Súdime ženy v domácnosti s deťmi v škole?
Ahojte, mam celkom dobru kamaratku, ktora od narodenia dcery nenastupila do prace, v podstate je zena v domacnosti aj ked ma jej dcerka uz 11 rokov. Raz som sa jej na rovinu opytala, ci nema niekedy pocit, ze ju ludia sudia ked nema pracu, a je matka v domacnosti s relativne samostatnym dietatom. Povedala mi, ze vobec, ze sa neciti menejcenna, ani jej to znami a rodina nedavaju pocitit, ze "len sedi doma". Ze skratka ludia v jej okoli to toleruju a nesudia ju. Ja mam skor pocit, ze na Slovensku sa na zeny ktore nepracuju po rodicaku pozera cez prsty, aj tu na modrom koniku to vidim, ze byt zena v domacnosti nie je uplne najobdivovanejsie povolanie, hlavne ked su deti v skole. Ako to vnimate vy? Sudite v kutiku srdca taketo zeny, alebo to vnimate ze je to plnohodnotne povolanie, starat sa o deti a domacnost, aj ked su deti v skole?
@matkahelka výborne a pravdivo napísané 👌
@srdeenko19 zavidim tvojej krstnej...cely zivot pracujem, este aj popri materskej som mala par ziakov a ucila som. Doma ma caka druha sichta, kazdodenne varenie, zahrada, zvieratka.manzel pracuje a takisto ked pride domov, druha sichta - zahrada, garaz atd...nemame sa zle, ale zase nechodime ani 3x rocne na exoticku dovolenku...nemame ziadny iny prijem okrem toho co si odmakame v praci...niekedy fakt zavidim ludom, co su panmi svojho casu a maju prijem z prenajmu apod.a nie staly zhon...na druhej strane som rada za to ako sa mame ( vela ludi ma ovela tazsi zivot) a sme zdravi a mame zdrave a uspesne deti...
@elizita to je problem v optike- ze muz drie a ty ako zienka domaca si uzivas je taky feministicky pokus o zrovnopravnenie muza a zeny do rovnakej pracovnej roly. Treba sa na to pozriet inac- muz pracuje a zaobstarava financie pre rodinu a zena full organizaciu rodiny (od pratania po managment deti)- spolupracuju na jednom cieli a obaja prispievaju svojou castou k fungovaniu rodiny. Apropo- po kavickach mozu ist predsa obaja, ak sa dohodnu- raz jeden, raz druhy 🤷♀️🤷♀️
@matkahelka su zeny ktore su doma a nestihaju ani to, co ine zeny, ktore pracuju.ja mam kamosku ktora je doma, jedno dieta dospele, druhe skolopovinne, ale vzdy sa cuduje kolko toho stiham.to zalezi aj na tom, aky ma zena styl...niektore sa "sismu" a aj za cely den ked su doma, nic po nich nevidno 🙂 poznam takych vela
@nenne27 ale ta, co je doma si moze dovolit sa motat, kdezto ta, ktora pracuje musi po praci nastavit 6.rychlostny stupen, aby do spankoveho casu stihla, co stihnut ma.a v tom je ta pointa, ze nie kazdemu vyhovuje byt v neustalom rychlom kolotoci a vecer si fandit, co vsetko som za 4 hodiny od prichodu z prace stihla. lebo logicky pracujuca matka si nemoze dovolit prist domov z prace, vylozit nohy, citat a do vecera uz neprelozit ani krizom slamku, kdezto ta, ktora je doma si to s prehladom dovolit moze, pretoze to, co ta pracujuca musi doma urobit po praci, ta nepracujuca moze urobit dalsi den dopoludnia.
@matkahelka velmi ta to nahnevá keď to ja stíham? Keď nestojím nikde v kolónach, prácu mám blízko a ešte si stíham aj každý deň zacvicit? Vieš, ono keď sa chce tak sa dá stihnúť všetko a fakt večer nepadam unavená do postele. Normalne si viem sj pokecať s deťmi, viem o nich všetko, jedine čo nestiham je po príchode domov z prace upiecť kolace, ale na tie sa môžem z vysoka vieš čo 😀
@elizita lenze ked ten muz zarobi dost, vela krat mu vyhovuje ze je zena k dispozicii a zabezpeci vsetko co treba. Z mojho pohladu je dolezite, aby zena udrzala krok, nebola nejaka putka co sa dalej nevzdelava, ze cely jej zivot sa toci len okolo deti a domacnosti. Poznam x zien co su “doma”, ale teda nenudia sa ani nahodou, ani jedna. Mne muz dlhe roky hovoril, to co ty v praci zarobis za mesiac, ja za tri dni. Naozaj nemusis ist do roboty, takto to funguje (ja som i tak robila z domu). A teraz som v praci, lebo mi asi hrablo 😁 a teda opat sa mi len potvrdzuje, ze nie je nad to byt si panom svojho casu a efektivne ho vyuzit. Nejde o to co clovek stiha za ten den a byt velkym hrdinom, ale ako to stiha a ten zivotny klud, pohoda. Ale mala by takto zit len zena, ktorej sa nezruti svet a nebude mat co jest rodina, ak by sa muzovi nedajboze nieco stalo. Mat bud vedlajsi prijem, dalsi majetok, poistky atd. A podla moznosti byt orientovana aspon v nejakej oblasti, aby sa dokazala zaradit do pracovneho procesu ak by bolo treba
@pupavka234 ,skor sa zamyslam,kedze mam 4 deti +plny uvazok+obrovska zahrada+peciem minimalne 2 krat do tyzdna,varim kazdy den ,venujem sa svojim zalubam,domacnost udrziavame vsetci,atd...co robia cez den. ako sa da vyplnit tych 8 hod.ked nie su v zamestnani? Ak maju zmysluplnu cinnost,tak je to ok.
@matkahelka 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 Nemám čo dodať. Perfektne napísané.
@zuzinabila ved toto aj ja nad tým premýšľam, ale ešte som nedostala normálnu odpoved.
@aurora33 nepochybne. ty si superwoman a mas doma supermana. zial, ja taka nie som a preto musim cestovat. nedokazem na koniec nasej zahrady prestahovat ani korporat, ani supermarket, ani skolu, ani jazykovku, ani zimny stadion, ani baletne studio. A hlavne ani mne ani mojmu dietatu nestaci to, co staci tebe a tvojim detom - s dietatom vecer prehodit par slov. Pretoze ak moja dcera chcela, aby sme isli podvecer na bike, ci na dlhu prechdzku so psom, ci aby sme polhodinu hrali nejaku spolocensku hru, tak ja som uz o 22.00 nemala silu ani cvicit, ani otvorit knihu a citat. A zijem raz a neviem ako dlho, tak chcem mat cas na vsetko bez zhonu a bez nutnosti volby, ako ten cas stravim.
@0silvia0 príde domov, čakajú ho spokojné deti i žena, tešíme sa na neho. Vie oceniť aj to, keď navarím nejaké fajnotky, ktoré počas jeho práce logicky nemá, pretože si varí sám rýchlovky. Môžeme si naplánovať výlet, wellness, ísť na návštevu, alebo niekoho k nám pozvať, alebo proste len tak si ľahnúť k telke a oddychovať. Jednoducho vytváram teplo domova, tak ako to ženy robili tisícročia v starých kultúrach :D Ja som rada, že má odbremení od detí, lebo automaticky sa im venuje on. Jednoducho sme spokojní... :D
@matkahelka nemas ani sajnu čo všetko riešim so svojimi deťmi tak nemusíš urážať ok? Ja som doma už o 14:00 takže stíham aj povoziť na kruzky a aj si užiť poobede prechádzku, kde sa porozprávame. Ešte niečo? A predstav si aj kruzky stíhajú 🙂
Mám 5 deti, do prace sa po RD veľmi teším, mozgová aktivita mi prospieva aj do iných sfér života, mám záujem aj o inú mentálnu činnosť ako MK🙂. Nerobila by som doma viac ani menej, ak by som bola doma doživotne. Poznám sa.
@matkahelka ale hej v jednom máš pravdu, mám doma supermana, ktorý nemá problém aj sa venovať deťom, či navarit, alebo ísť na nákup. Jednoducho nepríde domov a nečaká odomna štvorchodove menu, ako tu očividne poniektorí. A nemá zo mňa ďalší domáci spotrebič ako zo seba robia ženy, ktoré radšej ostanú doma 😏
@pupavka234 ja ich skôr ľutujem a majú môj obdiv. Bola som doma 10 rokov a už nikdy viac, doslova som ušla do práce 😄. Za mňa je to utrpenie, ak si to niekto užíva, tak mu k tomu gratulujem, akceptujem to, ale nikdy to subjektívne nepochopím 🤭. Bez ohľadu na to, koľko práce ma čaká "potom"... A tú prácu "potom" - nuž, to je tiež dušu subjektívne, niekto má všetko vždy vyglančené, iný má bordel nonstop a obaja sú s tým stavom ok 🤷.
@aurora33 bezne pracujuca matka nie je z prace doma o 14.00. To robis kde, ked o 6.00 rano zacinas v praci? v kauflande dokladas tovar, ci na centralnej poste triedis baliky? lebo to su zamestnania s takouto pracovnou dobou. ani banky, ani urady, ani korporaty, ani posty, ani bezne predavacky v obchodoch, ani zdravotne sestry na poliklinikach nemaju pracovnu dobu od 6-14. Standardne zeny pracuju 8-16. k tomu prirataj cestovanie, nakup, kruzok. Ja som bola doma najskor o 17.30, aj to velmi vynimocne, standardne som chodievala o 18.30. A to som nebola ani vo fitku, ani na kave s kamoskou, ani vo svojej jazykovke. Ak by som bola doma o druhej, tak tiez s prstom v nose stiham vsetko. Ale ja nemozem chodit na 6.00 rano do prace, pretoze ani skolku ani skolsky klub od piatej rana nemame a dieta by rano nemalo s kym byt, kedze moj muz je neraz o takom case uz 100km od domu.
Nečítala som všetko, keďže sa to tu trocha zvrhlo na maminy malých detí, ktoré sú doma a o tých si myslím, že téma pôvodne byť nemala. "Celoživotné" ženy v domácnosti neodsudzujem (nemám prečo, nijak sa ma ich život netýka), ale osobne by som nevedela a ani nechcela byť celý život odkázaná na príjem niekoho iného. Ale to je o mojej povahe a o mojom nastavení, iné ženy ho môžu mať pochopiteľne odlišné.
@matkahelka ty si vazne myslis - vlastne nie, ty si zjavne presvedcena, ze zamestnane zeny nestihaju to, co ty nezamestnana. No tak to ta vyvediem z obrovskeho omylu - vacsina ich to zvlada uplne v pohode. Deti vozia do skoly, na kruzky, stihnu sa s nimi poobede naucit aj zahrat, aj veceru pripravit, stihnu vsetko, co je pre ne priorita. A nie, nie je to o prehodeni par slov vecer s dietatom, ako urazlivo pises, venuju sa im plnohodnotne. To, ze by si to nezvladala ty popri praci, neznamena, ze to nezvladne niekto iny.
@aurora33 aj tvoj muz robi do 14.00, ze si delite povinnosti fifty-fifty? Lebo to je u vacsiny parov nerealne, takisto ako ta pracovna doba- poznam iba jednu zenu z okolia, co ma takuto pracovnu dobu a drzi sa jej ako kliest aj za cenu minimalnej mzdy a na dochodku zaplace....
Len taka otazka- ako si predstavujes rovnaky podiel starostlivosti o domacnost a deti pri paroch, kde muz je manazer ci murar/podnikatel/ kurier atd. (a teda robota je niekedy kludne aj 12 hodin+vikendy) so zenou, ktorej po 8 hodinach padla (ak jej padla)?
Moja teta sa celý život stará o domácnosť a cíti sa ako kráľovná. Úplne v pohode. Nesúdim ju, ani sa jej nečudujem, ani mi nenapadlo sa niekedy nad tým zamyslieť. Až teraz....
@pupavka234 nesudim, ale ja by som sa asi zblaznila doma, este kym su deti male, tak ok alebo ich ma niekto 5, vtedy je vzdy co robit. Neviem si ale predstavit mat jedno 11r dieta a byt doma, akoze co by som robila? 🤷🏼♀️ druha vec je, ze taketo zeny su vacsinou 100% zavisle od muza a ja by som tak zit nevedela. A uz bude navzdy doma az do dochodku, ci ako? No pre mna je to nepredstavitelne, ale kazdemu vyhovuje nieco ine, nie kazda zena ma v sebe nejaku ctiziadost a pracovne ambicie a je to OK, kazdy sme iny.
@matkahelka tak ja som študovala veľa aby som si mohla dovoliť mať takýto luxusný pracovný čas ;) a nie nedokladam tovar. Len som predtým makala, aby som neskôr stíhala aj prácu ktorá ma napĺňa a mala by som čas aj na rodinu 🙂 čiže ano s prstom v nose stíham všetko. Ráno má samozrejme na starosti manžel deti.
@matkahelka predstav si, ze ja som mala tiez pracovnu dobu moznu od 6 do 14 (teraz som na MD) a nie, netriedila som baliky na poste, ale robila som vysoko kvalifikovanu pracu v labaku, je dost pozicii kde mas takuto pracovnu dobu a aj keby to bolo dokladanie tovaru, tak co?
@milanemila ja si chcem napr. keď deti budú samostatné spraviť pedagogiku a chcem sa venovať ostatným deťom, tak ako sa svojim venujem doma. Tiež budem mať viac času na tvorenie, takže nevadilo by mi rozbehnúť si aj nejaký e-shop. Prečo to nerobím už teraz? Pretože rada robím veci bez stresu a tlaku. Nebudem tu štekať po deťoch, lebo musím vybaviť objednávku, alebo naučiť sa na písomku. Ak niečo robím, chcem to robiť poriadne. Teraz som predovšetkým mama. S deťmi ktoré sú viac doma ako v škôlke a škole.
@lelelienka ale stihaju, aj ja som stihala. ale je to presne ako pises- stihat. rychlo, rychlo vsetko. nemozes sa zdrzat v meste na nakupoch, ani s kamoskou na kave, ani sa venovat svojim aktivitam, ani si vecer napustit hodinovu vanu, ci citat si. lebo je nutne robit ine a dolezitejsie veci okolo deti a domacnosti. to je pointa mojich komentov. mat jednoducho plnohodnotny cas na vsetko. aj na seba. trebars si pit cas v klude rano doma o 8.30 ako pijem teraz a nebyt na nohach od 5.20. Predvcerom vecer tu pridal nejaky anonym - matka temu, ako sa nezblaznit pri praci a kolobehu okolo deti a domacnosti a 90% zien jej pisalo, ze to maju rovnake alebo horsie. o tom to je, ak mam moznost volby, tak takyto zivot zit nechcem.
Každý nech sa stará o seba ;) ja tiež nechodím do prace a nemusím to nikomu vešať na nos prečo, je to moja vec.
@matkahelka
a ty kde berieš tú drzosť urážať pracujúce ženy? a keby aj triedila balíky, alebo robila smeriarku čo je teba do toho??

@pupavka234 nie absolútne som v živote nikoho nesudila...Ale moja švagrova napr.bola pri 2 deťoch 14r.doma a práve Ona mala potrebu sa obhajovať že prečo je doma a deti sem a tam a nemôžu chodiť do škôlky a bla bla...z odstupom času tie deti sú dospelé a v pohode,dokonca aj švagrova chodí do práce ale už je rozvedená a je nútená zarábať 🍀