Všetci chcú úspešnú a sebavedomú ženu. Keď takú majú doma, snažia sa ju zmeniť
Možno je to len “výkrik” do tmy, ale zaujímalo by ma, či to máte tiež niektorá takto. Vždy som sa o seba vedela postarať; vyštudovala som náročnú vysokú školu, zamestnala som sa v odbore, kde treba venovať ak nie 100% tak 95% svojho času. Presťahovala som sa za prácou, mala svoj byt, kamarátov, postavenie a koníčky. Nikdy som nejak zvlášť netúžila po deťoch a nikdy som nebola žienka domáca. Nikdy som nevarila aj keď uvariť viem, ale nenapĺňa ma to a je to pre mňa strata času. Jedla som si pripravovala podľa fitness jedálnička alebo som jedla vonku. Aj keď pochadzam zo skromnejších pomerov, život som si zariadila tak aby som si na to vedela zarobiť. No potom prišla láska, konečne niekto, kto ma chape a je “ z oboru”. Poznali sme sa dlho ako kamaráti, no dokopy sme sa dali až oveľa neskôr. Presťahovala som sa kvôli nemu, svadba, byt, dieťa. Zmenila som vsetko, musela si nájsť nových kamarátov, zvyknúť na nových kolegov, postupne si vybudovať život na onom mieste. On je tiež pracovne vyťažený. Do domácnosti prispievame rovnakou sumou peňazí, ja som aktuálne so synom na MD ale k tomu v rámci možnosti pracujem. Som nonstop s ním, od začiatku k nemu vstávam v noci len ja (muž spí vedľa aby sa vyspal), to iste ráno a jeho nechávam vyspat, cez deň starostlivosť o dieťa a domácnosť tak ako to ide (povysavat; umývačka; kúpeľňa, prádlo) základ ktorý sa mi pri dieťati podarí urobiť. Nás syn je náročné dieťa, neviem ho nechať ani na sekundu samého, cez deň nespí a postieľke, jedine v kočíku alebo pri mne. Jedine čo naozaj nerobím je, že nevarim a možno nemám dokonalo upratane. Ale za to mám spokojne dieťa, ktorému sa venujem na 100% a do toho sa snažím ako tak fungovať a vyzerať (fitko zvládam už len dvakrát do týždňa, to je jediný čas, ktorý mám pre seba). Niekedy mám pocit, ze si ma naozaj s niekým pomýlil a asi odo mňa očakával po svadbe niečo iné, aj keď sme sa predom dohodli a vedel do čoho ide. Ľúbim ho a verím, že aj on mňa, len ma mrzí, že vo mne vyvoláva pocit, že nie som dosť. Dosť dobrá matka, manželka a žena. Aj keď sa snažím a robím čo môžem
Z tohto posledného opisu mi to pripadá, že Ťa celkom dobre dusí a to už nie je len o poriadku a jedle. Naozaj skúste terapiu, iná cesta asi nie je. Kto bol vo vzťahu s podobným človekom, ten vie...
Pekne mu to vracaj. On niečo necha kde to nemá byt ..urob cirkus ..nastav mu zrkadlo ....a uvidíš ako rychlo pochopí...
Porozprávajte sa o tom, čo je pre koho z vás priorita. Asi ich máte iné. Aby ste sa vzájomne chápali. Normálne si to aj napíšte.
A keď uvidíš, že on má v prioritách - teraz trepnem - poukladanie prádla tak a tak na 2-3 priečkte hneď po starostlivosti o dieťa 😀 tak sa snažte potom nejako sústrediť na tie priority.
Takýto rebríček priorít si urobte
- každý sám za seba (čo je pre neho najdôležitejšie)
- pre toho druhého (čo považujete a vyžadujete od neho za to najdôležitejšie).
Potom si to porovnajte a snažte sa jeden druhému ísť v ústrety.
Manželstvo nemá byť boj, ani súboj kto z koho. Ale spolupráca a snaženie sa aby bol ten druhý spokojný (o to sa majú snažiť obaja).
ja este dodam, ze neda sa byt dokonala vsetko - partnerka, matka, zamestnankyna, kamaratka, milenka, upratovacka, kucharka... my zeny sme casto tak vychovavane, ze mas byt ta mila poslusna jednotkarka, na ktoru kolko sa nalozi, tolko znesie. ale tak si len uhaname zdravotne problemy. casto je to tak, ze doma nieco treba spravit a obaja to vidia, ale ten chlap dokaze mentalne vypnut, povie si, ze dnes uz spravil dost, a vylozi si nohy. a zena to nedokaze. aj nase tela potrebuju oddych, aj nasa mysel alebo psychika alebo co potrebuje vypnut, aj nasa imunita potrebuje pokoj, aby mohla pracovat. teraz to poviem tak umelecky, ale zivot nie je ako preteky na 100m, ale ako maraton. treba si rozlozit sily, aby si raz prisla do ciela. a predokladam, ze ked mas male dieta, chces tu s nim byt este dlho a v co najlepsom zdravi. tak si treba upratat priority aj s muzom a ako som uz pisala vyssie, komunikovat. pre mna napr. zdrava domaca strava (ked uz tolko pises o vareni) je dolezita, ale tiez nevarim uplne kazdy den. aj praca je pre mna dolezita, tak pracujem. u mna ide do uzadia ten poriadok (vzdy mame cisto, ale mame kade-tade veci, niekolko dni neposkladane pradlo a pod.). u vas mozno poriadok je dolezitejsi, tak treba ubrat niekde inde. neda sa mat vsetko.
Tvoj hlavný problém nie je upratovanie a podobne. Tvoj hlavný problém je komunikácia tvojho manžela smerom k tebe a tvoje vnímanie tejto komunikácie. Takže ten pocit, že nie si dosť dobrá, ktorý on v tebe vyvoláva, treba okamžite odstrániť. Vyrieši sa tým toľko problémov, že si budeš myslieť, že sa stal zázrak. Inak si momentálne v špirále, kde tvoje pocity „nie som dosť dobrá“ vidí tvoj manžel, a hádaj, čo to v ňom vyvoláva – presne prečíta ten tvoj pocit, že nie si dosť dobrá, a čo spraví? Povie ti nejakým spôsobom to, ako sa cítiš, čiže že nie si dosť dobrá. Znie to nelogicky, ale tak to v skratke funguje. A nechcem tu ist do detailov, lebo to by to malo 10 stran a nikto by to necital 🙂 Keď si nabudúce ľahneš s dieťaťom a bude spat, pusti si toto do slúchadiel (má to len 4 minúty). Vypočuj si to celé a pochop kazdu cast. Budeš tam mať obľúbenú časť (už asi aj viem ktorú, podľa toho, čo píšeš). https://www.facebook.com/share/r/1B7pLTWWJS/ Toto je najsilnejšia zbraň od Allana Wattsa, ktorú potrebuješ. Ak budeš nabitá tým, tak to zmení aj reakcie tvojho manžela. A nemusíš mu ani nič hovoriť – tvoja prítomnosť a klud a rozvaha budu hovorit za teba (daj tomu 2-4 týždne). OMG, a naozaj, ak sa chceš venovať práci počas MD, tak musíš mať upratovačku aspoň 2x do týždňa. Inak, píšeš štýlom ako auditorka. 🙂 Prajem pekny den, plny usmevov
Tvoj hlavný problém nie je upratovanie a podobne. Tvoj hlavný problém je komunikácia tvojho manžela smerom k tebe a tvoje vnímanie tejto komunikácie. Takže ten pocit, že nie si dosť dobrá, ktorý on v tebe vyvoláva, treba okamžite odstrániť. Vyrieši sa tým toľko problémov, že si budeš myslieť, že sa stal zázrak. Inak si momentálne v špirále, kde tvoje pocity „nie som dosť dobrá“ vidí tvoj manžel, a hádaj, čo to v ňom vyvoláva – presne prečíta ten tvoj pocit, že nie si dosť dobrá, a čo spraví? Povie ti nejakým spôsobom to, ako sa cítiš, čiže že nie si dosť dobrá. Znie to nelogicky, ale tak to v skratke funguje. A nechcem tu ist do detailov, lebo to by to malo 10 stran a nikto by to necital 🙂 Keď si nabudúce ľahneš s dieťaťom a bude spat, pusti si toto do slúchadiel (má to len 4 minúty). Vypočuj si to celé a pochop kazdu cast. Budeš tam mať obľúbenú časť (už asi aj viem ktorú, podľa toho, čo píšeš). https://www.facebook.com/share/r/1B7pLTWWJS/ Toto je najsilnejšia zbraň od Allana Wattsa, ktorú potrebuješ. Ak budeš nabitá tým, tak to zmení aj reakcie tvojho manžela. A nemusíš mu ani nič hovoriť – tvoja prítomnosť a klud a rozvaha budu hovorit za teba (daj tomu 2-4 týždne). OMG, a naozaj, ak sa chceš venovať práci počas MD, tak musíš mať upratovačku aspoň 2x do týždňa. Inak, píšeš štýlom ako auditorka. 🙂 Prajem pekny den, plny usmevov
@zuzi0911 presne to som vravela, že budem mu fotiť asi všetko čo som urobila alebo zapisovať aby si uvedomil, že veci sa robia aj keď ich nevidno. A keď mu niečo vadi v danom momente tak nech to odprace a nevyčíta mi.
@lenkakravcova toto je dobrý nápad ďakujem 🙂
@deedol presne ako píšeš toto aj ja stále hovorím, nedá sa byt všetko a byt to na 100% aby dnes žena bola krásna, fit, dobrá mama, kuchárka, milenka, upratovačka, dobre zarábala a ešte sa o všetko postarala. Nejde to, vždy to bude na úkor jej a nakoniec z nej nič neostane.
@bystrozraky ďakujem krásne určite si to pustím. Ach ale to čo píšeš dáva úplne zmysel, keď som mala viac času venovať sa sebe a svojmu vnútru tak som riešila aj silu prítomného okamihu aj vnímanie všetkého naokolo a fungovalo to. Teraz som dosť odbočila a sústredím sa na iné veci tak sa v tom celom strácam, ale verím že nájdem s mužom nakoniec spoločnú reč a pochopenie. Teraz je to naozaj kto z koho.
Nuž podobne hádky o nic nerobeni na materskej zaživa veľa čerstvých rodičov.
Ja som mala toto s mojim ex, trochu pomohlo pánka viac zapojiť do domácnosti, presne ako to tu bolo spomínané, nic nepomôže oteckovi tak ako pol dňa/cely deň sam so svojim bábätkom.
My sme sa s ex nakoniec rozisli a dôvodom bolo viac veci, ale hádky o “rodičovskej dovolenke” a celkovo rodičovských rolách k rozchodu výrazne prispeli.
Toto je podľa mňa také obdobie kedy vyplávajú na povrch všetky vzory z pôvodných rodin.
My sme si to počas chodenia vôbec neuvedomovali, ale tak nejak vnútorne sme každý očakávali od rodiny niečo úplne ine. Pretože aj v tomto je dobre byť kompatibilní, sú páry ktorým vyhovuje model starostlivá mama a zarábajúci otec a sú páry ktorým viac vyhovuje taká rovnosť co sa týka kariéry/domacnosti/deti ..
Niekedy sú potrebné aj hlbšie rozhovory na túto tému, o tom co každý z vas očakáva, nielen nervózne štekanie po sebe.
Ja som mala toto s mojim ex, trochu pomohlo pánka viac zapojiť do domácnosti, presne ako to tu bolo spomínané, nic nepomôže oteckovi tak ako pol dňa/cely deň sam so svojim bábätkom.
My sme sa s ex nakoniec rozisli a dôvodom bolo viac veci, ale hádky o “rodičovskej dovolenke” a celkovo rodičovských rolách k rozchodu výrazne prispeli.
Toto je podľa mňa také obdobie kedy vyplávajú na povrch všetky vzory z pôvodných rodin.
My sme si to počas chodenia vôbec neuvedomovali, ale tak nejak vnútorne sme každý očakávali od rodiny niečo úplne ine. Pretože aj v tomto je dobre byť kompatibilní, sú páry ktorým vyhovuje model starostlivá mama a zarábajúci otec a sú páry ktorým viac vyhovuje taká rovnosť co sa týka kariéry/domacnosti/deti ..
Niekedy sú potrebné aj hlbšie rozhovory na túto tému, o tom co každý z vas očakáva, nielen nervózne štekanie po sebe.
@lujza123 máš pravdu. My sme mali vzory z rodiny úplne iné. Lenze on nechcel ženu ako je jeho mamka (aj led podľa mňa je úžasná lebo sa obetovala pre rodinu a doteraz to robí, nikam nechodí lebo stále niečo doma “musí” )ale jej muz si doteraz robí čo chce a chodí si kam chce a ona sa o všetko a všetkých stará. Moja mamka na nás po smrti otca bola sama a tak nás každého naucila postarať sa o seba tak sme vedeli a mohli a ona naozaj nemala čas riešiť doma každú blbost, jedli sme v škole a cez víkend sa varilo. Ona doteraz sama pre seba vari minimálne a upratuje úplne normálne tak ako sme zvykli aj my. Neviem no, dúfam že sa tieto hlboko zakorenené vzory zmenia snáď z oboch strán. Aj keď som mu neraz vravela, ze odmietam žiť tak ako žili oni.
normalne sa spolu porozpravajte ... ty sa teraz hras na obet ale mozes si za to aj sama
@lujza123 ja sa obavam, ze nepomoze chlapom ani 2 dni byt s dietatom sami, urobia iba tretinu toho, co zena, a este sa citia byt ukrivdeni...bud to nevidia, alebo nechcu vidiet, alebo vidia a neakceptuju...
znameho manzelka musela zostat po porode 2 mes v nemocnici, on sa musel postarat o novorodenca...a dodnes kazdemu hovori-v dobrom-ake to bolo pre neho prospesne co sa tyka vztahu ku dietatu, ze si vytvorili taky krasny vztah, a ze keby nie toho, ze s nim bol dnom aj nocou a ucil sa vnimat vsetky potreby tak malinkeho dietata, nikdy by ten rozmer nepochopil, a ze to odporuca kazdemu-teda to dobre, nie chorobu zeny...
normalne sa spolu porozpravajte ... ty sa teraz hras na obet ale mozes si za to aj sama
@purple_wolf myslim si, ze autorka to vidi dostatocne realne, nad vecou premysla, hlada riesenia, ale takeho chlapa neprerobis, ak sam nechce...teda si sama za to ani nemoze...
@lujza123 ja sa obavam, ze nepomoze chlapom ani 2 dni byt s dietatom sami, urobia iba tretinu toho, co zena, a este sa citia byt ukrivdeni...bud to nevidia, alebo nechcu vidiet, alebo vidia a neakceptuju...
znameho manzelka musela zostat po porode 2 mes v nemocnici, on sa musel postarat o novorodenca...a dodnes kazdemu hovori-v dobrom-ake to bolo pre neho prospesne co sa tyka vztahu ku dietatu, ze si vytvorili taky krasny vztah, a ze keby nie toho, ze s nim bol dnom aj nocou a ucil sa vnimat vsetky potreby tak malinkeho dietata, nikdy by ten rozmer nepochopil, a ze to odporuca kazdemu-teda to dobre, nie chorobu zeny...
@luxus10 ja si myslím, že toto vy každý muž, ktorý by sa ocitol v tejto situácii pochopil. Lebo ani ja som si nevedela predstaviť, aké je to byt mamou. Tie prvé mesiace a celkovo ta obrovská zmena je tak nezameniteľná, že podľa mňa ta skúsenosť je neprenosná. Človek čo to nezažil, si to nevie prestaviť. Aj tak si myslím, ze žena nemá na výber, stane sa matkou so všetkým, co k tomu patrí. Ale ten muž sa musí rozhodnúť a cielene zmeniť a chcieť zmeniť aby sa z neho stal zodpovedný otec. A to je zas druha téma, ktorú sme riešili, že vôbec uvedomiť si, že už nie je slobodný a bezdetný ale ma aj nejaké povinnosti a rodinu doma.
@purple_wolf myslim si, ze autorka to vidi dostatocne realne, nad vecou premysla, hlada riesenia, ale takeho chlapa neprerobis, ak sam nechce...teda si sama za to ani nemoze...
@luxus10 ďakujem 🙌🏻
"Teraz je to naozaj kto z koho." - Kto z koho je cesta boja a podľa mňa do zdravého vzťahu nepatrí. Tým sa dá dosiahnuť stabilita, ale len vo vratkej forme. Doma predsa nechceš mať boj, ale lásku, spoluprácu a pochopenie. Toho druhého inšpirovať...
Jeho správanie vyvoláva a posilňuje tvoj vnútorný pocit, ktorý máš (on s tym zacal, lebo to je urcte vzorec spravania co videl doma). On ten pocit podvedome zrkadlí... tým máš ten pocit ešte viac, a on postupom času bude ešte viac ho v tebe vyvolávať. Ver mi, ak zmeníš ten pocit, všetko sa časom samo napraví – to video, ktoré som ti poslal, bude ako pevný nepreniknuteľný štít. Akýkoľvek pokus, aby si sa cítila „menej,“ sa odrazí bez toho, aby si nieco musela spravit. Je to ako nepriestrelný pancier, ktorý funguje bez toho, aby si musela vynaložiť čo i len štipku energie (Wu wai). Pracuj s tým krátkym audiom, ktoré som ti poslal, a buď len sama sebou 🙂 To ti podľa mňa stačí. ;)
Obaja zarabate dobre, tak nech ide na matersku on, len co skonci ta Tvoja materska, Ty sa vrat do prace. Uvidi ake je to obmedzenie karierne, casove, ... Pol roka ma plne platene od statu, takze financne to nebude rozdiel ... Prvy mesiac mu to nechaj vyzrat, pomahaj mozno o hodinu denne viac, nez on Tebe a potom sa mozete zacat vazne rozpravat... Hned bude aj pani na upratovanie aj pani na postrazenie dietata aj...
Ja ti napíšem len jednu vetu.
Robíš to správne!
autorka do bodky suhlasim.... ale takto myslime my-zeny...chlapi bohuzial nie..lebo nemaju na to vybavu,? nemusia,? nechcu...?im staci zit v zajati vzorov z detstva?
oni maju na vyber... zeny ani velmi nie...
Ja neviem mas jedno dieta a byt.Nestihas varit,nechces,odmietas to a,ze chce manzel teplu veceru je asi aj pochopitelne.Vsetky tu robia z neho toho zleho ale si uvedom,ze ani ty nie si uplne perfektna.Pri jednom dietati clovek ani nevie,z ho ma,ze je naocne no boze stale je len jedno.
@mamaaja82 mám 4 deti a s tým jedným prvým to bolo náročnejšie, ako keď boli neskôr traja vo veku 0, 3, 4. Takže rozhodne neplatí, že s jedným dieťaťom to musí dávať s prstom v nose.
autorka do bodky suhlasim.... ale takto myslime my-zeny...chlapi bohuzial nie..lebo nemaju na to vybavu,? nemusia,? nechcu...?im staci zit v zajati vzorov z detstva?
oni maju na vyber... zeny ani velmi nie...
@luxus10 presne. Mne nevadí, že ma nepochvali, alebo nevidí, to čo pre nás robím. Mne vadi jedine to, ze aj napriek tomu, čo robím, to nie je dosť a ma potrebu kritizovať ma a vytvárať doma dusno :/
@mamaaja82 mám 4 deti a s tým jedným prvým to bolo náročnejšie, ako keď boli neskôr traja vo veku 0, 3, 4. Takže rozhodne neplatí, že s jedným dieťaťom to musí dávať s prstom v nose.
@jaroe každé dieťa je iné, a určite k tomu prispieva aj fakt, že prvé je proste prvé a všetko je pre nás nové a tak občas v niektorých ohľadoch asi aj preháňam alebo príliš riešim 🙂 ale ďakujem za vašu skúsenosť
Na spolocny ucet prispievate rovnakym dielom. A ty si s dietatom doma. A mas aj varit, pratat, s deckom po lekaroch behat. Nuz, chapem ze si nestastna…a pan muzicek okrem prace robi co…nebodaj ma hobby 🤣
Ty si doma na materskej, on ako muz sa ma postarat kompletne o Vas financne, Ty by si mala sa starat o domacnost a dieta, takze peniaze, co zarobis na ciastocny uvazok by kludne mohli byt vsetky minute na obedne menucka, upratovacku a opatrovatelku a bolo by to uplne fer. On by dostal standard, ktory pozaduje, domacnost ako lusk, Ty sa mozes aspon trochu venovat kariere a mat mentalny oddych od materskej...
@jaroe každé dieťa je iné, a určite k tomu prispieva aj fakt, že prvé je proste prvé a všetko je pre nás nové a tak občas v niektorých ohľadoch asi aj preháňam alebo príliš riešim 🙂 ale ďakujem za vašu skúsenosť
@autorka ty jedine musis pochopit Stanfordský väzenský experiment.
Nejde o cistotu a varenie. Ide o to, ze on si uchvattil poziciu bachara a ty si väzen.
Zatial si si svoju poziciu neuvedomila, riesis, ako bacharovi vyhoviet a tym sa stale viac uhravate do svojich roli. O chvilu ho zacnes cakat s teplou vecerou a o nejaky cas mu zacne vadit, ze si zemiaky varila o minutu dlhsie, ako by varil on.
Z tych roli sa mozno vyslobodite, ked pojdes pracovat a dieta vam podrastie. Normalne to tak funguje. Ale ty uz pracujes, mas vlastne peniaze, kolektiv... u vas je este nieco v neporiadku. Co?🙂
@autorka ... a teda este rada, ako z toho von. Proste nebudes hrat tu hru. Nie, ze si najmes upratovacku, aby si mu vyhovela, proste bude upratane iba tak, ako sa to paci tebe. Ak on chce lepsi poriadok, nech si ho urobi.
Nevie uspat dieta? Jeho(partnerov) problem, ty ides s kamoskami/-smi do fitka/na kavu. A kym sa vratis, nech ocisti aj vodny kamen na baterii v kupelni.
nemôže byť aj spuštač že má problémy v práci alebo sa citi odsunutý na druhu kolaj dietatom tak sa ventiluje cez hádky a v podstate vynucuje pozornost ?
nemôže byť aj spuštač že má problémy v práci alebo sa citi odsunutý na druhu kolaj dietatom tak sa ventiluje cez hádky a v podstate vynucuje pozornost ?
@sara07 vacsinou to byva to druhe... a este pridam- namiesto aby sa chopil roly rodica a postavil sa ku zene, a isli v tandeme, stavia sa proti nej a bojuje s nou...lebo toto skutocne novopecene matky potrebuju... ja by som ich vyplieskala bicom po holej...
Ako sa stravujes ty? Denne si objednavas donasku?
@sara07 nie je nic z tohto problem, problem je to ze je typicky macho co sedi doma a komanduje od stola co “ma ako byt v dobrej domacnosti” a zena ma aj dusu vyplut a on prd prispeva.. to je problem, nie praca 🤣
@sara07 myslím si, že môže byt z časti aj toto problém, lebo nemá toľko pozornosti, čo mal doteraz. A inak ho určite ovplyvňuje aj veľa iných veci, to vidím podľa toho v akej nálade príde. Ale tak nemusí si to ventilovať doma

Pred dietatom ste spolu nezili? Nebavili ste sa o tomto? Tvoj chlap asi nie je typ, co by siel na matersku... Ale par dni o samote s dietatom by mu urcite prospelo. Neplanujes nejaky vikendovy kurz, kratku dovolenku s kamoskami, ist pomoct rodicom, s tym, ze dieta by si mu nechala na starost?
Inak mas svatu trpezlivost, ja by som s takym nebola. A ked, tak nech sa paci, peniaze co si zarobim pocas materskej su len moje, ostatne vsetko nech financuje on vratane pani na upratovanie, ked sa na chode domacnosti a starostlivosti o dieta nepodiela fyzicky vobec.