icon

Súdime ženy v domácnosti s deťmi v škole?

pupavka234
19. nov 2023

Ahojte, mam celkom dobru kamaratku, ktora od narodenia dcery nenastupila do prace, v podstate je zena v domacnosti aj ked ma jej dcerka uz 11 rokov. Raz som sa jej na rovinu opytala, ci nema niekedy pocit, ze ju ludia sudia ked nema pracu, a je matka v domacnosti s relativne samostatnym dietatom. Povedala mi, ze vobec, ze sa neciti menejcenna, ani jej to znami a rodina nedavaju pocitit, ze "len sedi doma". Ze skratka ludia v jej okoli to toleruju a nesudia ju. Ja mam skor pocit, ze na Slovensku sa na zeny ktore nepracuju po rodicaku pozera cez prsty, aj tu na modrom koniku to vidim, ze byt zena v domacnosti nie je uplne najobdivovanejsie povolanie, hlavne ked su deti v skole. Ako to vnimate vy? Sudite v kutiku srdca taketo zeny, alebo to vnimate ze je to plnohodnotne povolanie, starat sa o deti a domacnost, aj ked su deti v skole?

sasa1310
19. nov 2023

@pupavka234 ja napr. nikdy nepochopím tie ženy, že sú ochotné byť celý život finančne závislé na svojom chlapovi. Či už v produktívnom veku alebo neskôr v tom dôchodkovom. A tiež nechápem, že sa "neboja", keď sa náhodou rozvedú. Bez dôchodku a bez akéjkoľvek pracovnej morálky. Budú chcieť byť samostatné v 45ke, tak ich teda iste budú všade brať s otvorenou náručou, keď si kuknú ich životopis

hortenziaj
19. nov 2023

@mamamasama a nerozmýšľa radšej nad inou prácou? Ako aj mne je doma dobre, muž zarába priemerne, ale z jedného platu by sme deťom nemohli dat toľko možností ako z dvoch

lenuska9999
19. nov 2023

@pupavka234 je to každého osobná vec. Nie každý má vo svojom živote nejaké ciele a chuť presadiť sa. Niekomu stačí sedieť doma na zadku

hortenziaj
19. nov 2023

@syslik81 dôchodok budú mať práveže ešte lepší akoby pracovali za minimálnu nie? Keďže sa počíta z priemernej mzdy?

mamamasama
19. nov 2023

@hortenziaj robim občas advertising z domu, ale to je len taky part time, aby mi nezmäkol mozog. Neviem si predstavit robit nieco ine ako lietať. To je praca, ktora ma naplnala a ktoru som milovala(az na nas kolektiv). Takze, ak by som nemala moznost lietat aspon na dohodu, tak radsej ostanem doma s detmi. Pre mna zivot, v ktorom clovek musi vstavat nasilu do prace nie je zivot. Ja som sa do prace tesila. Teraz mi je vsak lepsie doma. Priority sa zmenili.

sella38
Autor odpoveď zmazal
missviolet
19. nov 2023

ja sa vzdy len pozastavim nad buducnostou na dochodku. ja asi mam problem ludom doverovat, ale nevedela by som sa len spolahnut na muza (a uspory??) . aj muzovi sa moze nieco stat a potom co... ak na dochodku nebude zena skoro nic dostavat...

zuzanapjat
19. nov 2023

Som doma 10 rokov. 3 deti. Nenudím sa nikdy a celé dni si ani nesadnem, kávu pijem x krát postojačky a deti mi niekedy tak žerú nervy, že nejeden šéf vo firme sa môže skryť. Peniaze mi nechýbajú, manžel zarába nadpriemerne. Mám viac ako iné, ktoré musia robiť. Deti sú spokojné a šťastné, manžel je pečený varený. Nemám v tom kolotoči žiadne voľno, denne mám navarenú polievku a druhé jedlo, do toho napečené. Denne okrem toho že sa so synom učím s nimi hrám spoločenské hry, tvoríme. Na to, byť doma a plnohodnotne sa starať o rodinu nemá v skutočnosti každý, pretože mnohé nevydržia s vlastnými deťmi ani cez ich chorobu, alebo prázdniny. Až budú deti samostatné, tak nemám problém sa zamestnať, aj to len ak budem chcieť. Možno sa radšej budem venovať záhrade a bylinkám.

syslik81
19. nov 2023

@hortenziaj dochodok sa plati podla odvodov..ak nieje regostrovana a ani samoplatca nema sa jej z coho zapocitavat .. dostane daku almuznu a koniec..

aaadkaaa
19. nov 2023

Nesudim take zeny, nemyslim si o nich nic zle . Vo svojom okoli sa stretavam skor s opakom, cuduju sa, ze po 2 rokoch na rd chcem ist pracovat a odhovaraju ma....ja osobne by som zena v domacnosti byt nechcela ani za svet, ale pokial to niekomu vyhovuje, nevidim ziadny problem

lelelienka
19. nov 2023

Ak nechcu len obabrat system a nebudeme sa im musiet “skladat” na dochodok, na ktory si prakticky nic neodvedu, je to cisto ich vec co robia. Kto si vie zariadit, nech ani prstom nepohne ak nechce. Len si myslim, ze ked nebodaj stratia zivitela, tak su uplne mimo bez akychkolvek navykov a podobne. Nepovazujem to za povolanie, je to take preflakanie sa zivotom, ak teda nemaju nejakych 7 deti na starosti.

miggy
19. nov 2023

Ja nečítam diskusiu, ale tiež som bola rok žena v domácnosti a dokonca bez muža (mala som "len" priateľa).
Ale zažila som si šikanu v zamestnaní, tak som dala výpoveď. A keďže som mala slušnú rezervu z predaja bytu, vravela som si, že je pre mňa dôležitejšie dať sa psychicky dokopy. Dcéra chodila do škôlky a ja som mala na starosti domácnosť. Čiže som varila, vypekala, vyupratovala skrine, čítala, chodila ku kozmeticke a nechtarke bez časového stresu. A mne to mega pomohlo. A predpokladam, že ma ľudia súdili, lebo sme v malom meste. Ale tak najbližší vedeli, prečo som "len" doma a ostatní ma nezaujímali.

A dodám, že ak by som nemala tu rezervu, nikdy by som si to nedovolila....

aurora33
19. nov 2023

@zuzanapjat manzel zarába nadpriemerne, ale ani za svet by ma nenapadlo sedieť doma a nechať sa ním živiť. S deťmi som veľmi rada, užívam si každé prázdniny aj víkendy, ale fakt netuším čo by som doma robila kým by boli v škole. Teda okrem statia za sporákom.

nikaeli
19. nov 2023

mne je to úplne jedno, každý nech žije ako chce 🙈 nevidím dôvod niekoho súdiť a vyjadrovať sa k jeho spôsobu života - ak jej to tak vyhovuje a manželovi tiež, nie je o čom 🙂

otázne je, čo bude robiť, ak jej nedajbože krachne vzťah a bude sa musieť postaviť na vlastné nohy alebo manžel dlhodobo ochorie a už nebudú mať taký skvelý príjem - kde sa zamestná bez praxe, bez pracovných návykov?

zuzanapjat
19. nov 2023

@aurora33 to je tvoja vec žeby si si nevedela nájsť v dome niečo na prácu :D Môj manžel je v zahraničí, deti nechodia do družiny ani na obedy a keďže sú často choré tak sú viac doma ako v škôlke/škole. Ja nemusím vláčiť choré deti do školy a škôlky aby na mňa náhodou nezazerali kolegyne, že som zase doma s deťmi. Nemusím po večeroch sedieť nad revajúcim dieťaťom a unavená z práce do neho hustiť učivo. My máme doma rodinnú pohodu vždy... a žeby som ukrátila o svoj čas vlastné deti aby som mohla niekde v práci sedieť aby sme sa potom ohadzovali doma peniazmi....... jedine kebyže sú deti väčšie a fakt sa nudím :DD

thoughtfulweirdo
19. nov 2023

Nesúdim, závidím 🤣 chcela by som nemusieť pracovať, ale príliš by som sa bála byť finančne závislá na mužovi. A nielen preto, že by ma mohol opustiť, ale veď jemu sa môže aj čokoľvek stať. Ťažká choroba, nešťastný úraz, a ako by som ja trebárs v 50ke začala živiť rodinu po 15 rokoch bez práce?

pkgirl30
19. nov 2023

existujú ženy ktoré nikdy nechcú byť matkami lebo nemajú k tomu vzťah a milujú svoju prácu a naopak sú ženy ktoré nevidia realizáciu v práci ale v rodine a starajú sa o ňu od rána od večera. je to ich vec.....a ak ostane niekto doma z lenivosti? je to ich život, ich osud ...

chodec15
Odpoveď bola odstránená
anonymanonym
19. nov 2023

@aurora33 ja mam tolko zalub a tolko oblasti, ktorym sa rada venujem, zlepsujem sa v nich, vzdelavam... ze aj keby mam mat kazdy den x hodin sama pre seba, aj tak by som mala stále čo robit 😁🤔 (pomimo povinnosti doma atd)

sasa1310
19. nov 2023

@zuzanapjat hm, toto by som zasa ja nezniesla. Mať muža niekde mimo, aby boli prachy. To by som určite išla do roboty, nech on môže aj menej zarobiť, len nech je doma s nami.

miskakyska
19. nov 2023

..nesúdim..nech si každá pozameta pred vlastným prahom a až potom dáva rozumy druhým.. starať sa a ukazovať na druhých je najjednoduchšie,pritom možno príde domov , zatvorí dvere a dostane nakladačku.. lebo niektoré mi tu prídu,akoby si tu chodili liečiť nejaké komplexy

sasa1310
19. nov 2023

@chodec15 veru. Keďže my sme generácia, ktorá si už sama šetrí do 2. či 3. piliera, tak chcem vidieť tie dôchodky nepracujúcich ľudí

chodec15
Odpoveď bola odstránená
kamatopo
19. nov 2023

@pupavka234 keď im to finančne vychádza a nemá potrebu byť v kolektíve tak nech je doma.

alex2018
19. nov 2023

@pupavka234 Bohuzial, na Slovensku je taky narodny sport sudit inych miesto seba, takze ano, ludia radi sudia zeny v domacnosti a cuduju sa co take robia doma ked deti maju v skolke a skole. Len zabudaju na to, ze drviva vacsina takych zien robi vsetko sama, bez pomoci manzelov ktorym vytvara doma zazemie aby sa mohol venovat svojej kariere a nie lietat s detmi po kruzkoch ci doktoroch…
Ja som doma 6ty rok, mame 3 deti a ostala som hlavne kvoli dcere ktora ma zdravotny problem a musi cvicit. Veru nemam pocit ze by som sa nudila kedze cela starostlivost o dom a celu domacnost, zahradu, deti (rozvoz do skoly, skolok, cvicenia, kruzky, lekari, ucenie atd) su vylucne na mne. Denne mame vareny obed aj veceru. Takisto o byty ktore prenajimame sa staram ja plus vsetky pspierovacky, ucty atd.
Muz je vdacny ze sa moze spolahnut na mna. Samozrejme sa najdu ludia co si musia rypnut nevhodnymi otazkami ( dokonca aj svokra) ale my sa mozme tiez spytat pracujucich ci ozaj tolko robia ako sa tvaria velakrat 😂😂 Hlavne ked mam 20 rokov odrobenych a viemako to vo vela firmach chodi…

zuzanapjat
19. nov 2023

@chodec15 nemáš žiadnu istotu že vôbec nejaké dôchodky budú aj pre tých čo pracovali na Slovensku celý život. Mnohí sa dôchodkov ani nedožijú pri súčasnom pracovnom tempe a strese akému čelia.

heln
19. nov 2023

@pupavka234 ked ma z coho zit, tak nech sedi doma. ked vezmes do uvahy americku kulturu, tak tam je to normalne, ze zena je doma v domacnosti a muz zaraba, ale zvycajne tolko, ze uzivi aj zenu, nikto sa nad tym nepozastavuje. mna by skor trapilo ci bude mat dost odrobenych rokov do dochodku.

andrejka1974
19. nov 2023

@pupavka234 nie nesúdim,keď nemusí ísť do práve a jej mužovi to nevadí tak nech nejde ja som bola doma s deťmi 20 rokov a verní postarala som sa o všetko deti domácnosť a verní často som ani nevedela že je už večer

chodec15
Odpoveď bola odstránená
zuzanapjat
19. nov 2023

@sasa1310 muž chodí na krátke turnusy. Napr. 10 dní vonku a 4-5 doma. Alebo 7 dní vonku 3 dni doma. Máme odskúšané aké to bolo keď sme obaja pracovali na SVK. Vyčerpaní, nervózni, človek sa v podstate ani plnohodnotne nevidel a netrávil spoločný čas. Má oveľa viac dovolenky ako ľudia pracujúci tu. Je docenený. Máme našetrené. Rozhodne sa nespoliehame na slovenský dôchodok.