priateľov byt, ak by s týmto nesúhlasil, tak by som svadbu odložila, s tým, že potrebujem tiež mať aspoň niečo svoje

anonym_edd0d8
29. aug 2025
@denkabemommy

Bývali sme v manželovom byte 9 rokov, teraz sme kúpili väčší spoločný, lebo nám už predchádzajúci nevyhovoval. Nemala som dôvod to nejak riešiť, lebo sme ani jeden neplánovali do budúcna rozvod 🙂. Takže ak už teraz kalkuluješ, že čo keď… naozaj si ho chceš vziať a máš v neho plnú dôveru? Nechceš si ušetriť jeden rozvod?
Lebo je super, keď majú ľudia svoje nehnuteľnosti, keď na to majú a chcú byť samostatní v čase, keď nemajú vzťah. Nevidím to však ako nutnosť a niečo, čo by som riešila pred svadbou s človekom, ktorého milujem a planujem s ním byť do konca života.

Áno, budú tu do mňa hučať ženy, že čo ak… ale v tom prípade treba použiť rozum a vedieť, koľko detí zvládneš v budúcnosti zaobstarať sama a neurobiť si 4, ak nezvladneš finančne žiadne, či máš možnosť pomoci od rodiny,… 🙂 takže pozeraj sa na to aj z iných strán.

@denkabemommy myslíš, že drvivá väčšina tých, ktorí sa rozviedli, nešli do manželstva s tým, že je to na celý život? Ťažko dnes predpokladať, čo sa stane o 10,15, 20 rokov. Len potom ťa položí na kolená tvrdá realita, keď nemáš kam ísť. Je tu takých tém more.

autor
29. aug 2025
@denkabemommy

@denkabemommy vyše 50% manželstiev na Slovensku sa končí rozvodom. Aj Tvoje sa môže ak keď to teraz neplánuješ … proste nikdy nevieš. Nemá to vôbec nič s dôverou a kalkuláciou.

anonym_edd0d8
29. aug 2025
@anonym_autor

@denkabemommy vyše 50% manželstiev na Slovensku sa končí rozvodom. Aj Tvoje sa môže ak keď to teraz neplánuješ … proste nikdy nevieš. Nemá to vôbec nič s dôverou a kalkuláciou.

@anonym_autor presne tak, aký názor má na to tvoj priateľ?

petamich
29. aug 2025

Manzel mal svoj byt, byvali sme v nom spolu, teraz sme kupili spolocny vacsi, manzel si svoj prenajima, z titulu BSM je to spolocny prijem, prakticky to mame tak, ze nie je, plati si z nich reziu a hypo a co a ci mu ostane ma nezaujima 🙂 my ale zaroven realne fungujeme na oddelenych financiach (hoc BSM, mame to inak). Kym som u neho byvala normalne som prispievala na reziu (nie hypoteku).

Ak by som si dnes chcela kupit dalsi byt, tak sme sa s manzelom dohodli, ze by sme to riesili, ze kupime "spolu" (hoc z mojich penazi) a hned mi daruje svoj podiel. Do hlbky ale zatial sme to nejako neinvestigovali.

gribka1
29. aug 2025
@anonym_autor

@gribka1 trápne? veď preto píšem príspevok lebo samozrejme nič od neho nechcem 🙈

@anonym_autor Veď ja to chápem, veď tak som to brala, že aj ty to nechceš. Trápne všeobecne. Lebo niektoré s tým problém nemajú. Ja ti držím palce, aby ste to tak nejako dohodli, že sa budeš cítiť fajn.

anonym_edd0d8
29. aug 2025
@denkabemommy

@denkabemommy pri dnešných cenách podnájmov sa ťažko pretĺka aj s jedným dieťaťom a je iné brať hypo v 25 rokoch sama, bezdetná a je iné ju brať v 40 s dieťaťom

sisska96
29. aug 2025

No dakedy som sa preto nedala dokopy s takým ktorý už má byt/dom, lebo to nikdy nebude aj moje a potom sú iba komplikácie.

denkabemommy
29. aug 2025
@anonym_edd0d8

@denkabemommy myslíš, že drvivá väčšina tých, ktorí sa rozviedli, nešli do manželstva s tým, že je to na celý život? Ťažko dnes predpokladať, čo sa stane o 10,15, 20 rokov. Len potom ťa položí na kolená tvrdá realita, keď nemáš kam ísť. Je tu takých tém more.

@anonym_edd0d8 očakávam, že za xy rokov spolu budú mať našetrené nejaké peniaze, nie v malej sume, takže aj 40 ročná žena s 1 dieťaťom bude schopná sa postarať o seba, keď dostane polovicu. Ak nie, nech si nerobí dieťa. (Áno, vidím tu často príspevky s prepáčením sprostých žien, čo nevedia odísť od muža, kvôli finančnej závislosti od neho, ideálne s 3 a viac ks deťmi). A keď sa žena bojí o to, že ostane bez ničoho, tak nech sa dohodne s mužom a kúpia si spoločný byt. Proste príde mi tento príspevok v štýle “nemám problém, vyrobím si”, lebo toto má celkom veľa riešení, ktoré si musí odkomunikovať doma s mužom, nie so ženami na koníku.

biba_18
29. aug 2025

chvalabohu ešte za normálnych ľudí čo nepozerajú na vzťahy cez peniaze… mám kolegu ktorý ešte ako slobodný predal svoj byt a začal s frajerkou stavať dom na pozemku jej rodičov. na otázku prečo dáva peniaze do niečoho, čo má neistú budúcnosť mi s úprimným prekvapením v očiach odpovedal : staviame ho spolu lebo chceme byť spolu. máme spolu hypotéku. a keď nebudeme spolu - tak hypotéku zoberie jeden a toho druhého vyplatí. tak sme sa dohodli a nemám dôvod tomu neveriť… už sú spolu asi 7 rokov, už sú aj manželia…

autor
29. aug 2025
@denkabemommy

@anonym_edd0d8 očakávam, že za xy rokov spolu budú mať našetrené nejaké peniaze, nie v malej sume, takže aj 40 ročná žena s 1 dieťaťom bude schopná sa postarať o seba, keď dostane polovicu. Ak nie, nech si nerobí dieťa. (Áno, vidím tu často príspevky s prepáčením sprostých žien, čo nevedia odísť od muža, kvôli finančnej závislosti od neho, ideálne s 3 a viac ks deťmi). A keď sa žena bojí o to, že ostane bez ničoho, tak nech sa dohodne s mužom a kúpia si spoločný byt. Proste príde mi tento príspevok v štýle “nemám problém, vyrobím si”, lebo toto má celkom veľa riešení, ktoré si musí odkomunikovať doma s mužom, nie so ženami na koníku.

@denkabemommy vieš ak by toto bola téma “nemám problem- vyrobím si” tak asi by diskusie na MK klesli na polovicu. Lenže mám pocit, že presne tak ako pre Teba, toto nieje “problem” ani pre väčšinu žien a potom nato doplácajú presne tak ako tu bolo napísané, že ma 40 dve deti a nemá kam ísť lebo dom je mužov … alebo ešte horšie je finančne závislá od partnera. Potom sa jej tu radí, čo cely ten čas robila, že nič nemá ??? Ale to ja nechcem. Preto chcem triezvo rozmýšľať dopredu.

vladuska20
29. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ale ma a vo velkom,len si to nepripustas.Ale pritom pocitas s tym,ze to skonci s rozvodom.No nechcela by som zit v takom manzelstve ani omylom.Cakat na to,ze sa rozvedieme je na co dobre???Nie,nepripustam si taku moznost lebo co BOH spojil clovek nerozlucuj.Tak uvazuj rozumne,ci ta svadba je z tej skutocnej lasky,ked uz teraz takto rozmyslas.Toto ta bude zozierat totizto cele manzelstvo az to skonci skutocnym rozvodom.Na co myslis,to sa stane.

autor
29. aug 2025
@anonym_autor

@denkabemommy vieš ak by toto bola téma “nemám problem- vyrobím si” tak asi by diskusie na MK klesli na polovicu. Lenže mám pocit, že presne tak ako pre Teba, toto nieje “problem” ani pre väčšinu žien a potom nato doplácajú presne tak ako tu bolo napísané, že ma 40 dve deti a nemá kam ísť lebo dom je mužov … alebo ešte horšie je finančne závislá od partnera. Potom sa jej tu radí, čo cely ten čas robila, že nič nemá ??? Ale to ja nechcem. Preto chcem triezvo rozmýšľať dopredu.

@anonym_autor ja si dovolím tvrdiť, že 7, 9 ročne manželstvá/partnerstvá sú veľmi krátke nato, aby človek vedel predpovedať budúcnosť … sama vidím, kedy sa “lámu ľady” a určite to nieje po pár rokoch. Ale samozrejme je to individuálne.

vladuska20
29. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja si dovolím tvrdiť, že 7, 9 ročne manželstvá/partnerstvá sú veľmi krátke nato, aby človek vedel predpovedať budúcnosť … sama vidím, kedy sa “lámu ľady” a určite to nieje po pár rokoch. Ale samozrejme je to individuálne.

@anonym_autor tak my sme s muzom 20r,a neplanujem sa rozviest ani po dalsich 20r,a taky isty nazor ma aj muz.Takze ty planujes sa rozviest tak sa ani nevydavaj.To len na margo rokov trvania manzelstva.

autor
29. aug 2025
@vladuska20

@anonym_autor ale ma a vo velkom,len si to nepripustas.Ale pritom pocitas s tym,ze to skonci s rozvodom.No nechcela by som zit v takom manzelstve ani omylom.Cakat na to,ze sa rozvedieme je na co dobre???Nie,nepripustam si taku moznost lebo co BOH spojil clovek nerozlucuj.Tak uvazuj rozumne,ci ta svadba je z tej skutocnej lasky,ked uz teraz takto rozmyslas.Toto ta bude zozierat totizto cele manzelstvo az to skonci skutocnym rozvodom.Na co myslis,to sa stane.

@vladuska20 ďakujem, partnerské rady som si nepýtala ani ich nepotrebujem, my to máme vyriešené 🤦🏼‍♀️ Ty si nejaká certifikovaná veštica? Že vieš ako skončí moje ešte ani nezačaté manželstvo … ide mi len o praktické rady ako poriešiť majetky a nehnuteľnosti. Vďaka tým, čo sa vyjadrili k téme, preberieme to a určite nájdeme nejakú spoločnú cestu.

autor
29. aug 2025
@vladuska20

@anonym_autor tak my sme s muzom 20r,a neplanujem sa rozviest ani po dalsich 20r,a taky isty nazor ma aj muz.Takze ty planujes sa rozviest tak sa ani nevydavaj.To len na margo rokov trvania manzelstva.

@vladuska20 Ty si čo? Nikto sa neplánuje rozviesť, ani Ty ani Ja ani ženy tu MK ktoré nemôžu odísť lebo nemajú kam … Ale nikdy nevieš, čo sa môže stať, nikdy … Obracias tu kúpu vlastnej nehnuteľnosti na plánovaný rozvod … úplne od veci.

vladuska20
29. aug 2025
@anonym_autor

@vladuska20 ďakujem, partnerské rady som si nepýtala ani ich nepotrebujem, my to máme vyriešené 🤦🏼‍♀️ Ty si nejaká certifikovaná veštica? Že vieš ako skončí moje ešte ani nezačaté manželstvo … ide mi len o praktické rady ako poriešiť majetky a nehnuteľnosti. Vďaka tým, čo sa vyjadrili k téme, preberieme to a určite nájdeme nejakú spoločnú cestu.

@anonym_autor tak drzim palce,nech najdete spolocmu rec a dohodnete sa,aby ste boli spokojni obaja.Aj ked jemu uz mozes zasiat semienko pochybnosti a to bude len rast.

domkakvet
29. aug 2025

@anonym_autor najlepsie je mat vlastnu nehnutelnost.

Strana
z4