icon

Výhody a nevýhody manželstva

16. júl 2025

Dobre ráno.
Čo vás viedlo k tomu vydať sa/oženiť? Čo aj tu dennodenne čítame, ved tých manželstiev je viac zlých ako dobrých. Vlastne nielen tu, ale aj v okolí človek vie o veľa prípadoch, kedy to nie je dobre. O tom svedčí aj vysoká rozvodovost.

Mam 28 rokov a seriózne rozmýšľam o tom, že sa nevydam nikdy. Mam síce priatela, ktorého ľúbim, ale manzelstvo mi príde ako veľký risk. Čiže aj keby ma požiadal o ruku, odmietnem. Veď človek nikdy nevie kedy ho muz/žena podvedie a podobne. A možno sa o tom dotyčna/y ani nikdy nedozvie.

Aj svadobná hostina mi príde ako vyhodené peniaze.
A aby som nezabudla. Peniaze, Nehnutelnosti, teda byvanie nočná mora a vecna téma. Každý má mať svoje byvanie či spoločne? Nevie sa

janettdamian
16. júl 2025
@doriiis

@janettdamian ....a čo by tej pani pomohlo,keby boli manželia? Nič.Dopadla by tak isto.Pretoze aj tak by asi nemali vlastnú strechu nad hlavou a nemali by peniaze.

@doriiis veď píšem, že tejto by nič nepomohlo. Ide skôr o tú právnu stránku veci, ako sa v takýchto prípadoch postupuje.

zuzuliatko18
16. júl 2025

@anonym_autor svadba nemusi byt Velka ani draha, ak to tak nechcu. Manzelstvo vie mnoho veci ulahcit, nape. Rovnake priezvisko, to, ze financne su dvaja ludia spojeni a teda obaja by Mali pracovat na tom, aby SA Mali dobre.
Mnoho veci vie AJ skomplikovat, ak jeden z manzelov pripadne nejakemu hazardu, problemom.
Stale je to vsak o ludoch a ako si veci zariadia a aky maju postoj. Ak je vob vztahu nejaky.problem, manzelstvo ani deti ho nevyriesia.

vladuska20
16. júl 2025

Tak mamzelka ci manzel je viac chraneny zo zakona ako ,,,len,,,priatelka ci priatel.Maju narok na vdovske,vdovecke,info v nemocnici je ako prvy manzel,manzelka a az potom rodicia,pri priatelke,priatelovi su to hlavne rodicia.Danove ulavy pri md,rd to na priatelku,priatela tiez nejde aj ked bude na urade prace.To je vsetko zo zakona.
A hlavne na 1 mieste ma byt laska,ta je najdolezitejsia,nosit hrdo jeho priezvisko,byt jeho,jej.To ma clovek citit.

janettdamian
16. júl 2025
@anonym_53c143

@janettdamian keby boli manželia, bola by na tom ešte horšie, musela by splácať aj jeho dlhy. V tej téme je to o nezodpovesnosti obidvoch, nie o tom, či sú manželia alebo nie

@anonym_53c143 áno konkrétne táto diskusia je o nezodpovednom páre, veď to tam aj píšem. Ja reaguje na otázku v príspevku, aké môžu byť napr. právne dopady toho, že je niekto v manželstve, verzus nie je. Osobne mi je úplne jedno, kto ako žije. Ja som sa zariadila, tak ako to vyhovuje mne a som spokojná.

kavasmliekom
16. júl 2025

@anonym_autor
Výhody manželstva - bsm, sirotske, vdovské
Nevýhody - bsm, rozvod, alimenty, delenie detí...

Výhody partnerského vzťahu - voľnosť, každý má čo si zaobstará (peniaze, dlhy, výhry, majetky...)
Toho druhého do toho nič.
Nevyhody - nemáš nárok na nič ako manželka. Keď sa rozidete, každý ide svojou cestou, deti naďalej zostávajú vašimi spoločnými.

biba_18
16. júl 2025
@kavasmliekom

@anonym_autor

Výhody partnerského vzťahu - voľnosť, každý má čo si zaobstará (peniaze, dlhy, výhry, majetky...)
Nevyhody - nemáš nárok na nič ako manželka. Keď sa rozidete, každý ide svojou cestou, deti naďalej zostávajú vašimi spoločnými.

@kavasmliekom ak máte deti a nie ste manželia - tam sa alimenty neriešia či jako?

anonym_53c143
16. júl 2025
@kavasmliekom

@anonym_autor

@kavasmliekom sirotske detí dostanú bez ohľadu na to, či boli rodičia manželmi alebo nie. Tým delením detí neviem, čo si myslela, ak striedanie u matky a otca, tak je to v obch prípadoch, aj keď sa rozvedu, aj keď sa rozidu. Alimenty sa tiež platia bez ohľadu na to, či bolo alebo nebolo uzatvorené manzelstvo

doriiis
16. júl 2025
@kavasmliekom

@anonym_autor

@kavasmliekom ...polka z toho neplatí.😉

t1nusa
16. júl 2025

@anonym_autor vieš vôbec čo znamená manželstvo?… spojenie dvoch rodín, mien, rodov, či už pred Bohom v kostole alebo na úrade, na tom nezáleží, ale nechcela by som žiť po celý život po boku človeka, otca mojich detí bez toho, aby sme aj formálne neboli prepojení… chcela som, aby naše deti mali rovnaké priezvisko aj so mnou aj so svojim otcom, v prípade, že by sa nedajbože niečo zlé stalo, ako manželka mám väčšie práva ako len ako partnerka… pre niekoho je to len papier, ak spolu žijú dlhodobo, pre mňa je manželstvo potvrdenie, že sme oficiálne jedna rodina… ak sa nechceš vydávať - vie o tom tvoj partner? bavili ste sa niekedy o svadbe? vie aký máš k tomu celému postoj?
nakoniec - to čo si napísala sa môže stať aj keď ste len partneri, manželstvo nemení nič na tom, aký má ten človek charakter

romiada
16. júl 2025

@anonym_autor tak hlavne manželstvo je výmysel nás ľudí samotných. Lebo veľa "lebo a keby" tam je hlavne po právnej stránke. Mena detí, majetok, nárok na info počas pobytu v nemocnici, rôzne dávky, dôchodky a pod. Z môjho pohľadu je ten zväzok potrebný naozaj skôr z týchto právnych dôvodov. Pretože kto naozaj chce s Tebou ostať, ostane aj bez papiera. Rovnako ako ten čo sa chce rozviesť a je o tom rozhodnutý, tak mu nezabráni nič. A aj keby Ta nerozviedli, neprinutiš druhého aby ostal, miloval Ta. Dokonca aj jeden psychológ sa vyjadril že prvotnou úlohou manželstva je vytvoriť hniezdo pre deti do ich dospelosti . A zväčša je to utopia myslieť si že ostanem po celý život na ružovom oblačiku, šťastný a zamilovaný. Je to pekne milovať a byť milovaný ale treba byť aj realista a racionálne uvažovať že stať sa môže hocičo a v konečnom dôsledku sa musíš vedieť o seba postarať aj tak sama. Ak sa môžeš spoľahnúť/ oprieť o druhého v čase nepohody a ponúknuť to isté, tak to je plus resp.láska podľa mňa.

anonym_53c143
16. júl 2025
@vevesh

@anonym_53c143 no ale uz par rokov mame zakon o ochrane informacii, takze je pekne vidiet, ako ho nedodrziavaju. A ked natrafis na niekoho, kto ho dodrzi, mas smolu. V nemecku ti nikto nepoda informaciu o akomkolvek stave, dokym nepreukazes, ze na tu informaciu pravo mas. A slova "som priatelka, druzka" ti nepomozu. Uz ked som rodila prve dieta pred 16rokmi, mala som cest s takym parom, co nebol zosobaseny- kazdemu pracovnikovi museli vysvetlovat, ze je priatel a ma pravo na informacie ohladne zdravotneho stavu zeny a dietata- vyzadoval sa suhlas zeny a ta to musela prvy den asi 20krat vyhlasovat a podpisovat pred/pocas/po porode....🫣🫣🫣no dakujem pekne....🤦‍♀️🤷‍♀️

@vevesh pri príchode do nemocnice chorý uvedie kontakt na osobu, ktorej môžu podávať informácie, kľudne môže povedať, že je to manželka, lekár nemá právo legitimovať toho človeka. V zákonoch sú diery

krtko1313
16. júl 2025
@doriiis

Ľudia zlatí.Spolocnu hypo a nehnuteľnosť môžte mať aj bez svadby.Len nesmiete žiť s egoistom.

@doriiis a máš splnomocnenie pre podanie informácií o zdravotnom stave, ak sa jeden z Vás dostane do nemocnice? Lebo ja by som ti, žiadne informácie bez toho nepodala.

doriiis
16. júl 2025
@krtko1313

@doriiis a máš splnomocnenie pre podanie informácií o zdravotnom stave, ak sa jeden z Vás dostane do nemocnice? Lebo ja by som ti, žiadne informácie bez toho nepodala.

@krtko1313 ....predstav si,mám.Preto vždy vravím,že dnes už všetko vieš vybaviť aj v nemanzelskom zväzku.Aj dedenie ,aj mená,aj dávky aj vsetko.Jedine o čo prídeš je vdovský a daňová úľava ( ak je to aktuálne).A ak dobre viem,tak vdovský je pre pracujúcu ženu iba na dva roky.Chapem,že niekoho tie peniaze spasia ale my máme tie ,,posmrtne nedajboh" peniaze poistené inak a inde ako v štátnom.

mogaa
16. júl 2025

tak sa nevydaj a žite ako druh a družka....ak sa mu niečo stane alebo sa rozídete, pobalíš si pár vecí a hajde inde....ak sa ti niečo stane, nemá on nárok ani o tom aby mu povedali v nemocnici tvoj zdravotný stav...to len ako príklad....

anonym_16809f
16. júl 2025

Pre mňa je to o tom morálnom záväzku, vôbec mi nejde o tie právne výhody (aj keď ani tie nie sú úplne zanedbateľné). Pre mňa je to o tom, že ten partner tým sobášom ako keby hlása: s tebou chcem zostať, chcem s tebou zostarnúť, nechcem ani nehľadám už nikoho iného ani nečakám, či náhodou nestretnem niekoho lepšieho. Lebo presne tí, čo vyhlasujú, že svadba je len papier by pre mňa vlastne akoby hlásali: čakám, či nestretnem niekoho lepšieho. A naozaj to nie je len papier. Ak by bol, tak by sa toľko ľudí svadbe nebránilo.

aurora33
16. júl 2025

@anonym_autor ja som nad tým ani takto nerozmyslala. Jednoducho som sa zaľúbila, ale vedela som že je to laska na celý život. Ani svadbu sme nebrali ako zbytočne vyhodené peniaze. Svadbu sme chceli. Mne manželstvo dáva veľmi veľa. Je to jednoduchšie, keď sme na všetko dvaja.

anonym_967c49
16. júl 2025

My sme s mužom obaja po nevydarených manželstvách a keď sme boli na druhom rande, tak sa ma opýtal, či som nezanevrela na manželstvo. Nie nezanevrela, aj keď pár rokov pred rozvodom som cítila pri každej zmienke o sobáši hnev, lebo som urobila chybu pri vstupe do zlého zväzku. Už sme s druhým mužom zobratí spolu desaťročie a máme krásny vzťah, som hrdá, že nám to na druhýkrát vyšlo. Sobáš nás stál pár stoviek, brali sme sa v piatok, so svedkami a s obedom v reštike.
S dobrým chlapom je v manželstve super, so zlým by bolo nafigu aj vo voľnejšom zväzku.

anonym_313e2e
16. júl 2025

Jediná výhoda manželstva je vdovské.A, keď je šikovná vie obrat šikovného muža o veľa financií.
Informácie o zdr.stave som už dostala a manželia nie sme.Nikto sa na ani nepýtal a nekontrolovam občiansky či som jeho manželka a to bol či urgent, ale aj 2 hospitalizacie

hellwant
16. júl 2025
@anonym_313e2e

Jediná výhoda manželstva je vdovské.A, keď je šikovná vie obrat šikovného muža o veľa financií.
Informácie o zdr.stave som už dostala a manželia nie sme.Nikto sa na ani nepýtal a nekontrolovam občiansky či som jeho manželka a to bol či urgent, ale aj 2 hospitalizacie

@anonym_313e2e nie, ani nededis po nom a nemas rôzne prispevky ak su deti.myslim, niekto to tu pisal.

hellwant
16. júl 2025
@anonym_313e2e

@anonym_313e2e a to akoze este aj schvalujes, ze ak je sikovna/y ze druheho oberie?

miskakyblik
16. júl 2025

@anonym_autor ja to vnímam čisto subjektívne takto :
S mojím manželom som bola 12 rokov kým sme sa brali, vzali sme sa z praktických dovodov, keby sa jednému/druhému niečo stalo, je jednoduchšie riešiť niektoré veci . A tiež som chcela byť jeho žena a on chcel byť môj muž. Nechceli sme svadbu ale ten výsledok, bolo to niečo ako potvrdenie iba pre nás že sme si jeden druhého naozaj vybrali za životných partnerov a už to inak nevidíme...svadbu sme mali iba na úrade, iba dvaja svedkovia ,a my... A mne aj jemu sa triasol hlas a ruky akokeby sme si to áno hovorili pred 100ludmi. Malo to pre nás čaro, osobné, nemali sme to pred kým hrať, nikde sme ani nehovorili že sa ideme brat, dozvedeli sa to všetci až potom... Neľutujem. Áno manželstva môžu dopadnúť všelijako, preto my sme spolu boli dlho aby sme si boli ozaj istí, výber partnera by nemala byť lotéria ale podieľať sa vedome na tom výbere a práci na vzťahu. Ak sa niekto vezme po pol roku, alebo známosti alebo v čase najpoblaznrnia , je to nezodpovedné i keď romantické a vzruso. My sme spolu zažili dôležité míľniky pred svadbou, veci na základe ktorých sa formuje definitívny obraz o človeku. Doopatrovali sme starých rodičov, postavili dom, vzali hypotéku, skoro sme o všetko prišli zlým rozhodnutím, spoznali sme si rodiny, odlúčenie kôli študovaniu... tam som mohla vidieť na tomto všetkom aký je človek, partner, opora, v ťažkých chvíľach sa ukážeme a potom je to už viac menej jasne..čiže ja neľutujem, stať sa môže hocičo ale ja môžem naozaj povedať že svojho muža milujem a som si istá že vedome mi nikdy neublíži a že chce byť so mnou tak ako ja s ním..vieme sa pohádať a raz sme mali aj krízu ale vyriešili sme to práve preto že sa nepoznáme pár mesiacov a dokázali sme vyťažiť z toho času čo spolu sme ...manželstvo nieje blbosť ale je to veľký záväzok, a ľudia bežne myslia na svadbu, na tu okázalý žúrku, na to že okolie bude vedieť že keď sa berieme, sme super a svadba bude ako rozprávková šírka, záleží im na tom kto bude pozvaní, na tip top fotkách, investujú do menucka a podobne..ale akoby nikto nemyslel na to že ťa zurka je začiatok celoživotného vztahu. Manželstvo sa nekoná kôli svadbe , nieje to len tá povinná jazda čo po svadbe príde... Záleží na tom čo bude po svadbe nie počas nej...ale v dnešnej instadobe viac záleží na tom že si chytis miesto vo fotogenickom kaštieli, než na tom s kým tam vlastne stojíš...

anonym_5bd6fe
16. júl 2025

Ja som s partnerkou od mojich 18ctich a na 27sme mali svadbu. Ubehli 2 roky a ja osobne ničoho neľutujem. Svadba nás stala cca 9.000€ a vrátilo sa nam niečo okolo 8.000€ na daroch od hosti. A vlastne bývanie samozrejme. Keďže sú ceny aké sú a nie som milionár tak som pracoval rok v zahraničí našetril 20% na nehnuteľnosť a kúpili sme si útulný 3iz.b. na dedinke za prijateľnú sumu

terezka1947
16. júl 2025

Možno v dnešnej dobe je veľký strsch-jednak či ja sám to vydržím v manželstve a jednak,čo keď ten druhý bude taký,onaky,zmení sa....
Keď tak čítam fóra,munukectu bolo,že načo predmanzelskebpripravy,atď. No napr.ja som chcela svojho priateľa poznať dôkladne,jeho názory, postoje,atď.
Netreba sa báť vidieť iba to pekne. Potom nemôže prekvapiť niečo vážne,necakame-,jedine nejaký psychicky chorý jedinec.
Možno sa teraz rýchlo ženieme do spoločného bývania,aby sme náhodou nestratili toho jedine,čo má o nás záujem a potom nechceme vidieť aký je,len aby sme boli spolu,keď už sme spolu,veď koho budem už hľadať.
Zrelý,dospelý človek musí vedieť koho má už počas chodenia vedľa seba. Kde ešte po spoločnom bývaní. A ak pretrváva stále strach z budúcnosti,tak niečo v poriadku nie je🤷
Buď vzťah alebo ten človek.

johanka21
16. júl 2025

@anonym_autor Urob tak, ako to cítiš ty, dôležité je, aby ste mali s partnerom rovnaký názor. Možno by ale bolo dobre,aby si ho so svojím názorom včas oboznámila a zistila, ako to má on. Predsa len, ak by Ťa zrazu požiadal o ruku a Ty by si ho (neinformovaného) odmietla, ktovie, ako by to medzi vami dopadlo.

anonym_d5792f
16. júl 2025

@anonym_autor spolužitie nie je o tom, ci ste manzelia alebo nie. To mozete zit spolu bez manzelstva. Bola som ako ty. Do 30tky som bola požiadaná o ruku 2x. Ku svadbe nedoslo. Mala som strach a radsej som zo vztahu zdrhla. Svojho muza som spoznala ako 37 rocna. Musel ma požiadať o ruku 2x, lebo prvykrat po 3 rokoch chodenia som povedala, ze je skoro. Ale potom prislo k tomu, ze sme “spojili majetky”, spolocny uver a vacsia investicia a ja som si zacala uvedomovať, ze ak sa mu nieco stane, tak nebudem po nom dediť. Kym sme mali majetky oddelene, tak som to neriesila. Ale zhodou okolnosti v okoli sa stali nestastne udalosti zenam, co mali priatelov a tie teda doplatili na to, ze nededili. A na druhej strane vydate zeny, ktorym velmi pomohol aj vdovsky, kym sa pozviechali z nešťastia .Asi pred dvoma rokmi, prisiel s tym, ze ci uz je cas sa zobrat. Povedala som Ano. Dali sme jednu letnu svadbu, zurku pri bazene. Ziadne ceremónie alebo kopec vyhodených penazi. A to sme mali obaja uz 45 rokov. Ano svojho muza lubim ale nebolo pre mna dolezite sa zobrat, kym sme nenadobudli spolocny majetok. Spolocne deti nemame, kazdy mame svoje z predchádzajúcich partnerských vztahov. Cize za mna je manželstvo sociálna istota, ak sa ide do niecoho spolocne investovať alebo si planujete deti. Boj o starostlivost o deti a vyzivne, bude prebiehat tak isto, ci si vydatá alebo nie. To je skor o charaktere dvoch ludi ako o sobášnom liste. Ale samozrejme ako 28 rocna to vidis este inak. Bola som ako ty. Dozrejes, premyslis si, uvidis. Proste nie kazda sme sa videli ako nevesta.

xena0
17. júl 2025

Každého voľba.... Ja by som si nezakladala rodinu s človekom s ktorým niesom v manželstve

terezka1947
17. júl 2025

Aké to musí byť smutné,keď ľudí spájajú v prvom rade majetky a strach,že o nej prídeme.
Musí to byť naozaj skutočná a silná láska 😔 k peniazom.

anonym_c7b792
17. júl 2025
@terezka1947

Aké to musí byť smutné,keď ľudí spájajú v prvom rade majetky a strach,že o nej prídeme.
Musí to byť naozaj skutočná a silná láska 😔 k peniazom.

@terezka1947 vidno to aj v realite. Tie pary vobec nie su zamilovane a nepozerajú sa na seba s laskou. Ja chodievam s manzelom velmi vela po roznych vyletoch, pobytoch, dovolenkach a ked stretneme taketo pary, tak kazdy si uziva sam. Chpdia sami na vylety, na večere, rozprávajú sa spolu ako s obchodným partnerom :D keby som to videla zriedka nepoviem, ale vidim to pomerne casto. Takze ano, svadba sa velakrat kona len kvoli kalkulu. Spojit majetky. A potom tie iste zeny tu radi kazu, ako ma vyzerat manzelstvo :D

biba_18
17. júl 2025
@anonym_c7b792

@terezka1947 vidno to aj v realite. Tie pary vobec nie su zamilovane a nepozerajú sa na seba s laskou. Ja chodievam s manzelom velmi vela po roznych vyletoch, pobytoch, dovolenkach a ked stretneme taketo pary, tak kazdy si uziva sam. Chpdia sami na vylety, na večere, rozprávajú sa spolu ako s obchodným partnerom :D keby som to videla zriedka nepoviem, ale vidim to pomerne casto. Takze ano, svadba sa velakrat kona len kvoli kalkulu. Spojit majetky. A potom tie iste zeny tu radi kazu, ako ma vyzerat manzelstvo :D

@anonym_c7b792 a ja keď idem s mužom po výletoch a pobytoch a dovolenkách, tak neobzeráme iné páry voľajako ... max. niekde pri mori keď sa človek už ako fest nudí na lehatku ...

terezka1947
17. júl 2025
@biba_18

@anonym_c7b792 a ja keď idem s mužom po výletoch a pobytoch a dovolenkách, tak neobzeráme iné páry voľajako ... max. niekde pri mori keď sa človek už ako fest nudí na lehatku ...

@anonym_c7b792 niečo na Tom bude. Teraz sme v Chorvátsku a človek stretáva tie isté rodiny na pláži....a je vidieť asi ako fungujú tie rodiny a manželstva.
Chodievame riešiť svadby a veru,človek by sa čudoval,koľko mladomanželov nemá v očiach ten zaľúbený a šťastný pohľad.
Je to veľmi cítiť.....

@biba_18 nemyslím,že človek sleduje iných ľudí.
Jednoducho si mnoho veci vsimnes aj nechtiac.
Možno v cudzine o to viac,že slovenskú vraví skôr zaregistrujes.