icon

Sú ženy v dnešnej spoločnosti vykorisťované?

15. dec 2024

Nezda sa vam, ze v dnesnej dobe dochadza k “zivotnemu” nepomeru medzi muzmi a zenami?
Od muza sa ocakava, ze bude chodit do prace a zarobi peniaze.
Od zeny sa ocakava presne to iste. Vsetko 50/50. A okrem toho sa samozrejme ocakava, ze porodi deti, o ktore sa bude nonstop starat. Ocakava sa, ze sa bude starat o domacnost, lebo co je to predsa za zenu, ktora neuprace a nenavari.
To nie je len tlak muza, ale celkovo spoocnosti.
Ale ked sa nahodou nejaka do tejto temy obuje, tak nech je radsej ticho, lebo muz sa vratil z prave unaveny a nechce sa mu pocuvat take dristy
Zena sa vrati z prace tiez unavena, ale ide do dalsej. Do prace v roli matky a zienky domacej.

Nezda sa vam to ako nepomer? Akoby zeny spolocnost vykoristovala?

Strana
z2
gribka1
15. dec 2024

Ja toto nepoznám, to sú ľudia z minulého storočia? Ako to má pár dohodnuté, tak žijú.

vesimelonimarsista
15. dec 2024

Ako sa kto zariadi, tak sa ma.

tenerifka
15. dec 2024

Co si mysli spolocnost je mi u pr.. le, kazda a kazdy si to zariadi podla seba. Ked je jeden z manzelov doma, vtedy je z neho zienka/muzik domaci. Ak obaja pracuju, domacnost aj starostlivost o deti ide 50/50.

caroline_
15. dec 2024

ano zda,zijeme v mužskom svete,od zien sa ocakava ze budu robit vsetko...ostava sa len na to vykaslat a mat normalneho muza

petamich
15. dec 2024

Zeny sa v prvom rade nemaju nechat vykoristovat ale rokmi zakoreny vzorec je obcas tazke zmenit.

Moj manzel je moj partner, na vsetkom sa podielame viac menej rovnocenne, na starostlivosti o dieta, domacnost aj vydavkoch.

Samozrejme, ze ked som bola na rodicovskej dovolenke, domacnost bola hlavne na mne, kedze na manzelovi bola zase 100% ta ekonomicka cast a rovnako to bolo, ked bol na materskej manzel.

sissy27
15. dec 2024

Spolocnost mi dieta nespravila a ani odomna nic neocakava (ak nahodou ano, tak o tom ani neviem a nepovazujem to za svoj problem). Zvysok je vecou dohody medzi partnermi.
Nezabudaj, ze stale existuje dost zien, ktore ocakavaju, ze muz bude mat nehnutelnost, do ktorej sa nastahuju, potom budu 9 rokov sediet na riti s troma detmi a na konci dna fnukat, ze stat sa nestara a nemozu odist od muza, lebo maju holu rit (presne tak ako ju mali, ked uzatvarali manzelstvo). Takze sa nechavaju “vykoristovat” dobrovolne a vedome.

petamich
15. dec 2024

@sissy27 lepsie by som to nenapisala 👏🏻👏🏻

terezka1947
15. dec 2024

Je mi ľúto,že máš takúto osobnú skúsenosť.
Ale nemyslím,že by to takto bolo vo všeobecnosti.

stanulienkat
15. dec 2024

V dnesnej dobe dochadza....? Ja som pocula, ze zeny uz maju volebne pravo, mozu si samy vybrat manzela a uz lietaju aj do vesmiru, robia karieru, su financne sebestacne. Co si citala rocenku z roku 1834?
Samozrejme su zeny, co v 20 zacnu rodit kazde 2 roky, za cely zivot odrobia 15 rokov, su zavisle na muzovi a nechavaju sa zivit, od manzela nemaju pomoc, podporu...tak potom na stare kolena mozu zle dopadnut a odchadzaju z manzelstva s holou ritou.

olimuc
15. dec 2024

To nie je problem spolocnosti, ale zien … chlapci ako drzitelia rodu byvaju vo vela pripadoch ofukovani a dcery sa “ucia” od mami. Najskor by muselo padnut do zabudnutia pravidlo - nemas muza, nemas pravdy a zeny si musia uvedomit, ze nie je vyhra najst si chlapa s byvanim ale postavit sa na vlastne nohy. Lenze prave u tych jednoduchsich je lahsie najst chlapa, nastahovat sa, nasekat deti a vyplakavat, ako sa ucit alebo snazit nieco dosiahnut … a je velmi nepravdepodobne, ze dieta, ktore vyrastlo v takejto rodine nebude pokracovat v zauzivanom vzorci … ako noznice stred sa straca a mas tych co vychovavaju deti k samostatnosti nezavisle od pohlavia a potom tych “klasikov” zacat rodit v 20 nejakemu trulovi so svokrou v jednom baraku … komu sa nechce mysliet alebo robit, si vyberie zdanlivo lahsiu cestu … len odchadza sa z nej tazsie. Za hlupost sa plati, nikto nie je vykoristovany pokial si tuto cestu nevyberie dobrovolne(hovorime o Svk nie o Afganistane a pod)

pseudomonas87
15. dec 2024

Ja toto tiež nepoznám, môj muž je môj partner a starostlivosť o domácnosť, dieťa, psa máme rozdelenú, resp.podla potreby si to meníme ako potrebujeme. keď som bola doma , starala som sa o domácnosť, dieta. Ako som nastúpila v roku a pol dieťaťa do práce, muž ma vedel plnohodnotne zastúpiť aj počas 24 h služieb v nemocnici. Postara sa o dieťa, uprace, navarí, vyvenči psa, chodí do práce. Raz mu povedala žena môjho bratranca, že je žienka domáca. A on veľmi múdro odpovedal, ja nie som jej dieťa, ale partner, je to nasa domácnosť, naše dieťa, tak sa rovnako na všetkom podieľame.

procrastique
15. dec 2024

Mne je jedno ako to vníma spoločnosť, zariadila som si to tak aby to v mojom okolí takto vnímané nebolo a iné ma nezaujíma...

stanulienkat
15. dec 2024

@pseudomonas87 parádna odpoveď od manžela.👍 Predpokladám, že pani sa zatvárila ako keby padla z jablone.😁

doriiis
15. dec 2024

No tak napríklad.Ja som tento týždeň neupratala ani nenavarila ani raz.Cele dni som bola v práci a zarábala peniaze a nadrabala si hodiny,aby som na Vianoce mohla byť doma.
Keď som večer o 19:00 došla z práce nerobila som nič.O všetko sa staral muž.
Takže nie,nie je to tak všade.Kazdy to má tak,ako si zariadi

pseudomonas87
15. dec 2024

@stanulienkat áno, zatvarila a ešte keď sa pobral odložiť riad do umývačky , lebo sa to už kopilo na stole, tak to zopakovala znova.....

sante81
15. dec 2024

Ja som na takého chlapa v živote šťastie nemala, preto som radšej zostala sama.

mandzula
15. dec 2024

A kde je nasa slobodna vola vybrat si chlapa, ktory to takto nevidi? Stale je takych dost, co to tak maju vtlcene do hlav, no tych pokojne nechajne dievcatam odtial, kde to pan farar kazu - obrazne povedane, nech sa tu nikto prave do tohto neobuva.

harrisson
15. dec 2024

Osobne mam pocit ze v dnešnej dobe ženy "vykoristuju" muzov . Všetci moji známi majú ženy už roky na materskej co si našli manžela s bytom, autom, zázemím a ešte sa stazuju. Podotýkam, chlap maká a ešte sa po praci stara o domácnosť a deti

abbey1
15. dec 2024

Nemám rada toto neustále stavanie sa do pozície obete. Kto ťa núti tak žiť? Cudzí ľudia na ulici ťa zastavujú?
Asi teda žijem v inej spoločnosti.

siska53
15. dec 2024

To nie je spolocnostou, ale tym, ako je to nastavene medzi partnermi. Vo vela pripadoch sa ocakava a aj je to zial realne tak, ze zena sa vrati do prace, cize zaraba, napriek tomu stale robi vsetko v domacnosti a venuje sa detom. Ale opat je to o vydiskutovani si to s partnerom.

enmery
15. dec 2024

Stačí si prečítať MK. Nedávno tu písala žena, ktorá má 2 práce, študuje výšku a má deti a jej muž nevie odložiť po sebe ani hrnček. A neskutočná debata sa tam strhla, že chudáčikom mužom treba všetko polopatisticky. Ešte nakoniec žena bola vinná, že chce mať upratané podľa niektorých. Lebo keby sa neoženil a neurobil si dieťa, asi by buď žil v hnoji alebo si platil drahú upratovačku. Ženy tu idú chápať a prevychovávať dospelého debilka. Hlavne, že on, chudáčik, zvládne 1 prácu. Ostatné je nad jeho sily a potrebuje inštrukcie. Samé tak ženy vychovávajú mužov a potom sa čudujú. V živote som to nezažila, pretože už nie sme v dobe spred 120 rokov, kedy ženy nemohli študovať, pracovať, zarábať a boli plné odkázané na muža a ostala im fakt len domácnosť. Ak sa pár dohodne, že ona len domácnosť a on ide zarábať, ok. Ale niektorí magori chcú aby zarábala, aby vychovávala deti, aby bolo upratané,.aby zvládala domácnosť a on len tá práca. A keď si takého žena zavesí na krk, je to jej rozhodnutie, nikto ju nenúti.

svetlonos
15. dec 2024

Pošlem každého do prdele kto ma blbe reci, téma vybavená!
Ani do prace nechodím, som doma momentálne tehotna a ked z nejakého dôvodu neuvarim, svet sa nezruti. Nie som supermam ani pokal nedostanem, ke budem fungovať aj chora na 100% 😏
Muz ma 2 zdrave ruky a v hlave obycajne nie nakakane, takže tie ruky vie aj použiť.
Pokial je drzý som aj ja, vydiskutujeme skor ci neskor a je to. Spoločnosť aj takýto šikovný známi a ich múdrosti dostanú patričnú odpoveď. A to - ci uz pozreli na seba do zrkadla a potápanie sa po ramene akí sú uzasní/é !?
A sme porozpravani 😁
Moj muz aj ja vieme, že on je hlavný zivitel a dlho sa to nezmení i keď pôjdem do prace. Blaboly o očr pol na pol si moze dovoliť malokto. Jasne ze pôjdem vzdy ja, keď vyhodia za to mna, nebude to tak boľavé. Ak by prišiel o prácu on koli očr tak by to bolelo statočne veru 🙃

aurora33
15. dec 2024

Nuž, každý ako si zariadi, tak má.

bystrozraky
15. dec 2024

Myslim, ze ci zena chodi do prace, alebo nie by si mala urcit ona sama a nie sa drzat nejakych ocakavani ako pises. Vzdy su na to dvaja a mozu sa krasne dohodnut. Ale to dohadovanie by sa malo tocit okolo toho, ako to zvladnu tak, aby im to vyhovovalo obom a nie okolo toho, ze muz chce aby ona chodila/nechodila do prace.

viestta
15. dec 2024

Ako si ktora zariadi, tak ma. Akeho partnera si vyberie, takeho ma. Ak si to blbo zariadila alebo si nevybrala vhodneho partnera, to nie je vina spolocnosti ale jej.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
betulinka1
15. dec 2024

To nie je tlak spolocnosti. To je nesprávne aplikovanie feminizmu. Lebo to je iba sme nezávisle zeny, chlapa nepotrebujeme, vsetko zvládneme co chlapi. Toto pocuvaju od mala, same nevedia co je spravne. Ma chlap zaplatit na prvom rande? Mam mu prispiet na benzin, ked ideme na vylet? Nevychádzajú mi peniaze z rodičovskej….Potom maju zeny mužskú energiu a chlapi ženskú, zacali lakovat nechty, maľujú sa…je to cele zle a cele domotane. Chlap ma byt chlap a o rodinu sa postarat financne a materiálne, zena nema byt na nom závislá ani financne ani mentalne ale ani nema platit polovicu nákladov na domacnost, pricom ma milion dalsich povinnosti. Cize ta nezávislosť by mala byt v tom, ze ked si chce kupit nieco na seba, tak si kupi a nie odovzdáva svoju mzdu do rodinnej kasy. Neverim tomu, ze zeny co nosia doma nohavice a chlap ostava v domacnosti s detmi, ze to naplní vnutorne aj jedneho aj druheho. To je moj nazor aj ked s tym niekto nesuhlasi, je to v poriadku.

damian85
15. dec 2024

Ja by som chcel naživo vidieť toho človeka , čo tieto úvahy vo svojom vnútri vedie a má potrebu sa s nimi sem podeliť. Autorka , nemohla by si mi poslať foto - ideálne z času keď sa úvaha rodí ? Lebo ten štýl písania je sem pri podobných témach stále ten istý. Ďakujem.

mirkam3
15. dec 2024

Mne sa to teda nezdá, v okolí mám našťastie prevažne “rovnocenne pary”. Žena si vyberá partnera/muža do života. Akého si vyberie, takého má.

Čo sa týka cudzích ludi, ako tu denne vidieť, niektoré ženy sú extremne zúfalé a spravia si vedome decko aj s dementom.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2