Tipy, ako sa vyrovnať s toxickou matkou
Ako sa vyhradiť a nehovoriť všetko toxickej mame. Moja mama je toxická. Poviem jej 5 veci a z toho do jednej mi dáva rady do života ako malemu dievčatku. Ja som už vydatá a žijem v inej domácnosti . Ako argument používa, že ja ju potrebujem viac ako ona, rozumieme si ale je zlá veľa krát. Ja si kúpim samoopalovak a krúti hlavou že sa mám opaľovať na slnku že ako už letí konci krúti hlavou že co to. Alebo som u nej doma a ja potrebujem sa aklimatizovať lebo mám problém s potením prve čo jej cesem psa. Vykladam nákup, aj keď neviem už v tejto domácnosti fungovať a začne na mňa kričať keď ona vyklada riad, že čo po nej chcem že to môžem urobiť ja. Keď niečo povie že môj manžel je chudák pri mne. Mám ju rada, ale mám pocit že jej hovorím vždy veľa keď mám dobrú náladu a používa v konverzácii moje slová proti mne. Ona je aj veľmi kritická na mňa. Stále chodí na nejaké procedury, a stále že mám začať aj ja pritom mám 24 rokov. Vždy som sklamaná. Ja jej len v dobrom niečo poviem a nie vždy je to fajn chcem vedieť to nerobiť
Vymažem tento príspevok pre istotu, keď to tak budem cítiť.
Ďakujem za rady. Mamu mám ináč rada ale je horšia a horšia
Kupujem jej pravidelne kvety, veci a ona mi aj tak povie že darček pre mňa na narodeniny bol dráhy, ja jej to nehovorím aj ja jej dávam hodnotné darčeky. A nehovoriac že má radšej asi môjho večne študujuceho 30 r brata.
Písala som to rýchlo preto chyby.. tak sa so mnou dohadala že jej milovaný pes šiel radšej za mnou.
Aj ja som mala kedysi podobnú mamu. Celý život ma len dirigovala, poukazovala na mňa, stále ma dávala dole, nikdy ma za nič nepochválila,furt som bola ja tá čierna ovca a bla bla. To napätie medzi nami za 30 rokov vyústilo až to agresie, ona mi povedala že som fľandra a ja som jej raz v amoku skoro struhla facku. Vzťah medzi nami ma dostal do úzkosti a depresií. Mala som z toho aj sebe vražedné sklony...... lenže všetko sa zmenilo keď som začala na sebe makať, začala som sa venovať spiritualite, chodila som na retreaty, duchovné pobyty a hľadala som odpovede na moje otázky. Naučila som sa ovládať svoje ego,myseľ a ducha. Odvtedy vidím ľudí a ich bolesť, to mi pomáha pochopiť ich správanie ku mne. A tak som pochopila aj moju maminu, zarevané niekoľko X sme si zamočili oblečenie od sĺz, prosili sme o odpustenie jedna druhú a odvtedy sa moja mamča brutálne zmenila. Dnes je úplne niekto iný a ja rovnako 🙂 Baby je to sakra ťažká cesta ale keď sa už na nu dáte, nikdy sa nebudeme chcieť vrátiť späť do toho sveta negativity a utrpenia.
Jednoduchá rada.Tak jej povedz len čo chceš. Netreba všetkym všetko hovoriť. Ani mame..
@0silvia0 Vždy hľadaj príčinu vo výchove. Moja mama mi nemohla dať lásku pretože sama ju nezdedila od tej svojej. Mala veľmi ťažké detstvo. Nikdy mi to ale nepovedala, my sme v rodine nikdy nehovori o pocitoch ani túžbach. Keď som sa naučila byť empatická, tak na spomínaných retreatoch som bola v meditáciach kde som prežila jej život na vlastnej koži .A keď som jej o tom hovorila tak strašne plakala a pýtala sa ma odkiaľ to viem. Preto sú naše mami také “zlomené a zlé” .. pretože “nemôžem niekomu darovať ferrari, keď neviem ani ako vyzerá” príklad 🙂
@simkaaaa tomu rozumiem, to je jasné a pochopiteľné. Ale ako konkrétne ti to vysvetľovala? Prečo vlastnú dcéru dávala dole a nikdy nepochválila a bola agresívna? Iba kopírovala správanie svojej matky? Lebo inak to nevedela, ok, to chápem. Ale veď musela vidieť, ako sa správajú iné matky ku svojim deťom, že po nich nekričia, jednoducho jej to inak nešlo? Lebo veď človek nežije len vo svojej bubline, vidí, ako sa správajú iní ľudia.
Stačilo jej následne, že si jej vyslovila pochopenie, ona to prijala a váš vzťah sa zmenil?
Prakticky človek má zo svojej pôvodnej rodiny nejaké vzorce. Tie si buď automaticky prevezme alebo tú pôvodnú rodinu (ak nie je v norme) má ako výstrahu aký nechcem byť, ako sa nechcem raz správať. Čiže podľa tebou napísaného tvoja mama automaticky prevzala správanie jej matky, ale vplyvom tvojej intervencie sa sebauvedomila. Super.

Taky typ rodica ktory ma viac deti si vyberie jedno za golden child ktore je chvalene,zboznovane. Aj ked spravy nieco zle chyby su rychlo zabudnute a to druhe dietaa presne na trestanie, kompenzovanie frustracie taky fackovaci panak. A to si ty. Ona vie dobre co robi.preto sa cudujem,preco jeje dovolujes toto a tebou robit.
Neboj sa nie je to prva matka,ktora sa takto sprava, ale stale je zauzivane ze musis matlu lubit lebo je to mama. Nemusis,mozes ju kludne aj odstrihnut. Vies preco? Kym ju budes dotovat informaciami tym viac bude k tebe zla. Ano zla,nie dobra,laskava. To puto nikdy medzi vami nebude take ake by si chcela aby bolo. Cim skor to pochopis tym lepsie sa ti bude zit.