icon

Súdime ženy v domácnosti s deťmi v škole?

pupavka234
19. nov 2023

Ahojte, mam celkom dobru kamaratku, ktora od narodenia dcery nenastupila do prace, v podstate je zena v domacnosti aj ked ma jej dcerka uz 11 rokov. Raz som sa jej na rovinu opytala, ci nema niekedy pocit, ze ju ludia sudia ked nema pracu, a je matka v domacnosti s relativne samostatnym dietatom. Povedala mi, ze vobec, ze sa neciti menejcenna, ani jej to znami a rodina nedavaju pocitit, ze "len sedi doma". Ze skratka ludia v jej okoli to toleruju a nesudia ju. Ja mam skor pocit, ze na Slovensku sa na zeny ktore nepracuju po rodicaku pozera cez prsty, aj tu na modrom koniku to vidim, ze byt zena v domacnosti nie je uplne najobdivovanejsie povolanie, hlavne ked su deti v skole. Ako to vnimate vy? Sudite v kutiku srdca taketo zeny, alebo to vnimate ze je to plnohodnotne povolanie, starat sa o deti a domacnost, aj ked su deti v skole?

slniecko5
20. nov 2023

@tosaneda no a tie nicky už pol dňa Trávia čas na v jednej téme na MK, aby iným ukázali, ako veľmi intenzívne sa deťom venujú a ako na sebe pracujú😁. Padám už aj ja,

erikavesela
20. nov 2023

@tosaneda dochodok... presne, tak, pises to iste ako som pisala ja, ale to je pravda, kt.sa nerada pocuva.. som husakove dieta...nami to zacne byt krute...dokonca zname z mojej generacie, sa nechcu pozriet pravde do oci...vraj dochodcovia prezili do teraz, prezijeme nejako aj my...no zial ano, prezijeme....z tej almuzny nebudeme zit, ale prezivat a bude jedno, ci clovek robil 4 roky alebo 40...prachy uz teraz nie su...

zuzanapjat
20. nov 2023

@slniecko5 skutočne pol dňa trvá odpísať na komentár a prečítať si odpoveď? :D Hlavne že ty máš čas čítať to :D

1ryba
Odpoveď bola odstránená
erikavesela
20. nov 2023

Este doplnim...my sme silne generacie, kt.odchod na dochodok sa bude prejavovat aj neskor...my pojdeme do dochodku a zrazu nebude mat kto robit..v 1973 sa narodilo 92 tis.deti...v 1979 100 000 deti rocne odvtedy to ide len a len dole az na 50 000 rocne...a toto su cisla, kt.ovplyvnia aj dochodky dalseich generacii

babyjune
20. nov 2023

Nesudim, ale neviem si to osobne predstavit, ze som doma s 11 rocnou dcerou 🙂
Myslim, ze sa na to treba pozriet aj z pohladu toho dietatata. Ja som napr v 12 rokoch uz bola dost samostatna jednotka, a neviem si predstavit, ze by ma doma cakala premotivovana mama a chcela by hrat spolocenske hry 🙂
Moja mama napr. pracovala cely zivot (odkedy bol najmladsi brat v skole), a nemam pocit, ze by som kvoli tomu bola o nieco v detstve ukratena, skor ma to utvrdilo v tom, ze aj zena moze mat aj rodinu, aj karieru a nemusi byt len povolanie "zena v domacnosti a manzelka".

vevesh
20. nov 2023

@erikavesela ja mojmu dochodku hovorim, ze ak sa ho dozijem a vobec nejaky dostanem, bude to akurat tak "prispevok na chleba"- este rozmyslam nad tym, ci mesacny alebo jednorazovy...🙃🙃🙃🙃

drahomirrra
20. nov 2023

Ani by som nebola povedala, koľko je zdravých žien, čo sedia doma na riti, vidím, že sme sa od praveku fakt skoro nehli, ženy ešte lenivšie, než hocikedy inokedy. A môžu sa tváriť na čo len chcú. Všetky vyštudované, všetky stráááášne úspešné, štát im zaplatil školy, denné štúdiá, keď majú vrátiť, trčia doma na zadnici. Fuj.

Môže sa to nazývať akokoľvek vznešene, pravdou je, že je to bohapusté vyciciavanie partnera. To nemá s láskou nič spoločné. Áno, spoločné peniaze, spoločná domácnosť, bláblá. Isteže. Podľa zákona. Reálne? Veď tie peniaze zarobil muž. Ja si neviem ani predstaviť kúpiť mužovi vianočný darček za peniaze, ktoré zarobil a dal mi ich. Vlastne si kúpil darček sám.
Samozrejme, nehovorím o prípadoch, keď je žena na MD/RD a stará sa o maličké dieťa.

Práca okrem peňazí aj šľachtí, nie nadarmo starí ľudia hovorievali.

matkahelka
20. nov 2023

@slniecko5 je skor prekvapujece, ze take co tvrdia, ako svoju pracu maju radi, je to praca velmi dolezita, nevedia si bez nej predstavit svoj zivot, lebo by neboli naplnene, maju cas byt na MK.

scila
20. nov 2023

@pupavka234 nesúdim ich - teraz. Keď som aj ja matkou.
Pred rokmi, keď som stretla prvú ženu, ktorá nepracovala, som to nechápala. V našej rodine a v okolí všetky ženy pracovali. Preto ma to zarazilo. Aj to, keď kolegyňa v práci zostala po skončení tretej RD doma. Brala som to, že je jej doma škoda. Teraz ako matka troch detí, keď viem, aké je to ísť z jednej OČR do ďalšej, lebo deti si poposúvajú choroby a aké ťažké je vykryť prázdniny atď. sa jej už vobec nečudujem. A plne chápem ju aj iné matky čo ostali doma.
Inak z matiek,ktoré poznám že boli dlho s deťmi doma, sú už pracujúce ženy (jedna išla do prvej práce až pred štyridsiatkou a teraz, po cca 10 rokoch je úspešná podnikateľka). Len dve sa do práce nevrátili - jedna zomrela keď mala 43 rokov a druhá má toľko peňazí, že dôchodok a obdobné veci ju trápiť nemusia. Venuje sa dobrovoľníctvu. To že je niektorá žena doma dnes, neznamená, že o týždeň/mesiac/rok to tak bude tiež.

drahomirrra
20. nov 2023

Mňa by inak zaujímala otázka do pléna: Koľko týchto "som doma a nikoho do toho nič, manžel zarobí" by prijalo otočenie situácie. Manžel doma, by plne zastal domácnosť, deti, varil a piekol (deti už veľké samozrejme! ) a ony by zarábali na komplet celú rodinu. Na všetko, všetko by viselo na ich pleciach. Celá tá ťažoba, ten tlak, hypotéka, potraviny, splátky, platby, proste každý večer zaspávať s tým, že rodina visí iba na mne, lebo manžel chodí na kurzy, maľuje si domka, pečie koláčik a píšenká s deťmi úlohy, a ešte chodí cvičkať do posilky.

Koľko by to vydržali bez frflania a útokov na muža. Či aspoň rok. Alebo by začali vrčať a muža terorizovať, že je neschopák.

scila
20. nov 2023

@drahomirrra to si taká nepríjemná aj v reálnom živote, alebo len na MK?
Môj muž by v živote doma neostal, lebo by si to za pár dní hodil.

vevesh
20. nov 2023

@drahomirrra ja a v pohode, mali sme to uz aj v opacnom garde, kedze zivot nenaplanujes. A poznam takych viac. Jednoducho mame dohodu, ze to on teraz taha a ja mu pomaham a kedykolvek to bude nutne, do prace pojdem aj (iba) ja...

mondolina
20. nov 2023

@matkahelka
ja mám napr. dnes voľno. robila som celý víkend 😉
@drahomirrra
a ešte by chcel od nich večer sex🙈

drahomirrra
20. nov 2023

@scila Ale aká nepríjemná? Však píšem úplne normálne a zamýšľam sa. Ja nie som zástancom dnešného trendu tolerovať, tolerovať, všetko tolerovať, už aj choré výplody tolerovať. Pýtam sa, nenachádzam odpovede. Prečo asi.

drahomirrra
20. nov 2023

@vevesh Ok, aspoň jedna.

drahomirrra
20. nov 2023

@scila Ako vieš, že by si to hodil? Možno by si to tak rád s tebou vymenil, že ani netušíš.

martina2ve
20. nov 2023

Akoze ja osobne by som sa doma asi zblaznila od nudy, aj ked je stale nieco na robote, ale ja som mala "problem" 2 marerske vyckat doma..
a niekomu to vyhovuje,( nemyslim ze zena v domacnosti sedi cely den na zadku).

Co si o to myslim? Nic, nech si kazdy robi jak chce.

doriiis
20. nov 2023

@drahomirrra ....všetky sa budú dusovat ako pôjdu a môžu robiť,keď to bude potrebné🤣

eva112014
20. nov 2023

@drahomirrra Už by bolo načase zaviesť toto na Slovensku zo zákona a povinne. Starostlivosť dieťaťa na striedačku - od narodenia.

drahomirrra
Autor odpoveď zmazal
scila
20. nov 2023

@drahomirrra napísať, že sú "ženy ešte lenivšie, než hocikedy inokedy" je zamýšľanie sa? Súdiš a urážaš tie, ktoré vôbec nepoznáš.
Ja do práce chodím, pred rokom tomu tak nebolo. Ale ver tomu, že keby som už v živote do robotu nešla tak som sa za celý doterajší život narobila viac ako tie, čo chodia do roboty prekladať papiere a budú to robiť aj ďalších 20 rokov.

scila
20. nov 2023

@drahomirrra jaaaj tak ty poznáš môjho muža? Moja zlatá mal tú možnosť, a povedal, že nikdy. Tak si tie keci o tom, čo ja tuším alebo netuším nechaj.

vahcaac
20. nov 2023

Vy musíte byť strašne nespokojné a obmedzené. Ako posmešne dokážete rozoberať život inej ženy, len preto, že vy máte iný názor. Ja som šla do prace keď malo moje dieťa 10 mesiacov, ale ani by mi nenapadlo súdiť ženu, čo chce ostať doma pri deťoch dlho, kludne aj do 18nastky. No a?! Neriešte a žite si svoje životy.

zuzanapjat
20. nov 2023

@drahomirrra lepšie chodiť od podnájmu do podnájmu alebo ťahať dvaja do nemoty aby sa splatila jedna hypotéka. A potom sa pozrieš na to, že nejaká žena je doma a zariaďuje novostavbu a ide ťa rozstreliť. Evidentne na to majú ... keby nemali, tak nestavajú, nekupujú ... Muži čo majú pracujúce manželky nie sú zodratí od roboty? 😀D

aandrea9
20. nov 2023

@pupavka234 také plnohodnotné povolanie by som brala. Lenže účty platiť treba. A druha vec, pre niektorých možno smiešna a zbytočná...aký bude mat ta žena raz dôchodok 🤔 a nezávidím jej prípadný návrat ci vstup do pracovného procesu.

doriiis
20. nov 2023

@drahomirrra ....mňa by skôr zaujímalo,že kedy bude ten čas ,,keď bude treba" .Sen každého zamestnávateľa je niekto,kto sedel dobrovoľne doma roky.Bez pracovných návykov,bez praxe.No jo🤣.
Ja si 90% takto prispievajúcich predstavujem ako mestské pipinky,ktoré majú vyštudovanú sociálnu prácu a v podstate okrem predkladania a pecatkovania papierov toho moc nezmôžu.

eva112014
20. nov 2023

@scila A preto treba ísť do roboty! 😅 budeš prekladať papiere a ešte aj okolie ako drahomíra ťa bude za to uznávať. 😃
Prepáč, no čudujem sa, že koho, čo všetko trápi. Napr. už túto autorku tejto témy ako zožiera závisť.

drahomirrra
Odpoveď bola odstránená
milovnickakvetov
20. nov 2023

@pupavka234 každá žena je iná, sú také, co od ročného dieťaťa utekajú do prace a tvrdia, ze sa doma nudia a nevedia sa realizovať. A sú také, co majú 3 a viac detí schválne retazovo, aby boli čo najdlhšie doma, lebo ich napĺňa byt matkou. Ktorá je lepšia?
Každá mame iné priority, ja len tak okrajovo spomeniem, co tu často čítam, ze nie je čas, tak pracujúce cez týždeň neupratuju a varia len polotovary alebo suché večere. Pre nás doma nepredstaviteľné ani jedno z toho. Ak má žena muklovat za 700 € mesačne na úkor rodiny a chlap dobre zarobí, nevidím dôvod na to budiť deti ráno o piatej, aby boli prvé v škôlkach, panikarit pri kazdom kašli, ako sa nadriadený postaví k ďalšej OCR, robiť v obchode prekazkovy beh, zo škôlky letieť domov, aby sa všetko stíhalo. Sama som na RD s druhým dieťaťom a s manželom uvažujeme, ci sa do práce vrátim, alebo upustíme od nášho vysokého životného štandardu a zostanem par rokov doma, kým sa deti dostanú z kolobehu soplov a budú samostatnejsie. S deťmi nám nemá kto pomáhať a manželova povaha práce je o častom niekoľkodnovom cestovaní, takže deti sú počas pracovného týždňa zväčša len na mne. Nebudem sa tu hrať na hrdinku a tvrdiť ako tu niektoré, ze všetko stíhajú a majú ešte aj čas na seba. Asi nie som dostatočne šikovná, ale nestíhala som po práci ani zďaleka to, co a ako by som chcela. A to som mala 1 dieťa, teraz budú 2, takže sa toho úprimne bojím. V 50 pri stredoškolákoch by som sa asi nudila, ale teraz v 30 plus pri 2 malých deťoch s najväčšou pravdepodobnosťou dám na manžela a zostanem aj po rodičaku doma. A bude mi úprimne jedno, kto si čo myslí, alebo ci ma niekto odsudzuje. Väčšina z tých, co odsudzujú to robia preto, ze ich vlastne deti obťažujú, práca v domácnosti nebaví a závidia, ze iný chlap dobre zarobí. Moja mama tiež nepracovala, kým sme boli so súrodencami mali. A moja kmotra išla späť do práce až keď mladší išiel do 3.rocnika ZŠ. Dôchodkov sa nedočkáme, budeme muklovat, kým budeme vládať, nevidím dôvod zostať doma s deťmi, kým nás ešte potrebujú.