Tak sme sa rozišli
Ahojte, možno si ma niektoré pamätáte, bola som vo vzťahu s mužom, ale on sa nemal asi v pláne odsťahovať od svojej matky. Štedrý večer som ešte prežila u nich, síce som už nechcela, ale bola som, prišla som. Rozišla som sa s ním ráno 31.12 prostredníctvom telefónu a emailu. Od Štedrého dňa som sa s ním chcela vážne rozprávať. Ale telefonicky nič nechcel riešiť, doma sa to nehodilo u neho a boli sme len v obchode, kde na to nemal priestor. Chcela som ísť na trhy, nezrealizovalo sa, chcela som si ísť sadnúť niekde v kľude na kávu, nechcel, nemá chuť, nechce kávu, nechce čaj, nechce nič. Tak som to už nezvládla a telefonicky som to ukončila.
Bol to neuveriteľne smutný silvester, spala som už o desiatej. 2.1 som mu napísala email, kde som vysvetlila, prečo som to urobila, ako to celé vnímam a prečo to nemôže pokračovať ďalej. Napísal mi sms, že to prečítal a musí to spracovať. A už sa neozval. Na jednej strane viem, že to musím skončiť a posunúť sa. Na strane druhej ženy veľmi to bolí. Že som nebola dostatočná, že namiesto mne dal prednosť žitiu so svojou mamou, že som stratila roky svojho života. Chápem, že som to musela urobiť, ale ženy, ja sa cítim tak osamelá tieto dni. Už viem presne, prečo som to nechcela urobiť... vrátila som sa do práce 2.1, snažím sa vyplniť si program, cvičiť, chodiť von, venovať sa sebe... ale sama v sebe cítim strašné prázdno.
Ako toto prežiť? Ako prekonať túto fázu smútku, sklamania?
@amdornik úprimne, čítala som tvoje príspevky v inej diskusii a po dôkladnom prečítaní mám za to, že psychiatra potrebuješ ty, a to bez srandy. A nečakaj dva roky, choď už teraz.
@anonym_autor nerozumiem. moja rada bola dobre mienená. nebola ironická ani sarkastická. tak veľmi ti ležím v žalúdku? ktorá z tých dvoch si ty? keby som mala plné gate, napíšem ti to ako anonym a môžeš si tak akurát vieš čo.... ale ja vždy vystupujem pod nickom. preto je fajn, že sa môžeš do mňa navážať? a iba preto, lebo som to naozaj myslela dobre? no OK. aj o tom sú niektorí chorí jedinci (ako ty) na MK.
@anonym_autor dobre si spravila to že ťa to boli je normálne určite si ho mala rada ale donekonečna by sa to takto nedalo ťahať a stratila by si ďalšie roky zbytočne.Jemu vyhovuje život s matkou nie zo ženou
Ved ty si bola osamelá práveže s ním. Preto to takto cítiš. To nie je o tom, ze ty si NEBOLA dostatočná. A teraz mi nenapíšem, že tvoj otec je super/bol a cítila si jeho lásku, podporu...neexistuje aby žena s veľmi pekným vzťahom s otcom si uzurpovala lásku u lolo, ktorý okolo muža ani nešiel. Véd on ani nežije, len prežíva....
@domkakvet súhlasím. Dospelý človek by mal zvládnuť osobne. Ale aj ja som mala takýto príklad 30 ročný muž cez messenger po roku 😂
@sisska96 Daj prakticky, ako sa s ním mala rozísť, keď odmietal rozhovor doma, von, v obchode, odmietol si ist sadnúť...mala preto počkať 10 rokov, kým si nájde čas sa baviť s priateľkou?
@anonym_autor Prosim ta, hlavne to neobracaj proti sebe, ze ty si nebola dostatocna. To on este dostatocne nedospel na to, aby sa vedel oddelit od mamy a s tym ty nic nemas. Ina zena by dopadla rovnako. Mala som takeho byvaleho, ktory bol strasne pod vplyvom rodicov. Mily chalan, sympatak, dobrak od kosti, ale proste nevedel sa postavit na moju stranu a vlastne ani zobrat svoj zivot do svojich ruk, ani ked ma este nemal, ani pocas nasho vztahu a ani po nasom rozchode. Prebudil sa az neskor, ked mu otec zomrel a mama sa zblaznila.
Mna nas rozchod vtedy velmi bolel a dost dlho, ale nakoniec som zacala byt rada, ze sme sa rozisli. A dnes mam super muza, ktory sa ku mne hodi ovela viac ako ten byvaly.
z vašej správy je veľmi jasne cítiť tri vrstvy bolesti, ktoré sa tu prekrývajú...prvá je samotná strata vzťahu a tá bolí vždy....druhá je dlhodobý vzorec nebyť na prvom mieste, čakať, prispôsobovať sa, dúfať, že „raz bude priestor“ a tretia, najtichšia, ale najťažšia, je rana do vlastnej hodnoty: „nebola som dosť“, „prišla som o roky“, „zostala som sama“....je to veľmi typická reakcia nervového systému po dlhodobom emočnom zadržiavaní....ide o kombináciu smútku zo straty vzťahu a aktivácie vzťahovej traumy – najmä tej, ktorá súvisí s odmietnutím a nedostupnosťou...mozog v takýchto chvíľach neprežíva len rozchod, ale aj ohrozenie vzťahovej istoty....preto prázdno nie je len emočné, ale až telesné...vy ste nevzťah ukončili náhle...vy ste ho dlho niesli sama...rozchod bol len bod, kde už telo povedalo dosť...to, že on sa nevedel alebo nechcel postaviť do dospelého partnerského priestoru (oddeleného od matky s ochotou viesť rozhovor) nie je vaše zlyhanie....je to jeho vývinový limit....to prázdno, ktoré teraz cítite, sa nedá zaplniť aktivitami a vy to intuitívne cítite...cvičenie, práca, pohyb pomáhajú regulovať napätie, ale nehoja vzťahovú stratu....skúste sa na túto fázu pozrieť nie ako na niečo, čo treba prekonať, ale ako na prechodový priestor....psychológia ho nazýva „liminálna fáza“ ..popisuje obdobie medzi tým, kým ste boli,a tým, kým sa ešte len stávate....je nepohodlná, osamelá a prázdna práve preto, že stará identita sa rozpadla a nová ešte nie je vytvorená....dovoľte si smútiť cielene, nie potichu....oddelte realitu od interpretácie....čo ste vo vzťahoch príliš dlho znášali namiesto toho, aby ste to priamo pomenovali?
To nie je o tebe. Pre neho bude dostatocna iba jeho mama každá iná je v jeho živote navyše. Hlavne vydrž treba fakt čas a postupne si nájsť aktivity ktoré ťa budú tešiť. Byť sama s niekým je oveľa horšie
@anonym_autor Ahoj autorka, spravila si dobre. Ale prosim ta, aj keby to spracoval a zacal ta kontaktovat, tak nereaguj🙏 Nieze podlahnes! Lebo ked to nedajboze spravis padnes do toho isteho. V hlave si spomen na hlavne dovody preco si sa s nim rozisla a vzdy ked ti bude tazko. Dovol si plakat kolko potrebujes, ale zaroven naplnaj svoje dni smiechom s kamoskami, ci vo fitku. Neboj postupom casu to bude lepsie. Niesi prva ani posledna, ktora si tymto prechadza, tiez tu zeny mame take za sebou a sme tu, zijeme, dychame, smejeme sa, placeme...normalny zensky zivot😄 Takze hlavu hore, dopraj si sama pre seba casu kolko potrebujes a raz v buducnu stretnes aj tu pravu orechovu lasku🤗
V tom nebude len vinnik matka, ale celkovo ta uz mal v pazi. Ty si s nim chodila, on o tom nic nevedel😅 Neskoro, ale predsa.
Toto co prezivas je absolutne normalne a prirodzene,asi kazda z nas si presla nejakym bolavym rozchodom.Prploste len budes zit zo dna na den,kazdy den si najdes nejaku drobnost ktora ta potesi,budes aj smutit aj sediet v tichu ale aj si robit program a mozes sa spolahnut ze kazdy dalsi den to bude o milimeter lepsie.Prvy mesiac je masaker.Prve 3 su tazke a potom bude len lepsie.Pridu aj chvile kedy nastupi spomienkovy optimizmus,minulost sa nebude zdat taka zla,budes sa spochybnovat ci si urobila dobre.V takej chvili sa zamestnaj,to nie je skutocne,to je prirodzena faza ako sa bude mozog so situaciou vysporiadavat.Drz sa,toto vsetko prejde a bude lepsie.Len neopakuj chyby.
@anonym_autor No tak to prekonas, ked si najdes druheho frajera
@anonym_autor 👏
@anonym_autor No tak to prekonas, ked si najdes druheho frajera
@anonym_9d6663 lenže ja už frajera nehľadám naozaj. Mám dve možnosti. Buď nájdem niekoho s kým iba budem tráviť čas, výlety, dovolenky apd, alebo druhá alternatíva, s kým to pôjde do partnerstva. Nič už medzitým nehľadám.
@amdornik úprimne, čítala som tvoje príspevky v inej diskusii a po dôkladnom prečítaní mám za to, že psychiatra potrebuješ ty, a to bez srandy. A nečakaj dva roky, choď už teraz.
@anonym_autor nechápem prečo sa do nej navážaš. Napísala ti slušne, presne k problému, bez škaredého slová, urážky. Napísala pravdu, nielen tu ale čo si zhruba pamätám tak všade.
@anonym_autor nechápem prečo sa do nej navážaš. Napísala ti slušne, presne k problému, bez škaredého slová, urážky. Napísala pravdu, nielen tu ale čo si zhruba pamätám tak všade.
@cacianka je mi ako človek maximálne nesympatická a takýchto ľudí nechcem mať ani vo svojom vlákne v komentároch. Jednoducho takýmto ľuďom sa vyhýbam na kilometre.
@cacianka je mi ako človek maximálne nesympatická a takýchto ľudí nechcem mať ani vo svojom vlákne v komentároch. Jednoducho takýmto ľuďom sa vyhýbam na kilometre.
@anonym_autor Ibaže ty nie si vlastník modrého koníka. Takže ona môže písať do každej diskusie a nikde Ťa neurazila. Ty si sa urazila kvôli psychiatričke...a keď z toho budeš hotová ešte 5 rokov, pôjdeš za kým?za onkológom?Ved to je lekár, ktorý rieši aj takéto ťažké smutky trvajúce dlho.
Začni pracovať na tom, prečo sa zameriavaš na emocionálne chladných, nezrelých mužov a silou mocou chceš byt od nich ľúbená a stracas s nimi svoj vzácny čas. Pretože ak sa vyhrabeš z tohto, s vysokou pravdepodobnosťou opäť vpustíš k sebe len rovnaký kus akurat v modrom.
@anonym_autor Ibaže ty nie si vlastník modrého koníka. Takže ona môže písať do každej diskusie a nikde Ťa neurazila. Ty si sa urazila kvôli psychiatričke...a keď z toho budeš hotová ešte 5 rokov, pôjdeš za kým?za onkológom?Ved to je lekár, ktorý rieši aj takéto ťažké smutky trvajúce dlho.
Začni pracovať na tom, prečo sa zameriavaš na emocionálne chladných, nezrelých mužov a silou mocou chceš byt od nich ľúbená a stracas s nimi svoj vzácny čas. Pretože ak sa vyhrabeš z tohto, s vysokou pravdepodobnosťou opäť vpustíš k sebe len rovnaký kus akurat v modrom.
@enmery absolútne som sa neurazila kvôli psychiatričke. Čítala som jej komentáre v iných diskusiách a žalúdok sa mi z nej prevracia. Čiže nechcem ju čítať, ani vidieť ani nijakým spôsobom ďalej byť niekde, kde je ona... to je všetko.. takýmto zlým, zákerným ľuďom sa vyhýbam.
@enmery súhlasím v tomto s tebou. Ale aj s autorkou že za prispevkami človeka ktoreho spomína je niekedy veľa skrytej agresivity a frustrácie a citlivosť a empatia jej chýba. Veľmi často reaguje štýlom kameň zabaleny do uteráka ktorým ta tresne po hlave. Nie každý je v stave prijať to čo hovorí takto podane aj keď niekedy sa vyjadruje trefne. A to čo píšeš autorke s tým zameraním na chladných muzov ktore by bolo dobré riešiť so psychológom na terapiach súhlasím ujasniť si prečo končí v takýchto vzťahoch a čo s tým aby sa to už neopakovalo. Na ten mechanizmus človek často sám nepríde
@anonym_autor poznáš ju osobne alebo len podľa zopár príspevkov ? Takto sa človek nespoznáva. Nerieš čo niekto píše niekde inde, ale tu napísala úplne vpohode.
@anonym_autor poznáš ju osobne alebo len podľa zopár príspevkov ? Takto sa človek nespoznáva. Nerieš čo niekto píše niekde inde, ale tu napísala úplne vpohode.
@cacianka poznám ju z viacerých príspevkov. Nie z jednej, nie z dvoch, ale z opakovaných diskusií v rôznych témach. Úplne mi to stačí. Takého človeka nemám potrebu spoznávať ani tu na MK, ani ďalej čítať. Z toho, čo som doteraz videla, viem, že to nie je typ človeka, s ktorým by som chcela akokoľvek prichádzať do kontaktu... v žiadnej forme.
@cacianka poznám ju z viacerých príspevkov. Nie z jednej, nie z dvoch, ale z opakovaných diskusií v rôznych témach. Úplne mi to stačí. Takého človeka nemám potrebu spoznávať ani tu na MK, ani ďalej čítať. Z toho, čo som doteraz videla, viem, že to nie je typ človeka, s ktorým by som chcela akokoľvek prichádzať do kontaktu... v žiadnej forme.
@anonym_autor tak ok, aj ja tu mám favoritku, ktorá píše 98 % blbosti, a aj keď napíše niečo dobré, ignorujem ju.
@enmery súhlasím v tomto s tebou. Ale aj s autorkou že za prispevkami človeka ktoreho spomína je niekedy veľa skrytej agresivity a frustrácie a citlivosť a empatia jej chýba. Veľmi často reaguje štýlom kameň zabaleny do uteráka ktorým ta tresne po hlave. Nie každý je v stave prijať to čo hovorí takto podane aj keď niekedy sa vyjadruje trefne. A to čo píšeš autorke s tým zameraním na chladných muzov ktore by bolo dobré riešiť so psychológom na terapiach súhlasím ujasniť si prečo končí v takýchto vzťahoch a čo s tým aby sa to už neopakovalo. Na ten mechanizmus človek často sám nepríde
@sova7 Ja viem, aj mne už takto napísala, ale v tejto téme som to fakt nepostrehla...kameň do uteráka pobavil 😃
@anonym_autor rozist sa cez telefonat na Silvestra je trapne, aj ked ide o mamanka.
@domkakvet čítala si čo písala? Chcela sa s ním baviť ale on nechcel. Ukončila to tak, ako sa dalo.
@anonym_autor 👏🏻👏🏻👏🏻 urobila si super! Si silná žena a fandím ti. A moja rada je, výdrž! Úplne s ním prerus kontakt a nevracaj sa k nemu!
Prvý mesiac, dva, budú ťažké ale potom to bude len lepšie ♥️
@anonym_autor Neprejde to len tak. Mne to trvalo niekoľko rokov, odosobniť sa od exmanžela. Boli dni, kedy som preplakala pol dňa. Keď nie navonok, tak vo vnútri. Boli aj lepšie dni, kedy som sa neutápala v bolesti, smútku. Som však vďačná za tie vlny, pretože mi dali priestor, znovu sa zrodiť a byť sama sebou. Potom, cca po dvoch rokoch, to prešlo úplne. Už tam nebola bolesť, ani smútok. Znova som sa plnohodnotne tešila zo života. Je dôležité si prežiť, skutočne prežiť aj smútok a bolesť z rozchodu. Lebo keď to človek len tak, akože, zahodí za seba, tak to v skutočnosti vôbec nezahodí. Nosí si to v sebe naďalej, ukryté v podvedomí, no jedného dňa sa bolesť znovu ozve a bude oveľa silnejšia a plná hnevu a žlče.
Držím ti palce !
@anonym_autor dovol si smutit, potom sa nadychni a raz si velmi podakujes... zijeme jeden zivot, naco stracat cas s niekym , kto nevie kde je sever... hlavu hore, caka na teba nieco ambicioznejsie
@anonym_autor bro ma fr problémy keď ho definitely opustila💀
Každá stresová situácia/ zážitok ( rozvod, rozchod, úmrtie, ťažká choroba a i.) má svoj proces. Ten si každý musí odžit tak ako potrebuje, cíti, takže aj plač, smútok, je na mieste, keď sa dá hnev, krik, a potom humor, sarkazmus, úsmev ...

@anonym_autor ja som nečítala všetky komentáre,tak ti len poradím ze vydrz,to prejde.Upriam sa teraz na seba.Prajem ti,aby si ta našiel dobrý muž a vratil ti radosť z partnerského vzťahu.Ber to teraz ako čas sama pre seba.Nech príde potom muž, s ktorým budete spolu šťastní.🥰❤️Ak ti bude moc smutno, napíš aj kľudne správu.