Výhody a nevýhody manželstva
Dobre ráno.
Čo vás viedlo k tomu vydať sa/oženiť? Čo aj tu dennodenne čítame, ved tých manželstiev je viac zlých ako dobrých. Vlastne nielen tu, ale aj v okolí človek vie o veľa prípadoch, kedy to nie je dobre. O tom svedčí aj vysoká rozvodovost.
Mam 28 rokov a seriózne rozmýšľam o tom, že sa nevydam nikdy. Mam síce priatela, ktorého ľúbim, ale manzelstvo mi príde ako veľký risk. Čiže aj keby ma požiadal o ruku, odmietnem. Veď človek nikdy nevie kedy ho muz/žena podvedie a podobne. A možno sa o tom dotyčna/y ani nikdy nedozvie.
Aj svadobná hostina mi príde ako vyhodené peniaze.
A aby som nezabudla. Peniaze, Nehnutelnosti, teda byvanie nočná mora a vecna téma. Každý má mať svoje byvanie či spoločne? Nevie sa
@vevesh Ako si v nemocnici overujú, či ten pár už nie je napr.rozvedený? Ako si overujú, či osoba je dcéra pacienta? Nijako lebo si nič neoverujú, stačí povedať, že chceš info a je im to jedno.
@belllinka to je inak dobry postreh ze ako si overia ci uz dvaja nie su rozvedeni, ak sa volaju rovnako
@anonym_53c143 no ale uz par rokov mame zakon o ochrane informacii, takze je pekne vidiet, ako ho nedodrziavaju. A ked natrafis na niekoho, kto ho dodrzi, mas smolu. V nemecku ti nikto nepoda informaciu o akomkolvek stave, dokym nepreukazes, ze na tu informaciu pravo mas. A slova "som priatelka, druzka" ti nepomozu. Uz ked som rodila prve dieta pred 16rokmi, mala som cest s takym parom, co nebol zosobaseny- kazdemu pracovnikovi museli vysvetlovat, ze je priatel a ma pravo na informacie ohladne zdravotneho stavu zeny a dietata- vyzadoval sa suhlas zeny a ta to musela prvy den asi 20krat vyhlasovat a podpisovat pred/pocas/po porode....🫣🫣🫣no dakujem pekne....🤦♀️🤷♀️
@vevesh moji rodičia sa nap. rozviedli, potom zas boli spolu, ale mama už predsa nemala právo na informácie, ale dali jej ich bez problémov a keby bolo treba aj ten sobášny list donesie 🙂
@doriiis tak, ze ti to po telefone nepovedia, pokial dany clovek nenzanechal priamo na teba kontakt s menom- vtedy volaju oni tebe. A potom musis ist osobne a preukazat sa- ci uz prinesies obciansky a/alebo sobasny, je na tebe...a ak si tisice km, tak ofotit dokumenty a poslat na prijem- oddelenie nahlasovania sa v nemocnici a az potom ti poskytnu informacie. Ziadne na telefone Blazkova, co je mojmu muzovi - rovno ta odkaze na zakon o ochrane informacii...
@vevesh ....a ak kontakt,ktorý zanechal pacient,neodpovedá,nedvíha,nezaujíma sa,nevie o tom.Tak čo? Kto rozhoduje? Kto má info o pacientovi? Nikto?
Mne sa paci ako diskusie na mk su brane ako obraz vacsiny manzelstiev. Pritom logicky, kto je spokojny nepotrebuje zakladat diskusie. Baby, podme sa priznat ktore sme v manzelstve stastne?
@hellwant ....to ja netvrdím.To iní tu začali vyťahovať nezmysly o chcení a nechceni.Ja z osobnej skúsenosti vravím,že zo žiadnou takouto vecou sme za 19 rokov spolužitia problém nemali.
Ak má niekto nahovno vzťahy v rodine a zly vzťah medzi partnermi tak to bude nahovno aj v manželstve aj mimo neho.
Mne sa paci ako diskusie na mk su brane ako obraz vacsiny manzelstiev. Pritom logicky, kto je spokojny nepotrebuje zakladat diskusie. Baby, podme sa priznat ktore sme v manzelstve stastne?
@really8 Som chlap, ale som stastny. Manzelstvo s normalnymi riesitelnymi vsednymi problemami. 😀
@vevesh Ako si v nemocnici overujú, či ten pár už nie je napr.rozvedený? Ako si overujú, či osoba je dcéra pacienta? Nijako lebo si nič neoverujú, stačí povedať, že chceš info a je im to jedno.
@belllinka overuju- ak si sa nestretla, good luck. U nas to dodrziavaju do bodky a teda ani moja mama by sa k mojim udajom nedostala- lebo ju neuvadzam ako kontaktnu osobu. Oni informuju kontaktnu osobu, co moze byt aj mojej sestry kona brat. Ostatni, ktori chcu informacie, musia pravo na tieto informacie dokazat - a vsetko vies dokazat, aj ze si v rozvodovom konani (uz len odlisna adresa bydliska ti vie sposobit dost velke problemy, aby si sa k informaciam dostala), aj ze si dcera/syn daneho pacienta...
@hellwant ....to ja netvrdím.To iní tu začali vyťahovať nezmysly o chcení a nechceni.Ja z osobnej skúsenosti vravím,že zo žiadnou takouto vecou sme za 19 rokov spolužitia problém nemali.
Ak má niekto nahovno vzťahy v rodine a zly vzťah medzi partnermi tak to bude nahovno aj v manželstve aj mimo neho.
@doriiis to je samozrejme pravda, vztah na hovno ti manzelstvo nespasi. V tom je to jedno. Ide iba o niektore pravne veci. Tak ako mas napr. vyhodu dedenia, ci vdovskeho v manzelstve, tak v nom mas nevyhodu, ze gambler, ci narkoman ti aj vas dom zadlzi a strati ( potom uz je neskoro riesit oddelenie BSM).
@vevesh ....a ak kontakt,ktorý zanechal pacient,neodpovedá,nedvíha,nezaujíma sa,nevie o tom.Tak čo? Kto rozhoduje? Kto má info o pacientovi? Nikto?
@doriiis ak kontakt nezdviha, nahlasi sa policajtom a rozhoduje policia, kto bude kontaktovany. Zvacsa je to osoba hlasena na rovnakom bydlisku. Ak nie je, ide sa v poradi dospely potomok, rodicia/surodenci v danom meste atd.
V 2023 som sa rozviedla. Tento august sa budem vydávať 2.x. Mame spolu dieťa. Beriem to ako nutnosť a zodpovednosť. Už to že každý mame iné priezvisko doma je debilne, keby sa mu niečo stane ani mi v nemocnici nepovedia čo mu je…a naopak, keby sa mne niečo stane, nedozvedia sa nič ani moje deti. A že v každom druhom manželstve je niečo zle? Áno je. Ale manželstvo je inštitúcia ktorá ma iné poslanie ako nekonečnú vášeň, lásku bez výhrad ci jednorozce srdiečka a oblaciky… manželstvo je zodpovednosť, ktorú ty zjavne ešte nepociťuješ lebo ešte nemáš voči komu. Keď prídu deti uvidis…spoznáš to.
No a svadobná hostina áno sú to vyhodené peniaze, ale nikto ti neprikazuje ju robiť. A spolocne bývanie… akože v manželstve jasne že spoločné… pýtaš sa otázky nezreleho decka 🙂
Aky vztah - take manzelstvo. Ak sa na vztahu nepracuje, bude zly, ci uz v manzelstve alebo bez neho.
"ved tých manželstiev je viac zlých ako dobrých." A myslis, ze "partnerstiev" je viac dobrych ako zlych? Alebo ze partnerstva maju nizku "rozchodovost"?
@anonym_autor zalezi od toho koho si vezmes a do rizika ides vzdy, aj v partnerstve a aj v manzelstve.
@anonym_autor vies co, ani nerozmyslas zle. Pripadne sa da urobit aj kompromis a dohodnut sa s partnerom, ze vzat sa mozete aj po 10 rokoch, 15tich, ...... nic vam neutece
Hlavne sa nepýtaj na názory a rady na koni...lebo niektoré osoby sú tu už tak pomátané, že nevedia, čo píšu...si myslia, že keď oni nezažili, druhým sa stať nemože...a svojími predpotopnymi radami tu "očkujú" ďaľšie.
Ja som sa vydávala v roku 1997 a žijeme spolu doteraz a nevieme si predstaviť život jeden bez druhého....
.....sa nečudujem, že teraz v tejto veľmi tolerantnej dobe kde každý s každým oneeeeee sa neuzatvaraju manželstva žijú skoro všetci nadivoko.. však voľnosť,sloboda,tolerancia a potom si otvorte kolónku rodinné problémy a nebudete sa stačiť čudovať...
nám je v manželstve dobre, napriek tomu že sme dlho nemali dieťa, nikdy sme neuvažovali že by sme neboli manželia, nepotrebovali sme zadné vrátka, veci máme usporiadané a vzhľadom že dosť cestujeme tak ako manželia sme mali veľa x veci jednoduchšie, oproti iným v niektorých krajinách
https://www.modrykonik.sk/forum/vztahy-manzelske-partnerske-priatelske/ako-pomoct-kamaratke-v-nudzi/?page=2&scrollto=first skús prečítať toto. Táto pani, ak je to reálne, bude mať mega problémy aj kvôli tomu, že nie sú manželia. Neviem či sa jej niečo podarí vybaviť na úradoch, keď jej partner takto dopadol. Tento prípad je celý náročný, aj keby boli manželia. Ale ide o ten právny princíp.
Treba si zobrať chlapa, ktorý chápe, že splodením a narodením detí sa žena podieľa na najväčšej investícii v manželstve.. mala by byť v tom čase(materská) aj patrične ohodnotená partnerom(nielen oslobodená od nákladov), pretože sa stará a vychováva a investuje prevažne seba a svoj čas do tej najväčšej investície, ktorá sa im v starobe vráti( ok, aj nemusí) ale tak to s investíciami chodí, že nie vždy je výnos😀
Hlavne aby počas materskej nerobil zo ženy chuderu, čo nezarába.. odovzdal jej výplatu( investoval) a žil pekne z otrusiniek čo mu zostane popri nákladoch na deti..
A keď to takto nejak podobne nemieni akceptovať, tak šup na vazektómiu, alebo si dať vytetovať na čelo, som imbecil čo nemôže byť otcom🤭
@anonym_autor Ta otazka znie, akoby si mala 15, a nie 28.
Manzelstvo nie je o svatobnej hostine, a ak toto zavazi pri tvojom rozhodovani ci sa vydat alebo nie, tak sa fakt radsej nevydavaj.
skús prečítať toto. Táto pani, ak je to reálne, bude mať mega problémy aj kvôli tomu, že nie sú manželia. Neviem či sa jej niečo podarí vybaviť na úradoch, keď jej partner takto dopadol. Tento prípad je celý náročný, aj keby boli manželia. Ale ide o ten právny princíp.
@janettdamian ....a čo by tej pani pomohlo,keby boli manželia? Nič.Dopadla by tak isto.Pretoze aj tak by asi nemali vlastnú strechu nad hlavou a nemali by peniaze.
skús prečítať toto. Táto pani, ak je to reálne, bude mať mega problémy aj kvôli tomu, že nie sú manželia. Neviem či sa jej niečo podarí vybaviť na úradoch, keď jej partner takto dopadol. Tento prípad je celý náročný, aj keby boli manželia. Ale ide o ten právny princíp.
@janettdamian ...a čo akože má vybavovať na úradoch? Partner ešte zije.Partner bol szco,ak si neplatil odvody nebude mať ani pn.Ci mu priznajú invalidný je vo hviezdach a s manželstvom to nič nemá.Plus ak si ako SZČO neplatil odvody tak nebude mať ani vdovský ani sirotský ak umrie.
Treba si zobrať chlapa, ktorý chápe, že splodením a narodením detí sa žena podieľa na najväčšej investícii v manželstve.. mala by byť v tom čase(materská) aj patrične ohodnotená partnerom(nielen oslobodená od nákladov), pretože sa stará a vychováva a investuje prevažne seba a svoj čas do tej najväčšej investície, ktorá sa im v starobe vráti( ok, aj nemusí) ale tak to s investíciami chodí, že nie vždy je výnos😀
Hlavne aby počas materskej nerobil zo ženy chuderu, čo nezarába.. odovzdal jej výplatu( investoval) a žil pekne z otrusiniek čo mu zostane popri nákladoch na deti..
A keď to takto nejak podobne nemieni akceptovať, tak šup na vazektómiu, alebo si dať vytetovať na čelo, som imbecil čo nemôže byť otcom🤭
@anonym_e103a2 aj si to samé robia, tu je veľa hrdých žien, ktoré si robia úspory, aby si počas materskej "nepýtali" od muža, lebo fungujú 50/50 od začiatku. Nikdy som si nič nepýtala, vždy boli len NAŠE peniaze. A ja počas RD "nesedím na riti, neváľam šunky",- ako tu mnohé ženy opovržlivo píšu, ale vychovávam deti. Čo je investícia nevyvážiteľná peniazmi a muž to má vedieť.
@janettdamian keby boli manželia, bola by na tom ešte horšie, musela by splácať aj jeho dlhy. V tej téme je to o nezodpovesnosti obidvoch, nie o tom, či sú manželia alebo nie
@anonym_e103a2 aj si to samé robia, tu je veľa hrdých žien, ktoré si robia úspory, aby si počas materskej "nepýtali" od muža, lebo fungujú 50/50 od začiatku. Nikdy som si nič nepýtala, vždy boli len NAŠE peniaze. A ja počas RD "nesedím na riti, neváľam šunky",- ako tu mnohé ženy opovržlivo píšu, ale vychovávam deti. Čo je investícia nevyvážiteľná peniazmi a muž to má vedieť.
@anonym_967c49 presne tak, robia si to samé, lebo väčšinou chce hlavne deti žena a tak robí kotrmelce, aby to nedajbože manžela neobťažovalo.. veľká chyba, toto si treba vydiskutovať, že investovať do celoživotnej investície musía obaja.. naplno
Asi ma manzelstvo vyhody, ked o neho tak bojuju lezby aj geyovia😡😂
Môžme to zhrnúť tak,že keď si vyberieš nahovno partnera,tak aj život aj manželstvo bude zle.Preto treba vyberať dobre

Manželstvo ako také ti šťastie nezaručí. V podstate je to právna ochrana slabšieho (je jedno či muž či žena) aj keď počas manželstva to nie vždy tak vyzerá (x tém denne o vydelovani peňazí atď), ale po smrti máš nárok na dedičstvo ak teda sú aktíva. Nárok na vdovský dôchodok, atď.
Niekto ide do manželstva z presvedčenia že je to ďalší krok vo vzťahu a povýši ho na vyššiu úroveň, niekto z kalkulácie, niekto z presvedčenia že to je jediná správna cesta ako vytvoriť rodinu