Výhody a nevýhody manželstva
Dobre ráno.
Čo vás viedlo k tomu vydať sa/oženiť? Čo aj tu dennodenne čítame, ved tých manželstiev je viac zlých ako dobrých. Vlastne nielen tu, ale aj v okolí človek vie o veľa prípadoch, kedy to nie je dobre. O tom svedčí aj vysoká rozvodovost.
Mam 28 rokov a seriózne rozmýšľam o tom, že sa nevydam nikdy. Mam síce priatela, ktorého ľúbim, ale manzelstvo mi príde ako veľký risk. Čiže aj keby ma požiadal o ruku, odmietnem. Veď človek nikdy nevie kedy ho muz/žena podvedie a podobne. A možno sa o tom dotyčna/y ani nikdy nedozvie.
Aj svadobná hostina mi príde ako vyhodené peniaze.
A aby som nezabudla. Peniaze, Nehnutelnosti, teda byvanie nočná mora a vecna téma. Každý má mať svoje byvanie či spoločne? Nevie sa
Lebo sme si chceli založiť rodinu a chceli sme aby sa deti narodili do manželstva. Chceli sme jedno priezvisko. A spoločnú nehnuteľnosť. Nie, nemáme na to, aby sme mali každý vlastnú a žiť na dlh celý život. Dvaja vždy dokážu spolu viac. Mám kamošky, ktoré nie sú v manželstve a byty písané na muža 😀 keď ju podvedie alebo ona jeho, prípadne iné problémy, tak čo dalej? Pôjde v 30-40-50tke k rodičom, do podnájmu alebo si zoberie úver?😀vtedy ju už muž nebude vnímať ako za spoločného života. Nedostane ani prd. A stále to tu čítam, aj včera, že s dvoma deťmi do garsónky, lebo muž prehral byt, ktorý zdedil. V prípade úmrtia jedného z nás, ten druhý má plné právo na všetko a dostane pomoc od štátu. Ďaľšia vec je vnímanie okolia. Ideš príklad do pôrodnice, vždy ťa vnímajú lepšie, keď si vydatá žena, ako len slobodná pani Mrkvičková a muž je pán Doležal. Matka Mrkvičková a jej bábätko Doležal. Jo ďakujem pekne. Alebo muža máš v nemocnici, chlap po 40tke a zavolá jeho 40 ročná priateľka a pýta sa na jeho stav. Neviem, no. Ide trošku aj o ten status v spoločnosti. Asi toľko k tomu…
veď keď nechceš, nemusíš sa vydávať, resp je to záležitosť čisto len teba a partnera. ja to mám podobne, svadba mi príde zbytočnosť, pre niekoho je to zase niečo posvätné. aj keď sme s priateľkou už x rokov a máme už aj spoločnú hypotéku.
Kym sa nevezmete nie ste rodina, nie ste manzelia. Bude to LEN tvoj priatel. Ak budete mat dieta, tak budes mat dieta s priatelom. Za mna nic moc.
Ľudia zlatí.Spolocnu hypo a nehnuteľnosť môžte mať aj bez svadby.Len nesmiete žiť s egoistom.
zalezi od uhla pohladu... co sa praktickych veci tyka: svadobnu hostinu nemusis robit v najdrahsej restauracii v okrese, da sa to aj za normalne peniaze a velku cast (ak nie vsetko) vykryjes z darov. Majetky co mas pred svadbou, ostanu tvoje v pripade rozvodu, co si pocas manzelstva zadovazite sa rozdeli - to mi pride fer. Ked ide o dedenie, nahliadanie do zdravotnej dokumentacie a veci okolo deti - tam ma manzelstvo navrch, ako ked ste dvaja cudzi ludia zijuci spolu. A ist do manzelstva s tym, ze uz dopredu ratas s podvadzanim - tam sa treba skor zamysliet celkovo nad perspektivou vasho vztahu, ked mu neveris 🙂 Ja vidim vo svojom okoli a chcem tomu verit, ze dnes sa tie manzelstva neuzatvaraju vo velkej miere zbrklo, rozumej zena je tehotna tak treba sa vziat, ale po nejakom case a casto po rokoch spoluzitia. Takze si myslim, ze aj ta rozvodovost je mozno este skreslena minulostou a ked si aj pozries statistiky, ten trend rozvodovosti za poslednych 15 rokov je klesajuci.
manželstvo je pre spoločnosť niečo ako označenie na FB že si s niekým vo vzťahu - proste je to oficiálne na papieri...
Akýkoľvek vzťah sa môže zle skončiť 😃 Ak máte poriešené majetky a nemáte deti vás rozvedú za 5 minút. A majetky sa predsa dajú chrániť aj v manželstve (zúženie alebo vylúčenie BSM).
Každý nech si robi ako uzná za vhodné, ale toto je strašne stupídny argument. Pretože ak si s niekym roky, môžete mať problémy ohľadne majetku aj keď je to len frajer, a v manželstve naopak nie ak to máte poriešené.
Ľudia zlatí.Spolocnu hypo a nehnuteľnosť môžte mať aj bez svadby.Len nesmiete žiť s egoistom.
@doriiis súhlasím. Veď si to môžu papierovo vysporiadať. A ak su obaja čestní ľudia, niet sa čoho báť. Takéto partnerstvo práveže je viac ako manželstvo, pretože je v ňom morálka a dôvera vyššia ako zákon
Vies preco citas viac o zlych? Su nestastni potrebuju sa vyrozpravat. Vsimni si pod tymi temami , kolko zien pise, ktore maju ok manzelstva.
A druha vec co by sa rozoberalo v diskusii keby znela napr:
Vybral/a som si dobreho manžela/ku, pomaha mi stara sa, zarobi, investujeme spolu. Mame spolu inv. byt na prenajom a 250 000 eur rozinvestovane . Sex je stale super, obcas ma prekvapi kyticou mimo sviatok( manzel). Casto ma objime.Podpori a zastane ma aj pred svokrou/om. Raz za 2 tyzdne zoberie sam decka aby som sla/siel na kavu/pivko s kamosmi. Aj sme mali krasnu dovolenku na Sardinii, ktoru vybavil/la cize som nemal/a starosti s tym.
No pisali by ti, ci sa potrebujes chvalit, ci co chces povedat.
tiez vidim viac nevyhod ako vyhod manzelstva. nemyslim, ze sa to da pausalizovat, pretoze velmi zalezi na tom, aki ti ludia su. pre mna je moja sloboda cennejsia ako nejaka domnela istota. a bola som uz v tej situacii, kedy to partner chcel posunut dalej (napriek tomu, ze vedel od zaciatku, ze ja o manzelstvo ani rodicovstvo nestojim). Nakoniec sme sa kvoli tomu v dobrom rozisli a doteraz mame vyborne vztahy.
Nemyslim, ze z tvojej strany ide o kalkul, prave naopak, podla mna je lepsie, ak si clovek vstup do manzelstva skutocne dobre premysli. To, ze sa niekto berie z lasky, je sice pekne, ale laska nie je jediny faktor urcujuci stastny zivot. Kolko bolo takych, co sa pobrlai z lasky a rozvadzali z nenavisti. Za mna je dost podstatna aj skutocnost, ze nechcem byt v BSM. Zakladam si na svojej nezavislosti. Tiez si nemayslim, ze sa neda vybudovat zodpovedny a plnohodnotny vztah bez papiera. Ak su obaja rozumni a zodpovedni, myslia na buducnost a aj na moznost, ze bude na to niektory z nich sam, nevidim dovod ani na to, preco si nezalozit rodinu.
Co sa tyka vyhod, vela veci je v manzelstve jednoduchsich, ale ziadne nie su neriesitelne bez manzelstva. Manzelstvo nie je zarukou stabilneho vztahu a hoci si to zeny asi myslia, tym, ze si niekoho vezmes, neziskavas nanho narok, je to stale o jeho slobodnej voli, ci s tebou zostane, alebo nie, ci ti bude oporou, alebo si najde oporu v milenke, ci sa bude starat o deti atd...
@anonym_autor neviem prečo hneď útočite, že debilne otázka a podobne. Ved normálna otázka a diskusia
Od toho je forum nie?
Svadba nás veľa nevyšla, mali sme ju malinkú a vždy sa dá aj o dvoch svedkov a vybavené, takže toto myslim že úplne odpadá ako argument…a pre nás to bolo dôležité z hľadiska keby sa jednému z nás niečo stalo, z pohľadu vzťahu, lásky, sa medzi nami nič nezmenilo, v tomto je to naozaj len papier.. ale z právneho hľadiska je ten papier sakra dôležitý…a ak by nám to nevyšlo? tak ako svadba je “len” papier, tak v podastate aj rozvod, keď sa dvaja dohodnú, rozchod po xy rokoch bolí rovnako ako rozvod, s tým že aspoň sú obaja nejakým spôsobom chránený, čo sa týka spoločného majetku… nehnuteľnosť mame spoločnú a keby došlo na lámanie chleba, niet sa o čom dohadovať, všetko je riadne na papieri… keby sme neboli manželia, v čom by to bolo iné?
@doriiis nechcela som to napísať takto priamo, ale moja otázka smeruje hlavne k nehnutelnosti. Veď väčšina akože manželov sa ani nevedia zhodnúť koho je nehnutelnost
@doriiis súhlasím. Veď si to môžu papierovo vysporiadať. A ak su obaja čestní ľudia, niet sa čoho báť. Takéto partnerstvo práveže je viac ako manželstvo, pretože je v ňom morálka a dôvera vyššia ako zákon
@lllaila ale no tak, akože keď sa vydáš tak už môžeš byť nemorálna? to je tiež taký od veci argument ...
Vies preco citas viac o zlych? Su nestastni potrebuju sa vyrozpravat. Vsimni si pod tymi temami , kolko zien pise, ktore maju ok manzelstva.
A druha vec co by sa rozoberalo v diskusii keby znela napr:
Vybral/a som si dobreho manžela/ku, pomaha mi stara sa, zarobi, investujeme spolu. Mame spolu inv. byt na prenajom a 250 000 eur rozinvestovane . Sex je stale super, obcas ma prekvapi kyticou mimo sviatok( manzel). Casto ma objime.Podpori a zastane ma aj pred svokrou/om. Raz za 2 tyzdne zoberie sam decka aby som sla/siel na kavu/pivko s kamosmi. Aj sme mali krasnu dovolenku na Sardinii, ktoru vybavil/la cize som nemal/a starosti s tym.
No pisali by ti, ci sa potrebujes chvalit, ci co chces povedat.
@hellwant presne tak 👍🏻
Svadba nás veľa nevyšla, mali sme ju malinkú a vždy sa dá aj o dvoch svedkov a vybavené, takže toto myslim že úplne odpadá ako argument…a pre nás to bolo dôležité z hľadiska keby sa jednému z nás niečo stalo, z pohľadu vzťahu, lásky, sa medzi nami nič nezmenilo, v tomto je to naozaj len papier.. ale z právneho hľadiska je ten papier sakra dôležitý…a ak by nám to nevyšlo? tak ako svadba je “len” papier, tak v podastate aj rozvod, keď sa dvaja dohodnú, rozchod po xy rokoch bolí rovnako ako rozvod, s tým že aspoň sú obaja nejakým spôsobom chránený, čo sa týka spoločného majetku… nehnuteľnosť mame spoločnú a keby došlo na lámanie chleba, niet sa o čom dohadovať, všetko je riadne na papieri… keby sme neboli manželia, v čom by to bolo iné?
@lindous presne, nie sú manželia ale majú porobené zmluvy na mená, na dedenie, na všetko - je to to isté len v bledoružovom ...
@doriiis nechcela som to napísať takto priamo, ale moja otázka smeruje hlavne k nehnutelnosti. Veď väčšina akože manželov sa ani nevedia zhodnúť koho je nehnutelnost
@anonym_autor v manzelstve kupena spolocna. Pred manzelstvom ziskana, ci zdedena aj pocas manzelstva je tiez iba toho, kto dedi. BSM si vies oddelit ak chces. Inak skus si precitat kolko tu je tem ako bez manzelstva platili druhemu a hladaju vydokladovanie po rozchode xy veci aby ich vyplatil.
@lllaila ale no tak, akože keď sa vydáš tak už môžeš byť nemorálna? to je tiež taký od veci argument ...
@biba_18 to som nenapísala. Ale nie každý má na férový vzťah bez manželstva - čo sa spoločného majetku týka. Pri rozvodoch sa z ľudí stávajú hyeny, ja na to nemám žalúdok. Ja som sa napríklad pri rozvode celého majetku zriekla. A to len preto, že keď druhá strana si myslí, že je všetko jej po 23 rokoch - nech sa páči. U mňa majetok nie je vyššie ako človek.
@anonym_autor výhody??? Si prečítaj tu extrémne diskutujúcu tému čo sa tu v posledných dňoch rozbehla o Tom, ako si chce manželka kúpiť byt na úver, lebo dom je manželov a NEMÔŽE si zobrať úver bez manželovi súhlasu a on jej ho NEDÁ. Takže bude žiť v cudzom a do cudzieho investovať, lebo manžel je evidentne debil. Musí sa rozviesť a tak kúpiť nehnuteľnosť. 🫢 Stačí ku " výhodám" ?apropo, dedí aj blízka osoba žijúca minimálne jeden rok v spoločnej domácnosti s nebohým.
@biba_18 to som nenapísala. Ale nie každý má na férový vzťah bez manželstva - čo sa spoločného majetku týka. Pri rozvodoch sa z ľudí stávajú hyeny, ja na to nemám žalúdok. Ja som sa napríklad pri rozvode celého majetku zriekla. A to len preto, že keď druhá strana si myslí, že je všetko jej po 23 rokoch - nech sa páči. U mňa majetok nie je vyššie ako človek.
@lllaila no a ak by ste neboli zobratí tak čo? mali by ste spísanú zmluvu dopredu - to isté ako v manželstve - len ty si proste zmluvu nepožadovala naplniť ...
@anonym_autor ....no vidíš.A ja s partnerom sme to mali hneď jasné.50/50.
@doriiis myslím, že ak dvaja to spolu myslia vážne, tak by to aj malo byt.. 50 na 50.. Aby ani jeden sa necítil vo vzťahu menejcenne
@anonym_autor aká väčšina manželov? My v tom máme jasno, koho je nehnuteľnosť a nik neťahá za kratší povraz. Môžeš žiť celý život s frajerom, s frajerom mať dieťa. Prečo by ťa mal niekto prehovárať, aby si sa vydala? Rob ako chceš. Ja keď počujem "s priateľom čakáme druhé dieťa" - no nepáčilo by sa mi to, frajerovi rodiť deti. A potom sú tu články ako "snúbenica s dieťatkom sú v ťažkej situácii po smrti snúbenca" - včera som to čítala akurát na nete. Doma malé bábätko a otec pod zemou, ona nemá nárok ani na vdovské a robí sa zbierka.
Uzavretím manželstva sa dáva svetu jasne najavo, že to spolu myslia vážne, že sa chcú snažiť byť spolu navždy. Omieľa sa tu rozvodovosť, ale "rozchodovosť" je ešte vyššia. Potom sú tu maminy s troma deťmi od troch otcov. Lebo je veľmi ľahké odísť od frajerky. Nikdy to nebol len "papier" - keby to tak bolo, tak by sa nezodpovední ľudia neváhali ženiť a vydávať.
@anonym_autor výhody??? Si prečítaj tu extrémne diskutujúcu tému čo sa tu v posledných dňoch rozbehla o Tom, ako si chce manželka kúpiť byt na úver, lebo dom je manželov a NEMÔŽE si zobrať úver bez manželovi súhlasu a on jej ho NEDÁ. Takže bude žiť v cudzom a do cudzieho investovať, lebo manžel je evidentne debil. Musí sa rozviesť a tak kúpiť nehnuteľnosť. 🫢 Stačí ku " výhodám" ?apropo, dedí aj blízka osoba žijúca minimálne jeden rok v spoločnej domácnosti s nebohým.
@rejka7 a keď bude ten debil partner aký je rozdiel? veď ona sa predsa môže rozviesť tak ako rozísť ...
@anonym_autor aká väčšina manželov? My v tom máme jasno, koho je nehnuteľnosť a nik neťahá za kratší povraz. Môžeš žiť celý život s frajerom, s frajerom mať dieťa. Prečo by ťa mal niekto prehovárať, aby si sa vydala? Rob ako chceš. Ja keď počujem "s priateľom čakáme druhé dieťa" - no nepáčilo by sa mi to, frajerovi rodiť deti. A potom sú tu články ako "snúbenica s dieťatkom sú v ťažkej situácii po smrti snúbenca" - včera som to čítala akurát na nete. Doma malé bábätko a otec pod zemou, ona nemá nárok ani na vdovské a robí sa zbierka.
Uzavretím manželstva sa dáva svetu jasne najavo, že to spolu myslia vážne, že sa chcú snažiť byť spolu navždy. Omieľa sa tu rozvodovosť, ale "rozchodovosť" je ešte vyššia. Potom sú tu maminy s troma deťmi od troch otcov. Lebo je veľmi ľahké odísť od frajerky. Nikdy to nebol len "papier" - keby to tak bolo, tak by sa nezodpovední ľudia neváhali ženiť a vydávať.
@mdse presne, je to len papier ale boja sa ho ako čert kríža ...
Manzelstvo ma stale svoje vyhody, vacsina tu uz bola spomenuta. Rozdiel je minimalny. Ale prakticka cast prevazuje a delenie majetku sa da velmi dobre pravne osetrit, aj teoreticke dlhy aj aj aj...len treba na to ist prakticky a spisat vsetko bez emocii a nemat pocit, ze jeden len dava a druhy len berie...pod ciarou ale rovnake meno, lekari, dane, to je ale nieco, co vyuzivas kazdy den a neriesis v pripade kriz ako rozchod ci umrtie... v dnesnej dobe ta nikto nebude presviedcat robit veci inak, rob ako to chces ty, inym je to uplne jedno..
@rejka7 pre pana krala vybrala si si jednu vec. A tie ktorym umrie partner a nemaju ani vdovsky a deti na krku? Ci sa dala oblbnut a platila priatelovi na zdedeny byt a pri rozchode musi vsetko vydokladovat ak chce vratit financie? Blbec môze byt aj iba priatel, nie len manzel.
Obe formy maju klady aj zapory. Je na cloveku, co je pre neho viac vhodne.
@anonym_autor ja som sa vydávala z veľkej lásky, mali sme však všetko 🙂 v živote by som nepovedala, že mi môj exmanžel urobí to, čo urobil. Po rokoch , skúsenostiach, už by som to nerobila.
@terezia74 a čo ti urobil ak sa môžem spýtať?

@janka_266 s tou nemocnicou nesúhlasím- mne o partnerovi poskytli info aj cez telefon aj osobne a vobec sa nik nepozastavoval nad tým že nie sme manželia
@lenka22031 ....presne tak.Aj o jeho mame.Aj s tým dedením je to blbosť.