Spoločné varenie na chate s priateľmi
Rozhodujeme sa pridat k partii kamosov s rodinami, pozname sa, ale nepovedala by som, ze sme velki kamosi. Prenajali by sme vacsiu chatu, ktora ma velku kuchynu a spolocnu jedalen / obyvacku. Hovorime o 20 ludoch. Zatial vsetko ok. Len oni, ze si budeme varit spolocne (rezne, gulas, opekacka), tak oni nakupia a rovnym dielom sa poskladame. Len my jeme inak ako oni, gulas ani spekacky nejedavame, ani parky na ranajky. Vravim muzovi, ze nech sa neskladame lebo z toho aj tak nebudeme, plus ti kamosi su dost taki papkaci, proste pojedia raz tolko co my, uz sme s nimi raz takto boli. No a tu je problem, ze muz vravi, ze je to trapne neskladat sa, ze to sa tak robi, a ze on to zaplati lebo ako by to vyzeralo…uz povedal, ze ak mam s tym problem, tak mozem ostat doma. ako by ste to riesili? zlozili by ste sa rovnym dielom pricom by ste 90% casu jedli nejake ine svoje jedlo?
Ja by som sa zložila, pridala a prisposobila, hlavne ak nemusíte počítat každu korunu a nebude vám tych pár eur chybat. Týzden by som vydrzala.
A tiez by som do spoločneho nákupu prihodila veci, ktoré budem jest ja, trebars jogurty, alebo teda co chceš ranajkovat.
Je to trápne. Ak sa nevieš prispôsobiť (a nemyslím to v zlom) tak choďte vy traja. Na takýchto akciách sa musíš vedieť prispôsobiť.
Neviem ako si to predstavuješ. Dáš si na raňajky musli a deti kamosov ti budú pozerať do taniera že aj oni by si dali.
Alebo na obed. Ugrilujes 3 kúsky lososa a keď ti tam nejaké dieťa povie že aj ono si prosí tak čo urobíš.
Z mojej skúsenosti. Chodíme takto 3 rodiny ale to musíte byt rovnaká krvná skupina a všetci sa prispôsobiť jeden druhému.
Nie. Keď idem na chatu chcem jest to co ja chcem. Nakúpila by som si vlastne jedlo. Opekať môžete spolu ale každý to co mu chuti a co si donesie.
Poskladala by som sa maximálne na jeden spoločný guláš lebo to je skor o tej aktivite spolocneho varenia.
Bežné to tak robievame keď ideme s rodinami, ktoré sa nestravuju podobne.
@gabriellka ale je otázka - prečo by deti chceli od autorky a neurobia im to rodičia?
Je to trapne. Tiez chodime na letne dovolenky (20+ludi). Dvaja vegetariani, jeden nema rad syr, dalsi pije len pivo, dalsi len vino, chlapi zjedia viac ako zeny…ved by sme sa nikam nedopracovali.
Zalezi, co este sa za to kupi. Ak len hlavne velke jedla, tak by som sa neskladala, ked to nebudete jest.
Ale ked ze vsetko (aj ranajky, maslo, dzem, sunka, syr, voda/kofola, olej, sol, cukor, horcica, kecup, atd), tak by som sa zlozila. Hlavne, ak to nebude velky peniaz.
Alebo sa dohodnut, ze date polku s tym, ze gulase a velke nebudete jest a navarite si sami.
Ak vam to ma narusit rozpocet, tak nie.
A kto rozhoduje o tom co sa bude varit a jest? Ved jedno rano nech su parky a druhe rano jogurt. Kupte viac z oboch a ti co nechcu parky budu mat dva dni jogurt a kto nechce jogurt bude mat dva dni parky 🤷♀️
My to robime tak. A ak nejdeme nakupit spolu, tak ti co nejdu daju zoznam co kupit.
my sme sa skladali na spolocne jedla, teda jedna grilovacka a jedna velka vecera. aj ked sme z toho zjedli malo, bolo to pre nas ok. ranajky a obedy si riesil kazdy sam, pripadne sme sa navzajom ponukli (niekto doniesol nieco napecene a pod.) a nepytali za to peniaze.
Muž má pravdu treba prispieť a ty si kúp čo budeš jesť navyše.
Naco vlastne chcete ist na tu chatu? Len sa poznate, kamosi nie ste... a zjavne mate aj uplne odlisne predstavy o spolocnej chate. Naozaj nerozumiem.
A čo také jete, keď sa neviete prispôsobiť jednej spoločnenskej akcii ?
My sa prisposobime vacsine na takychto chatach, ak sa vacsina zhodne, ze chcu varit spolocne skladame sa, bez ohladu na to, ze moje dieta je iba ciste cestoviny, ja nejem gulas atd.
Ak sa rozhodne neskladat, neskladame sa a aj tak to dopadne, ze minimalne na gulas, grilovanie a pod. kupujeme spolu a dohadujeme sa, kto donesie niektore veci, kedze casto koncime 10 horcic, 7 kecupov, 10 kg papriky atd.
Takze u nas to je skladame sa full alebo sa skladame ciastocne. Chodime ale asi na chaty, kde nas je menej a lepsie sa pozname 🙂.
Ja nejem dosť veľa vecí a ešte som aj slabý stravník, ale na takýchto akciách som vždy prispela rovným dielom, párkrát som takúto chatu aj organizovala a teda viac sa nám osvedčil spoločný nákup, lebo keď donesie všetko svoje, vždy toho bolo strašne veľa, takže radšej robíme spolu zoznam, dohodneme sa čo a ako, dokupujeme postupne zo spoločného budgetu keď tak a jeden síce možno neje to a druhý hento, ale to už sa nejak vyrovná a drobné neriešime... a už vôbec som sa nikdy nezamýšľala nad tým, že kto toho zje viac... predpokladám, že to nebudú na tú opekačku napr. len špekáčky, ale určite aj mäso, syry, zelenina,pečivo, omáčky napr. a neviem si to tam predstaviť potom rozlišovať čo je vlastne koho, lebo niekto neprispel...
Akoze my chodievame na chaty ale vzdy sa skladáme na jedlo. Pitie si kazdy zoberie svoje. To zase nie su nejake velke peniaze. Plus my si robime aj zoznam co sa bude varit, co deti budu jest. Cize sa nakupuje podla plánu a uz len kvoli detom je tam aj zelenina, aj ovocie, aj kuracie. Jedine, ak ma niekto ine pecivo, tak si donesie svoje. Spravidla nakupuje jeden alebo vybehnú z chaty nakupit nejaka skupina so zoznamom.
@betulinka1 robime to presne tak isto 🙂 deti aj tak chcu jest to co varila teta Peta (hlavne ine ako co varila mama), xzien sa potom mota v kuchyni a vari neviem kolko jedal, ja osobne mam radsej, ked sa dohodneme
a ak chce niekto nieco exoticke, tak si prinesie svoje
Je vam luto zvieratiek a preto to nejete alebo vam to nechuti? Ja by som sa prispôsobila . Jeden krat za cas by ma predsa take jedlo nezabilo... Pokial nejde o ten súcit so zvieratkami to je iné..
Ak mate dojča tak by aj ostatnych mohlo napadnut ze take veci papat nemôže..ja by som sa pridala a prispela tiez.
Ja by som hlavne nesla niekam, kde mi nevyhovuje jedlo, financovanie, ludi ani poriadne nepoznam… suhlasim s muzom - bud idete s partiou a prisposobite sa, alebo ostante doma.
vidim, ze ste sa chytili toho, ze nie sme velki kamosi. pozname sa 20 rokov, byvali sme dost dobri kamarati, ale posledne roky sa stretavame malo. ale nie su mi cudzi. nie sme vegetariani, ale maso si vyberam, zalezi mi na tom, co jem. ale dakujem za vsetky komentare, prisposobime sa partii
My sme robili tak že spoločné jedlá ako chlieb, na guláš, obedy, pitie a podobne sa nakúpilo naraz a raňajky, snacky a také blbosti si riešil každý sám.
Mne to tak strašne z Tvojej strany trápne príde ... x-krát sme boli na spoločných akciách, niekto je väčší papkáč, niekto len na bylinkách ... skladali sme sa rovnakým dielom ... och, no Teba by som v partii nechcela.
Ked ty sa budes skladat na jedla, ktore nejes, nakup si aj ty, co chuti tebe, co doma jete a nech sa ti tiez ostatni poskladaju rovnym dielom. A mas vyriesene.
Tak im normálne vysvetli, že máte ine predstavy o strave a jej zložení no a že ty s mužom si budete variť svoje jedlo, nech vám nechajú v chladničke 1 poličku na potraviny. A keď manžel plánuje ochutnať z ich kuchyne, tak im prispejte primeranou čiastkou.
@petamich u nas varia chlapi a zeny sa motáme s kavickami a upratujeme po nich 🤣🤣 ale inak presne, deti co doma nechcu to a to…zrazu na chate aj klobasu daju 😉
@autorka... My sme boli tak 2x a nikdy viac. Finančne sme nemali problém prispieť, ale keď boli peniaze vyzbierané 2 iniciátorky si "zatiahli" a rozhodovali na základe ich chutí a preferencí. Len sme kukali 🙄 Párky, mleté mäso, mäso z Lidla, mnoho polotovarov, minimum zeleniny, dopekance pečivo, veľká igelitka sladkostí a nanukov, sladkých vôd pre ich deti, cigarety... My v total obmedzenom režime sme nakoniec dokúpili zeleninu, zemiaky (upiekli v pahrebe)... Nevadilo by mi, že nemám na chate bio, eko, raw stravu z vlastnej záhrady....Vadila mi však tá jednosmernosť a nezáujem. Zaujímali ich len naše peniaze, však sme im to zatiahli. Jednalo sa nám o princíp 🤷♀️ Bolo to dávno... Dnes sami, alebo s veľmi blízkymi priateľmi podobnej krvnej skupiny.
@jamimo vždy je to tak, ze niekto rozhoduje a na ostatných nedba. Nemalo by byť, ale žiaľ.
Najlepsie dohodnut sa tak ze jedna rodina zapezpeci jedlo na jeden den, druha rodina na druhy a tretia trebars nealko a dake slane veci a alko nech si vezme kazdy sam. Ale ked uz to vymysleli takto tak by som sa zlozila. A hore maju pravdu ked si navarite solo a znamych deti budu chciet radsej to vase tak to este nakoniec preplatite ovela viac

keď tvojmu mužovi nevadí že bude platiť navyše nech platí. ale dala by som mu to zatiahnuť…