icon

Svokrovci nechcú tráviť čas s vnúčatami

ivka1163
23. sep 2023

Mame 2 deti, manžel zmenil zamestnanie a chodí na školenia, teraz bol týždeň preč a ja pracujem na smeny (12hod.),ak pracuje je všetko OK s deťmi sa striedame, ak ide preč treba nám prísť k deťom. Teraz bola svokra 1.den prišla ráno a iba dohliadla na staršieho (10r)(všetko mal pripravené),kym odišiel sam do školy a bola cez deň s malým (4r) lebo nebol v škôlke kvôli soplikom, 2.den prišla na 2h ja som šla na nočnú a manžel prišiel zo školenia domov a už sa sťažovala, že ona je unavená, že je veľa na ňu, lebo tiež pracuje na smeny a keď jej manžel avizoval, že ide ešte na mesiac prec(bude doma cez víkendy) hneď na neho vybehla, ako si to predstavujeme, že ja musím ísť na PN, podotýkam že s deťmi netravi žiaden voľný čas, ideme na návštevu raz za čas, lebo keď tam prideme(bývajú cca 300m od nás na sídlisku) tak sú zjavne podráždení, deti nesmú sa hrať, ideálne by bolo, ak by len sedeli a ani sa nepohli. Manžel má sestru býva mimo mesto a k tej cestuje, ak ma choré dieťa a je tam aj týždeň(berie dovolenku) vtedy jej to problém nerobí. Mate aj vy takých starých rodičov, ktorí nechcú tráviť čas s vnúčatami?

lucka_ke
23. sep 2023

ani mama ani svokra, ja som prispôsobila prácu

h2
23. sep 2023

@ivka1163 Píšeš, že dcére príde strážiť. Ale veď vám tiež prišla. To sa už nemôže ani posťažovať, že je unavená? Určite sa sťažovala aj dcére, keď bola u nej týždeň a ešte ju to stálo dovolenku. Mesiac je strašne veľa, dokonca aj na babku, ktorá do práce nechodí. A nie ešte, keď je pracujúca. Toto si musíte zariadiť ináč.

mogaa
23. sep 2023

@ivka1163 máš to trochu pomýlené...pre svokru má byť výhra že môže tráviť čas práve vtedy keď to ty po nej žiadaš? lebo v tomto prípade to nie je o tom že nechce tráviť čas s deťmi cez svoj voľný čas , ale o tom že nemieni skákať ako si to nevesta predstavuje...ty ak potrebuješ postrážiť deti, zaplať si opatrovateľku a svokre daj deti keď o ne prejaví záujem sama, teda keď chce a nie keď musí, lebo ty práve musíš do práce a dieťa je choré....ty a tvoj muž ste rodičia, vy sa máte postarať o deti, to nie je povinnosť starých rodičov....

ivka1163
autor
23. sep 2023

@rebrambora
@jumama nepochopili sme sa.. Svokra k nim nechodí pravidelne bola 1.celý deň a 2.den bola na 2h doteraz sme to nepotrebovali, smeny mame s mužom tak, že sa striedame, nechodí k nám..len teraz on zmenil zamestnanie.. A tie úvodné školenia..
My ju nenútime, keď som sa rozprávala so svagrinou, cca 3mes. dozadu že sa snažíme robiť tak, tak aby sme nikoho neobtazovali našimi deťmi, tak jej to svagrina povedala, a hneď sa svokra urazila, že to nie je pravda, že ona k deťom by prisla a teraz po 2razoch už ináč vraví.. Svagrine deti chodí strážiť mimo mesto a nemá problém..

milanemila
23. sep 2023

@ivka1163 s nasimi detmi travi cas iba moja mama a som jej za to velmi vdacna, lebo mozeme obcas s muzom aspon spolu niekam vybehnut. Musis si ale uvedomit, ze to nie je jej povinnost strazit vam deti (aj ked dcere ich strazi ochotne), rovnako zas nebude vasa povinnost ju doopatrovat 🤷🏼‍♀️

jaond19
23. sep 2023

@ivka1163 moji rodicia su 55+ a uz teraz su takí zrobení ze do dochodku to ledva ledva dajú.... po robote si idu hned lahnut (áno cez den). za cely rok im nedavam strazit ziadne dieta aj ked by som potrebovala, musím sa zariadit inak.

marci77
23. sep 2023

ani nam nestrazi ani mama, ani svokra ....neprejavili zaujem, byvame 100-300 km od nich, musela som prisposobit svoju pracu

morusha
23. sep 2023

@tiezjedna Mám na to podobný názor. Aj keď svokra uprednostňuje viac dcérine deti, myslím, že sa snaží ako vie a poskytne aspoň nejakú pomoc. Chápem, že je unavená, keď raz sú jedny vnúčatá, potom druhé a popritom pracuje. Starší človek už naozaj tak nevládze. Bola by som vďačná za každú pomoc.

ivka1163
autor
23. sep 2023

@jumama nemám problem s tým, že chodí ku svagrine, je to jej dcéra, aj to, ze jej deti sú jej milsie, to je žiaľ fakt, je to tak, že staré mamy povacsine uprednostňujú potomkov svojich dcer ..ale nechodí tam stále raz za 2mes ku nám teraz po roku. Takže času na seba ma habadej.. Pracujem 12h. deň, noc, 2dni voľno a manžel 24h pomedzi to,takze ta smenovost je skvelá v tom, že máme kopec voľna a strážiť nám netreba, vieme si to naplanovat, vždy to tak bolo a nepotrebovali sme ju, len teraz tie školenia manželove.

deti95060810
23. sep 2023

moja svokra už pred narodením detí povedala že aby sme od nej žiadnu pomoc nečakali - že mala dosť svojich detí...
zobrali sme na vedomie .... 😉

ivka1163
autor
23. sep 2023

@h2 ja od nej nechcem mesiac vkuse, podľa smien (12h) cez pracovný týždeň 1-2x, ako kedy vyjde, odviesť do škôlky mladsieho starší chodí sam a na 2h, kým prídem ich dohliadnut a na ďalší deň na noc ich uložiť spať, to je nie je práca, dat im navarenu večeru a dohliadnut, aby išli spať.. A v piatok poobede je doma už manžel.

ivka1163
autor
23. sep 2023

@marci77 my máme skvelý pracovný čas, roky nám to fungovalo bez pomoci, aj bude naďalej, len teraz manželove školenia, ktoré manžel potrebuje, to zmenili, ale je to dočasne, doteraz sme jej pomoc nepotrebovali!!!

sasa1310
23. sep 2023

@ivka1163 tvoja svokra pracuje, nie je povinná vám robiť opatrovateľku. Si zober dovolenku alebo OČR, keď máš dieťa doma so soplíkom. Nechápem týmto výlevom. Vy dvaja máte deti alebo vaša svokra? A tvoji rodičia čo. Nech tí chodia popri práci varovať tvoje deti
Strašne zlá tá tvoja svokra, že vôbec prišla a pomohla vám.

h2
23. sep 2023

@ivka1163 Ale veď neboj, svokra určite príde a postará sa. Len si potrebuje trochu pofrflať. Dajte jej najavo, že ste jej veľmi vďační, možno jej kúp za to nejaký malý darček a ešte bude rada.

ivka1163
autor
23. sep 2023

@mogaa co si myslíš, že som spadla z hrušky na hlavu? Celý čas to máme tak zariadené, že nám deti netrebalo strážiť, lebo sa striedame s manželom, len teraz jeho školenia a potom to bude ako doteraz bez pomoci starých rodičov, aby ti bolo jasné, vieme, že nase deti sú naša starosť.

sasa1310
23. sep 2023

@marca12 možno má na druhej strane veľkú vďačnosť za to, že príde povarovať. Autorke príde povarovať a je rozopieraná na internete, že si dovolila povedať, že je unavená.

h2
23. sep 2023

@ivka1163 A ešte mi napadlo, keď máš malé dieťa, nemôžeš si povymieňať zmeny tak, aby ti to vyhovovalo? Nedá sa to u vás? Vzhľadom na vek tvojich detí by ti to mohol zamestnávateľ umožniť.

ivka1163
autor
23. sep 2023

@sasa1310 tak aby si vedela, ja si to stráženie (podotýkam 2x) ešte vypočujem pri rodinných stretnutiach aj 100x,ako nám pomohla, za co som jej ozaj úprimne vďačná, takže si si mohla odpustiť ustipacny komentár.
Ja som len chcela vedieť ako to majú ostatní, lebo v mojom okolí s tým nemá nikto problém, aby rodičia nepostrazili vnúčatá, nerobím každý deň, mam dostatok voľna.My sme to doteraz nepotrebovali a to mame 10r syna uz.

sissy27
Autor odpoveď zmazal
ivka1163
autor
23. sep 2023

@sissy27 nie 300km 300m to prejde peso predsa

sasa1310
23. sep 2023

@ivka1163 tak keď je taká strašná, tak si si mala zobrať OČR a neriešiť. V živote by som neotravovala svokrovcov alebo mojich rodičov, ktorí PRACUJU, aby počas svojho voľna sa mi ešte starali o deti. Takto je to v iných rodinách. Na soplíky existuje OČR.
Ako naozaj nechápem toto prepieranie na internete. Nie každý rodič je rovnaký. Pravdepodobne je vyčerpaná lebo lieta od vnúčat ku ďalším vnúčatám a ešte je zle, keď sa na to posťažuje. tvoji rodičia ti dúfam tiež pomáhajú bez reptania a chodia varovať deti

ivka1163
autor
23. sep 2023

@sasa1310 čítaj s porozumením prosím, ja som nenapísala, že je strašná a ustipacna, to patrilo tebe, že si si mohla nechať ustipacny komentár..

ivka1163
autor
23. sep 2023

@sasa1310 my sme ju doteraz o stráženie neprosili, netrebalo, mame tak písané smeny, že sa striedame.

trema
23. sep 2023

Ze "treba nam prist k detom" 😀 ale to ste si mali inak osefovat, ked ste chceli deti. Nie zo svokry si urobit opatrovateľku. Vobec sa jej necudujem.

sasa1310
23. sep 2023

@ivka1163 však teraz ste potrebovali a prečo ste si to nevedeli zariadiť? Prečo si nešla na OČR? Mňa by drblo, keby som mala 12hodinové zmeny a v čase svojho voľna by som behala k jedným vnúčatám strážiť a potom k druhým. A potom zasa do roboty. A to ešte nevieme koľko má rokov....A keď sa posťažuje, že je unavená, tak je ešte zle a musíš o nej písať na internete

ivka1163
autor
23. sep 2023

@sasa1310 no mamu už nemám a otec pricestuje, ak ho o to poprosím, ona to ma 300m peso. Ale opakujem, doteraz sme nikoho nepotrebovali.

sasa1310
23. sep 2023

@ivka1163 však vám sama povedala, že je to na ňu veľa lebo je unavená z detí vo svojom voľne a potom ide do roboty. Ja sa jej absolutne nečudujem a prídeš mi skôr ty úplne mimo, že čo vlastne od nej ešte chcete.

malasandrika
23. sep 2023

@ivka1163 Ty si mimo. Skvelý pracovný čas rozhodne vyzerá inak. Ja si napr. dieťa do školy odvediem aj ho vyzdvihnem. To je pre mňa skvelý pracovný čas.
Po 100x - zaplať si opatrovateľku, zober OČR, dovolenku

sissy27
23. sep 2023

@ivka1163 prepac, zle som precitala v uvodnom prispevku 🙈 ale tak bohuzial, ako bolo spomenute, toto je nieco, co si fakt nevynutis. Moznosti mas aj ty ako rodic (ocr, dovolenka, mozno nahradne volno). Ja som ako dieta travila kopu casu so starymi rodicmi, aj ked este pracovali, ale chceli oni a chcela som aj ja ❤️ nasi su zas taki, ze pomohli postrazili ked som potrebovala, aj na dovolenku cez leto zobrali aby sme to vykryli (a nikdy to neofrflali) ale nikdy som nemala ten pocit ako z mojich starych rodicov, ze vyslovene chcu travit cas s vnuckou. Mama este ako tak, otec vobec, ten radsej kupi, zaplati… ale beriem to tak ako je, svoje si odchovali, konecne mozu robit to co chcu, tak nech.

0silvia0
23. sep 2023

@ivka1163 vies co, rodicia dospelych deti si vydychnu, ze maju uz dospele deti vychovane, odidene z domu a prepnu sa do pokojnejsieho modu a potrebuju viac oddychovat, to vies, vek..
Dovolenka je na oddych, nemoze predsa nikto ziadat (ak to sama babka nenavrhne) ze ona si ma minat svoju dovolenku na strazenie deti.
Ja si neviem predstavit robit na smeny, a to som mozno vo veku tvojej svokry, ved to je zataz pre mladeho, nie pre zenu v rokoch. Trocha pochopenia a tolerancie by to chcelo.