icon

Svokra požaduje oslovenie mama, ale cítim diskomfort

4. máj 2024

Moja svokra sa po svadbe rozhodla, že ju mám oslovovať mama. No ja to nedokážem. Ani moju mamu neoslovujem takto, ale menom. Proste neni mi to príjemne a odmietam to robiť. Ona sa urazila, že veď sme teraz rodina a mám sa podľa toho správať, vraj som sa nemala hrnúť do svadby, keď neviem ako sa vydatá žena ma správať k rodine manžela.
Nechapte ma zle, je ju mám celkom rada, rešpektujeme sa, aj keď mame občas nejaký konflikt, nie je to vôbec zla svokra a som za ňu rada svojim spôsobom. Ale volat ju mama odmietam.

hopsas
4. máj 2024

Ja som to tiež odmietla keď to moja svokra chcela a bolo mi jedno či bude urazena. Mamu mám len jednu, čo sú to za blbosti, nie sme v stredoveku.

katulienkax
4. máj 2024

@maris5 presne ja tiez neoslovujem nijak, ale odkedy su deti tak hovorim v style babka povedala, babka vola, babka nieco potrebuje a vec je vybavena

bambieblue
4. máj 2024

Ani svoju vlastnú mamu neoslovuješ mama ale menom? 🫤 Za mňa ako matku by ma bolelo,bolo z toho smutno ak by ma vlastné dieťa nazývalo menom ako nejakú známu a nie mamou...

avanka
4. máj 2024

@janamoto78 ale nazvať svokru cudzia tetka? Toto ma zarazilo,nie, že ju nechce volať mama.
Ja nepoužívam ani svokra,svokor,ani to sa mi nepáči. Ale..každý si rozumie a robí vzťahy sám.

vilma7
4. máj 2024

V živote by som cudzej žene nevravela "mama". Vydajom nie si povinná ju tak oslovovať.

rozculena
4. máj 2024

@henka123123 svokrovcom si hovorila ujo a teta???? OMG

eeffka
4. máj 2024

@rozculena co je na tom divne ja tiez priamo ujo ,teta boli sme pred svadbou s muzom 10r, po detoch babka dedko. Mamu mam 1.

rozculena
4. máj 2024

normálne som v nemom úžase .......svokrovcov volať tetka,ujo??? Ja som sa za celý svoj život nestretla s tým,žeby niekto v širokej rodine takto hovoril svokrovcom.....všetci hovoríme mama,otec.....ono to bude asi tým,že máme dobré vzťahy.....
nikdy ma ani nenapadlo,že by som im hovorila inak...

henka123123
4. máj 2024

@rozculena ako som im mala povedat.nie je to moja matka ani otec.su to v podstate pre mna cudzi ludia

henka123123
4. máj 2024

@rozculena mne je zas cudne ze mi chlap predstavi uplne cudziu osobu a ja ju mam hned volat mama alebo otec ? No cudne velmi

christie11
4. máj 2024

@ahhola moja mama oslovovala svoju svokru aj po rozvode mamka. Spolocne dobre vztahy im zostali aj po rozvode. Mne svokra hned po svadbe povedala,ze ju nemusim volat mama. Mna to trosku zamrzelo, lebo pri mojej mame a svokre sa mi to velmi pacilo. Ved mat dve mamy je super. Volam ju teta a pride mi to take "cudzie".

maciatkolulu
4. máj 2024

@ahhola ako osloviy niekoho hlúpa žena pre toto,je tiež hlúpe🤷. A prečo by automaticky mala prestať volať ex svokru,mama,že sa dvaja rozvedu,neznamená,že sa rozvádzajú aj s babkou svojho dieťaťa .

thereisabear
4. máj 2024

Ešte je možnosť, že ju nebudeš oslovovať nijako. Ja tiež svokre nijako nehovorím, keď niečo chcem, poviem to tak, že je jasné, že to hovorím jej. Odkedy máme deti, občas použijem "babka", aj to skôr pred svokrom.

avanka
4. máj 2024

@henka123123 hneď? Veď spolu žijú a majú spolu dieťa. Mne to manželovi rodičia navrhli cca týždeň pred svadbou, že by boli radi, ak by sme si tykali a môžem ich volať buď menom alebo mami,tati. Zvolila som si druhú možnosť,úplne automaticky,bez zaváhania. Oni ma zase za 19 rokov inak neoslovili, len Zuzanka..o to viac si ich vážim

domkakvet
4. máj 2024

Nie v ziadnom pripade, mama je len jedna a ked tak neoslovujes ani vlastnu mamu, tak ju uz vobec nemas dovod tak oslovovat.

henka123123
5. máj 2024

@avanka ale ved dako sa museli spoznat so svokrovcami.nevidim 1 dovod ich oslovovat mama a tati...ale tak nikomu to nezakazujem..ale ocividne ani autorka ich tak volat nechce..a preco by mala?nevolala by som ich tak aj keby svokra stojky na hlave robila

henka123123
5. máj 2024

@avanka a deti prisli az neskor..teraz aj a svojich oslovim babka a dedko.ale pred detmi urcite nie mama a otec

autor
5. máj 2024

Neadostala som sa k telefónu už včera, tak odpoviem takto hromadne. Včera som to svokre ešte raz vysvetlila, že mi to je nepríjemne a budem ju oslovovať tak ako doteraz. Tvárila sa síce, že nerozumie o čom rozprávam a nechápe ako môže byt toto pre mňa téma, ale už mi nedávala prednášku o tom ako sa ma správať vydatá žena. Mne ked je niečo nepríjemne, hlavne čo sa týka nejakej sociálnej interakcie, nedokážem to ani keby som sa pokrajala. Keď mi navrhne tykanie niekto, komu 20 rokov vykam, tiež mi nie je úplne príjemne začať tomu človeku tykať.

Vyjadrím sa ešte k @avanka . Viem, ze niekomu môže prísť zvláštne oslovovať matku menom. Nie je to tak, že by som jej nikdy nepovedala mami, maminka, ale konkrétne mama som jej snáď nikdy v živote nepovedala, podľa mňa by sa urazila keby jej tak poviem. Sme tak v rodine zvyknutí, že sa oslovujeme aj menom, ona mi tiež nehovorí dcéra

adrianap83
5. máj 2024

Moja švagriná volá moju mamu mama. Mne to vždy prišlo čudné. Brat je o dosť starší, švagrinú mám už dlho. Mam ju veĺmi rada, asi aj ako sestru, no aj tak.
Každopádne, ja svoju svokru oslovujem menom.
Skús svokre vysvetliť, že váš vzťah nestojí na oslovení. Obzvlášť, keď máš so slovom mama problém aj pri svojej mame.

anna_anicka83
5. máj 2024

Tak oslovovanie sa podľa mňa mení časom a vzťahom. Ale nútiť by sa hlavne nikto nemal. Ja som zo začiatku oslovovala svokrovcov menom a nejak postupne ich už volám mamka a tatík. Za mňa sú to naozaj ako rodičia. Ale nikdy nebudem nútiť svojich budúcich zaťov alebo nevesty oslovovať ma tak, aby s tým neboli stotožnení. Môj muž hovorí mojej mame: mamka+jej meno😀.

autor
5. máj 2024

@adrianap83 ale ja nemám problém oslovovať tak moju mamu, len to nerobím, lebo to tak v rodine mame zaužívané. Moja mama tiež svoju mamu oslovuje aj menom, otec tiež, otcov brat tiež

slovakboy
5. máj 2024

Ja s tým po rokoch nemám problém volat svokru mama. Vykám jej ale volám ju mama. Na začiatku som nechvel mladý to inak asi berú. Možno nemáš s ňou toľko odžité. Ona by sa nemala urážať a takto ti hovoriť nepekne. Možno len si jej to aj ty nie veľmi vhodne odmietla. Nemôžeš jej povedat že ju tak nechceš oslovovať. Povedz jej to s vysvetlením. “Nehnevajte sa ja som ani mamu nevolala mama a neviem si hneď na to tak zvyknúť. Mám vás rada a možno neskôr vás tak budem oslovovať ale teraz by som vas chcela volať po mene. “
Ona to myslela dobre a chce ťa prijať ako dcéru ber to tak. Moja svokra tiež nebola nadšenä z toho, že som ju všelijako inak oslovoval. Nekomentovala to ale Na začiatku som jej krivdil. Keď niečo napomínala a tak. Teraz ju mam rád nikdy sa mi skutočne nemiešala do vzťahu a ani do života. Aj s deťmi nám pomáhala a radila do výchovy ale nenútila.

anouschka5
5. máj 2024

Záleží aj od vzťahu mama - dcéra, ten môj bol veľmi blízky, preto by som nikdy nemohla osloviť cudziu ženu mama - tento titul patril len tej jedinej

minenkak
5. máj 2024

@rozculena a ako máš oslovovať,cudzích,starších ľudí,buď teta a ujo alebo menom a to si asi málo kto dovolí, ešte pán a páni Králikovci

mima1608
5. máj 2024

Nikdy by som nevolala svokru mama. Aj moju mamu tak volám len zo zvyku, nie preto, že mi to je príjemné (ale tak my máme komplikovaný vzťah). Ja svokru stále volám teta 🤷

avanka
5. máj 2024

@henka123123 veď to je v poriadku,že nechce, ja som len napísala svoj názor. Že ja by som nevolala manzelovych rodičov ujo a teta, to je za mňa pomenovanie pre cudzích ľudí. Len proste,keď čítaš tie názory tu, cudzia žena a pod. Je mi z toho smutno. Ja proste manzelovych rodičov beriem ako svojich druhých rodičov a s hrdosťou vyslovujem, že mám 2 maminky a 2 tatinov. Máme 2 synov a veľmi by som chcela raz aj s budúcimi nevesta mi vytvoriť jednu úžasnú súdržnú rodinu a mať s nimi pekný vzťah. Ale samozrejme nútiť ich k žiadnemu oslovenie nebudem.
Rovnako svoju maminku som nikdy neoslovila mama, len mami,maminka, mamička. Mama je za mňa tvrdé a neosobné, nevolajú ma tak ani moje deti.
Keď máte také zvyky, je to ok..je to vaše rozhodnutie
Ja som ti len poradila sadnúť a vysvetliť si to. Nič iné ani urobiť nemôžeš
@henka123123 my pred deťmi roky , volala babina myjavská alebo dedko senický, ale keď sme spolu,normálne mami,tati. Keď sme boli na nejakej oslave spolu všetci, veľa krát sa stalo, že som povedala mami a obe maminy sa otočili, že ktorá 🙂

margotka17
5. máj 2024

Moja svokra, už keď som k nim prišla bola babka. Obidve nevesty jej hovorili babka a tak som to zaužívané využila aj ja. Nikto nič nenamietal, všetci boli spokojný.

dariaaa
5. máj 2024

@blaazi ale nie tvoja.Ani sestru muža si neprijala ako sestru ale svagrinu

dariaaa
5. máj 2024

Aj my sa v rodine všetci voláme menami.A svokre,či jej vykas,či tykas,,,nehnevaj/te sa,ale mne to z huby nejde,respektujem vas,cenim vas ako mamu mojho manzela,ale nejde mi to.Mamu mam jednu.Nechcem pokazit kvoli tomu vztah medzi nami,mam vas rada,ale radsej vas budem volat babka,starka,ak mate deti.Nemusis jej hovorit,ze ani mamu tak neoslovujes.To je už naozaj zastarale

obleckodogymu
5. máj 2024

Aj v mužovej rodine je zvykom, že moju svokru volajú všetci mama (aj privydatá švagriná atď)... Ja som to odmietla, moja mama je tá čo ma priviedla na svet a žiadna iná nikdy♥️