Súžitie s partnerom a hypotéka. Ako to riešiť?
Ani neviem ako nazvať túto diskusiu . V skratke s partnerom sme spolu 13 rokov , nepožiadal ma zatiaľ o ruku , máme 6 ročnú dcéru má jeho priezvisko. Máme kúpený byt na hypotéku ..teda máme ... Ja len figurujem na hypotéke spolu s partnerom , ale byt nie je môj . Viem že ani nie je jeho je stále banky . Ale nie je tento byt písaný na mňa . Len na neho . A pritom platíme spolu všetko . No a teraz moja sesterka po dlhých rokoch s 3 deťmi takto ostala s holou ritou lebo nič nemala a ja som si uvedomila že podstate nemám tiež nič . Raz ak by sa nedajboh niečo stalo ja nemám kam ísť s malou ..nemám nič . Myslíte si že je toto dobré riešenie ? Ako tak máte vy s mužmi v spoločnej domácnosti . Moja mama ma s mužom dom a je polovica jej a polovica jeho . Ja neviem teda či ja som krava alebo čo ..ale tolerovali by ste to ? Je to podľa vás okej ? Chystám sa na rozhovor s partnerom . Nejak som to do teraz neriešila , ale keď vidím že v živote není nič isté a tu moju sesterku s deťmi mám strach .
@anonym_a6db83 píse:"Ja len figurujem na hypotéke spolu s partnerom , ale byt nie je môj." Na to co povieš?
@anonym_825790 poznáš pojem ručiteľ?
@anonym_autor nechápem, ako môže niekto byt ručiteľom na hypotéke a jej platcom a nebyť na Lv.
@lienka.7 ona nie je platcom hypoteky. Bežne existujú ručitelia aj na hypotéke. Od nás kupovala mladá baba byt, nemala dobrú bonitu v banke, tak jej ručili na hypotéke jej rodičia svojim podpisom a príjmom. Ale na kúpnej zmluve bola len mladá a teda jedinou vlastníčkou. Príjem na hypo mala všetko, ale kvôli schváleniu hypo potrebovala mať ručiteľa. U nej to bol z dôvodu jej mladého veku
Autorka, ako mozes posielat 300 eur mesacne chlapovi na jeho hypoteku? Ved on ma dieta s jeho menom bez manzelstva a splacas mu jeho byt. A ty mas co? Uz teraz mas holy zadok.
@lienka.7 ona nie je platcom hypoteky. Bežne existujú ručitelia aj na hypotéke. Od nás kupovala mladá baba byt, nemala dobrú bonitu v banke, tak jej ručili na hypotéke jej rodičia svojim podpisom a príjmom. Ale na kúpnej zmluve bola len mladá a teda jedinou vlastníčkou. Príjem na hypo mala všetko, ale kvôli schváleniu hypo potrebovala mať ručiteľa. U nej to bol z dôvodu jej mladého veku
@anonym_a6db83 ona ale nie je rucitel, ale spoludlznik, nie?
Autorka, ako mozes posielat 300 eur mesacne chlapovi na jeho hypoteku? Ved on ma dieta s jeho menom bez manzelstva a splacas mu jeho byt. A ty mas co? Uz teraz mas holy zadok.
@anonym_8253dd možno posiela ako nájomné. Energie atd
@anonym_a6db83 ona ale nie je rucitel, ale spoludlznik, nie?
@crazy_cat_lady odkiaľ vieš? Keby bola spoludlžník, tak mala byť aj na kúpnej zmluve aj na LV
Ono to máme tak ja mu mesačne posielam peniaze na jeho účet a on platí hypo . Ja mu len peniaze posielam na jeho účet ..neviem nejak som to neriešila vôbec . Ale teraz celkovo ma to zaujíma viac .
@anonym_autor ani len peniaze nemate spolocne,nic.Ty mu splacas jeho hypo,ty si len matka jeho syna.
Preco ste sa nevzali a az potom neriesili byt.Ano,viem vela zien to berie automaticky,ved tu byvam tak je to aj moje.Ved sme to spolu hladali,spolu zariadovali,spolu na hypo tak to automaticky musi byt aj moje.
Neviem,ani ci sa to da realne,aby ti patrila polka aj keby chcel,kedze je na tom hypo.
Ked tak skus sa opytat v banke,ci a ako sa to realne robi.
@anonym_8253dd možno posiela ako nájomné. Energie atd
@zmrzlinka2021 Tak mozno to ten vychcanec berie ozaj ako najomne od cudzieho cloveka. Lebo energie polovica 300 eur urcite nie su.
Ludia kto sa v tom.vyznate, ako sa clovek dostane ako spoludlznik na hypo bez toho aby bol na liste vlastnictva tej nehnutelnosti? Ved to nedava zmysel.
@zmrzlinka2021 Tak mozno to ten vychcanec berie ozaj ako najomne od cudzieho cloveka. Lebo energie polovica 300 eur urcite nie su.
@anonym_8253dd lenže nájom býva podstatne vyšší. Plus on má doma aj gazdinú a opatrovateľku dieťaťa a sex. A hocikedy ju môže poslať do kelu a ona neuvidí ani cent. Nemá dokonca nárok ani na polovicu splátok hypotéky, lebo nie je jeho žena.
Ludia kto sa v tom.vyznate, ako sa clovek dostane ako spoludlznik na hypo bez toho aby bol na liste vlastnictva tej nehnutelnosti? Ved to nedava zmysel.
@anonym_df4351 napr aby vôbec dostali hypotéku. Vlastníci nemusia byť obaja
@anonym_autor tvl, to sa vážne pýta dospelá žena??? 🙄 Ty sa necháš zapísať ako spoludlžník na hypotéku, ale nie do listu vlastníctva? No pekne ťa pohúpal ten tvoj fešák....
@anonym_df4351 úplne normálne. Tak ako keď je hypotéka iba na jedného a nehnuteľnosť vlastnia obaja😉
@anonym_autor a autorka, len pre doplnenie, byt je jeho. Nie banky... Ja fakt niekedy neverím vlastným očiam, čo tu čítam...
jaaj dalsi zo zlatou cicinou?
jaaj dalsi zo zlatou cicinou?
@anonym_6a162d to podľa mňa nie je o zlatej cicine, ale o tom, že pani nebude najostrejšia ceruzka v peračníku. Stačí jej vyhlásenie, že byt nepatrí jemu, ale banke... 🙄
Toto mi hlava neberie. Može se stať, že ty mu budes krásne hypotéku pomáhat splácat, bude sa blížit posledná splátka a on ti povie, dievča moje, ďakujem, že si mi pomohla, byt je splatený, mám kde bývať, pekne si pomohla, ale láska vyšumela, mám iné plány, takže sa možeš zbalit a toho a toho dátumu ťa tu nechcem mať. Z tvojich investovaných peňazi mozeš mat dobrý pocit, to som to pekne vymyslel?
A ty tým peniazom možeš len zamávat. Na LV nebudeš, jeho žena asi tiež nie ( ale je to možno jedno, byt kupoval ako slobodný), nikoho asi nebude zaujímat, na co si mu kedy a kolko poslala, neviem, nie som právnik. A on si tam nastahuje nový svieži model a ty možeš odíst do preč s povestnou igelitkou. Buďto splácam aj ja, ale LV každopádne, alebo nie som vlastník, ale v tom prípade platím nejaký ten podiel, minimálne energie, zas bývat zadarmo tiež nie je v poriadku. Taký zlatý kompromis.
Toto mi hlava neberie. Može se stať, že ty mu budes krásne hypotéku pomáhat splácat, bude sa blížit posledná splátka a on ti povie, dievča moje, ďakujem, že si mi pomohla, byt je splatený, mám kde bývať, pekne si pomohla, ale láska vyšumela, mám iné plány, takže sa možeš zbalit a toho a toho dátumu ťa tu nechcem mať. Z tvojich investovaných peňazi mozeš mat dobrý pocit, to som to pekne vymyslel?
A ty tým peniazom možeš len zamávat. Na LV nebudeš, jeho žena asi tiež nie ( ale je to možno jedno, byt kupoval ako slobodný), nikoho asi nebude zaujímat, na co si mu kedy a kolko poslala, neviem, nie som právnik. A on si tam nastahuje nový svieži model a ty možeš odíst do preč s povestnou igelitkou. Buďto splácam aj ja, ale LV každopádne, alebo nie som vlastník, ale v tom prípade platím nejaký ten podiel, minimálne energie, zas bývat zadarmo tiež nie je v poriadku. Taký zlatý kompromis.
@sfet Tiez to vidim na tu bajnu igelitku.
@anonym_df4351 preco to nedava zmysel? Priklad: pojdem rucit synovi, kedze samemu mu hypo nevyjde. Ale kupovat bude len syn + na LV. To nie je podmienka banky, je to o dohode. Tu nie su manzelia, cize tipujem, ze autorka je len rucitelka / solidar.
@anonym_autor celkovo nerozumiem preco ste to takto riesili, preco si sa nezaujimala, ked sa bral uver. Ty si tam nebola? Tebe bankar nic nepovedal? Mame takto kupeny dom, automaticky ma pisali vsade do zmluv ale rovnako aj na LVcku a vsade som. Ja by som hodila s chlapom rec, a napisala polku bytu na mna. Bez diskusie.
Inak co tu pisete, dlznik a rucitel su dve rozne veci... cize bud mate hypo spolu = ste dlznici, alebo je dlznik len on a ty mu len rucis = a nemas ziadnu povinnost to platit
Inak co tu pisete, dlznik a rucitel su dve rozne veci... cize bud mate hypo spolu = ste dlznici, alebo je dlznik len on a ty mu len rucis = a nemas ziadnu povinnost to platit
@simca06022011 "nemas ziadnu povinnost to platit" ... a naco by potom bola funkcia rucitela? Ten ma povinnost platit v pripade, ze dlznik nesplaca...
@anonym_autor rozumiem tomu spravne, ze hypoteka spolocna, splacanie spolocne a vlastnictvo jeho? tak koncim.... to ti ako napadlo sa na tomto spolupodielat?
poviem ti nemily priklad... cavo kupil byt... hypoteka na jeho meno, splacal on... ALE dievcina spoluvlastnik bytu... rozisla sa... typek ju musel vyplatit a ona odisla s peknou sumou zo vztahu....
@simca06022011 rucitel je v podstate tiez dlznik, ak jej partner prestane platit, tak bude banka tie peniaze vymahat od rucitela, nie ze ona nema ziadnu povinnost platit
určite trvať na tom aby ťa napísal na byt. ak si spoludlžnik na hypo, nechápem prečo nemaš 1/2 bytu. Mam s frajerom spoločnú nehnuteľnosť a automaticky sme pri kúpe obaja žiadatelia o hypo a obaja máme aj 1/2. Nechcem byť zlá - prosím neuraz sa, ale ak ste si byt kúpili počas partnerstva - na čo si myslela, keď si podpisovala hypotéku? Ostaneš s holým zadkom nedajbože aj ty a budeš ešte aj musieť platiť 1/2hypo. Banku nezaujíma, že si spoludlžník. Oni ťa vnímajú ako 100% dlžníka - oboch z vás v prípade, že sa niečo stane.
Ďalšia vec - ale to je len môj kontroverzný názor - ak sa narodí dieťa a nie ste manželia, priezvisko nechávam moje. Ak nechce dať byť na teba, tak nech ho napíše na malú, ale určite trvaj na tom, že na LV ideš aj ty, alebo nech ťa vyhodí z hypotéky. Držím palce
@anonym_adb1bc byt z hypo nemôže byť na dieťa
@anonym_adb1bc byt z hypo nemôže byť na dieťa
@katarinka963 samozrejme, že môže. Ale je to komplikované a banka s tým obvykle nesúhlasí (logicky), preto, ak už prevádzať na dieťa, tak len podiel. Nie celú nehnuteľnosť. V každom prípade je nutný súhlas banky a súdu (keď ide o neplnoleté dieťa).
podľa mňa je autorka nejaký troll a chcela len rozprúdiť vody a túto konverzáciu aby sa mohla doma baviť. Neverím, že niekto by toto reálne urobil so sebou :D

@anonym_0d1130 peniaze pozicane od znameho? To nevies naisto ako bolo myslene.
@anonym_34818e mas pravdu, toto bohvie, ked pise ako tatar.
Dost jasne ale napisala ze mu mesacne posiela 300e na ucet. A on z toho plati hypo. Nikde nenapisala ze je to polovica z hypoteky, velmi jasne pisala len ze ona mu posiela 300 na ucet. A tam to konci. Podla mna su to vsetky financie "na rodinu" na mesiac co frajerovi posiela a z toho akoze frajer aj plati hypo (okrem dalsich tisic veci na rodinu, podla mna plati nepomerne viac).