icon

Spoločné varenie na chate s priateľmi

10. mar 2025

Rozhodujeme sa pridat k partii kamosov s rodinami, pozname sa, ale nepovedala by som, ze sme velki kamosi. Prenajali by sme vacsiu chatu, ktora ma velku kuchynu a spolocnu jedalen / obyvacku. Hovorime o 20 ludoch. Zatial vsetko ok. Len oni, ze si budeme varit spolocne (rezne, gulas, opekacka), tak oni nakupia a rovnym dielom sa poskladame. Len my jeme inak ako oni, gulas ani spekacky nejedavame, ani parky na ranajky. Vravim muzovi, ze nech sa neskladame lebo z toho aj tak nebudeme, plus ti kamosi su dost taki papkaci, proste pojedia raz tolko co my, uz sme s nimi raz takto boli. No a tu je problem, ze muz vravi, ze je to trapne neskladat sa, ze to sa tak robi, a ze on to zaplati lebo ako by to vyzeralo…uz povedal, ze ak mam s tym problem, tak mozem ostat doma. ako by ste to riesili? zlozili by ste sa rovnym dielom pricom by ste 90% casu jedli nejake ine svoje jedlo?

Strana
z2
tiezjedna
11. mar 2025

@autorka pre mňa by nebol problém prispieť, tak ako by pre zvyšok partie nebol problém zaradiť do nákupného zoznamu aj veci, z ktorých budem variť nám👍 Tak to na takýchto spoločných akciách chodí😉 Užite si to!

jamimo
11. mar 2025

@catherinah niet nad vlastnú skúsenosť 🙄 Dnes som už veľké dievča a viem si povedať nie.

nika1971
11. mar 2025

Všetko je o dohode. Vždy sme sa stretli ženy z partie a robili sme zoznamy jedál, čo sa bude variť. Aby to vyhovovalo všetkým. Potom sme spísali zoznam potravín a šli sme nakúpiť. Celková čiastka sa vydelila na rodinu.

brrunetkaa
11. mar 2025

Ja by som sa neprispôsobovala. Keby išlo o jeden večer, že guláš alebo si spravíme niečo podobné, tak Ok. Ak ide o viac dni, tak isto by som nejedla stravu, ktorú nemám rada a bežne to nejem, len aby bol zvyšok spokojn. Asi by som sa dohodla na nejakej pomernej časti čo prispejeme na nejaké spoločne jedlo Napr ten guláš alebo jedna nejaká grilovačka masa, ale inak by som sa stravovala po svojom. Bežne chodíme s kamaratmi a keďže priateľ ma histamínovú intoleranciu a veľa potravín a jedál neje, tak si varíme svoje overené jedla a nikto s tým nikdy nemal problém.

sidicek
11. mar 2025

Jedlo je ešte v pohode ,no my sme sa mali skladať na alkohol ktorého vypijeme pohár, ale kúpili sa 2 bedne značkového prosecca a neviem co ešte, plus sa očakávalo, ze zaplatíme aj noci ktoré sme tam neboli , toto mi príde dosť cez.Potom bol covid a viac sme takéto akcie našťastie neabsolvovali.Ono bohužiaľ niekedy si tam hlavne preto aby to bolo finančné výhodnejšie pre ostatných.

ina2405
11. mar 2025

My ideme síce len na víkend tri rodiny, ale neskladáme sa. Na obedy pôjdeme do koliby na nejaké halušky/pirohy a raňajky si každá rodina robí podľa seba. Na večeru chceme grilovať, ale takisto je to dobrovoľné a tak sme sa dopredu dohodli. Deti mám už veľké na to aby nechceli ujedať iné jedlo. Kamoši sú z Čiech, oreto ani neriešime varenie, lebo chceme behať po výletoch. A dohodli sme sa, že všetci donesú nejaký koláč, príp.slané napečené.

nikushka8
11. mar 2025

my roky chodíme na chaty 20+ ľudí, momentalne +11 deti a teda stravu si riesi kazdy zvlast a neviem,co mame vsetci za deti, ale nezvyknu pytat, co maju ostatni. Kedysi sme sa zvykli skladat na nejake spolocne jedlo ako napr gulas, no posledne roky ako mame deti nema kto varit, gulase a pod uz nefrcia, vacsina sa stravuje zdravo, vegetariansky a pod. 🙂 tak si kazdy vari pre svoju rodinu nieco rychle, pripadne si jedlo objednavame.
Ak je dohoda, ze sa u vas skladaju vsetci, pridala by som sa, zjedli by sme,co nam vyhovuje a zvysok by sme si doniesli svoje.

staryjarec
11. mar 2025

@nika1971 Súhlasím s vami. Čo poradiť autorke? Mala by sa spojiť s organizátorom s tým, že vy si pre seba nakúpite potraviny samostatne a váš účet sa pripočíta k celkovému. Oni samozrejme nakúpia toho menej, keďže vy to spoločné jesť nebudete, ale im prispejete tak, ako oni vám.

misanthropicdann
11. mar 2025

My sme tak boli na dovolenke a usúdili sme ze za tých 20€ co niekto zje viac alebo sa kúpi co my nebudeme jest sa neoplatí robiť dáke hrozne prepočty.
Dali sme všetci rovnakú sumu aj keď sa kúpilo niečo co sme jest my nechceli.
Tých pár eur hore dole nestalo za siahodlhe diskusie co kúpiť, kto co ne/bude jesť a pod.
Okrem spoločného nákupu sme si my sami kúpili navyše co chceme.

natalka13
11. mar 2025

tak tam nechod, nieste velmi blizky k comu spolocna chata?
chodime casto 10-15ludi a nikdy neriesime ze ja jem vecer salat a kamoska stejk.
vsetko sa rozdeli podla poctu rodin.
1 zbiera vsetky blocky a posle vyuctovanie

autor
11. mar 2025

@natalka13 si si precitala len uvidny prispevok, ze?

autor
11. mar 2025

dakujem za komentare k veci, ktore aj realne pomozu a nemaju za ciel urazit a dodzubat. velmi ste mi pomohli, viem uz lepsie ako sa v tom zariadit. spojim sa s rodinami, aby sme sa dohodli na jedlach, ktore si urobime spolocne a k spolocnemu nakupu pripiseme aj veci, ktore jedavame my 🙂

rorino
11. mar 2025

Na chatách je bežné,že sa skladá.A nik neráta,čo a koľko kto zje.To by žiadne chaty nikdy nefungovali.Ak ti to moc vadí,ostane doma a muž nech ide,tak sa bude skladať len on.

sidicek
11. mar 2025

@rorino no ale to sú rodiny s podobným životným štýlom.Ked je raz niekto napr.vegetarian tak sa nebude hádam skladať na rebrá alebo guláš, pripadne abstinent na alkohol.

leskovael
11. mar 2025

Hneď mi ako prvé napadlo že je to predsa o dohode.. Všetko sa dá, ked sa chce. Skladala by som sa rovným dielom, ale povedala by som nejaké konkrétne potraviny, ktoré chcem pripísať na zoznam

rorino
11. mar 2025

@sidicek len to je relatívne,lebo autorka píše,že sa len inak stravujú.A ono často sa stáva,že potom ľudia čo toto vravia jedia na chatách to čo ostatní.Netvrdim,že je to autorkin prípad,len ostatní to nemusia chápať,navyše keď sa ani riadne nepoznajú.Potom je lepšie hľadať partiu vegetariánov😉A možno jej muž vie,že by aspoň pol misky gulášu zjedol,tak by tam bol on za blbá.😀Nepoznáme presne ako to u nich je,ani tu ich partiu,takže všetko je v rovine možno,alebo.....

autor
11. mar 2025

@rorino 🙄 boli sme im na svadbe, ale ano “riadne sa nepozname”. neviem kde je napisane, ze ich ani nepozname, tolke to tu pisete…a s gulasom sa proste nekamaratime, moj muz velmi zle toleruje cibulu a koreniny, vzdy ho z toho boli brucho aj dva dni, takze to naozaj nejeme

ina2405
11. mar 2025

Netráp sa, my sme boli na chate partia najlepších kamarátov z výšky a tiež sme to riešili tak, že každý si doniesol svoje raňajky aj večere a obedy sme riešili v reštike. Pre mňa by nebolo dôvodom sfučať sa, ak majú kamaráti diétne obmedzenia, alebo prečo by som sa mala hnevať, ak sa abstinent nechce skladať na alkohol, vegán na mäso do guláša. Normálne kamošom toto povedz, to nie je dôvod na spor.

maya_hi
11. mar 2025

Niečo mi hovorí, že muž by si aj tie párky a rezne dal 😏

ibrunova
11. mar 2025

To idete na jednu noc na chatu, alebo na viacdňovú dovolenku, či ako?

margotka17
11. mar 2025

@gabriellka presne tak, ja by som nevedela niečo jesť a nedať dieťaťu, ktoré by na mňa pozeralo. Občas sme doma v lete mali aj 7 cudzích deti, ale všetkým som dala rovnako. Veď na pár dní sa dá prispôsobiť, alebo teda tam radšej neísť.

martin96321
12. mar 2025

@biba_18 Mozno preto,ze moje deti nechceli nikdy ranajkovat doma. Svagor si kupil parky aj vajicka,robil svojim detom ranajky no a moje deti zozrali aj jeho ranajky. Jednoducho videli sesternicu a bratranca v rovnakom veku a hned sa pridali. Takze asi tak. Deti chcu presne to co nemaju....

Strana
z2