Tolerancia náboženstva pri olympijských ceremoniáloch
Ahojte, otváram kontrovernú diskusiu ohľadom ceremoniálu na Olypijských hrách. Ja som veriaci človek a dosť ma to bolí, že to takto je vo svete. Priateľ, ktorý nie je veriaci, to považuje za moderný svet, ale mne na tom nič hodnotné nepríde. Viete niekto to takto môže vnímať, môže sa za tým skrývať dobrý úmysel, ale úprimne. Ja už som z toho celého zneuchutená. Všade sa to rieši a ja som to ani nijak neregistrovala, ale všetci okolo o tom hovoria, tak som si to vygooglila. Ja neviem. Pre moje psychické zdravie, už radšej ani nebudem riešiť. Jednoducho je to prevrátené a nech si hovorí kto chce, čo chce. Ako to vnímate Vy? Prečo sa zakaždým rozhodnú brať nejaké náboženské témy a potom nečakať, že to ľudí pobúri? Veď nie je to provokácia? Veď je toľko tém, čo mohli vyobraziť. Ach, ja vlastne ani neviem, čo chcem vyjadriť. Veriaci, čo si o tom myslíte? Ďakujem.
@crazy_cat_lady Mňa napríklad strašne mrzí, že ľudia do všetkého ťahajú kresťanstvo, hoc ich životný štýl je evidentne v rozpore. Pýtam sa potom, je to provokácia? Lebo, čo iné by to inak mohlo značiť. Navyše sa pýtam, akú hodnotu majú také dekadentné vystúpenia pre ľudstvo všeobecne? Čo mi dáva presexualizovanosť? Tak napr.
myslis, to zobrazenie poslednej vecere, ci co konkretne myslis? 🙂
@crazy_cat_lady Je jednou z nich, ale bolo tam viacero okultiztických symbolov, keď sme už pri tom.
Kazda tema z historie v Europe a kdekolvek vo svete ma prepojenie na nejake nabozenstvo. To je fakt. Ako kto pojme historiu a ako spracuje jej vazbu na nabozenstvo je jeho rozhodnutie. A ano, aj v mene nabozenstiev, roznych, sa napachalo vela zla. Neda sa jedno od druheho oddelit. To ci niekto toto niekto vnima ako urazku jeho podstaty, je na jeho vlastnom rozhodnuti.
Ja som to vnimala ako vazbu na minulost, aka bola, taka bola, stvarnili ju ako uznali za vhodne. Aj Poslednu veceru mozeme vnimat ako len a iba ako umelecke dielo, ktore zobrazuje jeden obraz z legendy. Tak ako je zobrazenim obrazu legendy Zrodenie venuse alebo Pieta. A niekto to moze vnimat v kontexte svojej viery. Ale rovnako tam boli zobrazene aj ine udalosti, ktore sa viazu k Francuzskej historii. Mona Lisa plavajuca v Seine, upalenie Johanky z Arcu alebo Francuzska revolucia a poprava Marie Antoanety. Mnohi si tie dalsie udalosti ani nevsimli, rozoberaju iba a len jednu fresku namalovanu geniom, ktory prezil velku cast zivota vo Francuzsku a rozoberaju jej udajne zneuctenie.
tak ja som to az tak nesledovala :D ale podla toho, co som citala, to nebolo vyobrazenie poslednej vecere, ale starogrecky Bacchanal, lebo OH boli v starovekom grecku, tato "žúrka" bola extravagantna, promiskuitna a trvala niekolko dni a bola na pocet boha vina Bakcha (to bol ten fešák s hroznom pomaľovaný na modro 🙂).
Viete si predstaviť.ze by podobne urazili židov.moslimov či inú komunitu veriacich?
Vraj bakchanky.aha.no teraz už áno.co iné...a podobnosť s Poslednou večerou čisto náhodná? Prečo?
Myslím si to.co americký boxer a olympiádu bojkotujem ako divák.
Mňa by len zaujímalo či by mali odvahu použiť v tejto scéne a v tejto súvislosti namiesto symbolu kresťanstva predstaviteľa inej viery. Či na budúcich OH bude podobne ladená scéna s Mohamedom, Budhom ... aj to predsa patrí k histórii ľudstva, tak prečo takto dávať do popredia kresťanstvo, máme rovnocennosť, priestor si zaslúži každý.
Máš pravdu, mne ten ceremoniál (aj) bez ohľadu na náboženstvo prišiel nechutný, provokačný, nevhodný a škaredý, netrebali všade nasilu pchať ten progresivizmus a ,,modernosť,, - pomaľované travesty postavičky, no načo to bolo dobré? Navyše na takúto športovú udalosť 🙄
Ak by sa takto sparodovala napr. LGBTi komunita, bola by z toho celosvetova urazka a netolerancia. Ak by takto sparodovali Budhu, Konfucia, Mohameda, nejaku narodnost, tak tiez. Ale ak sa zosmiesnuje krestansky motiv,netreba byt konzervativny a pruderny, treba chapat v suvislostiach a povzniest sa nad tym. Ze?
A inak, uz mimo vsetkeho, bolo to absolutne nevkusne, nezmyselne a esteticky urazajuce.
Plne sa s tebou stotožňujem, toto spraviť moslimom, olympijské hry by ani nezačali. To len my kresťania máme zatvárať oči pred zvrhlosťami, tolerovať urážky, akceptovať zvrátenosti, lebo však tolerancia. Jasne to priznali, že to bolo vyobrazenie Poslednej večere, aj sa za to teraz akože ospravedlňujú. Asi Francúzsko zabudlo ako dopadla redakcia Charlie Hebdo s jej karikatúrou Alaha, tí sa vysmievať nenechajú. Neviem až pokiaľ plánuje ísť táto dekadentná spoločnosť a oháňať sa " kultúrou a dokonca umením". Nechceme sa poučiť z histórie, ako dopadol napr. taký slávny Rím s úpadkom mravov. Už len s nostalgiou spomíname na časy, kedy bolo umenie naozaj umením 🤔
Ja som za aby sa športovalo ako v časoch prvých hier - bez dresov a všetkého. To by koho každého urazilo?
@januska12323 No nás ženy určite nie, v časoch prvých hier by sme mali zakázané sa pozerať 😀
Akože ak žena vezme na svadbu šaty s leopardim vzorom a len po kolena je to niečo neodpustitelne. Ale ten cirkus na OH je vlastne ok. Tovtrepanie o nejakej gréckej hostine. Videla som viac foto, jedna bola paródia poslednej večere. Je to urážka krestansta. Ak by to urobili moslimom tak na druhý deň by tam mali teroristický útok.
Všade sú pretláčaní ľudia, ktorí majú problém so sebou a svojou identitou ako keby to bolo normálne. Ok. Radšej keby takým pomahali ako ich podporovali.
Pre moje psychické zdravie, už radšej ani nebudem riešiť.
tak na kieho oného si založila túto tému?
@rozculena Aby si bola rozčúlená 😉
Petícia k téme
https://www.citizengo.org/sk/ot/13648-bráňte-sv...
Mne sa to celé nepáčilo,bolo to nevkusné,odflaknute,taký veľký gýč,ktorý sa vôbec k Francúzku a Paríži nehodí.Riadne to celé💩💩💩A stretla som sa z názormi,že to bolo krásne ,farebné.Ano boli ale to je asi všetko.
@crazy_cat_lady práveže sa už aj ospravedlnili za to,to,že to nebola posledná večera už bola len rýchla výhovorka😉
Kazdy si z toho zobral, co sam chcel.
Preco krestania vsade vidia LGBTI a nadobudaju pocit, ze ich prava su utlacane?

a co konkretne ta tak poburilo/nahnevalo? nerypem, len som zvedava 🙂