Sú rodičia motivovaní viac než ich deti?
Ahojte, zaujimal by ma nestranny nazor.. Oslovila ma znama, ze jej dcera uz pomaly ide do maturitneho rocnika a chce ist na VS na odbor, ktory studujem aj ja. No ale vraj si este nic nezistuje - ohladom prijimaciek, materialov, ucenia a tak.. a ze uz by bolo na case, tak ci by som k nim neprisla a nezodpovedala by som jej tieto otazky. Sice su to vsetko veci dohladatelne na internete, ale povedala som si, ze pomozem jej. No pridem tam, to dievca sa ma za hodinu a pol ledva opytalo dve otazky a aj to na popud rodicov. Proste cely cas ticho sedi akoby tam bola nasilu. Pritom ale jej rodicia boli az extremne proaktivni, pytali sa na vsetko mozne - knihy, kurzy, prijimacky, studium... A ona tam len tak sedela a vacsinou len pasivne pocuvala. Este o nej rozpravali uz ako o studentke akoby to bola taka brnkacka. Mala som z toho celeho pocit, ze to chcu viac oni ako ona samotna.. Pride to aj vam tak alebo len prehanam?
Dotiahnu mi rodičia taku poradkyňu a pritom mám dávno všetko sama zistené tak sa tiež tvárim ako kyslá uhorka.Nevieš ako to tam je a nechápem prečo to vôbec riešiš.Pomohla si a viac sa nestaraj.
Ešte ani nematuruje tak áno možno sú premotivovaní ale bolo by mi to jedno, ty si spravila službu ostatné je na nich.
A vo tak sa toho dieťaťa však už je dospela vo by chcela a možno budú rodičia prekvapený a povie , že ona vysokú nechce a tím pádom nastáva druha vec nech si začne hľadať o pár mesiacov prácu a podnájom proste sa možno bude chcieť osamostatniť
ešte nematuruje... no len teraz niektoré vš majú omnoho skôr prijímačky ako je maturita... maturity v koncom mája, alebo v júni a scio testy v apríli...
Mňa by skôr zaujímalo, prečo, keď ona niečo od teba chcela, tak si tam ešte aj chodila. Veď si mala povedať jasne, nech príde za tebou a porozprávame sa. Podľa toho, čo píšeš, jej rodičia jej všetko riadia, a ona je naučená len počúvať a nechať sa viesť. Možno, keby rodičia neboli na tom stretnutí, bola by úplne iná... ťažko povedať. Ale ak niekto odo mňa niečo chce, a je to ešte k tomu doladiteľné, tak prinajlepšom musí prísť on 🙂
Nemám asi čo “múdre” k tomu povedať, len že by ma z takejto aktivity rodičov asi drblo byť tou mladou 😅 je naozaj možné, že to chcú viac ako ona, dokonca aj to, že ona by najradšej študovala niečo iné, iba rodičia si chcú cez ňu splniť sny, nebolo by to prvý ani poslednýkrát
Mlada tam asi ani nechce ist, mozno to chcu rodicia, mozno sa im este ani nepriznala, ale ano, dnes je vacsina mladych vo veku 17-18 rokov este nevyhranenych. Podla mojho nazoru sa uz rodicia nevedia dockat, uz ju chcu mat "na poriadku". Ale suhlasim s nazorom vyssie, mala prist ona za tebou, to si mala aj rodicom tlmocit.
No ja sa mladej nedivim, ze bola ticho. Rodicia ju zrejme postavili pred hotovu vec. Kedze na ziadnu VS este nechodila, tak ani netusi, co sa ma pytat. A kedze rodicia boli taki aktivni v otazkach, tak na nu toho moc neostalo….
Autorka, pomohla si, viac neries 🙂
Ja chapem, ze vyuzili moznost sa s tebou porozpravat. Castokrat ked nieco rodic riesi s prvorodenym dietatom, tak to takto moze prezivat. Pri dalsich uz ma nejake tie skusenosti a je to lahsie 🙂
My sme tiez mali vrtulu v zadku a zistovali sme kdekade, nez nase 16 rocne odislo do zahranicia na SS 🙂
Teraz mladsie o rok maturuje a neriesime😅
Pomohla si a viac nerieš.
@autorka treba tu hlavne zistiť, ze ci to dievča vobec chce to, co ti prezentujú jej rodičia, ci len oni niesu premotivovaní a chtivi splnenia vlastných snov na dcere, a pritom ona chce total iný odbor/smer/iný život vôbec... Napríklad nestudovat ale ísť von, alebo ísť pracovat/do klastora/robiť charitu do Afriky atd atd... Lebo mne to príde ze ona vôbec nechce to, co chcú oni, resp
Mozno to niekedy chcela, povedala im o tom, ale medzičasom zmenila názor, co je ok. Ma na to ešte právo.. Je mladá...
A chce to naozaj študovať? Či len rodičia chcú 😏

Občas chcú rodičia viac ako deti… mňa sa tieto otázky pýtali ohľadom medicíny snáď 1000x rodičia pre svoje deti. Len pár krát sa stalo, že aj deti mali očividný záujem. Chápem, že vo veku 17-19 rokov potrebuješ “podstrčiť” a viacerí tak boli a dnes ďakujú za to rodičom… nič si z toho nerob