Tykanie a vykanie vo vzťahu zákazník - predavačka. Kto navrhuje?
Možno to bude debilná otázka, ale mám trochu dilemu. Ja (muž v mid-20s) pravidelne navštevujem jednu kaviareň/bar/stánok kde robí jedno dievča, odhadom cca v mojom veku tiež. Automaticky jej vždy vykám, lebo šak od zákazníka sa to patrí predavačke, ale jak tam chodím pomerne často a stretávame sa pravidelne, aj niekedy so mnou prehodí pár slov okrem "čo si prosíte, nech sa páči, dovidenia" ale vyká mi stále tiež. Ako v takejto dynamike po slušnosti "funguje" vykanie/tykanie?
Lebo ako popravde príde mi to osobne už neprirodzené, keď sme vlastne rovesníci, ale vždy mi bolo debilné navrhnúť tykanie, lebo šak od zákazníka, sa to predavačke (ešte k tomu žene) asi nesluší? Kto v takomto prípade po správnosti navrhuje tykanie, ak vôbec niekto?
A nie, fakt to neberte tak, že mi náhodou ide o "niečo viac" 😀. Čisto dilema, ako v takomto vzťahu funguje protokol
@sasa1310 prečo nie.ja to bežne robím.ja som ale na dedine, tak mi je divné, keď mi 70 ročná pani vyka.a tiež bežne zákazníkom navrhnem tykanie, že sme rovnako starí, pritom sa nejako nezoznamujeme, len si povieme, že si ideme tykať 😁 ale samozrejme, záleží to aj od človeka, keď vidíš, že je normálny, a nie nejaký povýšenecky, inak z princípu tiež vykam
@lija22 Utcite mu nezačni tykať automaticky. Normálne mu to slušne návrhni, ak si s ním chceš tykat.„ Pan X, chodíte nám už dlhé roky pomáhať. Myslite si, že by sme si mohli týkať? Potešilo by ma to.” Veď za to nevešajú, ked sa slušne opýtaš.
Alebo jej povedz ahoj a zahraj to že si sa pomýlil , či si ju neurazil a podľa mňa ak ona bude chcieť , sama ti na to zakontruje niečo na štýl kľudne si tykajme atd
Vo vztahu zakaznik-predavac by som nikdy nenavrhovala tykanie z akejkolvek pozicie.
@ondrej456 vzdy a zasadne bez ohladu na vek a postavenie tykanie navrhuje zena
@sasa1310 v ziadnom pripade si to nemoze dovolit
Ja som navrhla tykanie ako zákazník mojej maserke ,zoznámili sme sa cez bratranca s ktorým si tyka ,sme rovnako stare a ona odmietla .Ja neviem ,ale bolo to trápne, neviem ci sa bála ze budem chcieť zľavu alebo co 🙂))
@ondrej456 sak sa jej predstáv, ona sa ti predstavi späť a rovno navrhni tykanie a vybavene
To len ako zaujímavosť v súvislosti s touto témou: U nás je v týchto situáciách to vykanie prirodzene, ale napr. som zažila klientov - maďarov, myslím "originál" z Maďarska, a oni asi na jednu výnimku mi všetci tykali. Automaticky. Či už to bolo v rámci brigády v kaviarni, alebo neskôr v práci v advokácii. Nejak to z nich išlo prirodzene. Helóó, Ahoj, hneď na úvod. Ja som vypotila v maďarčine slušný, klasicky formálny pracovný email, oni mi odpísali: "Szia (a hneď krstné meno)" 😅 Ale všimla som si to bežne aj v Maďarsku, bežne nám v obchode, v reštaurácii (akože nie v nejakej tej naškrobenej, ale v menej formálnej samozrejme) obsluha automaticky tyká, tie mladšie ročníky. Tak milo, nie buransky. Ale oni to majú nejak v sebe, u nás si to neviem úplne predstaviť, tu sme nastavení ináč, pre nás je to vykanie samozrejme.

@lija22 prečo si s ním vôbec chceš tykať??