Svokra si stanovila čas, kedy bude s vnučkou

22. jún 2023

Ahojte!
Potrebujem poradiť, čo robiť 🙂 lebo ma už trafí šľak.
V skratke, manželova mama si stanovila ešte pred narodením dcérky deň, ktorý bude s vnučkou v podvečerných hodinách. Lenže mne ten deň a ani čas absolútne nevyhovuje. Jednak nie sme každý druhý týždeň doma a jednak aj keď doma sme, pre mna je to čas, kedy sa už pomaly chystáme na večernú rutinu a spánok. Ona mi ju okolo 17tej na dve hodiny zobrala kočíkovať, potom ju doniesla a ja som celu noc bola striedavo hore, lebo ona sa vyspala v kočíku. Ale vravím si dobre, chce kočíkovať, prekusnem. Lenže ona reálne pochodila celé mesto a hocikedy mi nejakí známi povedali: my sme ju uz videli, ona tu bola so svokrou. Totálne ma to vytočilo. Ďalšia vec je, že vynáša veci, ktoré sa týkajú našej dcéry a rodiny - zdravotný stav dcéry, manžela, aj mňa, kde všade s ňou chodím, kde som bola, kedy chodíme tam a tam a podobne. Sú to naše súkromne informácie a vďaka jej ustam vie polovica kraja všetko o našej rodine a dcére. Príklad: minuly týždeň som išla z baby gymu, stretla som jej známu a ona hneď: boli ste cvičiť ? A ja že ako vieš? A ona: svokra mi povedala, že chodíte v utorky cvičiť. Další príklad, pýtala sa ma kamarátka že ako sa ma mala a ja že super, všetko v poriadku, užívame si jedna druhú. A ona a reflux čo? A ja že odkiaľ vieš ? No svokra mi povedala.. takýchto situácii by som tu vedela donekonečna rozpisovať.
Aktuálne je urazena na smrť, lebo uz 3 týždne sme neboli v daný deň doma a ona nevidela vnučku. Ja s ňou veľmi nekomunikujem, lebo pohár mojej trpezlivosti pretiekol.
Iný deň samozrejme odmieta chodiť, lebo si robí “svoje” a nebude to kvôli nám meniť a počas víkendov je vždy niekde odcestovaná alebo sa venuje ostatným nevestám .
Čo s ňou mám robiť ? Manžel povedal, že to musíme vydržať, že ona sa nezmeni. Manžel mi povedal, že mám s ňou viac komunikovať, lebo že jeho nebaví ju počúvať. A mňa má baviť ? Uz jej ziadne súkromne veci nehovorím, ale aj tak. Nechcem ju odstrihnúť od vnučky, ale keď si silou mocou ide za svojim že len v ten deň bude chodiť, tak čo.

deti95060810
22. jún 2023

určite by som jej povedala že bábo sa vyspí v kočíku a potom je problém v noci....prečo by si ty mala trpieť - nech príde kočíkovať naobed, doobeda a pod.
a že o vás rozpráva kde- komu? čím menej jej treba rozprávať ako to u vás je, čo robíte, zdr. stav a pod.
Nevie - nepovie....

glorikarebeka
22. jún 2023

Nehnevaj sa na mňa ,ale je to chýba vás rodičov
Aby mi svokra brala dieťa kedy si ona povie? Troška choré no....toto si mala stopnúť hneď na začiatku

svetlonos
22. jún 2023

Nechbsi pani uvedomi, ze jediny kto moze vydavat rozkazy ste vy, rodicia! Kankan na hlave by mohla skakat- vecernu rutinu nemenim, nech by ju zrovna roztrhlo!
To co ma byt, ze ona si urci den a hodinu? No nehrozi, ja poviem kedy a bud pridevakebo nie a urcite nie rusit rutiny!
Muz nech ma gule a povie mame aby sa uvedomila. Ak chce vidiet vnucku, nech pride vo vam/dietatu vyhovujucim case. A pokial je tak strasne zamestnana kadekym/čím, nech prehodi ona svoje trajdanie.
A covsa sukromia tyka, vysvetlit, nepochopi, nekomunikovat o nicom okrem pocasia.

autor
22. jún 2023

@glorikarebeka mala. Uvedomujem si to.

luccija
22. jún 2023

Ona ešte pracuje ci preto nemôže chodiť skôr?
Tak nech presunie inú nevestu či niečo "svoje"a príde cez víkend doobeda To Ti zase bude vadiť, lebo chces mať asi čas plzny s muzom.Tazko radiť je to pekné, že chce byť s vnučkou, kocikovat, ale aj tebe musí vyhovovať termín.A, že rozpráva kade tade také babky sú, ale nie je to super tajné, že má reflux nie?
Pozri si úzkostliva na svoje dieťa chápem, ale nerobte rozbroje ešte budeš rada, že Ti niekedy pomoze

autor
22. jún 2023

@luccija pracuje, ale sú dni kedy je doma napr.celé doobedie, lenže to nepríde, lebo ona si stanovila ten jeden deň a tu hodinu a hotovo. A nebude to meniť. A tu je ten kamen úrazu. Bohužiaľ. Nevravim, že je to super tajne a ano, som na dcéru úzkostlivo, ale hádam nemusí to vedieť moja kamarátka zo škôlky 😀

denithestrange1993
22. jún 2023

Tak nic,proste poviem nevyhovuje mi to vtedy,pridite zajtra. A ked povie,ze ma svoje,tak povedz ze aj ty mas vtedy a vtedy svoje aktivity. Tak ty sa musis vzdy prisposobit a ona ti bude diktovat kedy jej to vyhovuje...a spravne radsej jej nehovor nic co nechces aby vedeli cudzi ludia.

autor
22. jún 2023

@denithestrange1993 no lenže ona sa hra aktuálne na chúďatko ako nevidí svoje vnúča. Ale reálne pre to ona nič nespravila, lebo bohužiaľ v ten deň sme neboli doma a iný deň nenavrhla. Ona mi len vždy oznámi: “dnes prídem/ zajtra prídem”. Ale to že ja mám niečo už x týždňov naplánované ju nezaujíma :D lebo to je jej den a hodina a hotovo.

beata_k
22. jún 2023

No este taku nehrali aby mi o 17:00 brala dieta kocikovat. Mohla by sa aj o zem plesknut a nepomohla by si. Ked chce, dobre. Ale v case ked ma dieta spanok a nie kedy to jej vyhovuje.

A sprav si poriadok cim skor, bo ti na hlavy vylezie o par mesiacov

selest
22. jún 2023

Jej citove vydieranie aby dosiahla svoje by som neriesila. Jasne strucne by som povedala ze dieta moze vidat ale v case v ktorom to vyhovuje v prvom rade dietatu a vam. Snad sa budete prisposobovat rezimu dietata a nie jej vrtochom. Moja mama mala podobne pokusy, jasne som povedala nie, skusila nepodarilo sa, casom pochopila. Niekto jej to dieta nachysta, hadam ti ho nevytrhne z ruk a neuteka.

nwnw
22. jún 2023

Nemusis vydrzat nic. Tvoje dieta, Ty si na materskej, Tvoje pravidla! Nedat dceru kocikovat! Moze prist pozriet ale iba u vas!

konikmodry111
22. jún 2023

Ja by som jej vysvetlila po lopate že si ju môže brat ale vtedy keď to vyhovuje tebe a nie jej. Ti si mama svojho dieťaťa, nie ona 🤦🏼‍♀️ Toto už kde sme

basulaak
22. jún 2023

Manzelovi by som odkazala, ze je sráč. A svokre - by som ju kludne nechala kocikovat cez obed, nech si ja oddychnem, porobim. Nepaci sa? Smola, take su pravidla.
Aj mne raz svokra sice chcela pomoct ale od 17 mi maleho vozila 2 hodiny, uz aj reval vraj a ja nervozna, ze kde su, lebo o 19 sme zvykli uz vykupkat a spinkat. A rozhodilo mi to cele uspavanie. Ale hold, myslela to dobre. Dieta nech si beru na obed/doobeda vozit starkovci. Inak je to skor medvedia sluzba.

autor
22. jún 2023

Ďakujem Vám. A to som si myslela že toto celé je moja chyba.. a že som “zlá nevesta”. Ale hold, aj keď som, dcéra a jej potreby sú u mňa na prvom mieste .

nikdenikto
22. jún 2023

Treba povedať svokre že ak mieni kočíkovať večer, nech si príde k dieťaťu aj v tu noc, že ty nebudeš kvôli nej hore.

Ja som to raz povedala máme že ak bude stále dávať synovi sladkosti a blbosti jesť a bude ho v noci bolieť brucho tak jej proste volám a môže prísť k nemu počúvať ako plače. A odvtedy je pokoj, lebo vie že ja by som jej naozaj zavolala a aj by som ju prišla z postele vytiahnuť 😂 býva kúsok od nás

nikpa
22. jún 2023

Keď chce ozaj vidieť vnučku, tak sa prispôsobí. A muž keď ju nechce počúvať tak nech jej zavrie hubu 🙄 nebude vám predsa svokra diktovať kedy jej dáte dcéru. Ja by som to už dávno stopla, nemala si ju dovoliť takto si vyskakovať a určovať, potom si myslí, že môže všetko.

domiklik
22. jún 2023

A čo keby si s mamičkou urobil poriadok jej syn?

jessica6
22. jún 2023

Tiez by som poradila, nech ju spacifikuje synacik..co sa tyka vynasania informacii kade tade, aj moja mama je taka a neznasam to..zda sa mi, ze to je este ta generacia, co namiesto toho, aby hovorili o sebe, rozpravaju o inych..ja normalne zasnem, co je mama schopna s kamaratkami preberat o nas, o ich detoch atd..

katarinka89
22. jún 2023

V prvom rade si matka, až potom nevesta.urob rázny sek a Stanov si svoje pravidla- bud berie alebo nechá tak.

jamimo
22. jún 2023

manžel ti zle povedal... prečo by ste mali vy rešpektovať jej správanie, keď ona vás nerešpektuje vôbec. Ste dospelí? Ste! Vy máte svoju rodinu, dynamiku žitia, režim, spôsob. Vy určujete hranice a dovolíte pokiaľ môže. Slušne by som jej to vysvetlila a ak nepochopí a sa urazí? No tak sa aj odrazí. Pozri, nám pred 20 rokmi svokra pílila uši, kedy bude vnúča, že ona by si vnučku chodila kúpať každý večer😀 Haló, o akom dieťati rozprávate? Akej vnučke? Už dnes vám hovorím, že určite by ste to fiktívne dieťa z vašej mysle nekúpali 🥴 Ona vtedy: to nemyslíš hádam vážne? Ja: no samozrejme že myslím. A vida! Prešlo viac ako 20 rokov, žiadne dieťa nemáme, jej predstava o kúpaní vnučky sa rozplynula....a ako sa vtedy urazila, tak sa aj odrazila. A bolo mi a je mi jedno čo jej šlo a ide hlavou!

tanyag
22. jún 2023

Podľa mňa je to tvoja chyba, pretože nevieš rázne zakročiť. Ak by mne prišla o 17tej, že ju berie von kočíkovať, tak ju pekne vo dverách otočím. Alebo jej poviem, že môže sa s ňou prísť "pohrať" ale von nie. Dieťa má režim, ktorý ako sama píšeš, je potom narušený. Ty si matka, je to tvoje dieťa, ty rozhoduješ a nech sa urazí aj na celý život.

vanilkovazmrzka
22. jún 2023

A ty si nesvojpravna? Je to tvoje dieta, tak jej normalne povedz, ze nepride vtedy kedy sa jej zachce, ale vtedy, ked jej to dovolis.

zitaje
22. jún 2023

Máte nejaký komunikačný problém. To, čo si napísala sem nám, môžeš povedať aj priamo jej. Povedz jej, že podvečer už nechceš, aby s malou niekam chodila, ale ponúkni jej iné možnosti a hotovo. Keď bude nespokojná, že nevidí vnučku, znova jej navrhni dni a časy, kedy sa ti to hodí. Ďalej nerieš. Jej nespokojnosť je jej problém, nie tvoj.

mariska1989
22. jún 2023

Ja by som s ňou vypiekla 🤣 just ten deň a čas proste nie a keď napíše či môže dôjsť zajtra tak napr odpíšem už nahé niečo ale dnes sme voľný. Ak bude chcieť vidieť malú tak časom príde a zmení sa návšteva v iný čas aj .len musíte vydržať. Teraz ju nevidela 3 týždne tak to dokedy chce ťahať 😆. Alebo sa pohádať a neuvidí ju aj 2 roky 🤣🤣🤣🤣

denithestrange1993
22. jún 2023

Tak ale preco ta to trapi? Proste ty mas rovnake pravo byt zaneprazdnena ako ona. Nastav si s nou hranice,proste svokricka viem ze chcete vidiet vnuca,ale my mame ako rodina tiez svoj program tak bud sa prisposobite alebo nic z toho nebude.

jagdtiger1992
22. jún 2023

V prvom rade by sa mal aj muž uvedomiť ,určite by som nedovolil mojej matke aby rušila synov alebo priateľkin režim. A potom ako ho sotva 3 mesačného ťahala na rukách cez celé mesto (chudák malý celý studený) tak absolútne nehrozí aby bola s ním sama , a po jej pokuse mu bez nášho dovolenia dať v 9 tom mesiaci smotanu a čokoládu (dokonca pred našimi očami) tak skoro s ním sama ani nebude . Treba si dupnúť ,zažil som si aj to že mi vlastná matka rumázgala do telefónu ako jej malý chýba atď atď ale nepovolil som , behom 2 týždňov ho vidí 3-4 krát čo si myslím je dosť.

letfenixa
23. jún 2023

@autorka to je krásna rodina, svokra ma rozvrh, ktorý dodržiava stoj čo stoj, manžel chce, aby s jeho mamou viac komunikovala jeho žena, lebo jeho to už nebaví počúvať a nevesta sa cíti zle.
Ty sa riad potrebami svojho dieťaťa, svojimi a manželovi. Bodka.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cervenaruza123
23. jún 2023

Aj keby mi to vyhovovalo, zo zasady by som nepristupila na to, aby ktokolvek bral moje dieta v pravidelnom case niekde a vynucoval by si to ako nejake pravo. Potom si zacne dovolovat ten clovek viac a rozkazovat v dalsich veciach, vaznejsich, co uz mozu byt fakt problem... Radsej nech si zvykne v malom a na zaciatku. Dieta ked vyrastie, tiez nebude nadsene, ked ho babka bude nutit presne v nejaku hodinu bez ohladu na naladu chodit s nou kade tade, kde sa dietatu mozno ani nebude pacit.
Svokre by som povedala, ze mi to takto nevyhovuje, ze tak ako ona ma cez tyzden svoj program a odmieta ho menit, tak aj vy mate program. Ked ti povie, ze pridem a ti nevyhovuje, tak povedz, nie sme doma a hotovo. Nevysvetluj, neobhajuj sa, hadam ti nebude svokra rozkazovat, ze kedy mas byt doma alebo kam smies ci nesmies ist. "Nie sme doma, ked chcete, pridte zajtra do obedu." A ja by som si fakt aj naschval robila program, len preto, aby si zvykla, ze jednoducho sa musi prisposobit aj ona a nieze vam rozkaze a hotovo.
Ked muza nebavi vlastnu matku pocuvat, tak nech sa s nou menej stretava a nie odkazuje na teba. Svokry z nevestami vseobecne nezvyknu dobre vychadzat, preco by ste vy mali byt nejaka specialna vynimka, ze budete ako kamaratky spolu klebetit. Slusnost je jedna vec, ale muz nech trochu sa uvedie do reality. A ked sa svokra nezmeni, to neznamena, ze sa jej musite prisposobit, skor naopak. Musite sa pred jej vplyvom chranit. Nie jedna svokra aj rozhada manzelov, vy musite fungovat ako par, ako nova rodina a nie ako svokrini poskoci, ze co si zmysli a rozkaze, to jej poskytnete. Nech si muz odstrihne pupocnu snuru.

basska_b
23. jún 2023

Kolko ma neviest? Je vdova/rozvedena? Vyzera byt ako clovek, ktory si sam vymysla aktivity, aby bola vzacna. Beriem to, ze pracuje, ale aj malemu dietatku a jeho rezimu sa treba prisposobit. Toto by ste jej mali vysvetlit. Namiesto jej casov jej navrhnite vzdy alternativu, ak niekam v tom case idete. Poznam jednu taku osobu, ktora toto robi, ze si vyhradi cas od do, je to psycho, prinajmensom je to riadne zvlastne.... a velmi egoisticke. Inak to, ako rozprava o vasom osobnom zivote, poznam na vlastnej kozi, raz som vzala 11mes dcerku vlakom z BA do Trencina, prekecla som sa pred mamou a normalne to vedela cela siroka rodina a riesila to. A ked sme asi o tyzden na to dostali sopel, normalne mi moj dedko VOLAL, ze som ja sa nakazila vo vlaku a nakazila som este moju mamu. Strasne som bola nastvana, asi maju riadne nudne zivoty, ked riesia toto... hovor jej co najmenej veci, ale bud pripravena na to -, ze o kazdom vnuckinom prde bude vediet cele okolie