Svokrovci nechcú tráviť čas s vnúčatami
Mame 2 deti, manžel zmenil zamestnanie a chodí na školenia, teraz bol týždeň preč a ja pracujem na smeny (12hod.),ak pracuje je všetko OK s deťmi sa striedame, ak ide preč treba nám prísť k deťom. Teraz bola svokra 1.den prišla ráno a iba dohliadla na staršieho (10r)(všetko mal pripravené),kym odišiel sam do školy a bola cez deň s malým (4r) lebo nebol v škôlke kvôli soplikom, 2.den prišla na 2h ja som šla na nočnú a manžel prišiel zo školenia domov a už sa sťažovala, že ona je unavená, že je veľa na ňu, lebo tiež pracuje na smeny a keď jej manžel avizoval, že ide ešte na mesiac prec(bude doma cez víkendy) hneď na neho vybehla, ako si to predstavujeme, že ja musím ísť na PN, podotýkam že s deťmi netravi žiaden voľný čas, ideme na návštevu raz za čas, lebo keď tam prideme(bývajú cca 300m od nás na sídlisku) tak sú zjavne podráždení, deti nesmú sa hrať, ideálne by bolo, ak by len sedeli a ani sa nepohli. Manžel má sestru býva mimo mesto a k tej cestuje, ak ma choré dieťa a je tam aj týždeň(berie dovolenku) vtedy jej to problém nerobí. Mate aj vy takých starých rodičov, ktorí nechcú tráviť čas s vnúčatami?
Tak to zvrtnime z druhej strany.Babka bude už na dôchodku a raz keď bude potrebovať pomôcť tak nevesta si môže povedať však som v práci 12 hodín som unavená ísť s babkou k lekárovi atď.Kebyze teraz taká babka napíše na mk ,že aku ma nevestu ,lebo nespraví nič pre svokru tak by boli komentáre ,že ako si to môže nevesta vôbec dovoliť nepomoct .Lebo nevesta je unavená z práce a svojej domácnosti a má problém prejsť 300 metrov k svokre na dve hodiny.Vsak nevesta nechcela od babky ,aby jej prišla rovno z práce umyť okná a utrieť prach.Volala ju asi vtedy keď nebola v práci ,aby ráno dohliadala na 10 ročné dieťa ,že odíde do školy a na dve hodiny postráži soplave dieťa ,ktoré pokiaľ sa cíti fain sa prehra aj samé.Vsak po 10 rokoch ju volali prvý a druhý krát a nie na celý deň.
@jaaty nepochopila si
je to o tom ze babka nemamzaujem si budovat vztah s detmi od syna a buduje si ho len s detmi od dcery tj dvojaky meter od babky
@janagem nie nedlhuje jej nič. Dať život niekomu nie je zaťažiť ho dlhom . Je to o tom aká bola matka, ako sa o syna starala a aký majú vzťah . Ak dobrý , syn to urobí rád a dobrovolne a nie z pocitu že jej niečo dlží. Rozprávka o troch grošoch je o dobrom otcovi , dobrom synovi a vnukovi a o dobrých vzťahoch , nie o tom že niekto niekoho priviedol na svet tak automaticky má nárok na to aby sa o neho jeho potomok staral .
@subartic ... ja som povedala to isté. Dva krát dokonca. Podľa mňa to je dlh - dlh ktorý človek rád splatí, ale áno, povedala som že všetko nad základnú starostlivosť - to znamená platenia vyzivnrho- je vlastne dobrá matka. A to či mu pomôže s jeho deťmi alebo nie s tým nemá vôbec nič spoločné lebo sa o neho starala a budovala si s ním vzťah keď bol dieťa. Takže asi pochopí že jeho matka vie byť unavená, keď už to nevesta odmieta pochopiť.
Osobne sa nemám záujem hádať o slovickach. Ak sa matka o svoje deti pekne starala a tie sa jej rozhodnú nepomoct sú pre mňa sebecké bytosti.
@bimbambim k tomu len tolko...ked som ako 30ročná došla domov z práce,tak som mohla ešte ísť buky váľať,mala som energiu na to,aby som nastúpila na druhú šichtu aj do polnoci...teraz ako 60r. dôjdem z práce a nechci vidieť aká som nemožná,neviem sa odlepiť z gauča a len by som driemala ...práca stále tá istá podotýkam..takže je dosť rozdiel,či ide umývať okná mladá k starej alebo naopak,raz na to prídeš aj ty sama
@janagem pozri je starať sa o dieťa a starať sa o dieťa. Máš množstvo toxických matiek , chladných matiek , ktoré ti zabezpečia stravu čisté obečenie , dvakrát do roka ťa vyvlečú na dovolenku , inak by tu nebolo toľko príspevkov . Je o teba postarané ale citové naplnenie nulové ,vzťah matka dieťa sa nevytvorí , nevytvorí sa dostatočne tá primárna väzba. To musí byť niečo viac medzi rodičmi a deťmi , iné puto aby si podstúpila tortúru staroby so svojimi rodičmi .
Ale vezmime že teda bola dobrá matka ale s deťmi nepomohla , nikdy ich nevarovala a po výchove syna si žila ďalej svoj život, napĺňala ho dovolenkami , kamoškami , svojimi záľubami až prišla staroba , choroby a syn sa teda stará , ale vnúčatá nechodia , neprídu ako je rok dlhý , ani do nemocnice ani k nej domov . Nemožno im to zazlievať a nemožno sa ani na nich hnevať, k takmer cudziemu človeku predsa nechodíš .
Preboha, to co tu citam..ja tak z duse nenavidim tie formulky na MK - oni si uz deti vychovali, uz chcu mat klud..no neviem ako vy, ale ja ako dieta aj so sestrou a dalsimi (bolo nas 5 vnucat) takmer kazdy vikend sme travili u babky..najkrajsie spomienky..ked som bola chora, automatika k babke..v dnesnej dobe, zeby sa clovek bal opytat mamy/svokry ci nepostrazi dieta..ja neviem, ale babkam vnucata nechybaju?To aj vy vsetky co hejtujete autorku si takto predstavujete Vasu pomoc s vnucatami?Lebo ste si svoje odchovali?Bude Vam stacit raz za cas navsteva a potom opat pokoj od deti na nejaky cas?Ja nehovorim zodrat sa pre vnucata, ale tento fenomen ze ja som deti uz vychovala, daj pokoj s vnucatami mi je strasne proti srsti..
@janinah beriem že človek unavený z práce ,ale nech mi nik nevraví ,že by si nešla na dve hodiny po 10 rokoch vo svojom voľné postrážiť svoje vnúča.Vsak nejdeš s ním behať maratón.4 ročné dieťa so soplami sa prehra aj same a ty zatiaľ môžeš sedieť u nich na gauči.Vsak nič také ťažké tá nevesta nechcela len dve hodiny byt s vnucatom.Vsak nemusela ani jej variť ani nič také s dieťaťom robiť.keby že ju otravuje stále každý druhý tretí deň tsk o.k popri práci je to únavné . Ale bola u nich len dva krát kde dozrela len na odchádzajúce staršie dieťa a s druhým bola doma dve hodiny kde mohla sedieť na gauči.
@jessica6 za tvojich detských čias, predpokladám, že babka už bola v 55 rokoch na dochodku (ak nie skor).
Moja mama by mi pomohla vzdy, s radostou. K detom si berie aj dovolenku ak je to nevyhnutne. Po robote ak je napr. rociko a muz je este v praci ona po svojej praci uteka cez cele mesto k mojim detom. Naopak ja jej pomozem tiez ked je chora, alebo treba nieco odviezt, vybavit ci manualne prace ako vytepovat (mame tepovac), ci nieco opravit na dome (moj manzel). Chapem tvoje rozhorcenie. Ked budem mat svoje vnucatka, kym budem chodit a dychat, ochotne a s laskou im budem pomahat aj vodit na kruzky, ako mne pomaha moja mama ♥️
@andreakotesova
@mamutka babka nadrabala pocas dochodku 2-3 roky, je pravda, nerobila na zmeny, ale my sme naozaj takmer kazdy vikend boli u nej 5 vnucat..nehovorim, ze tak ma robit kazdy, ale toto nastavenie dnesnej doby, ze neotravovat babku s vnucatami, uz chce svoj klud 🙄..samozrejme nasilu to nejde, ale stari rodicia by si sami mali pytat deti, ved to su najkrajsie vztahy stary rodic vs vnucata..
@janinah ale to jej len povedali že syn bude mesiac preč.Nedohadovali sa ,že bude mesiac u nich.Ja keď idem aj na tri dni mimo deti a z našimi nebyvam tak tiež poviem že idem preč.A nie za účelom ,aby prišli k deťom.Tu nejde o dva dni že ide preč.Mesuac je veľa len informovali mamu ,že nebude syn k dispozícii aj by sa dačo stalo tak ten mesiac nespraví nič.
@jessica6 vodili vas k babke. Teraz sa od babiek ocakava, ze budu servisovat vnucence v ich domacnosti. Idealne na dochodku zasluzene neoddychovat, ale byt pripravena ktora nevesta/dcera/syn/zat zaveli, ze treba prist.
Vobec sa neberie do uvahy, ze energia 50, 60, 70 rocnej zeny nie je taka ako energia 20, 30, 40 rocnej zeny.
A zodpovednost za vnuca je uplne ina ako zodpovednost o vlastne dieta.
@0silvia0 ale tato babka nema problem ist za vnucatami a dat na nich pozor ale iba za vnucatami od dcery a nie od syna 😉
@mamina7070 ja pisem o babke, ktoru spomina
@jessica6, pise ze mala cez vikend u seba doma 5 vnucat. Tato babka, ktora je spominana v prispevku, pracuje na smeny, cestuje za vnucencami od dcery, a spravodlivost kaze, aby chodila aj za vnucencami od syna. Ale mozno uz fakt nevladze a dovolila si to povedat. Asi mala byt radsej ticho a za kazdu cenu mala byt spravodliva aj na ukor svojho komfortu. Ved pisem, dnes sa od babiek ocakava aby servisovali vnucence u nich doma.
@0silvia0 no neviem. Ja vobec neocakavam od svojej mamy aby chodila k nam domov. Moja mama ma nieco po 60tke, je na dochodku, je ciperna, nic ju nebolieva. Moje deti sa k nej pytaju, ale ona si ide farbit hlavu, okopavat zemiaky alebo povie nejaku sprostost. Ak aj si deti zoberu, foter voka za 2hodiny, ci som si ich nezabudla. Takze sne to s nimi uz vzdali. Obaja dochodcovia, doma prepinaju telku. Im sa nechce. Cize pomaly s nimi aj ukoncujem kontakt, a ked budu oni v starobe potrebovat tak dovideniaaa
@lianka123 no vidis, vasi by aj mohli, su na dochodku a nechce sa im. Tuto babka autorky prispevku robi na smeny, chodi varovat jedno vnuca, ocakava sa, ze bude chodit strazit dalsie vnucata, ale vyjadrila ze je unavena a je to vela na nu a zas to nie je dobre.
Idealni stari rodicia uz asi neexistuju🤷♀️🤔

@ivka1163 prepáč, ale toto nie o tom, že nechcú tráviť čas s vnúčatami, ale o tom, že ich nechcú alebo nevládzu strážiť vtedy, keď vy to potrebujete. V prvom rade sa o deti musíte starať vy. Starí rodičia ich majú brat na ihrisko, “rozmaznávať”, piecť im koláče a nie robiť opatrovateľku 😉