Sú mladí skutočne leniví alebo pracovití?
Neviem ako túto tému nazvať. Ale prečítala som si par komentárov pod príspevkom o dôchodkovej reforme v ČR. Ja sa teda do ekonómie nevyznám a dovolím si tvrdiť, že komentujuci už vôbec nie, ale to nie je podstatne. V podstate všetci, čo tam písali mali asi 50+, spustil sa tam totálny náklad na mladšiu generáciu, na ľudí čo su ich deťmi. Ako nevedia nič robiť, žijú len z podpory s neviem čo. Ja ani neviem čo chcem týmto príspevkom dosiahnuť, je mi jasne, že keď ma niekto svoju pravdu, tak si ju bude mať aj keby sa postavím na chlpy. Ale ide mi o to, že tí ľudia si uvedomujú, že to je generácia, ktorú oni vychovali? Že aj napriek tomu, že manuálne sme určite zleniveli, musíme makať v tej práci na 100% a prinášať výsledky. Pamätám si veľmi dobre historky starého otca o tom, ako polku smeny naťahovali pálené a druhu polku podriemkavali a po 6 hodinách padla. Teraz led si chce niekto udržať zamestnanie, z ktorého sa dá vyžiť a zariadiť si vlastne bývanie, čo je tiež kapitola sama o sebe musí každý deň byt lepší ako bol včera, lebo zamestnávateľ očakáva výsledky. A títo ľudia idú hovoriť ako sa oni v živote namakali a my nemáme robiť nič iné, len robiť na ich sprosté dôchodky. Ja nemám problém s tým, že všetci robíme na dôchodky starším ľudom, ale to, že tie dôchodky su malé nie je pre to, že mladi malo robia a hentí si vôbec neuvedomujú, že ja čo mám teraz 25 rokov sa dôchodku možno ani nedožijem, lebo pôjdem z prace rovno do domova 😂 alebo sa mi pošťastí a posetrim aspoň na par dôstojných rokov. ja neviem, možno je to moja sociálna bublina, ale mám paradoxne pocit, že mladi sa idú zodrať aby dostali čo chcu a žili slušný život a nie ze čakajú ako ich bude každý len dotovať. Ako jasne, vyžierky sa nájdu, ale nemyslím si, že by taká bola väčšina mojej generácie.
Ahoj. Ja by som to nezovšeobecňovala. Po druhé chcú aj žiť, nie len drieť ako kone. Budú robiť aj 10-15 rokov viac ako dôchodcovia, čo si išli na dôchodok v 54 rokoch. A to je sakramenský rozdiel. Takže radšej tichúčko byť. Mimochodom, môj syn zarába asi 3x viac ako ja🙂)) Práca ťažká fyzicky a aj psychicky. No najľahšie sa Slovákom ako vždy len nadáva a hľadá vinník.
Mám 50+, vyrastal som v bežnej rodine že až ako 30-ročný som si zrazu uvedomil že "počkať, veď auto nie je niečo nedosiahnuteľné..."(*1) A teraz hľadám spôsob ako uniknúť z pracovného kolotoča ktorý ma ubíja lebo neviem veci odfláknuť a pocit zadosťučinenia veľmi malý (eufemizmus pre "žiadny") a energie ubúda. Asi som lenivý, ale lenivosť nie je iba negatívna, aj vďaka nej vznikajú uľahčujúce vynálezy. 🙂
Ale mladým veru nezávidím, zrazu byť vo veku kedy si človek začne naozaj uvedomovať svet a seba, čo tu mám vlastne teraz robiť? A všetci ostatní na sociálnych sieťach sú takí úspešní a oveľa lepší vo všetkom ako ja... bŕŕ.
*1 za socializmu nebolo psom povolené šoférovať
@egonsk ja som si pred dvomi rokmi kúpila byt, desať rokov žijem sama a pracujem. Zbožňujem svoj život. Nič som nedostala ani nezdedila, všetko som si vyriešila sama. Som rada, že spadam do kategórie výnimka. No ja som rada, že v okolí nemám ani tých starých co len hunrdu ako im je zle a tazko, a nadávajú na mladých.
ja som fakt rada, že mladá generácia prináša nový mindset a nemá potrebu sa v dvatsiatke zakoreniť, postaviť dom a bla bla... ale že chce vidieť, spoznať, naučiť sa, rozšíriť si obzory 👍
Podľa mňa sa generácie ani nemôžu porovnávať. Naši rodičia žili a vyrastali v sosialistickom systéme, kde mali o všetky soc.istoty postarané. Nemuseli sa báť o prácu ani o miestach v škôlkach pre deti. Dostali peniaze na dom alebo byty, nemuseli si brať hypotéky. Dnešná generácia vôbec nie je lenivá. Musia sa zaslúžiť sami o bývanie, ktoré je predražené, aj na dôchodok si musíme sporiť sami,lebo od štátu nedostaneme takmer nič. Mladí musia pracovať často viac ako 10h, čo v minulosti prakticky neexistovalo. Áno, manuálne mozno viacerí pracujú menej, ale časovo a mentálne nie.

@nikpa Lenže dnešní 50tnici byty už nedostávali.
Mali pôžičky.