icon

Súdime ženy v domácnosti s deťmi v škole?

pupavka234
19. nov 2023

Ahojte, mam celkom dobru kamaratku, ktora od narodenia dcery nenastupila do prace, v podstate je zena v domacnosti aj ked ma jej dcerka uz 11 rokov. Raz som sa jej na rovinu opytala, ci nema niekedy pocit, ze ju ludia sudia ked nema pracu, a je matka v domacnosti s relativne samostatnym dietatom. Povedala mi, ze vobec, ze sa neciti menejcenna, ani jej to znami a rodina nedavaju pocitit, ze "len sedi doma". Ze skratka ludia v jej okoli to toleruju a nesudia ju. Ja mam skor pocit, ze na Slovensku sa na zeny ktore nepracuju po rodicaku pozera cez prsty, aj tu na modrom koniku to vidim, ze byt zena v domacnosti nie je uplne najobdivovanejsie povolanie, hlavne ked su deti v skole. Ako to vnimate vy? Sudite v kutiku srdca taketo zeny, alebo to vnimate ze je to plnohodnotne povolanie, starat sa o deti a domacnost, aj ked su deti v skole?

zuzanapjat
20. nov 2023

@drahomirrra lenže nám to doma vyhovuje tak, ako to je teraz :D Jednoducho ťa vytočilo že iná tiež má novostavbu a nemusí robiť :D Reagujem, pretože mám chuť a čas. :D Už len to ako si si dala námahu pozerať do iných profilov čo tie domasedky asi robia ...... to je riadna nadpráca. Hľadať či náhodou nie sú asociálky v chajde. 😀D

drahomirrra
20. nov 2023

@milovnickakvetov "Väčšina z tých, co odsudzujú to robia preto, ze ich vlastne deti obťažujú, práca v domácnosti nebaví a závidia, ze iný chlap dobre zarobí. "
😂

Tak toto je presný príklad, ako baby, čo sú doma uvažujú. Všetko je závisť a nič iné. Taký je ich mentálny svet.

Tak daj, koľko teda tvoj muž zarobí. Daj tú astronomickú sumu vysokého štandardu. Či to radšej nie, čo? Takže žena, čo pracuje, pracuje podľa tvojej logiky, lebo ju jej deti obťažujú. 👏 Kriste, ty seď fakt radšej doma utieraj sople a lešti prach, urobíš svetu službu.

milovnickakvetov
20. nov 2023

@drahomirrra nie som na MK dlho, ale čo si všímam, ty v každej diskusii reagujes povysenecky, arogantne a zhadzujes každého, kto si dovolí mat iný názor a žiť iný život ako je ten tvoj. Prečo si takáto zla? Ved názor sa dá napísať aj slušne. Aj doma s rodinnými príslušníkmi komunikujes takouto formou?

drahomirrra
20. nov 2023

@milovnickakvetov Nie, iba s obmedzencami. Čo si myslia, že každý protinázor automaticky závidí. To je taká chudoba mysle a ducha, že to až bolí.

milovnickakvetov
20. nov 2023

@drahomirrra tak asi 3/4 prispievateliek tohto fóra sú obmedzenci. Ďakujem za vysvetlenie, veľa to o tebe vypovedá.

drahomirrra
20. nov 2023

@zuzanapjat Nevytočilo. Skôr ma zaujalo, koľko v tomto prípade musí makať ten muž, lebo v dnešnej dobe utiahnuť taký vysoký štandard nie je len tak. Najmä, ak druhý, zdravý článok rodiny sedí doma, len tak. Lebo preto.

drahomirrra
20. nov 2023

@milovnickakvetov Tie 3/4 si uviedla ty. Ale áno, ak sú tu 3/4 žien, ktoré si myslia, že im niekto závidí, všetko závidí, tak potom áno, 3/4 fóra sú obmedzené. Ako sa dá závidieť anonymnému nicku?

scila
20. nov 2023

@drahomirrra toto zovšeobecňovanie 🤦‍♀️
Ver tomu, že v časoch keď boli štátne podniky to nemali ženy také komplikované ako dnes. Na vlastnej koži som zistila, aké to je, chodiť do práce popri deťoch, keď si musíš brať OČR, lebo babka by ti aj postrážila, ale nemôže, lebo musí chodiť do vlastnej roboty, keďže vek odchodu do dôchodku sa posunul.
A ženu vyhodia z roboty lebo má malé deti a nemôže už ťahať nadčasy ako to v tej práci robila "pred deťmi". Často nejde o to, že sú tie ženy lenivé. Ale doba je iná. Vždy boli aj lenivé a sú aj dnes. Ale to, že ostane žena doma s dieťaťom (ktoré môže ostať doma samé až od 11 rokov) ešte nieje znak lenivosti. Tak ako voľakedy nebolo znak usilovnosti, robiť niekde v archíve či na inom protekčnom mieste, kde si žena počas pracovnej doby odbehla kaderníčke, nakúpiť a inak dokopy nič nerobila. Voľakedy robilo viac žien, ale bolo aj viac miest, kde sa robilo len "akože" a hlavne nikto ich nebuzeroval a nevyhodil za OČR. A to je oproti dnešnej dobe sakramentsky rozdiel, ktorý donúti matky ostať radšej doma ako znášať v robote osočovanie, že ZAS bola na OČR. Aj ja som sa nepočúval od šéfa drístov, ako je to moja chyba, že mám choré deti, že im mám niečo spraviť z imunitou. A to paradoxne patrili moje deti k tým, čo chýbali zo školy a škôlky menej ako iní. A aj tak ma vyhodil.

liv1
20. nov 2023

@drahomirrra predstav si, nemusia to byt zodrati ludia. Len vychytali moznosti, pracuju v dobre platenom obore, alebo podnikaju… kazdy tak ako chce a tak ako mu je dobre. Predpokladam ze vacsina ludstva by bola rada, keby boli financne zabezpeceni, neboli by zavisli od zamestnavatelov a mohli by pracovat len keby chceli. Nuz, nie kazdy ma taku moznost. Ja to tym ludom doprajem. Mozno maju vzate niekde inde. A mozno nemaju a uzivaju si to plnymi duskami. A je to v poriadku.

drahomirrra
20. nov 2023

@scila Ok. Konečne začínaš reálne argumentovať a diskusia začína dávať zmysel. Tomuto rozumiem, OČR sú reálny problém, áno.

Ale veď štát pamätá na večne choré malé deti, je možnosť predĺženého RP do 6 rokov. Drvivá väčšina detí sa už následne skonsoliduje a imunita sa im stabilizuje. Tak povedzme že dobre. Tú chorobnosť preklenie žena na predĺženom RP, má príjem, je to ekvivalent k práci. 6 ročné dieťa je už pomerne samostatné a najmä, keď vynecháva školskú dochádzku, to už je veľký problém najmä pre to dieťa. Tam pri povinnej dochádzke proste decko nemôže byť doma stále ako v škôlke, to sa nedá, opakovalo by ročník. Matky ťažko chorých detí majú nárok na opatrovateľský, o nich debata nie je. Takže prečo ani potom žena nenastúpi do práce? Aký je argument potom?

zuzanapjat
20. nov 2023

@drahomirrra buď je to podnikateľ, max vyťažený, alebo manager, alebo pracuje v zahraničí. S pravidla nastavený tak, že musí čo najskôr seba i rodinu odbremeniť od hypo a úverov, že treba mať našetrené na dôchodok a našetrené na nepredvídateľné udalosti, poistenia úrazové atď atď.... Keď je to rodina s deťmi, kde nie sú už starí rodičia ani nik kto by vypomohol ak sú deti napr. PN alebo sú prázdniny, tak je taký chlap vďačný za to, že žena je doma a že sa postará. Sú prípady, kedy má chlap takú prácu, že by nemalo zmysel aby robil za polovicu a striedal sa s pracujúcou ženou pri deckách.... Obaja by totiž mali dokopy menej............... a viac stresu. To sú veci ktoré sa zvažujú v rodinách kde je žena doma.

drahomirrra
20. nov 2023

@zuzanapjat 🙂 Dobre

scila
20. nov 2023

@drahomirrra nevidím do tých rodín, neviem aké majú dôvody. Ale nesúdim a neosočujem. Amen.

miskakyska
20. nov 2023

@milovnickakvetov v reálnom živote zrejme nemá s kým komunikovať a hlavne by jej náplňou práce nebolo furt riešiť, čo riešia druhí na sociálnych sieťach.. vyrovnaný a spokojný človek sa takto nespráva...tu predvádza hrdinstvo,doma možno šúcha nohami so sklopenymi ušami a žuje suché kôrky

milovnickakvetov
20. nov 2023

@drahomirrra písala som o reálnom živote, reálnych ludoch. MK som spomenula len v súvislosti s tebou. Reagujes podráždene, prchko a tvoje prsty predbiehajú mozog. Nie každý dobre zarábajúci chlap je zodraty, zodrate sú skôr tie ženy co po práci ešte utekajú domov do druhej sichty. A mimochodom, to si myslíš, ze každej žene schváli revízny lekár predĺžený RP len preto, ze dieťa je 2x mesačne soplave? Uvediem ta do reality: nie, neschváli. Naozaj skus pochopit, ze nikto nie je povinný žiť podľa tvojich noriem alebo noriem niekoho iného.

drahomirrra
20. nov 2023

@miskakyska A možno fakt nie... 😉

vahcaac
20. nov 2023

@zuzanapjat presne s týmto mám skúsenost aj ja z môjho okolia. V niektorých rodinách im nestojí zato mať 1000 eur navyše. Lebo majú už tak dobrý životný štandard a tých 1000 eur oželejú pre rodinnú pohodu. Ale tak rozumiem aj čo chce povedať drahomira, človek nikdy nevie, hlavne v dnešnej dobe. Môže sa hocičo prihodiť. Ale verím, že tie rodiny myslia aj na toto. Musí byť naozaj ťažké prísť do pracovného života po 15tich rokoch. Bez ohľadu nato, či žena doma robí veľa alebo malo. Ide o pracovne návyky, schopnosť prispôsobiť sa a nebyť pánom svojho času.

drahomirrra
20. nov 2023

@milovnickakvetov A ty skús naozaj pochopiť, že ja tu nikoho nenormujem, fórum takú moc nemá. To, že je problém odpísať na priame otázky priame odpovede, to som si na MK zvykla. Všetko sa všetkých dotýka, straaašne sú všetci precitlivení. Ale to nie je môj problém.
Opýtala som sa real otázku: aký je dôvod, že zdraví ľudia nepracujú? Dostala som dve normálne odpovede a zvyšok urazené pseudoargumenty typu "nestaraj sa" "čo ťa do toho".
Ok, aj od toho sa dá odvodiť inteligencia prispievateľov.

zuzanapjat
20. nov 2023

@vahcaac ako je pre ženu po materskej ťažšie nastúpiť do práce kým sa zabehne, tak je to aj pre ženu čo je všeobecne dlho doma. Ale nie je to nič nereálne. Ale je kopec ľudí ktorí sú pánmi svojho času aj v práci. Čo sa týka pracovných návykov, ak má človek prácu do ktorej sa teší, tak je tam aj polhodku skôr a niečo ako pracovný návyk je skutočne vedľajšie.

drahomirrra
20. nov 2023

@milovnickakvetov Ešte mi nedá, možno preto, že si na MK krátko...
Toto je zázračné fórum. Ľudí, ktorí sú konzistentní, je tu málo, väčšinou sa do nich každý vo fóre obúva.
Potom sú tu dokonalé ženy. Napríklad aj tu. V tomto vlákne píšu ako nepracujú, lebo nemusia, lebo proste majú kopec peňazí. O mesiac, dva, ich nájdeš vo vedľajšom vlákne, ako sa pýtajú, kedy príde rodičák/dávky/opatrovateľský/výživné. Toľko ku veľa peniazom.
Potom majú dokonalých manželov. Následne tu denne pribúdajú témy (samozrejme anonymné) s podtextom "baby, ja som tu strašne dlho, ale hrozne sa za toto hanbím, neuverili by ste mi, keby napíšem pod svojím nickom, by ste neverili" muž ma bije, týra, nedáva mi peniaze, vyháňa ma od dieťaťa do práce, tvrdí, že som lenivá.....atď.
Nejaká diskrepancia tu nastáva. Ja som tu dosť dlho na to, aby som si pamätala mnohé nicky, ich príbehy a sťažnosti. V každej téme iný názor, v každej téme iný príbeh.
ok, tomu rovnomenne viem nasmerovať moje "strašne drzé a nepríjemné" komentáre.

zmrzlinka2021
20. nov 2023

@pupavka234

Byť v domacnosti na plny uvazok povazujem za plnohodnotnú prácu, a to som karierny typ zeny. Bavíme sa však o zene, čo je proste gazdinka, denne navarene, napecene, riesi vsetko okolo detí a domácnosti a pravdaze obom partnerom to vyhovuje a zije sa im tak dobre.

Osobne som v realnom zivote nikdy nestretla zenu, ktorá by stíhala prácu zeny v domacnosti a zároveň karieru. Nepoznam fakt ani jednu jedinu zenu, ktorá by popri práci bola plnohondotnou gazdinou, matkou a este mala čas na svoj osobný zivot, cítila sa dobre a proste si taký zivot uzívala.
Na Slovensku je taký fenomen, ze zeny sa vedia ustvat aj samé 😉 pretoze to videli v povodných rodinách a este stále vykonávajú podstatnú čas domacnosti, starostlivosti o deti. Este stale je bezne u mnohych rodinách, ze sa varí aj cez týžden, ze do večera sú rodicia s detmi na kruzkoch, ze sa na vianoce vypeká 10 druhov koláčov, atď. Ale tá cena za to je obvykle BRUTALNA a nesie si to svoju daň.
A neverím, ze človek je schopný stíhať aj to, aj hento, a popritom mať aj osobný priestor a byť v tom komfortne.

milovnickakvetov
20. nov 2023

@drahomirrra ja som jasne a zrozumiteľne uviedla, ze manžel je pracovne často mimo celé dni, deti sú len na mne a nemá nám kto v prípade chorôb pomáhať. A môj zamestnávateľ netoleruje OCR 2x mesačne. Predĺžený RP mi na častú chorobnosť neschválili ani omylom, ešte mi do vyjadrenia revízny lekár uviedol, ze bola z mojej strany odvaha chcieť predĺžený RP na NEdiagnozu. A mimochodom, ak aj zdraví ľudia nepracujú a nepoberajú žiadne dávky, teba to prečo trápi? Prečo to nemôžu mať podelené, ze chlap zarába a žena zabezpečuje všetko ostatné? Pokiaľ to obom vyhovuje? Nikdy by som si nedovolila napísať to, co píšeš ty a takou formou sa vyjadrovať o niekom, v koho topánkach nechodím a koho život nežijem.

vahcaac
20. nov 2023

@zuzanapjat s tým súhlasím na jednej strane, na druhej si naozaj neviem predstaviť prácu, kde by človeka neovplyvnilo to, že je tak dlhy čas mimo. Vo všetkých oblastiach idu veci tak strašne dopredu. Musí to byť o to ťažšie sa do toho dostať keď porovnávame materskú 3 roky a 15 rokov.

zuzanapjat
20. nov 2023

@drahomirrra ja napr. som na mk dlho a ani raz som tu nepotrebovala zakladať tému. Rada diskutujem, logicky keď som stále s deťmi tak musím občas na fóre diskutovať aj s dospelými osobami. Nemám sa na čo sťažovať, ale som vyčerpaná. Ja i manžel, hlavne takto vždy koncom roka máme dosť. Ale to je normálna vec, ktorá sa stáva. Keď je manžel doma ani nechodím na net, nemám dôvod, veľa diskutujem s manželom. Najčastejší problém ľudí ktorí tu zakladajú témy ohľadom vzťahov je zlý výber partnera a problém s komunikáciou doma.

vahcaac
20. nov 2023

@milovnickakvetov ja som to už písala pred tým v tomto fóre, klobúk dole pred všetkými zenami v domácnosti, ja si úprimne chodím do prace oddýchnuť. Myslím, že ona skôr narážala na ženy, ktoré nepracujú pri deťoch, ktoré sú už “samostatne”

milovnickakvetov
20. nov 2023

@drahomirrra a dovolím si byť taká opovazliva a opýtať sa ta, aká je náplň tvojej prace, ze zarábas tak, ze si dom môžeš dovoliť financovať aj sama a popritom dokážeš byt takto aktívna na sociálnych sieťach v tolkom čase, ze vieš odsledovať, ktorá užívateľka kedy co napísala.

drahomirrra
20. nov 2023

@milovnickakvetov Pokojne môžeš. Pracujem pre Európsku komisiu, nikto môj pracovný čas nesleduje, podstatná je urobená práca, západ je v tomto trošku popredu. Čas si manažujem úplne sama, aj home office, aj OČR aj čokoľvek. Platové podmienky sú verejne dohľadateľná informácia. Budem opovážlivá a áno, dovolím si uviesť, že zarábam viac, než tuto mužovia žien, čo vysedávajú doma ( s komentárom, ako muž dooobre zarobí), takže môj muž by pokojne mohol byť žienka domáca a nie, nie je. Makáme spoločne.

milovnickakvetov
20. nov 2023

@vahcaac to je úplne jedno. Ak to obom v pare vyhovuje, je jedno, ci ma dieťa 3 ci 13. Urážať niekoho len preto, ze majú iný model fungovania?

zuzanapjat
20. nov 2023

@vahcaac našťastie veci idú dopredu skôr tak že človek má prácu zľahčenú miesto sťaženú. Napr.v technológiách - kedysi som musela dávať robiť dizajn niekomu, dnes ti to navrhne AI za 15 dolárov a úplne podľa predstáv. Ale to je tiež individuálne, jednoduchšie práce sú stále o tom istom a každá firma ťa dnes zaškolí.

vahcaac
20. nov 2023

@milovnickakvetov ja nie som za urážanie.