icon

Súžitie s partnerom a hypotéka. Ako to riešiť?

17. mar 2026

Ani neviem ako nazvať túto diskusiu . V skratke s partnerom sme spolu 13 rokov , nepožiadal ma zatiaľ o ruku , máme 6 ročnú dcéru má jeho priezvisko. Máme kúpený byt na hypotéku ..teda máme ... Ja len figurujem na hypotéke spolu s partnerom , ale byt nie je môj . Viem že ani nie je jeho je stále banky . Ale nie je tento byt písaný na mňa . Len na neho . A pritom platíme spolu všetko . No a teraz moja sesterka po dlhých rokoch s 3 deťmi takto ostala s holou ritou lebo nič nemala a ja som si uvedomila že podstate nemám tiež nič . Raz ak by sa nedajboh niečo stalo ja nemám kam ísť s malou ..nemám nič . Myslíte si že je toto dobré riešenie ? Ako tak máte vy s mužmi v spoločnej domácnosti . Moja mama ma s mužom dom a je polovica jej a polovica jeho . Ja neviem teda či ja som krava alebo čo ..ale tolerovali by ste to ? Je to podľa vás okej ? Chystám sa na rozhovor s partnerom . Nejak som to do teraz neriešila , ale keď vidím že v živote není nič isté a tu moju sesterku s deťmi mám strach .

la_dolce_vita
18. mar 2026
@anonym_autor

@petagal presne takto to je ako píšete . Milujeme sa chceme spolu žiť , partner nie je zlý len je presne viac finančne gramotny ako ja .ja som sa o toto nezaujímala . Presne sme riešili tieto veci keď som bola už v pôrodnici hypotéku už sme mali a kúpili sme byt za dobrú cenu veľký 3izb. Ešte pred koronou . Do teraz tie veci riešil on ale teraz som si až nejak uvedomila na margo sesterky že vlastne ako to celé bolo či som vlastník či som dlžník a tak ..takže som spoludlznik a na liste vlastníctva nie som .už som to zistila ..a odpisujem preto az dnes lebo áno nalozili mi poriadne niektoré nestihla som prečítať všetko a aj som bola včera celý deň v práci .

@anonym_autor tak potom nebude problem ta dopisat na LV, ked to nebol zly umysel. Drzim palce.

zuzika87
18. mar 2026

Len aby to nebolo tak že ťa rýchlo prestane milovať a byť dobrý keď vytiahnes túto tému aj pred ním a budeš ho žiadať o zapísanie do LV

tiezjedna
18. mar 2026
@anonym_autor

@petagal presne takto to je ako píšete . Milujeme sa chceme spolu žiť , partner nie je zlý len je presne viac finančne gramotny ako ja .ja som sa o toto nezaujímala . Presne sme riešili tieto veci keď som bola už v pôrodnici hypotéku už sme mali a kúpili sme byt za dobrú cenu veľký 3izb. Ešte pred koronou . Do teraz tie veci riešil on ale teraz som si až nejak uvedomila na margo sesterky že vlastne ako to celé bolo či som vlastník či som dlžník a tak ..takže som spoludlznik a na liste vlastníctva nie som .už som to zistila ..a odpisujem preto az dnes lebo áno nalozili mi poriadne niektoré nestihla som prečítať všetko a aj som bola včera celý deň v práci .

@anonym_autor ak je to také slnkom zaliate, tak určite nebude protestovať, aby si bola aj ty zapísaná na LV, je to pomerne jednoduchý úkon, stačí darovacia zmluva, súhlas banky a vklad do katastra👍

petagal
18. mar 2026
@vroni

@petagal, ani neviem, ako to formulovať bez toho, že by som ťa urazila, lebo to nechcem. Ale tvoje vysvetlenie je rovnako naivné ako to, čo tu uvádza autorka. Keď by bola celá hypo na neho, viem si (teoreticky) predstaviť, že išlo o čas a možno bola ona na materskej a bolo jednoduchšie všetko na neho.... Budiz. Ale tu baba hypo podpisovala. Neexistoval absolútne žiaden dôvod, aby kúpna zmluva nešla na oboch a hypo tiež. Cize žiaden omyl ani nedomyslenost, čistá jej sprostosť a chlapova manipulácia.
Tvrdiť, že vzťah je dobrý, lebo im momentálne klape je blbosť. Je to ako nemať zdravotné poistenie, lebo veď som zdravá a vôbec mi nechýba. No áno. Ale keď ochories chýbať ti bude. Tak je to aj so vzťahom. Fajn, že ju má rád a delia si dieťa, byť aj posteľ. Ale keď ju rád mať prestane, tak ju bez problémov z toho bytu a postele aj s deckom vyhodí. A z argumentu, že "veď nám to x rokov klapalo" sa každý chytí za hlavu, ako mohla byť taká sprostá. Detto sporiaci účet. By si videla, ako rýchlo sa taký sporiaci účet s jedným vlastníkom aj disponentom vie vypariť. Áno, nemusí sa to stať nikdy. Ale je to dráždenie hada bosou nohou. A neprijemne často to skončí pre ženu zle.

@vroni ale veď ja som nikde nenapísala, že je to takto ok. Že by to autorka nemala riešiť. Bola hlúposť nedať nehnuteľnosť aj na seba, teraz to vie.
Len som zvedavá, koľko z tých žien, čo do nej kopú a hovoria, ako slúži vtákovi (wtf??), majú veci v poriadku. Koľké z nich sú také uvedomelé, majú absolútny poriadok vo veciach a vládnu nad svojimi financiami. Ty zrejme, ja som tiež kupovala s mužom nehnuteľnosť na polovicu, ona nie- čo jej tie hlúpe komentáre pomôžu? O to mi išlo. Poradiť neviem, ale nebudem jej vypisovať, že je sprostá a muž debil.

petagal
18. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Z môjho blízkeho okolia žena riešila tiež túto situáciu, že bývala v mužovom byte a keď sa rozišli, musela odtiaľ s dieťaťom odísť. Mala tam však trvalé bydlisko, vedela vydokladovať, že prispievala do domácnosti ( nejaké účty za energie a podobne) a vznikol jej nárok na časť tej nehnuteľnosti. Nepamätám si podrobnosti, ale možno keby si sa poradila s niekým, kto tomu rozumie (nie na koníku, veď vidíš, čo tu je) by ťa vedel nasmerovať a toto by bola cesta aj pre teba.

anonym_9368fa
18. mar 2026

Niesme manzelia, ale byt mame pisany pol na mna a pol na muza. Financujeme ho spolocne. Tiez mame spolu deti.

aurelia2000
18. mar 2026
@petagal

@anonym_autor Z môjho blízkeho okolia žena riešila tiež túto situáciu, že bývala v mužovom byte a keď sa rozišli, musela odtiaľ s dieťaťom odísť. Mala tam však trvalé bydlisko, vedela vydokladovať, že prispievala do domácnosti ( nejaké účty za energie a podobne) a vznikol jej nárok na časť tej nehnuteľnosti. Nepamätám si podrobnosti, ale možno keby si sa poradila s niekým, kto tomu rozumie (nie na koníku, veď vidíš, čo tu je) by ťa vedel nasmerovať a toto by bola cesta aj pre teba.

@petagal Z účtov za energie jej nevznikol nárok na časť nehnuteľnosti.To sú také rozprávky.

tzatzik
18. mar 2026
@anonym_237df9

No hlavne sa deti rodia do manzelstva a tak isto sa kupuje v manzelstve aj nehnutelnost.Vtedy je to vzdy 50 jeho a 50 jej uz zo zakona,preto su manzelky zakonom osetrene.Ty si pre neho nic,iba platitelka polky hypo a matka jeho syna.

@anonym_237df9 To čo je za hlúposť, že deti sa rodia do manželstva a nehnuteľnosť tiež? Si sa asi zobudila o 1 - 2 storočia dozadu 🤣

anonym_3abc79
18. mar 2026
@petagal

@petagal Trvale bydlisko nic neznamena. Da sa zrusit za 5 min.

petagal
18. mar 2026
@aurelia2000

@petagal Z účtov za energie jej nevznikol nárok na časť nehnuteľnosti.To sú také rozprávky.

@aurelia2000 Nie z účtov, ale z toho, že vie dokázať, že tam bývala a prispievala na domácnosť.

katkazatka
Autor odpoveď zmazal
katkazatka
18. mar 2026
@petagal

@petagal NEEXISTUJE!!! To je iny bullshit.

aurelia2000
18. mar 2026
@petagal

@aurelia2000 Nie z účtov, ale z toho, že vie dokázať, že tam bývala a prispievala na domácnosť.

@petagal prosím ťa, to vie dokázať každý podnajomnik. Netáraj už, prosím.

anonym_208778
18. mar 2026
@petagal

@petagal prispieva na domácnosť aj ten co žije v najme. Nezmenená, ze ma nejaký nárok na nehnuteľnosť.

luccys
18. mar 2026
@katkazatka

@petagal NEEXISTUJE!!! To je iny bullshit.

@katkazatka Ta je dobre mimo.

petagal
18. mar 2026
@anonym_208778

@petagal prispieva na domácnosť aj ten co žije v najme. Nezmenená, ze ma nejaký nárok na nehnuteľnosť.

@anonym_208778 áno, ale ten sa nestará o dieťa nájomcu a má nájomnú zmluvu.

anonym_208778
18. mar 2026
@petagal

@petagal nejdem sa hádať nie som právnik ani nemam podobne vzdelanie. Ale logicky, žena býva u muža a plati nájom. Nie je na LV a to ze sa stará o deti a vsetko je jej vola a rozhodnutie. Ale právne to, ze sa staráš o dieta neznamená ze si vysúdis tretinu bytu. Túto žena nema žiadnu zmluvu. Nie su manželia nemaju bsm. Tam by jej prešlo aspon ze zo spoločných peňazí sa hospodárilo a platilo hypo. Takto ma naozaj iba tu igelitku
Ak sa tu niekto vyzná kludne ma opravte.

luccys
18. mar 2026
@petagal

@petagal Vsak chod byvat do podnajmu a po 2 rokoch povedz majitelovi, ze mas vlastnicky narok. Urcite uspejes😄

petagal
18. mar 2026
@luccys

@petagal Vsak chod byvat do podnajmu a po 2 rokoch povedz majitelovi, ze mas vlastnicky narok. Urcite uspejes😄

@luccys nebudem mať s nájomníkom dieťa, nebudeme vo vzťahu a budem mať nájomnú zmluvu. Neviem, kto je mimo, ale ty si sa očividne len prišla hádať.

petagal
18. mar 2026
@anonym_208778

@petagal nejdem sa hádať nie som právnik ani nemam podobne vzdelanie. Ale logicky, žena býva u muža a plati nájom. Nie je na LV a to ze sa stará o deti a vsetko je jej vola a rozhodnutie. Ale právne to, ze sa staráš o dieta neznamená ze si vysúdis tretinu bytu. Túto žena nema žiadnu zmluvu. Nie su manželia nemaju bsm. Tam by jej prešlo aspon ze zo spoločných peňazí sa hospodárilo a platilo hypo. Takto ma naozaj iba tu igelitku
Ak sa tu niekto vyzná kludne ma opravte.

@anonym_208778 hovorila som, že si to nepamätám presne, možno som to domotala, v tom prípade sa ospravedlňujem. Viem len, že neobišla úplne naprázdno.

luccys
18. mar 2026
@petagal

@luccys nebudem mať s nájomníkom dieťa, nebudeme vo vzťahu a budem mať nájomnú zmluvu. Neviem, kto je mimo, ale ty si sa očividne len prišla hádať.

@petagal To je tu zbytocne. Ale zi si dalej vo svojom svete🙂

anonym_208778
18. mar 2026
@petagal

@anonym_208778 hovorila som, že si to nepamätám presne, možno som to domotala, v tom prípade sa ospravedlňujem. Viem len, že neobišla úplne naprázdno.

@petagal aj tak je to jedno co tu píšeme, autorka si to musi zistiť u právnika. Ak ovsem bude nieco riesit

viktoriaandrascik
18. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor to je pekné že sa milujete ale "co je psáno, to je dáno" !!

lienka.7
18. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor dnes sa milujete, o týždeň môžeš mať zbalené kufre pred bytom. A ver, že by si nebola ani prvá, aké ani posledná, co takto dopadla

vroni
18. mar 2026
@petagal

@vroni ale veď ja som nikde nenapísala, že je to takto ok. Že by to autorka nemala riešiť. Bola hlúposť nedať nehnuteľnosť aj na seba, teraz to vie.
Len som zvedavá, koľko z tých žien, čo do nej kopú a hovoria, ako slúži vtákovi (wtf??), majú veci v poriadku. Koľké z nich sú také uvedomelé, majú absolútny poriadok vo veciach a vládnu nad svojimi financiami. Ty zrejme, ja som tiež kupovala s mužom nehnuteľnosť na polovicu, ona nie- čo jej tie hlúpe komentáre pomôžu? O to mi išlo. Poradiť neviem, ale nebudem jej vypisovať, že je sprostá a muž debil.

@petagal, problém je v tom, že si autorka vlastnú situáciu vôbec neuvedomuje (neuvedomovala). A utešovať ju, že sú aj páry, kde sa nič zle nestane, je síce empaticke, ale silno kontraproduktívne. Okrem toho uvádza pár bodov, ktoré naznačujú viac problémov ako len tento. Všetky dokopy nie sú už len zdvihnutým prstom ale priam kolónou výstražných majákov: muž ju ešte nepožiadal o ruku - sú spolu 13 rokov, času mal plno, autorka by zrejme aj chcela a on sa k tomu nemá. Sú ľudia ktori žijú spolu aj 40 rokov bez svadby a vyhovuje im to. Tu to však obom nevyhovuje. Problém.
Na kúpnu zmluvu ju napísať "nestihol". Zato na hypo, ktorá je podstatne náročnejšia na vybavenie a papierovanie to v pohode "stihol" Toto smrdí pruserom a manipuláciou na sto kilometrov.
Nespláca hypotéku, len mu posiela peniaze na účet. Predpokladám, že tam neuvádza, že je to pol splatky hypo, ale len pošle peniaze. Takže nemá ani najmenší doklad, že by sa akokoľvek na hypo podieľala.
Každý z týchto bodov by predstavoval riesitelny problém. Všetky naraz nie. A tiež je nepravdepodobné, že len tak omylom a bez zlého umyslu sú všetky v mužov prospech. Okrem toho má evidentne autorka dedičnu predispozíciu vyberať si manipulativnych a nevhodných partnerov (nie, nie je tu o nič genetické ale proste nesprávne vzory z rodiny, ktoré človek podvedome opakuje a nasleduje). Proste keď niečo vyzerá ako kačica, kvaka ako kačica a chodí ako kačica, je krajne nepravdepodobné, že to bude maskovaný krokodíl a nie kačica. Tu to vyzerá na vychcaneho chlapa a naivnu hus. Keď sa mýlim, poteším sa. Keď sa nemýlim, snáď sa autorka aspoň zamysli, čo a ako ďalej.

beronsche
18. mar 2026
@luccys

@luccys má nárok na splátky hypotéky, ak to vie dokázať...
Asi takto to bolo myslené...

anonym_208778
18. mar 2026
@beronsche

@luccys má nárok na splátky hypotéky, ak to vie dokázať...
Asi takto to bolo myslené...

@beronsche nie su manželia. So splátkami hypo nema autorka nic spoločne. Keby boli tak ano nárok na polovicu splátok zaplatených počas trvania manželstva

beronsche
18. mar 2026

Nadávať autorke do hlupan je tak na 2veci..
Ďalšia vec, takto žije x párov, pre mňa nepochopiteľné, ale naozaj pričaste..
Nuž, finančná gramotnosť je u nás v plienkach..

@anonym_autor základ je zistiť, ako to vníma tvoj partner.
Ak je seriózny a milujúci, ako píšeš, nebude mať problém ťa na list vlastníctva dopísať.. neviem, ako toto funguje v praxi, ale príde mi to ako cesta.
Ak začne okolkovat je rada na tebe, zabezpečiť sa. Dohodnúť si fungovanie, myslieť na zadné vrátka.
Lebo síce môžete žiť spolu šťastne až do smrti, ale aj nemusíte.. a ty skončíš na ulici..

beronsche
18. mar 2026
@anonym_208778

@beronsche nie su manželia. So splátkami hypo nema autorka nic spoločne. Keby boli tak ano nárok na polovicu splátok zaplatených počas trvania manželstva

@anonym_208778 tak to má sakra prúser...

anonym_7e933c
18. mar 2026
@beronsche

Nadávať autorke do hlupan je tak na 2veci..
Ďalšia vec, takto žije x párov, pre mňa nepochopiteľné, ale naozaj pričaste..
Nuž, finančná gramotnosť je u nás v plienkach..

@anonym_autor základ je zistiť, ako to vníma tvoj partner.
Ak je seriózny a milujúci, ako píšeš, nebude mať problém ťa na list vlastníctva dopísať.. neviem, ako toto funguje v praxi, ale príde mi to ako cesta.
Ak začne okolkovat je rada na tebe, zabezpečiť sa. Dohodnúť si fungovanie, myslieť na zadné vrátka.
Lebo síce môžete žiť spolu šťastne až do smrti, ale aj nemusíte.. a ty skončíš na ulici..

@beronsche už chcem vidieť, ako ju po 13 rokoch niekde dopíše. Keď už môže mať pomaly aj splateny ten byt