icon

Súdime ženy v domácnosti s deťmi v škole?

pupavka234
19. nov 2023

Ahojte, mam celkom dobru kamaratku, ktora od narodenia dcery nenastupila do prace, v podstate je zena v domacnosti aj ked ma jej dcerka uz 11 rokov. Raz som sa jej na rovinu opytala, ci nema niekedy pocit, ze ju ludia sudia ked nema pracu, a je matka v domacnosti s relativne samostatnym dietatom. Povedala mi, ze vobec, ze sa neciti menejcenna, ani jej to znami a rodina nedavaju pocitit, ze "len sedi doma". Ze skratka ludia v jej okoli to toleruju a nesudia ju. Ja mam skor pocit, ze na Slovensku sa na zeny ktore nepracuju po rodicaku pozera cez prsty, aj tu na modrom koniku to vidim, ze byt zena v domacnosti nie je uplne najobdivovanejsie povolanie, hlavne ked su deti v skole. Ako to vnimate vy? Sudite v kutiku srdca taketo zeny, alebo to vnimate ze je to plnohodnotne povolanie, starat sa o deti a domacnost, aj ked su deti v skole?

vahcaac
20. nov 2023

@zuzanapjat áno, tak to rozumiem, ja pracujem v zdravotníctve, v tejto oblasti si to predstaviť neviem.

zuzanapjat
20. nov 2023

@drahomirrra no tak to máš perfektné 🙂)

arasidka123
20. nov 2023

@micusa2222 ani opustiť nemusí, ale čo ak bude mať nejaký úraz, ktorý mu nedovolí viac pracovať....

subartic
20. nov 2023

Mám 5 detí ,som pracujúca žena , ale pomaly a isto zvolňujem . Prečo ? Pretože chcem . Nie je mojim životným krédom sa sa uštvať udrieť a do dôchodkového veku vstupovať ako starena. Momentálne pracujem tri dni v týždni , a dva dni riešim seba, deti a svoji domácnosť.

drahomirrra
20. nov 2023

@subartic Ty požívaš plody svojej driny, nie iného driny, ty si úplne iný prípad 🙂))

minka201
20. nov 2023

@drahomirrra Vieš, čo je zaujímavé? Že keď je žena na RD a muž si s ňou po jeho práci nedelí starostlivosť o domácnosť a dieťa, tak je chuderka, slúžka, ktorá sa ide zodrať. Musí sama variť, žehliť, prať, upratať, nakúpiť, strážiť dieťa. Jej muž je lenivý chrapúň, ktorému treba po príchode z práce strčiť do ruky mop a dieťa, aby mala ona chúďa aj trochu času na seba. A to, či je to dieťa nenáročné či sa pol dňa tíško hrá samé, už nikto nerieši. Akonáhle toto dieťa odíde do škôlky a žena zostane doma a okrem dávania pozor naň robí všetko ostatné ako pred tým, je lenivá hnida, ktorá sedí doma na zadku. Jej muž je chudáčik zničený prácou a mal by ju pohnať do roboty 😉

aurora33
20. nov 2023

@walentina7 ty kokos tak už som asi precitala všetko 😂😂😂

aurora33
20. nov 2023

@matkahelka dakujem, preto som makala, išla som si za svojim. Tak ale vidis namiesto vypekania si ja radšej zacvicim alebo sa idem s deťmi prejsť. Vypekam cez víkend keď sme všetci doma. Len som chcela poukázať na to že nie každá pracujúca matka, ktorá aj môže pokojne ostať doma, lebo muž zarobi a postara sa, ide do prace ale preto že chce a nie preto aby utekala od deti, ako to tu veľmi radi vypisujú tie čo sedia doma.

drahomirrra
20. nov 2023

@aurora33 Zeny bez ambicii toto v zivote nepochopia. Proste je to uplne mimo ich svet.

zmrzlinka2021
20. nov 2023

@aurora33
@drahomirrra

Dievčatá ale je v pohode byť bez ambícií v pracovnej oblasti.
Proste sme rozne a nedá sa povedať, že iba jeden model myslenia a fungovania je správny.

Podstatné čo je je to, aby to danej rodine, páru vyhovovalo a boli s tým stotoznení.

valeria_h
20. nov 2023

Inak ja neviem čo tu píšete o dôchodku, my budeme makať až do smrti, dôchodkový vek sa posúva a ktovie či budú peniaze na vyplácanie.

vevapeto
Odpoveď bola odstránená
vevapeto
20. nov 2023

@valeria_h kto má aspoň trochu rozumu, tak s ním rátať nebude a radšej si začne šetriť. Lebo o 30 rokov tu budeme mať samých starých chudákov.

valeria_h
Odpoveď bola odstránená
tiezjedna
20. nov 2023

@anjelicek26 tento pohľad samozrejme chápem, ale na rozdiel od väčšiny si nemyslím, že by pracujúca žena na tom v prípade straty partnera (akejkoľvek) mala byť výrazne lepšie...

@chodec15 koľko reálne poznáš žien, ktoré by boli doma ako sprostá Hana?? Ja ani jednu. Ale poznám pár takých, ktoré sú doma, pretože si to môžu finančne dovoliť dnes a aj za 30 rokov a ešte podporiť deti. Aj keby ich Ferko, Jožko, Osmani vzal kramle a odfrčal za inou (teda žiadne dedičstvo, poistka atď.).

zuzanapjat
20. nov 2023

@vevapeto predovšetkým mk nesklamal kvôli tomu, že ÁNO stále sa tu odsudzujú tie ženy ktoré sú doma. Pritom základom by malo byť, že je rodina spokojná a šťastná, že to tej ktorej rodine vyhovuje a funguje.

milovnickakvetov
20. nov 2023

@drahomirrra žena bez pracovných ambícií je co, nejaká spodina? Niekto ma ambície v pracovnej oblasti, niekto ma ambície vychovať zo svojich detí slušných ľudí, ktori sa aj s cudzími budú baviť bez štipky arogancie a posmechu a dokážu rešpektovať názor a predstavy o živote niekoho iného bez chorého pretláčania toho svojho. Moja mama štvrtinu svojho doterajšieho života nepracovala, pretože sa starala o deti a nikdy by mi nenapadlo povedať o nej to, co si tu ty dookola ideš, ze zeny, ktoré nepracujú sú lenivé a vyciciavaju partnera. Lebo veď práca a starostlivosť o deti a domácnosť predsa nie je práca, to je co? hobby? Môj otec sa ako vyciciavany necítil a rovnako sa necíti ani môj muž, ktorý mimochodom sam od seba prišiel s myšlienkou, aby som po rodičaku ešte zostala doma. Dnes má väčšina chlapov problém postarať sa o financie rodiny počas 2.5 roka, kým je žena na rodičaku, takže je ozaj veľká rarita natrafiť na takého, ktorý neposiela ženu oslavou 3. narodenin dieťaťa do prace.

vevapeto
20. nov 2023

@zuzanapjat vy sa cítite odsudzovaná? Spokojný človek sa len usmeje a nerieši predsa. Vy sa nemusíte obhajovať nikomu a zvlášť nie tu. Ibaže by ste nebola až tak spokojná….

subartic
20. nov 2023

Zas pre pracujúce matky , nemyslite si že niekto ocení vašu prácu , naháňanie sa a štvanie sa až do vyčerpania. Neocení to ani zamestnávateľ ani žiadny koporát, ani manžel a ani deti . Ochoriete , odídete a za rok si na vaše pracovné výkony nikto ani len nespomenie, muži nemajú pamäťovú stopu a ani jeden z nich si nebude pamätať ako ste prispevali do rodinného rozpočtu alebo aké koláče ste napiekli , keď budú chcieť odísť jednoducho odídu k mladšej žene , vôbec si nebudú pamätať a brať do úvahy čo všetko ste pre nich urobili , deti sú tu len krátko a máme ich dočasne len vo výpožičke, obetovať pre nich zdravie svojimi pracovnými výkonmi aby mali všetko alebo naopak obetovať im svoje ambície môže často skončiť ich otázkou kto sa ťa o to prosil ? Vekom človek dozrieva, uvedomuje si iné hodnoty ako len karierny postup a práca a práca až do porazenia , dosiahla som čo som chcela , mohla by som aj viac ale už sa mi nechce, stačilo . Deň má len 24 hodín a ja chcem aj spať , aj si v kľude pozrieť televízor alebo sa v kľude vŕtať zahrade alebo si zobrať tenisky a bežať so slúchadlami na ušiach len tak po lese. Nemienim svoj život stráviť za papiermi a zákonmi , v aute , s okrúhlymi pečiatkami v rukách , byť stále k dispozíci na telefóne . Obzriem sa k 60 tke za sebou a tam len spisy a spisy a ďaľšie spisy , okrúhle pečiatky .
Okolo 30 tky som chcela všetko na svete dosiahnuť , ženy v domácnosti boli pre mňa nepochopiteľnou skupinou , medzi 30-45 som mala najproduktívnejší vek a teraz okolo tej 50 tky aj tie ženy v domácnosti chápem . Nechcem byť žena v domácnosti ale nechcem už ani toľko pracovať , na podstatne mladších kolegov sa dívam s pochopením na ten entuziazmus a to zapálenie ale aj s blahosklomným úsmevom . Momentálen pomer 3 dni práce a 2 dni voľné mi vyhovuje , po 58 to otočím 2 dni práce a 3 dni voľné. Čo na to povie okolie ma vôbec netrápi .

aurora33
20. nov 2023

@zmrzlinka2021 áno, samozrejme, že je to v pohode. Ale nie je v poriadku ženy s ambíciami označovať ako za ženy, ktoré od deti utekajú a nevedia s nimi vydržať a podobne.

subartic
20. nov 2023

@aurora33 ja som žena s ambíciami a prikláňam sa k tomu že mnohé ambiciózne ženy od deti utekajú. Nie všetky ale mnohé.

aurora33
20. nov 2023

@subartic ale nie všetky 🙂 Ved v podstate mne je to jedno. Ja som spokojná, s tým ako to mám. Niektorým som to tu vysvetlila, ako to u nás funguje a hlavne je ze sme všetci ok 🙂

zuzanapjat
20. nov 2023

@vevapeto ja len vysvetľujem, ako si mohli mnohí všimnúť - dôvody pre ktoré sú ženy doma. Osobne si myslím, že niektorým nezaškodí keď sa zamyslia nad x príkladmi, prečo to niektorým rodinám vyhovuje.

vevapeto
20. nov 2023

@zuzanapjat ja si myslím, že mnohým nezaškodí, keby sa navzájom rešpektovali.

zuzanapjat
20. nov 2023

@vevapeto a máte pocit, že niekoho nerešpektujem?

drakvak
20. nov 2023

Nesúdim, ale sa čudujem. Najmä takým, ktoré vyštudovali, sú na niečo odborníčky a nevenujú sa tomu. Ja som bola 5 rokov na materskej a rodičovskej s 2 deťmi, ale už som sa tešila na zmenu a návrat do práce. Sama seba nevnímam len ako manželku a matku, ale aj ženu, ktorá má potrebu sa realizovať mimo domácnosti. A tiež si myslím, že v dobe práčok, sušičiek, robotických vysávačov a školských klubov a jedální sa dá zvládať práca aj domácnosť. Mám zopár takých žien v okolí, ale nezávidím im ani neohováram, je to ich voľba. Nás by tiež muž uživil, ale preto do práce chodiť neprestanem.

vevapeto
20. nov 2023

@zuzanapjat veľmi ste vztahovacna a toto je dôvod prečo sa cítite tak dotknutá v tejto diskusii.

zuzanapjat
20. nov 2023

@vevapeto necítim sa dotknutá. Len mám dnes čas a chuť na diskusiu.

drahomirrra
20. nov 2023

@zmrzlinka2021 Ale my sme ani v jednom komentari netvrdili nic ine, ved to je kazdemu jasne, ze co vyhovuje dvom v pare, je v poriadku. To, ze tu povieme svoj nazor je tiez v poriadku, o tom je demokracia.

@milovnickakvetov Spodinou som nikoho neoznacila, nechapem, ako si si zrovna toto mohla vztiahnut. Uz rozumiem, preco tak vehementne obhajujes nepracovanie, vyrastla si tak a pride ti to v poriadku, preto to aplikujes aj vo svojej rodine. Ja som vyrastla opacne a pracovat povazujem za normalne, cloveku prirodzene. To ze nechapem, ako mozu byt doma zeny, co maju velke deti je vec druha.

drahomirrra
20. nov 2023

@subartic Poznam tisic ambicioznych zien, ktore su perfektne mamy a pre svoje deti by sa rozdali, hoci nesedia doma a nezivi ich manzel.