Spolužitie troch generácií v jednej domácnosti: Skúsenosti a rady
Dobrý deň, poprosila by som skúsenosti žien, mužov, dôchodcov na ich vzájomné spolužitie s rodičmi, svokrovcami, nevestou, synom, dcérou v jednej domácnosti, keď dôchodca prišiel bývať k vám (napr. svokra k synovi). Či ste sa z toho nezbláznili. Prosím, môžete aj súkromne.
Žijeme takto už rok, vážne sa snažím, ale niekdy to vážne nedávam a už nevládzem ☹.
Ďakujem
Mne stacilo byt mesiac pri mame mojho partnera, kym sme rekonstruovali. Ona je pritom dobrak, ale ja uz mam tiez svoj vek a rada si robim po svojom, chcem sukromie. Aspon sa mi potvrdilo, ze moj sialeny napad kupit spolocne dom a byvat s nou, by nefungovalo.
Ja nie som ticho, keď už pretečie pohár, pohádam sa, aj teraz, máme tichú domácnosť, ano a povedala mi, že som neúctivá, že prečo na ňu zvyšujem hlas, som jej povedala, že je nevďačná. Ja som jej povedala, že s ňou nechcem bývať asi 5 rokov dozadu, urazená je na mňa doteraz. Ale muž a syn im je to jedno, sú radi, že je tam, muž jej síce povie svoje, ale cíti to tak, že tam má s nami byť. Kecať do toho s kým sa mám rozprávať a s kým nie, urobím si po svojom. Na mojom zdraví sa to už prejavuje, nedávam to, kade chodím tade plačem, som uzlíček nervov, najradšej by som odišla a mala svätý pokoj. Som už dosť stará na to, aby mi niekto kecal do života a už si poviem svoj názor, nikto mi organizovať život nebude. Neviem nájsť východisko, neviem, ako z tohto bludného kruhu výjsť von.
@dudkav ak máte veľký pozemok, kupte jej kontajnerovy dom a nech si žije tam. Bude sa vam lahšie dychat ked nebudete pod jednou strechou. Ale bo povedz mužovi, že buď pôjde ona alebo ty. Bohužiaľ. Manželka by mala byť vždy na prvom mieste, potom deti a potom matka.
Keď nefunguje vzťah medzi rodičmi, budu trpieť deti - aj v sučasnosti aj v buducnosti lebo budu mat zly vzor z detstva.. Ak budú rodičia žiť pekne, deti si vezmu príklad. Vyrastú a odídu. Tak isto ako "odišiel" aj tvoj muž.
Pevnú ruku a aj sa pohádať ak treba, nedaj si kecať do života. Ty nie si jej dieťa a ona mala na výchovu vlastných veľa času. Ja by som takto žiť nechcela a ani nevedela. Moje nervy sú viac než dobré vzťahy so svokrou. Dve gazdine pod jednou strechou nemôžu dobre vychádzať.
Nemám rodičov, sestru áno a áno súhlasím, vždy sa nájde spôsob.
@dudkav
tak skusaj
pozri, budem tvrda, mne je jedno, co urobis, o tri hodiny ani nebudem vediet, ze existujes.
ale je to tvoj zivot, zit hentak ako to opisujes je trapenie, preco v tom zotrvat?
este raz sa zamysli, ked si to precitas akoby cudzi pribeh, co si pomyslis o tej zene?
ze je hlupa a neschopna si zariadit svoj vlastny zivot a byt v nom ked nie stastna aspon nie nestastna
Raz som musela bývať pri mojej máme 2 mesiace, keď nám vytopili susedia komplet byt a museli sme prerábať. Nikdy viac. Za mňa peklo a to sme spolu vychádzali dobre ale tá strata súkromia… aj na staré kolená by som jej radšej platila DD ako ju mala doma (vie o tom) 🤣
a vieš čo mi teraz napadlo, ak nad tým rozmýšľam - ja by som sa nerozprávala iba s mužom - ale pekne aj ona aby bola pri tom ... nie ultimátum, že buď ona alebo ty - ale že ako konkrétne si to predstavujú obaja, ako to bude, keďže ty to takto nechceš...
Ja to už nedávam, vážne sa snažím, ale keď ona sa do všetkého všetučkého montuje, vyžaduje našu celú pozornosť, má vlastnú izbu a ja si už pripadám, že.... Je to o povahe ok, ale mne nikto nebude diktovať s kým mám telefonovať a stýkať sa a s kým nie, čo si má syn obliecť do školy a čo nie, čo mám mať na kuchynskej linke a čo nie......a ďalši veci, čo mi uberajú energiu aj žiť.
@dudkav moja babka, ona bola super uz zomrela, ale ona presne toto…vsetko sa miesala, komentovala, taka povaha, ze zachvilu si z nej bol na strope…bola dobra, ale ta vedela do biela vytocit…dedko ostal sam sa on starame, ale to je nebe a dudy…ma svoje muchy….ale neriesi blbosti
@believe3589 jedným uchom dnu, druhým von znamená nenechať sa vystresovať, nedať sa zatiahnuť do vojny a hádať sa s niekým ... je to presne to nastavenie hraníc... jedným uchom dnu, druhým von neznamená že ustúpiš, ale že robíš to čo ty uznáš za vhodné bez hádok ...
@biba_18 to sa však nedá ak svokra dlhodobo porušuje všetky pravidlá domácnosti, darmo človek nastaví hranice keď druhá strana si robí čo chce hneď ako človek vytiahne nohy z domu. Vykrúca fakty a všetko otočí proti neveste.
U nás musel zasiahnuť manžel, následne sa svokra odula a nekomunikovala s nikým, hrala sa na obeť.
Keby sa následne nestalo to čo sa stalo tak sa asi sedím
@dudkav nemáš to ľahké, dievča... Kde bývala svokra predtým, v dome či byte - čo je s ním? Ak ste ho prenajali, zrušiť prenájom a svokru vrátiť domov, ak ste ho predali, tak buď jej niečo kúpiť alebo zohnať prenájom a platiť ho. Pre teba niet inej možnosti, ak si chceš zachovať psychické (a následne aj fyzické) zdravie. Keď je to mužovi jedno, postaviť ho pred hotovú vec: buď bude takto alebo do svokrinho domu/bytu/prenájmu odchádzaš ty. Snáď sa mu rozjasní v hlave
O celej sitácii muž vie, mne pripadá, že mu je to jedno, že pre svoju mamu si nechá celé manželstvo pokaziť, a to je fakt dobrý manžel a otec.
Ahoj, dochovala som svokru. Mali sme dobre vztahy a bolo to nase rozhodnutie ze jej chceme pomoct, ona to naozaj potrebovala, ochorela onkologickou chrobou kde nastali aj komplikacie s pohybom a obsluznostou. Ja som bola vtedy doma s najmladsim z troch deti, deti sme mali dost po sebe cize som mala tri male deti plus nevladnu svokru. Nebolo to o tom aka bola alebo o vztahoch tam bolo vsetko v poriadku, po tejto stranke som mala dobru svokru a ak boli aj neake veci co mi vadili alebo jej tak sme to vedeli diplomaticky vyriesit. Ale ten fyzicky zahul a vsetok ten tlak sme postupom casu nedali, bolo toho na nas vela. Z deti sme boli vycerpani a nevyspati, zo svokry zasa fyzicky zmoreni, doma stale niekto a nieco sa dialo, nemali sme ani chvilu na seba, alebo na akykolvek oddych (nic take ze ist na hodinku sa prejst von, ziadne ze ist v klude nakupit, ziadne ze plavaren, sauna ci fitko, nemohli sme ist na dovolenku) a toto nas odrovnalo. Najprv sme to robili tak ze aspon tu dovolenku vyriesit tak sme svokre nasli na dva tyzdne domov kde bola na kratkodoby pobyt a my sme isli zatial na dovolenku, potom uz to bolo horsie ja som nastupila do prace tak uz sme zacali riesit opatrovatelsky dom na stalo, Zial svokra po umiestneni do takehoto zariadenia po dva a pol mesiaci zomrela. Dodnes si myslime ze keby sme sa s nikekym (manzelova sestra) striedali tak by sme ju nemuseli davat nikam a vydrzala by dlhsie s nami. Zial nestalo sa. Stacilo malo pal chvil pre seba na oddych, vystpat sa aspon 5 hodin v kuse par dni po sebe. Je to velmi tazke.
O celej sitácii muž vie, mne pripadá, že mu je to jedno, že pre svoju mamu si nechá celé manželstvo pokaziť, a to je fakt dobrý manžel a otec.
@dudkav koľko ma svokra rokov?
Ak mužovi viac záleží na zdravej mame ako na rodine tak začni myslieť na seba a nájdi riešenie
Ja viem ze je to ťažké ale inak to nejde
Moja svokra ostala sama a bola chorá-rakovina a aj tak sa nenastahovala nikomu domov ani nam nenicila zivot
@dudkav a toto je tvoj hlavný problém. Že si myslíš, že tvoj muž je dobrý otec a manžel. Nie je. Keby bol dobrým mužom, nedovolil by, aby jeho žena bola takto nešťastná. Aj iný ľudia ostanú sami a nemusia ísť žiť k deťom. Je problém tvojej svokry, že nemá svoj vlastný život. Nie som zástanca ultimát, ale tu už podľa mňa nepomôže nič iné. Nech sa rozhodne, či mama alebo manželka. Už ukázal aj tvoj muž aj svokra, že rozhovor je k ničomu. A v takom prípade, po rokoch trpenia, nie je iná šanca ako riešiť to radikálne. Žiješ kopec rokov nešťastná, frustrovaná, s nervami. Musíš to uťať konečne. A muž musíš postaviť pred jasnú voľbu. Ak sa rozhodne žiť s mamou, je to pre teba len potvrdenie toho, že nie je dobrým mužom.
On je dobrý manžel, len mamu má rád a je mu jej ľúto. Svorka bude mať 73 rokov a keďže jej starká žila do stovky, predpokladám, že aj ona.
On je dobrý manžel, len mamu má rád a je mu jej ľúto. Svorka bude mať 73 rokov a keďže jej starká žila do stovky, predpokladám, že aj ona.
@dudkav ešte raz - nie je dobrý manžel. Klameš samú seba. Namiesto toho, aby nechal mamu žiť svoj život, nechá svoju ženu žiť nešťastnú. Takto sa dobrý manžel nespráva ani náhodou. Nezmeníš svoj nešťastný život kým nepochopíš, že tvojmu mužovi nevadí tvoje nešťastie.
@dudkav vzdy musi byt zena na 1 mieste,neexistuje,aby muz bol na strane matky a zenu tak odsunul na posledne miesto.Zober sa na par dni k sestre a uvidis ako im bude liezst na nervy jeho mama,ten zaujem da na nich a im bude dirigovat vsetko.Len to skus,povedz ze si musis oddychnut.A budu ta este prosit,aby si rychlo prisla domov.
Ale to chce odvahu,to chce gule na spravnom mieste aj ked nie si chlap a ani tvoj muz ich nema,tak ich maj aj za neho.
Áno, som nešťastná, strašne nešťastná, ale aj syn chce aby s nami žila, ja jediná to s ňou nedávam. Aj keď syn, alebo muž na ňu nakričia, nevadí jej to tak. Už to ale riešim.
Áno, som nešťastná, strašne nešťastná, ale aj syn chce aby s nami žila, ja jediná to s ňou nedávam. Aj keď syn, alebo muž na ňu nakričia, nevadí jej to tak. Už to ale riešim.
@dudkav odíď aspoň na 2 týždne k sestre alebo hoci aj do hotela a do bytu za tú dobu nevojdi ani raz, nech sa deje čokoľvek. Ale aspoň 2 týždne, nech má muž aj syn dostatok času uvedomiť si všetko. Samozrejme, možno sa neuvedomia a potom budeš musieť urobiť ešte ťažšie rozhodnutie. Ale ťažké rozhodnutia nám väčšinou prinesú dobré časy, tebe konkrétne vyslobodenie a pokoj do života. Proste problémy nevyriešiš odsúvaním, tým len budeš zhoršovať svoj stav.
A svokra je nevladna, ci preco je u vas? Manzel nevidi, ze vam to narusa chod domacnosti a sukromie? Ja by som si nenicila zdravie. Ak ma svokjra svoje byvanie, tak nech ide domov. Ak nechce, tak chod do jej bytu ty sama.
@dudkav svokra ma svoj domov ?
Ak áno chod tam
Týždeň,mesiac?
Koľko im bude trvať kým pochopia
A nie tvoj muz nie je dobry manžel keby bol záležalo by mu na tom ze si nestastna
Svokra má svoj byt, ona tam nepôjde, ja ale už áno. Prečo je u nás? Lebo sa nasáčkovala, lebo môjmu mužovi jej bolo ľúto po smrti jeho otca, jej muža.
Veď to, ktovie prečo? Všetci sa jej obrátili chrbtom. A inak ja som tá zlá, ja som plánovala, že ju po čase vyhodím z domu a ona sa chcela hodiť po našej hádke pod vlak, čo muža naštvalo.
No skúste ju dať do zariadenia pre dôchodcov. Lebo zdravie máš len jedno. Ale myslím si že to lepšie už nebude, ak bude naďalej u vás bývať. Predsa starne a starý človek je už celkom iný ako malé dieťa alebo sa stará do všetkého. Inak budeš stále nešťastná

Nemám rodičov, sestru áno a áno súhlasím, vždy sa nájde spôsob.