icon

Svokra a prejavovanie lásky k vnúčatám

14. júl 2023

Ahojte, idem sa opýtať či som len na s mužom taká precitlivena alebo to fakt nieje normálne.
Svokra stále dcéru pusinkuje na líce, na čelo, na nohy, na ruky, stále si ju prikladá k tvári. Keď malá má nejaké jedlo a začne napr lyžičku dávať od seba svokra hneď pribehne a dá si tu jej lyžičku do úst s tým že papaj lebo ti to zjem a ešte sa aj napije z jej fľašky. Sto krát po nej nahučal manžel, sto krát ja, sto krát svokor ale ona tvrdí že to je bežné. Už to nerobí v našej prítomnosti ale len sa otočim na sekundu a už si strká dcerinu lyžičku do úst. Alebo keď mala natiahla ruku a na niečo ukazovala tak tiež hneď začala že schovaj ten prst lebo ti ho zjem a dala si jej ruku do úst. Nedá si vysvetliť že to je nehygienické a ona ešte aj fajčí. To isté s tým pusinkovanim ja stojím malu mám na rukách svokra príde a začne jej pusinkovat ruky, nohy samozrejme na tvári dve kilá make-upu a začne sa k malej túliť tiež si nedá vysvetliť. Ako som písala keď sme s ňou to nerobí alebo teda aspoň oveľa menej ale napr keď má malú na rukách a akože sa prechádzajú po dvore len zájde za roh a hneď s tým začne u nej je to akože prejav lásky. Švagrine to vadí tak isto, svokra má 3 vnúčatá.
Ďalšia vec je že sa nevie s nimi hrať to je len stále pošli pusu babke a pod objať babku, pod si ľahnúť za babkou, teraz nejdeme von pod objať babku, a pod babka ťa vezme na ruky a dáš jej pusu a chyt babku. Keď sa aj deti samé hrajú tak príde a hneď začne kto dá babke pusu a kto ju obijme.
Dá sa nejako vysvetliť takejto osobe, že deti sa chcú hrať a nieje vhodné stále ich takto chytať a podobne

autor
14. júl 2023

@777januska777 ono je to pekné ako si to napísala ale keď mala plače lebo sa jej to nepáči tak svokra reaguje štýlom neplač babka ťa obijme a dá ti pusinku. Takže tam už zasiahnuť treba. Svokra uplatňuje vo výchove štýl veď je ešte malá ešte nerozhoduje o tom čo chce robiť

lulu8491
14. júl 2023

Ak sa ti nepáči takéto jednanie, treba to razne riešiť a rovno pred dcérkou. Inak sa dieťa naučí, že takéto správanie je normálne a že sa mu má podvoliť. Keď bude staršia, ťažsie nájde odvahu sa brániť a "bojovať" za seba. Bude mať naučené vzorce správania - podvoliť sa aj keď sa mi nepáči, čo mi niekto iný robí

michu_
14. júl 2023

vadilo by mi to. vysvetlit svokre, ze deti sa chcu aj pohrat trosku. mne to pride, ze takto si svokra pyta pozornost pre seba, kt.sa jej inde asi nedostava .aj ta moja to robila, teraz su deti vacsie, ked ich nenecha, uz som videla starsieho po nej /akoze nebolo to pekne ale ked si neda povedat,tak co ma robit?/ zahucat- prestan! lebo ich absolutne nevnimala co jej hovoria, furt podla seba. prip.idu prec od nej s tym, ze nechaj ma.. narusala im hru kazdu chvilu/akoze kazdych 10 sekund- a toto? a toto? chces? nechces? apod/, pozornost stale na seba strhavala tiez,najest ich nenecha v klude. tam mozes ju skusit odputat tym, ze sa s nou ty zacnes rozpravat a pod. ale napr. mne velmi vadilo ked mi moje deti pusinkoval niekto, kto fajci. asi by som sa aj menej stretavala keby nerespektovali mna, muza al.moje deti.

vreckovka2
14. júl 2023

Kolko ma dcera? Nas teda vedel dost skoro ohradit voci takemuto spravaniu. Raz ho vzal moj otec na ruky bez dovolenia syna a odvtedy ked sa priblizi k nemu, tak uteka prec. Hold nedal si povedat otec, tak ma teraz smolu. Tiez mi furt hovoril hovoril otec, ze vsak co mu neda davat pusu a nema ho brat na ruky, ked nechce. Treba viest dceru k tomu, ze moze povedat nie.

tamvtme
14. júl 2023

Aka je stara dcera? Moje dieta je jedine vnuca mojich svokrovcov, dlho sa nam nedarilo, tak je vymodlena jak u nas, tak u nich...a zaciatky boli tiez take vseliake, bola malinka, chcela len maminku, svokra silou mocou ju chcela pri sebe ale nevedela ako sa s nou "hrat" ako ju zabavit, tak ju furt len pusinkovala, mackala, robila doslova hluposti....ale teraz uz je dcerka vacsia, bude mat 4 roky a uz sa vedia tak krasne zahrat, porozpravat a maju taky uzasny vztah za ktory som neskutocne vdacna....😍

domkakvet
14. júl 2023

To s lyzicou je nehygienicke, samozrejme ze par krat to nevadi, ale castejsie uz ano a to ostatne tak to hadam nemyslis vazne, ze ti to vadi, co ma byt svokra presne taka ako ty chces a ma aj rozpravat slovo za slovom ako ty chces, alebo ako si to predstavujes no hroza, spamataj sa co najrychlejsie.

kandelabra
14. júl 2023

Ja neviem, ale zeny co pisete, ze je to ok, zamysleli ste sa niekedy nad tym, ako sa to dieta citi? Ked vas ma niekto ako hracku, s ktorou si moze robit co sa mu zachce, a vy sa nedokazete nijako branit, lebo ste prilis maly?

stannkal
14. júl 2023

Samozrejme ze také správanie nie je v poriadku. Ale nemyslím ze to takým ľuďom vysvetlíš, pretože oni si nemyslia ze dieťa má rovnaké ľudské prava ako dospelý. Takže z ich pohľadu je to v poriadku keď deťom robia čo chcú, keďže tie deti sú im podradene. Podľa mňa jedine riešenie je obmedziť kontakt kým sa deti budú sami vedieť voči tomu brániť a zároveň im už od malička vysvetľovať ze to nie je v poriadku ak si niekto od nich vyžaduje telesný kontakt proti ich vôli.

autor
14. júl 2023

@vreckovka2
@tamvtme má 11,5 mesiaca, keď sa jej niečo nepáči plače alebo vie spraviť ee a krúti hlavou ale ako som už písala svokra reaguje štýlom neplač babka ti dá pusinku keď od nej ide preč tak svokra hneď uteká za ňou.

@domkakvet takže by si nechala svoje dieťa 4 hodiny nasilu sedieť proti jeho vôli? Keď sa chce hrať. Plače pri babke lebo stále ju obijma a nepustí ju aj dve hodiny to je v pohode? A keď si ju ja vezmem na ruky tak ju pusinkuje aj tak to je okej?

@stannkal synovec má 3 roky ten aj povie že babka nie alebo nechcem ale ona hneď začne aké nechceš babka ťa ľúbi a musíš byť s babkou a babka sa chce hrať takto spolu a bude smutná no také citové vydieranie

vreckovka2
14. júl 2023

Tak vezmem dieta a poviem babke, ze dieta jasne prejavilo svoju volu, nech ho teda respektuje. A vysvetlila by som jej, ze ak nebude dceru respektovat, nebude sa s nou viac stretavat bez tvojej pritomnosti. Vzala by som si ju aj na wc. Alebo sa s nou nebude stretavat vobec a hotovo. Je to radikalne, ale ak niekto neustale porusuje intimnu zonu toho druheho a nenecha si to vysvetlit, tak uz inu cestu nevidim. Mne to uz hranici s nejakou psychickou poruchou babky, ked aj napriek placu nuti dieta. Nieco si tym babka zjavne kompenzuje. A ja by som to teda nedovolila. Tiez som si uz vypocula od mojho otca, ze ako to, ze nechce syn pusu, ako to, ze nechce na ruky. Svokra zadrela, ze zabudla, ze aj on moze mat svoj nazor. Dcere by som casom tiez vysvetlovala, ze za smutok babky nie je zodpovedna ona. Tieto citove vydierania nie su v poriadku.

anketkarka
14. júl 2023

Podľa mňa je to vycucavanie energie z deti. Jasné, že normálne sa pritulit, pomojkat, ale nie nasilu a prehnane. Pani má nejaký psychický alebo emočný problém. A to že všetko berie do úst a fajčí je úplne celé zle. Už to, že dieťa musí dýchať dym z jej oblečenia a vlasov je dosť a ešte aj tieto nehygienické veci. A pre mňa nepochopiteľné, že jej bolo povedané vlastným synom, nevestou aj dcérou a robí to stále. Čisto ako dieťa. Takto sa dospelá osoba nespráva. To je robenie naschvál...Mne by toto vadilo aj u kamarátky, toto nie je o averzii k svokre. Je to prekračovanie hraníc...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mamamasama
14. júl 2023

Podla toho akym sposobom pises je mi jasne, ze svokru nemas rada a tu len chces podporu k svojej nevrazivosti voci nej. Okrem tej lyzice(co podla mna ani nie je celkom tak ako pises) sa sprava tvoja svokra ako milujuca babka a bola by som rada, keby taka bola aj ta moja.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
domkakvet
14. júl 2023

@elizabet173 pri detoch sa to bezne robi, teda aspon ja som to bezne videla a dieta si musi tvorit aj nejaku imunitu, preto su dnesne deti chorlavejsie, ako sme boli my, lebo dnes sa vsetko sterilizuje, tym nechcem povedat, ze je to zle, ale zasa netreba to prehanat, to je odpoved k lyzicke.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
14. júl 2023

@mamamasama nie nieje to tak že nemám rada svokru ale keď niekto stále drží dieťa na mieste tak už mám z toho nervy. Dieťa nespokojné a svokra urazená pre mňa sú tieto návštevy len nervy
Kým nebola mala na svete sme bežné chodili na kávy, nákupy a výlety takže si to neodhadla

mandzula
14. júl 2023

Navar svokre obed, oliz pred nou pribor a poloz jej ho do taniera.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mandzula
14. júl 2023

@elizabet173 presne z tohto dovodu nejem kolace z inych domacnosti. A ked niekto kraja kremovy kolac, pritom si oblizuje prsty a potom ti nalozi.🤢

mamusa123456789
14. júl 2023

Ach bože, predstavte si každá jedna, ktorá obhajuje autorkinu svokru, ze vás niekto vkuse 4 hodiny objíma a bozkáva... Bleeeeee... Keď je zo dieťa, tak nemôže protestovať? Musí to pretrpieť?chudence deti... Je normálne dat dieťaťu pusu na privitanie/rozlúčku, ale toto nie

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
domkakvet
14. júl 2023

@elizabet173 toto mam aj ja zauzivane, ze to nerobim, ale uz neviem kde a u koho som videla ako mama dietatu predzula banan a potom mu ho dala jest, do teraz si to pamatam, ale uz neviem kto to spravil, je mi z toho zle, ale zasa na druhej strane si nemyslim, ze by to tomu dietatu uskodilo.

mamusa123456789
14. júl 2023

@elizabet173 to hovoríš o mojich deťoch? Ani mne nedajú vždy pusu, keď si vypýtam a rešpektujem to, je to ich telo... Samozrejme v rámci slušného správania budem rešpektovať ich rozhodnutia o ich vlastnom tele, aby sa toho zas nejaká mdrlantka nechytila 😉

mandzula
14. júl 2023

@janinah normalne sa strielat nemusia.

ahhola
14. júl 2023

No baba a jej udiaren▪️ je riadne mimo. Jeden dedo zasa stekli vnuka až do hysterickeho záchvatu a nikto nič. Ale potom s ním vybabral a zamkol sa v izbe, počas dedovej návštevy. Alebo ten tatko, co si utopil dieťa, co ho toľko magoril vo vode, vraj nejaké suché topenie. ⏹️

"Ale čo je to vlastne bozk?" ... ružový apostrof medzi slovami Milujem ťa ... “ tak hovorí jedna z najslávnejších fráz Edmonda Rostanda v Cyrano de Bergerac. Zámer pisateľa je tu opíš romantický bozk ako ten, ktorý si vymenili dvaja milenci. Literatúra je plná odkazov na známe bozky, požadovaný, nikdy nemal, nikdy nežil, je to preto, lebo bozk sa považuje za idylickú udalosť. Na druhej strane je otázka týkajúca sa bozkov v ústach detí veľmi odlišná.

Bozk je a vždy bude gesto náklonnosti zo strany ženy voči jej dieťaťu: je nemysliteľné nebozkávať svoje deti, je to niečo inštinktívne a prirodzené, čo vytvára emócie u tých, ktorí to dostávajú, a u tých, ktorí to dávajú.

Niektoré mamičky a oteckovia sú zvyknutí bozkávať svoje deti na ústa od narodenia, iné páry uprednostňujú nežnejší bozk na líce. Predtým, ako ukážeme prstom na tých, ktorí sa rozhodli pobozkať svoje dieťa do úst, urobme si rozbor čo si myslia odborníci, objavujúc, čo sú zač riziká skryté za jednoduchým afektívnym gestom.

V tomto krátkom videu hovoríme o rodičoch a pocitoch viny: ako prekonať problém.

Bozky v ústach: čo to znamená pre dieťa?
Bozkávanie detí na ústa ak sa to niektorými považuje za normálne gesto, pre iných je potrebné sa úplne vyhnúť. Ako rodič ste sa niekedy čudovali, že ste pobozkaj svoje dieťa na pery je to správne alebo nesprávne?
Dobre to vieme neexistuje anomálny význam za týmito výpotkami, ale poďme analyzovať niektoré prípady, v ktorých možno je lepšie vyhnúť sa bozkávaniu dieťaťa na ústa.

Počas fyzického kontaktu, ku ktorému dochádza prostredníctvom bozku, má dieťa možnosť identifikujte sa ako jednotlivec: pre neho je to spôsob, ako sa cítiť milovaný a žiadaný.

S vekom sa však niečo mení. Pre veľmi malé deti do 4 rokov udalosť bozkov v ústach predstavuje čistú lásku, ktorú k nemu majú rodičia. Je to preto normálne a inštinktívne naplňte svoje ratolesti láskavými bozkami, nie je dôvod sa hanbiť, sú to skutočne veľmi milé chvíle, ktoré sa v živote mamy alebo otca nikdy nevrátia. Radou je nenechať si ujsť príležitosť objať svojho malého chlapca alebo dievčatko, bude to dobré pre vás oboch.

Po 4 rokoch je lepšie vyhnúť sa bozkom v ústach
Okolo 4. alebo 5. roku života dieťa vstupuje do fázy rastu, v ktorej afektívna sféra sa stáva erotickou, odvolávame sa najmä na vzťah medzi matkou / synom a otcom / dcérou, preto nebezpečenstvo výmeny jednoduchého bozku za niečo iné, je veľmi vysoká.
Deti v tejto fáze začínajú byť vedomí si svojej sexuálnej sféry a nevinné gesto ako bozk na ústa bude pravdepodobne nepochopený a navodiť atmosféru všeobecných rozpakov.

Ďalej, ak medzi rodičmi a deťmi v domácnosti každý deň si vymieňame bozky na pery, dieťa si spája tento okamih so spontánnou a prirodzenou vecou, ​​ktorá sa má replikovať aj mimo domova. Ak rodič mimo svojho domova odmietne bozk na ústa, dieťa to interpretuje ako a niečo prestupné a zakázané, vyvolávajúce pochybnosti a ohrozujúce dovtedajšie vedomie

Ďalej majú deti tendenciu replikovať to, čo mama a otec videli, robili alebo počuli doma, a teda aj to, čo videli bozk v ústach to mohol opakovať so spolužiakmi, napríklad. Skúsme sa zamyslieť, čo by toto správanie spustilo, keby druhé dieťa nebolo zvyknuté na tieto prejavy v rodine.
To vysvetľuje jeden z dôvodov, prečo musíme byť opatrní. Pozrime sa na ostatných.

♦️Bozky na ústa a prenos chorôb♦️
Často podceňovaným aspektom je aspekt prenos chorôb na deti bozkávaním. Ústa rodiča prichádzajú do styku so sliznicou dieťaťa nevyhnutná výmena slín, mikróbov a baktérií. Mliečne zuby sú veľmi náchylné na infekcie a mohli by sa poškodiť pôsobením na ďasná skôr, ako budú úplne vyvinuté.

To však nie je jediná škoda, ktorá sa môže deťom spôsobiť. Jednoduchým dotykom, ako môže byť bozk, je veľmi ľahké prenášať chrípku, prechladnutie a vírusy, ako sú opary.

Nakoniec, v závažných prípadoch môže dôjsť k prenášať slinami, mononukleóza, tiež známa ako choroba z bozkávania; následky nie sú úplne príjemné, pretože to spôsobuje vysoká horúčka a celková nevoľnosť, preto sa dieťaťu v prvých rokoch života treba vyhýbať.

vilma7
15. júl 2023

Ťažko poradiť, keďže ste jej to vraveli už ty, manžel, svokor....aj švagriná?
Nechápem prečo to robí, skúsila by som jej dohovoriť, že si deti viac získa a budú ju viac ľúbiť, ak sa s nimi bude hrať a nie ich hodiny olizovať.

evickuska
15. júl 2023

@peter0123 nelutovala by som sa... neprejavila? ale mas pokoj... autorku uplne rozumiem, mam to podobne svokra ma nonstop herpesy a babo nemalo ani 2 mesiace a ona mu pusinky dava na pery, dietatu, ktore nonstop ma otvorene usta a podobne... je to nehygienicke ...

peter0123
15. júl 2023

@evickuska áno mám pokoj, lebo zomrela

elizabet173
Autor odpoveď zmazal