icon

Váš názor

13. okt 2023

Baby chcela by som vedieť len váš nazor..mám dvoch synov , máme známych, deti spolu super vychádzajú, teraz boli pozvaný na oslavu, detskú, s tým že mám prísť aj ja, lebo malý je malý ešte ,tak kvôli nemu, aj oni majú takého istého ,bez mamy nikam..tak sme šli ,okolo obeda..boli sme tam jediný, rodina mala prísť až za dve hodiny , naraz mi jej muž dával najavo, že deti nech nechám tam a idem preč ..normálne mi povedal ,že nech idem domov a synov tam nechám ..po desiatich minútach návštevy..už keď mi to niekoľkokrát povedal ,tak som šla ,mladší 2 ročný samozrejme so mnou a starší zostal tam , že prídem po neho neskôr..dohoda bola že mam prísť aj ja a zostať ,kvôli malému..prečo som tam zrazu vadila neviem ..
Keď som prišla pre staršieho 8 ročného ,tak som sa dozvedela že boli preč s autom , bez autosedačky nepríputany , no nahnevalo ma to..ani sa nespytali či mozu, keby sa niečo stane? Ako neboli ďaleko., ale ja by som si to s cudzím dieťaťom nedovolila ,bez vedomia aspoň jedného rodiča..pritom sú to bio eko raw rodičia..deťom iba najzdravšie všetko a moje zoberú bez pásov do auta..
Nechcem robiť rozruch okolo toho , iba vedieť názor, že ako by ste sa cítili ..či len ja som sa cítila nepríjemne neprávom alebo by sa to.trosku dotklo aj vás..
.

bolarazjedna
13. okt 2023

K prvej časti - je to dosť divne, že ste boli pozvaní a zrazu vás niekoľkokrát poslal preč. Bolo by mi to nepríjemné a urazila by som sa v duchu. Asi ste kamošky skôr s matkou detí, opýtala by som sa jej, prečo sa tak jej manžel správal, bolo to veľmi neslušné.

K autosedacke - nie si precitlivela, je to veľmi nezodpovedné správanie, ohrozili ti dieťa a nehovorím, že tak más urobiť, ale normálne by si mohla podať aj oznámenie na políciu. To ze sa nič nestalo, chvala Bohu, neznamená, že je to ok. Presne ako píšu, ani vlastne dieťa by som nevozila bez autosedačky, nie ešte cudzie!!! Bez vedomia rodičov!
K tomu že neboli ďaleko.... Poznám muža, ktorý spadol z bicykla 200metrov pred cieľom tak nešťastne, že ochrnul na všetky 4 Končatíny....alebo pred rokom som čítala o 8 ročnom chlapcovi, ktorý zomrel v aute, lebo si na chvíľu odopol pás počas jazdy - chcel presadnúť vedľa, a v tom momente auto dostalo defekt.... Rodičom ani súrodencov sa nič nestalo, chlapec vyletel z auta a zomrel....

nika23t
13. okt 2023

@vler no tak to už nech posúdi autorka, nepoznám vzťahy medzi rodinami. V kazdom prípade súhlasím, že je potrebné na to upozorniť, že nesúhlasí s tým, ako postupoval známy a ze ju to nahnevalo. A ci už narobí prievan, alebo to bude riešiť v kľude, to už je na autorke 🤷‍♀️

bolarazjedna
13. okt 2023

@mikadooo ja len chcem zdôrazniť - možno veľa rodičov o tom ani netuší - ze podsedak nemá žiadnu bezpečnostnú funkciu a neodporúča sa jeho použitie vôbec! Pri náraze nechráni ani z boku, ani hlavu.... Sú normálne sedačky do 150cm, z bezpečnostného hľadiska sa majú použiť tie.

nika23t
13. okt 2023

@bolarazjedna dieťa nemá pas pod krkom, sedí vyššie, môže byť pripútane len pásom, asi k tomu je podsedak. Pas je lepší ako nič, a keď ma rodína viac detí, nevmesti sa toľko sedaciek. Ale presne takú sme mali, veľkú, pohodlnú. Tiež kvôli tomu,že sa nám narodila malička, sme menili sedačku za podsedak 9 ročnej dcerke, inak by tri nevedeli sedieť na zadných sedačkach 🤷‍♀️

basulaak
13. okt 2023

Ja sa priznam ze som ani len netusila, ze 8 rocne dieta sa zmesti do nejakej autosedacky. Ja som v tomto veku tiez sedela na podsedaku a na pas som mala specialny akoby navliekaci pas co zredukoval to rozpatie a tym padom som pas nemala pod krkom ale pekne cez hrudnik. Nejaka vychytavka co moj tato kupil. Takze za mna len, ze tiez som nevedela o tej autosedacke, asi to nevie a neriesi viacero ludi

bolarazjedna
13. okt 2023

@nika23t áno, podsedak akurát nadvihne zadok , aby dieta sedelo vyššie a aby pás nešiel cez krk. Ale to je všetko. Zákon dovoľuje použitie podsedaku, ale to neznamená, že je to bezpečné. Nemá to žiadnu bezpečnostnú funkciu v prípade nárazu.
Tak určite sú aj užšie sedačky, resp sú autá, kde sú 3 plnohodnotné sedenia vzadu, a tam sa zmestia 3 sedačky.... Pri 3 deťoch myslím si, že sú aj väčšie investície, ako vymeniť auto. Bezpečie by malo byť na prvom mieste.

@basulaak ani ja som donedávna nevedela.... Celkovo som nevedela o autosedackach nič, aj novorodencov som takmer kúpila 0-36kg sedačku 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ no odkedy to mam nastudované, tak viem aj o tých podsedakoch

mikadooo
13. okt 2023

@bolarazjedna hmm a dospelí prečo nesedia v autosedačke? 🤔. Tam ten pás zázračne stačí?

belllinka
13. okt 2023

@bolarazjedna a co poradis ludom, ktory cestuju mhd? Dost sa nam teraz obmedzilo parkovanie, tlaci sa na vacsie vyuzivanie MHD-cky… Nosit autosedacku do autobusu?

nika23t
13. okt 2023

@bolarazjedna no tak to už je na inú diskusiu. A tato je tiež o inom. Bohužiaľ, na sk si mnoho rodičov väčšie auto nemôže kúpiť. A ze je bezpečie na prvom mieste, to každý rodic vie. A navyše je to veeelmi obsirna a diskutabilna tém. Podsedaky sú povolene, takze zbytočne riešiš.

bolarazjedna
13. okt 2023

@mikadooo lebo také nevyrábajú? Sú to rady odborníkov, nevymyslela som to ja, nemusíte byť ironické, ani sa tým nemusíte riadiť. Ja v aute určite nebudem svoje deti nosiť podsedakom.
@belllinka áno, v MHD je to problém, tam to realizovateľné nie je, ale za to ešte sa na tom nič nemení, že cestovanie bez pripútania a iba s podsedakom nie je bezpečné. Inak je ale aj nafukovacia sedačka na príležitostne použitie, ak už...
@nika23t áno, odbočil a som od témy... Len niekto písal, že aspoň ten podsedak nosiť so sebou... Tak som sa opovazila napísať (v duchu, že možno pre niekoho je to nove a uzitocne info)... Viem, že su podsedaky povolené, ale to nezvýši ich bezpečnosť.

Autorka, prepáč za malé okienko a odbočenie od témy. Prajem ti, aby si tento konflikt vyriešila čoskoro.

ahhola
13. okt 2023

No keby si vedela, tak by si ich nedala, ale si nevedela. Nikdy neosefujes všetko na 100%, vždy sa nájde blb o ktorom si to nemyslis⛱️

reanda
13. okt 2023

ze nechces robit rozruch a byt za hysterku.. no tak si daj radsej zabit dieta 🙄 ja by som taky rozruch narobila, ze by sa posrali.. a uz by ma tam, ani deti, neuvideli.. ale vsak ked chces brat ohlady radsej na ludi, co ta vyhadzuju z domu a ohrozuju na zivote tvoje dieta, ako na seba a tie deti, tak ber, no

vkatush
14. okt 2023

@bolarazjedna ja tiež poznám prípad, síce dospelá žena. Neexistuje, aby nemala pás v aute. Sedela vzadu za spolujazdcom, pripútaná. Ale veľmi jej svietilo slnko do očí, tak chcela presadnúť za vodiča. Odpútala sa a keď sa chcela presunúť, v tom momente do nich narazil kamión a ona letela cez auto.
Náhoda ako sviňa.
Dievča sa učilo niekoľko mesiacov znova chodiť.

autor
14. okt 2023

Ich deti majú normálne autosedačky baby, žiadne podsedaky , aj ten 8rocny kamarát môjho.syna, a teda dosť kvalitnú, svoje si neprevazaju len tak

anketkarka
14. okt 2023

Moje dieťa tiež bolo pozvané na oslavu narodenín ku spolužiačke. Nedovolila som. Práve pre niečo také ako sa stalo vám. Ak je to malé dieťa, tak nikdy človek nevie ako na neho pri oslave dajú hostitelia pozor. Treba hostiť a starať sa a pri takých deťoch človek nikdy nevie ani medzi deťmi čo sa zomelie za pár minút. Môjmu bratovi tak v detstve skoro bratranec u nich vypichol oko. Učitelia vedia o čom píšem a to oni majú už skúsenosti a vzdelanie na to. Vysvetlila som, že môže ísť na oslavu, keď bude väčšia a odniesla do školy len darček. Nie každý rodič sa na tej oslave vie postarať tak, že sa dieťaťu nemôže nič stať. Je to veľká zodpovednosť.
Takže keby mi povedal, že mám tam nechať dieťa, tak by som odkráčala domov aj so synom a bolo by po oslave.

autor
14. okt 2023

@anketkarka no viac tam nepôjde ani môj, kvôli tomu autu, určite nie, ešte teraz mám nervy, že nemali ani toľko chochmesu že by mi aspoň zavolali ..a spýtali sa ..už keď ma aj poslali v podstate domov , tak ale toto si dovoliť nemali

matullienka
14. okt 2023

Ja by som aj akékoľvek vzťahy ukončila, najskôr ťa pozvú potom vyhodila to čo je za správanie? Odmietala by som aj akékoľvek pozvanie na kávu alebo čaj a neodpustila by som si poznámku, že nepotrebujem chodiť niekam kde mňa najskôr pozvú a potom vyhodia.

autor
14. okt 2023

@matullienka ako aj ja som pozerala jak puk..ešte keď to povedal prvy krát tak som to brala v pohode, už keď to povedal ďalšie razy , tak mi bolo veľmi trápne , popritom sme sa večer pred tým dohadovali , ako to bude, že mám byť s nimi tam , lebo malý môj je ešte malý ..bolo to také ponizujuce , on to ani nie že dával najavo , on na rovinu hovoril že mám ísť domov

autor
14. okt 2023

@matullienka a môj starší tam chcel zostať , a že mám ho nechať , veď sa budú len hrať , a takto to dopadlo..no viac nie

matullienka
14. okt 2023

No to verím, že to muselo byť nie len trápne ale aj ponižijuce a u mňa by to bol strop a viac nikdy nič s takými ľuďmi

0silvia0
14. okt 2023

No pockaj, chlap ta posielal domov a kde bola jeho zena?

autor
14. okt 2023

@matullienka toto mne keby aj spravili ,že prídu na oslavu , a ani nie sme dohodnuté a povie že chce radšej zostať s nimi , tak by ma ani nenašlo ju poslať preč , a muža tak isto vôbec ,a to ani v náznakoch ..a to sme boli dohodnuté .no sklamaná som bola veľmi z prístupu..a to som ani nič nejedla , len pohár vody čo mi ponúkli som si dala..nič viac

autor
14. okt 2023

@0silvia0 s ním..a bolo na nej vidno že s ním súhlasí

autor
14. okt 2023

@0silvia0 akoze keď to povedal , tak ona hneď že veď chod ,môžeš ísť vidíš že sa pekne hrajú

0silvia0
14. okt 2023

Ja tiez neviem reagovat v takychto situaciach, ale nabuduce sa spytaj kamosky, naco ta vlastne volali na oslavu. Ze si to moc nepochopila...

autor
14. okt 2023

@0silvia0 odvtedy sme spolu neboli, ja tiež neviem reagovať, veľmi závidím ľuďom ktorí vedia😅

0silvia0
14. okt 2023

Neboj, aj ja zavidim tym, co vedia. Ja sa tiez zaseknem a potom to 3 dni prezuvam v hlave, ze to co bolo? 🤷‍♀️

matullienka
14. okt 2023

Ja tiež v niektorých situáciách ostanem zaskočená a akoby zamrznutá, a potom keď sa mi to rozlezi v hlave, že čo vlastne ten dotyčný urobil, povedal tak mi dvihne tlak.

autor
14. okt 2023

@matullienka
@0silvia0 hej aj ja taká ,tak som sa zdvihla že idem teda , nebudem niekde kde má veľmi očividne nechcú ..a malý hneď so mnou, a teda ani nebol zlý že on by im vadil . Pekne sa práveže hral , ešte on keby vymýšľal pochopím , že im to nesedí do konceptu a chcu mať kľud..ale bol naozaj dobrý aj ticho bol ..tak vyslovene len nechceli

liv1
14. okt 2023

Velmi bolo cudne ze ten chlap s nimi niekam odisiel. A kam presne vlastne? Ja ti poviem ja uz pomaly nikomu neverim, aj co sa tyka zneuzivania a podobne, ja so samym chlapom ziadne deti nenecham same. Ale oni boli doma aj s tou zenou, takze preto mi je cudne ze ak potreboval nieco vybavit, mohol ist kludne sam.
Ja by som si zvazila dve veci. Ak by som chcela, aby sa deti dalej kamaratili, povedala by som ze ja svoje dieta 100% vzdy priputavam aj na male vzdialenosti a ak by estr niekedy prisla prilezitost (neprisla by uz by som ho s nimi sameho nikdy nenechala), tak ze sa musia opytat ci mi autom mozu dieta niekam vziat. Ak by sa urazili na toto, dovidenia.
Za druhe ak by ti nevadilo ze s nimi stratis kontakt s velkou pravdepodobnostou, povedala by som velmi slusne ako som sa neprijemne citila, ako to bolo dohodnute a ako ma posielali domov a tiez s tou autosedackou. To ako to dopadne velmi zalezi od toho ako to podas. Ale to by museli byt extra super znami krorych by som si chcela udrzat, aby som drzala jazyk za zubami. Ja by som to nevydrzala a povedala/napisala co si myslim. Slusne. A je mi uuuplne jedno, ze by ma povazovali za hysterku. Ja mam svoje pravidla s autosedackou a detmi a neexistuje, aby sli bez nej.