Totálny stres z jedného človeka
Už rok prežívam totálnu psychickú žumpu s prepáčením. Mám v okolí človeka, ktorí mi robí zo života totálne peklo. Sused a ženin známy. Žiaľ, nemôžem ho odstrániť s môjho života a musím sa s ním denne stretať.
Je to provokatér a rád chodí do mňa rýpať. Mal som od neho istý čas pokoj, keď som mu to rozumne vysvetlil, že nech mi dá pokoj, on povedal že v pohode, ale on má očividne o koliesko menej a jeho život je postavený na vyrývaní.
Ide o to, že ja som si na neho vytvoril istý blok a má pár fráz, ktorý mi ma vie ukážkovo rozhodiť. Pár rokov som to neregistroval a hádzal za hlavu, ale posledný rok sa čosi stalo ako starnem a mne sa to v hlave začalo mlieť a len čakám a som v napätí, kde vykukne u mňa v dome na terase (to je jeho špecialita) a rýpne si. Začal som sa z toho postupne stresovať vnútorne, až som podľahol vlastnej psychike, ja ho len vidím a som ako paralyzovaný
aktívne športujem, ale to mi vôbec nepomáha, ja ho mám hlave 24h denne, aj v práci aj keď spím, nespávam vôbec, mám problémy posledný rok zo stresu s chrbtom, preháňa ma. Nedokážem vykonávať denné činnosti, v živote by ma nenapadlo, že mňa sa nejaký psychický problém bude týkať.
Volal som psychológom v okolí, všetci majú plno na min, dva mesiace,, do vtedy asi dostanem aj infarkt a na 99% mi nepomôže si myslím
Čo mám robiť ? ako prekonať vlastnú myseľ a ten stres ? ja si dávam tak pár mesiacov života takýmto tempom.
PS nejedná sa žiadne vulgarizmy z jeho strany, ale určité posmešky a prezývky. Jednu prezývku som mu dal ja, ale už som s tým prestal.
PS2 žene som o tom hovoril, ale jej celá pomoc je, že to mám hodiť za hlavu. Možno to vyznieva smiešne, ale vo mne sa to nabalilo ako snehová guľa za ten rok a drví ma to neskutočným spôsobom.
PS3 fyzicky to riešiť neviem, či je dobrý nápad, nakoľko on tam býva s celou jeho rodinou, bratmi, bratrancami a rodičmi, som tam na to v podstate celé sám
@lordbp
Mám nejaké skúsenosti a myslím si, že si už sám bez odbornej pomoci neporadiš.
Píšeš veľmi čisto a rozumne- bolo by ťa škoda (myslené v nadsázke), vyhľadaj čím skôr odbornú pomoc.
Toto sám bez liečby už nedáš.
Alebo obetovať dom a odsťahovať sa, ale aj to si myslím, už nepomôže.
Držím ti palce!!!!
Nehnevaj sa, on ma tu samčiu silu alfa samca zrejme, ked o meter nizsieho chlapa učnovkara a ty s VŠ a 2metrami vyšky si tak rozhodeny, že ti ide na infarkt. To ako ked čivava šteka na slona a ten pred ňou uteka..No čo by som ti poradila, postavit sa mu čelom a vybavit si to ručne stručne.Žena ked vie, čo je zač, mala ho schladit. Ale zas nevieme prečo ti tu prezyvku dal. Vela x sa gašpar vo filme označi niekto, kto sa na niečo hrá..možnože to ho žerie, že sa z pozicie VŠ povyšuješ naňho...to len hovorim, nemusi to byt pravda.Nepoznam vas ani jedneho ani druheho . Ja napriklad ludi podla vzdelania nedelim.Ked ideme na domovu schôdzu a tam sa susedia oslovuju pan inžinier, pani doktorka mam čo robit, aby som sa udržala..
@lordbp
Noe som chlap, ale pri najbližšej príležitosti, keby zase mal potrebu rýpnuť, by som mu jednu riadnu uťala. Ty máš ranu na duši, on bude mať pod okom. Bratranci, nebratranci, aj cela jeho rodina, bolo by mi to jedno, ak si vlastníkom pozemku iba ty so ženou, nikto iný tam nemá právo len tak vstupovať, vymeniť zámky a bez ohlásenia nech nepríde ani myš. Zas by mal potrebu rypnut, zas by mal monokel, naičil by sa či mu to za tie monokle stojí.
On ti len pravdepodobne závidí a zožiera ho to, tak to prejavuje takto slovne - pasívnou agresiou, keby to bolo na opak a mal by on 2 metre, už dávno by si bol podľa mňa aj zmlatený. Môže ti závidieť prácu, dom, fungujúcu rodinu, je toho veľa, niečo čo on nemá a ty máš. Nemyslím si, že keď ma niekto deptá, je riešenie to hodiť za hlavu. Volaj ho ty tajtrlík, keď je maly alebo lilipután, ak nemá priateľku alebo si nevie udržať dlhodobý vzťah, tak mu kľudne povedz - vieš o tom, že z biológie je výška chlapa prismoúmerna jeho prirodzeniu? To preto tak do mňa skaces? Si kompenzujes čo ti tam dole chyba? … určite nebuď ticho. A on nemá právo len tak vstúpiť na vás pozemok, normálne mu povedz nabudúce - “už zas si tu? Doma ťa už majú plne zuby?” Prečo mu slovne nedáš najavo, že je u vás neželaný?
@lordbp my mame taku kolegynu. Kto to nezazil, nepochopi. Ona ma 52 rokov, slobodna, bezdetna, nema muza, partnera, deti ani macku ci psa. Byva sama, nema vobec ziadne zaluby, konicky ci sport. Posledne roky su topkou jej zivota covid, ockovanie, politika...samozrejme vsetkemu rozumie najlepsie, a kazdemu to musi vysvetlit. Ak ju posleme do pi.. dverami, ona vlezie naspat oknom, je nedkutocne otravna a vyzaduje si pozornost horsie ako male dieta.Takto nefunguje len v praci, ale aj v sirsej rodine, nakolko tu najblizsiu nema, v susedstve, na obecnom urade, u lekara....jednoducho vsade, vsade kde sa pohne. Toxickeho cloveka treba len natvrdo odstrihnut, otocit sa mu chrbtom, utekat od neho....inak znici kazdeho a vsetkych lebo len na to mina energiu.
Napis sem nejake konkretne priklady co hovori, ako sa sprava a ake pocity to v tebe vzbudzuje.
Ja si ani predstavit neviem ze by cudzi muz ma dostal do takehoto stavu.
To je zakomplexovaný chudák, a lieči si to na Vás. Je to dosť častý jav… v rodine, v práci. Možno, ako niekto radil vyššie, nájsť jeho “slabé miesto” a poukázať zakaždým na to. Tiež potrebujete spojenca/ ov - priateľov etc., ktorí Vás podporia, povzbudia, pochvália, urobíte si program. Dnes už aj kopec literatúry existuje o toxických ľuďoch a ako ich zvládať.
(Inak myslím si, že aj on Vás má stále v hlave - závidí, porovnáva sa a ide ho od jedu rozdrapiť😅) Hlavu hore, úsmev na pery, zamknúť bránu…
@kristik
Áno, toto je dôležitý fakt, že aj ten dotyčný rypač ho má na 100% plnú hlavu a zožiera ho, že nemá to, čo on, to čo mu tak veľmi kole oči a závidí, tak sa mu snaží aspoň znepríjemniť život. Možno ho má plnú hlavu už dávno predtým ako s takým chvaním začal, len už nevie, čo od zlosti., tak si takto na ňom pasívno-gresívne uľahčuje. V podstate je taký človek chudák, lebo sa nevie v živote inak
chovať. Namiesto toho, aby aj on niečo v živote urobil, nejaký posun v pred, radšej bude okoliu zneprijemňovať život, lebo keď je on nevyrovnaný, nech sú aj ostatní.
@0silvia0 Pocitam dni kedy sa odstahujeme. Su proste ludia, s ktorymi sa neda. Nepoucitelni, nenapravitelni, nenacuvajuci, neakceptujuci, radujuci sa z toho, ako vytacaju okolie, alebo jednotlivca, ktoreho si vyhliadnu. Nezastavia sa pri nicom. Postupne si roztahuju lakte a skusaju trpezlivost obete, az dokym sa obet nezlomi a potom sa premiestnia na dalsi objekt zaujmu. Je to zvycajne psychopaticka osobnost. A je to obzvlast neznesitelna situacia, ked su blizki tejto osoby podobni a nielen verbalne agresivni. Ked to clovek nezazie na vlastnej kozi, tak neporozumie.
@lordbp Ak mozes, liekom sa vyhni. Plus, sam musis zvazit, ci ti dom za tvoje dusevne a napokon aj telesne zdravie stoji, ci nestoji. Je velmi tazke vzdat sa naviazania na psychotika.
p.s. profesne sa venujem ludom, ktorych ucim (aj) relaxovat v obzvlast napatych situaciach s kratkodobym, aj dlhodobym ucinkom, spolocne posilnujeme osobnost tak, aby sa naucili nevsimat si prave taketo podnety v profesionalnom sporte. Myslim, ze mam aku taku skusenost, aj vlastne schopnosti kontrolovat sameho seba aj v napatych zivotnych situaciach. Avsak, ako som pisal, su ludia, ktori su ina kava. Nicitelia, majstri vo vnutornom niceni druchych. Casto sa jedna aj o narcistov. @lordbp drzim ti palce a prajem coskore vyriesenie situacie
.. porozpravaj sa so zenou nech mu povie aby nechodil, ze chcete mat svoje sukromie a klud. Ak nieco tak ona pride k nemu domov ...Najlepsi krok je prave ho odstavit a potom dalej riesit u odbornika. ..
Máš spravu
@lordbp pozor toto nebude on ten problém ale to ako ty vnímaš jeho spravanie. Zrkadlíš do neho svoj vzťah k samému sebe. Dotýka sa tvojho ega a tvoje ego ťa fackuje. Nevieš mu adekvátne odpovedať a potom ťa to hnevá a hádaš sa s ním v duchu vytváraš si myšlienky a na tie myšlienky ďalšie myšlienky a myšlienkové konstrukty všetky sa točia okolo neho. Aj mne sa to nedávno stalo keď sa mi sused vysmial, že som nebol na dovolenke pri mori ako on. Čudoval som sa, ako ma to vzalo a musel som konštatovať že je to moja vina. Pritom on je ten ktorý mi všetko závidí a rozprava len o majetkoch a peniazochy Za dva dni som to v hlave rozpustil a obrátil jeho výsmech do prázdna. Jednoducho mi je to ozaj jedno. Moja hodnota nezávisí od toho čo si mysli alebo hovorí on. Skús si pozrieť toto video.
https://www.youtube.com/watch?v=22QHkH1Npp0@evelyn246246 najlepsie riesenie je si to v hlave poriadne upratat + kontakt na minimum. Ale aj keby chlapik uz nikdy neprisiel, toto treba riesit lebo to je len nasledok niecoho o com hovori
@slovakboy .
A co tu niekto radil ze co jemu povedat a znizovat sa na jeho uroven a podobne, to absolutne neradim a uz vobec nie priamo mu dat do ruk tu moc, ze kvoli tebe aa necitim dobre tak ty uz sem nikdy nechod. Nie. Autor si to musi vyriesit vo svojej dusi, potom aj 10 takychto nadavjucoch taitrlikov mu nic neurobi.
@lordbp pozor šport ti nepomôže. Vyplavuje síce endorfíny a dopamin a celkovo je prospešný ale toto musíš vyriešiť zmenou myslenia. Myslenie vo vzťahu k sebe a k nemu. On ťa nemôže uraziť. Lebo si nad vecou si lepší silnejší si svoj a nepotrebuješ aby sa on k tebe správal s úctou. Neviem či mi rozumieš. Nehovorím že sa k tebe nemá správať s úctou alebo že si môže k tebe dovoľovať ale ty tu jeho úctu nepotrebuješ k tomu aby si bol spokojný lebo jeho slova voči tebe sú ako prázdny prd. Ako keď mravec chce podkopnúť slona. Bude ti z neho smiešne podobne ako je mne zo suseda keď sa naparuje.
Mňa dosť teda zaráža, že keď to žena vie,tak to ona nerieši. ,,počuj Feru, už je toho aj sakra dosť, nemyslíš,že je to aj dosť trápne?,, alebo ,,Fero, keď sa nevieš k môjmu mužovi chovať a mastis si tu nejaké ego, tak k nám prídi keď sa das do normálu,,
Inak ja z celej duše neznášam provokatérov. Mne je to jedno ci to je rodina, sestra, brat, švagor, svokor, rodic, bratranec, kamarát. Keď niekto do nás má chuť vkuse dačo hukat a mastit si ego, tak proste obmedzujeme kontakt.
Nikdy nezabudnem ako sme mali jedného u nas a len čakal kedy muž sa vzdiali a pustil sa do mňa,,ty sa nej.. Petrovi (Môjmu manželovi) do stavby, to je chlapska robota,, ... tak som povedala,ze to je aj môj dom. Odvtedy kontakt 1xza rok, teraz 2.rok nič. Úplne vyradené. Posledná kvapka bola keď mi dcéru nechcel dat naspäť keď plakala ,,no nedam ti ju, joj nemáte šnúru prestrihnutu?,,
@lordbp zazila som nieco podobne, ale iba vzdialene, az tolko energie mi to nebralo. Vzdy ma napadlo chodit po dome nahata, aby sa ten clovek citil trapne, ze ma tak vyrusil :D. Nastastie uz prestal chodit, ignorovali sme jeho narazky, takze nastastie ma nahu nevidel 🙂. Dnes mi to uz pride smiesne,aj tento moj sialeny napad.
No hlavne sa nemôžeš vnímať ako obeť. Ide o to si zastať hranice. Trpíš, lebo máš pocit, že si si ich nezastal.
Ja by som skúsila sebaterapiu. Ísť niekam, kde budeš môcť kričať. Predstaviť si ho a proste z celej sily zakričať Doooosť. Keď pomôže, tak to opakovať pravidelne. Neviem či pomôže vydať to von agresivitou, ale možno by som skúsila aj boxovacie vrece. A ešte možno najsť si súkromné miesto, pokojné dychové cvičenie a opakovať si formulku Som v pohode, som v pohode, som v pohode kým naozaj nebudeš v pohode. Precíť tie slová a predstav si krásnu pohodovú situáciu. Môžeš sa aj usmievať, aby tvoje telo preplo do tej situácie, keď Ti bolo krásne a v pohode.
@mamelka ženu by som do toho neťahala. Ako chlapovi by mi teda vôbec nepridalo, že ma musí braniť žena. A asi ani v susedovych očiach nie.
@anketkarka no ak to chápem(preto to aj pisem) je to jej rodina. Preto ak je to jej rodina,tak by mala stáť za manželom. Teda možno som zle čítala, dnes bol náročný deň🙈
@mamelka áno, je to jej rodina a tiež ma zaráža jej postoj, hra mŕtveho chrobáka, lebo chce byť s každým za dobrú, i keď to je v živote nemožné, pritom takým postojom ubližuje najviac práve svojmu manželovi. Vybrala si ho, má stáť za ním. Rada hoď to za hlavu je taká, že to môže byt radšej ticho a má to rovnaký prínos - nulový. Možno aj tu je kameň úrazu, že chýba podpora v manželke, keby na neho boli dvaja, nemusel by mať až takéto stavy.
Veľa ľudí tu zároveň porovnáva nejakú jednu negatívnu situáciu v živote, bez toho, aby si uvedomili, že jemu sa deju nepredvídane (čo nechápem, aby mal na mojom pozemku rýpač take práva, hocikedy si tam neohlásene vstúpiť) a pravidelne/systematicky, čo je najhoršia kombinácia a nikdy sa to nedá porovnať iba s jednym konfliktom raz-dva krát za život, keď ich autor zažíva neustále.
@mamelka Je to jej rodina. Ale zjavne má s autorom taký vzťah, že si na neho chlap dovoľuje, teda rovnocenný. Keby to bol jej otec, tak chápem, že to v prvom rade musí riešiť ona, lebo od zaťa sa čaká nejaká úcta k ,,šedinám" alebo ako to nazvať. Takto je chlapské, že to má riešiť sám za seba autor. Keby sused vedel, že sa sťažoval manželke, tak by bol rád.
Možno pomôže toto video
https://www.youtube.com/live/RrNfWrT5cC0?featur...
@slovakboy ty si to vystihol do bodky presne ako to je, problem je vo mne, ako sa ma to dotyka, naviac to robi vynimocne, raz za mesiac, dakedy len raz za dva mesiace. ale vo mne sa cosi vyvinulo a zacal som si konstruovat otazky a odpovede a cyklit sa v tom. A ano ako tu bolo spomente, on nema rodinu, zena ho nechala pred rokmi, nema ani vlastne byvanie...

@lordbp Kocka vyssie ti poslala tel. cisla, volal si, mas termin?? Alebo sa iba stazujes?
Pravdepodobne mas obrovsky problem so sebavedomym, nastuduj si videa, literaturu na tuto temu..
Je smutne, ze si znevazovat cloveka, kt. ti to vratil a tym ta uplne odrovnal, cize poucenie do zivota, co nechces, aby robili ludia tebe, nerob ani ty im!!