Súdime ženy v domácnosti s deťmi v škole?
Ahojte, mam celkom dobru kamaratku, ktora od narodenia dcery nenastupila do prace, v podstate je zena v domacnosti aj ked ma jej dcerka uz 11 rokov. Raz som sa jej na rovinu opytala, ci nema niekedy pocit, ze ju ludia sudia ked nema pracu, a je matka v domacnosti s relativne samostatnym dietatom. Povedala mi, ze vobec, ze sa neciti menejcenna, ani jej to znami a rodina nedavaju pocitit, ze "len sedi doma". Ze skratka ludia v jej okoli to toleruju a nesudia ju. Ja mam skor pocit, ze na Slovensku sa na zeny ktore nepracuju po rodicaku pozera cez prsty, aj tu na modrom koniku to vidim, ze byt zena v domacnosti nie je uplne najobdivovanejsie povolanie, hlavne ked su deti v skole. Ako to vnimate vy? Sudite v kutiku srdca taketo zeny, alebo to vnimate ze je to plnohodnotne povolanie, starat sa o deti a domacnost, aj ked su deti v skole?
@drahomirrra no tak to máš perfektné 🙂)
@micusa2222 ani opustiť nemusí, ale čo ak bude mať nejaký úraz, ktorý mu nedovolí viac pracovať....
Mám 5 detí ,som pracujúca žena , ale pomaly a isto zvolňujem . Prečo ? Pretože chcem . Nie je mojim životným krédom sa sa uštvať udrieť a do dôchodkového veku vstupovať ako starena. Momentálne pracujem tri dni v týždni , a dva dni riešim seba, deti a svoji domácnosť.
@subartic Ty požívaš plody svojej driny, nie iného driny, ty si úplne iný prípad 🙂))
@drahomirrra Vieš, čo je zaujímavé? Že keď je žena na RD a muž si s ňou po jeho práci nedelí starostlivosť o domácnosť a dieťa, tak je chuderka, slúžka, ktorá sa ide zodrať. Musí sama variť, žehliť, prať, upratať, nakúpiť, strážiť dieťa. Jej muž je lenivý chrapúň, ktorému treba po príchode z práce strčiť do ruky mop a dieťa, aby mala ona chúďa aj trochu času na seba. A to, či je to dieťa nenáročné či sa pol dňa tíško hrá samé, už nikto nerieši. Akonáhle toto dieťa odíde do škôlky a žena zostane doma a okrem dávania pozor naň robí všetko ostatné ako pred tým, je lenivá hnida, ktorá sedí doma na zadku. Jej muž je chudáčik zničený prácou a mal by ju pohnať do roboty 😉
@walentina7 ty kokos tak už som asi precitala všetko 😂😂😂
@matkahelka dakujem, preto som makala, išla som si za svojim. Tak ale vidis namiesto vypekania si ja radšej zacvicim alebo sa idem s deťmi prejsť. Vypekam cez víkend keď sme všetci doma. Len som chcela poukázať na to že nie každá pracujúca matka, ktorá aj môže pokojne ostať doma, lebo muž zarobi a postara sa, ide do prace ale preto že chce a nie preto aby utekala od deti, ako to tu veľmi radi vypisujú tie čo sedia doma.
@aurora33 Zeny bez ambicii toto v zivote nepochopia. Proste je to uplne mimo ich svet.
Dievčatá ale je v pohode byť bez ambícií v pracovnej oblasti.
Proste sme rozne a nedá sa povedať, že iba jeden model myslenia a fungovania je správny.
Podstatné čo je je to, aby to danej rodine, páru vyhovovalo a boli s tým stotoznení.
Inak ja neviem čo tu píšete o dôchodku, my budeme makať až do smrti, dôchodkový vek sa posúva a ktovie či budú peniaze na vyplácanie.
@anjelicek26 tento pohľad samozrejme chápem, ale na rozdiel od väčšiny si nemyslím, že by pracujúca žena na tom v prípade straty partnera (akejkoľvek) mala byť výrazne lepšie...
@chodec15 koľko reálne poznáš žien, ktoré by boli doma ako sprostá Hana?? Ja ani jednu. Ale poznám pár takých, ktoré sú doma, pretože si to môžu finančne dovoliť dnes a aj za 30 rokov a ešte podporiť deti. Aj keby ich Ferko, Jožko, Osmani vzal kramle a odfrčal za inou (teda žiadne dedičstvo, poistka atď.).
@vevapeto predovšetkým mk nesklamal kvôli tomu, že ÁNO stále sa tu odsudzujú tie ženy ktoré sú doma. Pritom základom by malo byť, že je rodina spokojná a šťastná, že to tej ktorej rodine vyhovuje a funguje.
@drahomirrra žena bez pracovných ambícií je co, nejaká spodina? Niekto ma ambície v pracovnej oblasti, niekto ma ambície vychovať zo svojich detí slušných ľudí, ktori sa aj s cudzími budú baviť bez štipky arogancie a posmechu a dokážu rešpektovať názor a predstavy o živote niekoho iného bez chorého pretláčania toho svojho. Moja mama štvrtinu svojho doterajšieho života nepracovala, pretože sa starala o deti a nikdy by mi nenapadlo povedať o nej to, co si tu ty dookola ideš, ze zeny, ktoré nepracujú sú lenivé a vyciciavaju partnera. Lebo veď práca a starostlivosť o deti a domácnosť predsa nie je práca, to je co? hobby? Môj otec sa ako vyciciavany necítil a rovnako sa necíti ani môj muž, ktorý mimochodom sam od seba prišiel s myšlienkou, aby som po rodičaku ešte zostala doma. Dnes má väčšina chlapov problém postarať sa o financie rodiny počas 2.5 roka, kým je žena na rodičaku, takže je ozaj veľká rarita natrafiť na takého, ktorý neposiela ženu oslavou 3. narodenin dieťaťa do prace.
@zuzanapjat vy sa cítite odsudzovaná? Spokojný človek sa len usmeje a nerieši predsa. Vy sa nemusíte obhajovať nikomu a zvlášť nie tu. Ibaže by ste nebola až tak spokojná….
Zas pre pracujúce matky , nemyslite si že niekto ocení vašu prácu , naháňanie sa a štvanie sa až do vyčerpania. Neocení to ani zamestnávateľ ani žiadny koporát, ani manžel a ani deti . Ochoriete , odídete a za rok si na vaše pracovné výkony nikto ani len nespomenie, muži nemajú pamäťovú stopu a ani jeden z nich si nebude pamätať ako ste prispevali do rodinného rozpočtu alebo aké koláče ste napiekli , keď budú chcieť odísť jednoducho odídu k mladšej žene , vôbec si nebudú pamätať a brať do úvahy čo všetko ste pre nich urobili , deti sú tu len krátko a máme ich dočasne len vo výpožičke, obetovať pre nich zdravie svojimi pracovnými výkonmi aby mali všetko alebo naopak obetovať im svoje ambície môže často skončiť ich otázkou kto sa ťa o to prosil ? Vekom človek dozrieva, uvedomuje si iné hodnoty ako len karierny postup a práca a práca až do porazenia , dosiahla som čo som chcela , mohla by som aj viac ale už sa mi nechce, stačilo . Deň má len 24 hodín a ja chcem aj spať , aj si v kľude pozrieť televízor alebo sa v kľude vŕtať zahrade alebo si zobrať tenisky a bežať so slúchadlami na ušiach len tak po lese. Nemienim svoj život stráviť za papiermi a zákonmi , v aute , s okrúhlymi pečiatkami v rukách , byť stále k dispozíci na telefóne . Obzriem sa k 60 tke za sebou a tam len spisy a spisy a ďaľšie spisy , okrúhle pečiatky .
Okolo 30 tky som chcela všetko na svete dosiahnuť , ženy v domácnosti boli pre mňa nepochopiteľnou skupinou , medzi 30-45 som mala najproduktívnejší vek a teraz okolo tej 50 tky aj tie ženy v domácnosti chápem . Nechcem byť žena v domácnosti ale nechcem už ani toľko pracovať , na podstatne mladších kolegov sa dívam s pochopením na ten entuziazmus a to zapálenie ale aj s blahosklomným úsmevom . Momentálen pomer 3 dni práce a 2 dni voľné mi vyhovuje , po 58 to otočím 2 dni práce a 3 dni voľné. Čo na to povie okolie ma vôbec netrápi .
@zmrzlinka2021 áno, samozrejme, že je to v pohode. Ale nie je v poriadku ženy s ambíciami označovať ako za ženy, ktoré od deti utekajú a nevedia s nimi vydržať a podobne.
@vevapeto ja len vysvetľujem, ako si mohli mnohí všimnúť - dôvody pre ktoré sú ženy doma. Osobne si myslím, že niektorým nezaškodí keď sa zamyslia nad x príkladmi, prečo to niektorým rodinám vyhovuje.
@zuzanapjat ja si myslím, že mnohým nezaškodí, keby sa navzájom rešpektovali.
@vevapeto a máte pocit, že niekoho nerešpektujem?
Nesúdim, ale sa čudujem. Najmä takým, ktoré vyštudovali, sú na niečo odborníčky a nevenujú sa tomu. Ja som bola 5 rokov na materskej a rodičovskej s 2 deťmi, ale už som sa tešila na zmenu a návrat do práce. Sama seba nevnímam len ako manželku a matku, ale aj ženu, ktorá má potrebu sa realizovať mimo domácnosti. A tiež si myslím, že v dobe práčok, sušičiek, robotických vysávačov a školských klubov a jedální sa dá zvládať práca aj domácnosť. Mám zopár takých žien v okolí, ale nezávidím im ani neohováram, je to ich voľba. Nás by tiež muž uživil, ale preto do práce chodiť neprestanem.
@zuzanapjat veľmi ste vztahovacna a toto je dôvod prečo sa cítite tak dotknutá v tejto diskusii.
@vevapeto necítim sa dotknutá. Len mám dnes čas a chuť na diskusiu.
@zmrzlinka2021 Ale my sme ani v jednom komentari netvrdili nic ine, ved to je kazdemu jasne, ze co vyhovuje dvom v pare, je v poriadku. To, ze tu povieme svoj nazor je tiez v poriadku, o tom je demokracia.
@milovnickakvetov Spodinou som nikoho neoznacila, nechapem, ako si si zrovna toto mohla vztiahnut. Uz rozumiem, preco tak vehementne obhajujes nepracovanie, vyrastla si tak a pride ti to v poriadku, preto to aplikujes aj vo svojej rodine. Ja som vyrastla opacne a pracovat povazujem za normalne, cloveku prirodzene. To ze nechapem, ako mozu byt doma zeny, co maju velke deti je vec druha.
@subartic Poznam tisic ambicioznych zien, ktore su perfektne mamy a pre svoje deti by sa rozdali, hoci nesedia doma a nezivi ich manzel.

@zuzanapjat áno, tak to rozumiem, ja pracujem v zdravotníctve, v tejto oblasti si to predstaviť neviem.