icon

Vyššie vzdelanie žien v manželstve

15. jún 2025

Tie ktore mate vyssie vzdelanie v manzelstve, je to v pohode? U nas to zacalo dost vyrazne vadit, najprv manzelovi a uz aj mne:(

Strana
z2
ari1712
15. jún 2025

Za seba poviem, je to v pohode. Moj muz to nikdy neriesil, je na mna hrdy, to mi daval a aj dáva najavo 🙂 nie je dôležité vzdelanie. Ale to, čo máte spolocne, v čom si rozumiete, atd.. vyssie vzdelanie nas nerobi lepsimi ludmi - mala som tu cest poznat doktorov, profesorov, ktori ako osobnosti nestali za vela...

autor
15. jún 2025
@ari1712

Za seba poviem, je to v pohode. Moj muz to nikdy neriesil, je na mna hrdy, to mi daval a aj dáva najavo 🙂 nie je dôležité vzdelanie. Ale to, čo máte spolocne, v čom si rozumiete, atd.. vyssie vzdelanie nas nerobi lepsimi ludmi - mala som tu cest poznat doktorov, profesorov, ktori ako osobnosti nestali za vela...

@ari1712 on sa zacal cítiť menejcenne, pritom v zivote z mojej strany ani naznak:(

simsalabim
15. jún 2025

Mam vyssie vzdelanie ako manzel a v nicom nam to nevadi. Sme spolu uz vyse 25 rokov. V com konkretne to prekaza vam?

vler
15. jún 2025

Ja mam vyssie vzdelanie- o dost, ale manzel kedze je zrucny, napriek tomu nejaky cas zarabal viac ako ja. Sme uplne v pohode uz 20+ rokov, ucty vsetky spolocne

eeffka
15. jún 2025

Formalne vzdelanie nie je podstatne, skor ako je clovek inteligentny. Mame vela kamaratov kde povedzme do 35ky ten rozdiel nebol az taky vyrazny ale cim som starsia tym viac si uvedomujem ze su proste taki no .. jednoduchsi 😁, a vela krat si poviem pre seba, ze maju ovela menej problemov.
Skolu si manzel moze dorobit aj v 50ke, ale ci mu to pomoze sa mentalne prestavit to uz neviem

mamamasama
15. jún 2025

Mám vysokú školu a aj tak si myslím, že môj muž má vyššie IQ ako ja. Pochádza však z pomerov, kde sa vzdelávanie príliš neriešilo. Aj maturitu si robil až neskôr externe. Teraz má vlastnú firmu.

glorikarebeka
15. jún 2025

Moja svokra hovorí
Škola ťa naučí, ale rozum ti nedá
Je smutné ak ak je niekto povrchný keď má tituly pred menom

luccija
15. jún 2025

Mužovi a tebe to vadí kvôli peniazom?

beronsche
15. jún 2025

Môj exovi vadilo, že mám titul.. nikdy to nepovedal rovno, ale zhadzoval to, že akože vtip, pri každej príležitosti.
Musel si, úbožiak, na môj účet dokazovať, aký je alfa samec..
Ani môj manžel titul nemá, ale je to jeden schopný, rozhľadený a vyrovnaný chlap, ktorému by moje vyššie vzdelanie v živote nevadilo.

Keď to tvojmu mužovi vadí, problém nie je vo vašom vzdelaní , ale v jeho komplexoch a chýbajúcom sebavedomí.
Toto sama nevyriešis, tu si musí v hlave upratať on.
A prečo to vadí tebe?
To som nepochopila....

andrejka1974
15. jún 2025

Môj manžel ma učňovka bez maturity ,je stolár ale popritom je veľmi zručný dokáže urobiť kuchynskú linku , dvere okna vie spraviť elektrinu dlažbu spolu len my dvaja sme zrekonštruovali nás starý dom ja mám maturitu zdravotnícky laborantky vo svojej práci som bola rok potom som už bola roky rokuce doma s deťmi a teraz rozvazam jedlo inú prácu nemôžem , pretože najmladšiu mám autistku a tak robím od 9.30 do 14.00 a potom sa starám o všetko doma takže často je jedno aké máš vzdelanie základ je čo dokážeš spraviť a nech tvojho muža nemrzi že nemá vyššie vzdelanie však keď je šikovný v iných veciach tak nech si zo váži čo vie

viky7
15. jún 2025

mam vyssie vzdelanie ako muz, napriek tomu muz zaraba o dost viac 😀

pettom19
15. jún 2025

Ja mam tiez vyssie vzdelanie ako manzel, pritom on pracuje v oblasti,.kde zarobi podstatne viac ako ja. Nikdy sme kvoli tomu nemali problem, ani sa nikto necitil menejcenny. On je praveze hrdy, ze ma vzdelanu zenu, aj to tak prezentuje na verejnosti.

veselo_neveselo
15. jún 2025

O titul predsa vobec nejde, ide o to aky je clovek, ako sa sprava, a ci mate zakladne hodnoty rovnako nastavene. To ti ziadna skola neda.
Ak je manzel blbec (alebo sa nim stal pod vplyvom zivotnych skusenosti), tak s tym skola nic nema, a je to iba zastupny problem.

stormie
15. jún 2025

Ja mam vyssie vzdelanie a aj vyssi plat, ale kedze mame spolocny ucet a spolocny majetok tak je to uplne jedno, rovnako sa tesimw z jeho zvysenia platu a odmien ako ked ide o mna.. Manzel nema problem ma pochvalit pred inymi, rovnako ako ja jeho za pracovne a aj ine uspechy.

mane01
15. jún 2025

Dolezita je inteligencia a v pripade, ak ma vyssie vzdelanie zena, tak muz, ktory nema privelke ego. Niektori sa sice zo zaciatku nezdaju, ale casom vyjde najavo, ze su to proste machovia a mozu mat s tym problem. Zazila som. Ale nie vsetci su taki. Su aj pani, ktori naozaj povazuju zeny za seberovne 😉. A ti vedia byt na svoje manzelky hrdi.

oblecenie99
15. jún 2025

Aj u nás je to tak, a aj keď je on na mňa hrdý a nedáva mi to priamo vedieť, ja som to niekedy pocítila... On si to možno ani neuvedomuje, ale nejaké komplexy sa prejavili. Zvyčajne to boli situácie, kedy som išla na školenie či seminár a jeho išlo rozdrapit, že tam budem a inými (aj) chlapmi, ktorí sú z môjho fachu, majú vyššie vzdelanie a on tam nie je.. alebo keď som bola na prvej materskej, zrazu som bola akoby na neho trochu odkázaná a začal byť viac na koni: zatrhla som to v zárodku aj s tým, že som sa vrátila do práce skôr.

Sme s tým v pohode a aj fungujeme, ale čo som si ešte všimla, nemáme absolútne žiadny prienik spoločných známych či priateľov. Proste je "jeho partia" a akože moja. On sa nestýka s mojimi kolegami a kolegyňami, ja s jeho kamošmi či kolegami a kolegyňami. Evidujeme sa navzájom, a to je tak všetko. Nie sú žiadne spoločné akcie. Úprimne musím napísať, že keby som mohla dať rady v tomto mojej dcére, asi by som jej povedala, nech sa zaľúbi do niekoho, kto má rovnaké vzdelanie ako ona.

autor
16. jún 2025
@oblecenie99

Aj u nás je to tak, a aj keď je on na mňa hrdý a nedáva mi to priamo vedieť, ja som to niekedy pocítila... On si to možno ani neuvedomuje, ale nejaké komplexy sa prejavili. Zvyčajne to boli situácie, kedy som išla na školenie či seminár a jeho išlo rozdrapit, že tam budem a inými (aj) chlapmi, ktorí sú z môjho fachu, majú vyššie vzdelanie a on tam nie je.. alebo keď som bola na prvej materskej, zrazu som bola akoby na neho trochu odkázaná a začal byť viac na koni: zatrhla som to v zárodku aj s tým, že som sa vrátila do práce skôr.

Sme s tým v pohode a aj fungujeme, ale čo som si ešte všimla, nemáme absolútne žiadny prienik spoločných známych či priateľov. Proste je "jeho partia" a akože moja. On sa nestýka s mojimi kolegami a kolegyňami, ja s jeho kamošmi či kolegami a kolegyňami. Evidujeme sa navzájom, a to je tak všetko. Nie sú žiadne spoločné akcie. Úprimne musím napísať, že keby som mohla dať rady v tomto mojej dcére, asi by som jej povedala, nech sa zaľúbi do niekoho, kto má rovnaké vzdelanie ako ona.

@oblecenie99 ano tie materske boli i u nas, tazsie znasa ked nieco nevie a ja ano, tak uz som radsej ticho ked pride k takejto situacii a tvwrim sa netusim ani ja, nevie robit s pc s netom, niekedy az vyslovene yake superenie citim z jeho strany. A ano neciti sa dobre v kruhu mojich znamych, svoj nema. Tazke je to niekedy. Ma to do0ad i na deti. Doteraz zarabal viac on, citil ze ma navrch, no zacina sa to vyrovnavat a tusim ze to bide problem....

ktobytobolpovedal
16. jún 2025

Ano mam vyssie vzdelanie ako moj muz. Nikdy sme to neriesili. Ich, 3 chlapcov, vychovavala mama sama od malinka (mali 10,8 a 6, ked im umrel otec)… moj muz, najmladsi, rebeloval..cize tak vyzeral aj jeho postoj ku skole.
Dnes vsak vidim, ze velmi dba na to, aby sa deti ucili .. cize velakrat to je aj o pomeroch z ktorych dotycny pochadza. Vyssie vzdelanie nezarucuje kvalitnu pracu, vyssie IQ, vyssie EQ a mnoho dalsich veci, ktore su pre mna vo vztahu dolezite…
Ale teda muzske ego je velmi silna vec, cize moze to byt pre mnohych muzov problem. Ale to tiez zavisi od toho, ako to maju upratane v hlave

lydus2015
16. jún 2025

Ako už bolo vyššie spomínané, mám vyššie vzdelanie, a manžel zarába viac... Stále sa smejeme, že som sa mala lepšie učiť, aby som ho dobehla...

letfenixa
16. jún 2025

Mám vyššie vzdelanie ako partner, kým mohol pracovať, zarábal viac on, je na ID, je to teraz inak. Pocítiť mi to dáva jedine tak, že je na mňa hrdý.

alkoholik
16. jún 2025

Tato tema tu uz dlho nebola. Co presne vo vztahu ma vadit ked jeden ma vyzsie vzdelanie ako druhy? Take nepodstane veci ze az. Alebo sa zase admin nudi lebo klesa sledovanost? Prazdniny su za 2 tyzdne tak to zacne.
Mam nizsie vzdelanie ako manzelka a zarabam viacej.

stvura
16. jún 2025

akoze v com ti to vadi? Podstatne je aky tvoj partner/manzel je, ci je inteligentny, scitany, prakticky...to ze niekto ma dva tituly pred menom, dva za menom z neho este dobreho cloveka nerobi...
osobne mi je to fuk a neprikladam tomu dolezitost...akurat sa smejeme obaja ze motivacne deckam ukazujeme moje vysvedcenia a nie jeho

michaela329
16. jún 2025

Poznám viacero takých párov, dokonca Dr. ženy a remeselníkov a sú to dlhoročné a podľa mňa pekné manželstvá. Vy budete mať iný problém, ak to začalo až teraz vadiť.

simsalabim
16. jún 2025

Podla toho, co pises, tak vyssie vzdelanie nie je problem. Problem je jeho vlastny pocit menejcennosti, resp. potreba "mat navrch".

kiki68
16. jún 2025

Preco by to mal byt problem? Snad manzel nebude zenu oslovovat “ pani docentka “ 😀😀😀 Myslim, ze vacsina ludi, co ma vyssi titul to robi hlavne pre nejaku akademicku karieru a ich partner vie o co ide. Kamos je docent a vobec to nema nejak rad, ze by hi tak niekto oslovoval.

spenat9
16. jún 2025

Aj ja mam vyssie vzdelanie ako moj muz a napriek tomu je moj muz 100x uspenejsi ako ja 😂ja mam vysokoskolske vzdelanie, vysku IQ mame myslim podobnu napriek tomu on strednu dokoncil len kvoli mame :D

snowflakenel
16. jún 2025

Nam to vobec nevadi, neriesime, sam ma poslal dorobit vš. ( Mam 2 vš a paradoxne manzel so strednou stavebnou zarobi viac ako ja). 🙂 🙂

vilma7
16. jún 2025

Mam tiež, ale manžel je oveľa sčítanejší. Dokonca aj plat mam o dosť vyšší ako on . U nás to téma nie je vôbec.

ndrag
16. jún 2025

Ako citam, tak tu nebude problem na tvojej strane, ani v vzdelani ako takom. Skor manzel ma problem sam so sebou.

moonlight1210
16. jún 2025

Ak si doplnal sebavedomie, ze naco su ti skoly, ked on zaraba aj tak viac bez nich, tak tvoj lepsi zarobok moze byt problem.
Lebo nejde o peniaze, ale o jeho sebavedomie.

Ty robis chybu, ze sa "umensujes", len aby si k nemu zapasovala. Udrziavas falosne zdanie, ako k sebe patrite.

Keby si to nikdy nerobila a vzdy bola sama sebou, uz by ti jeho chovanie davno tak oci vyklalo, zeby si pochopila, ze vy dvaja k sebe nepatrite. Lebo so zakomplexovanym clovekom sa neda zit, nech ho milujes akokolvek vrucne a hlboko. Raz sa to vycerpa. Takto len tu dobu natahujes.

Pomoct moze len to, ze on pochopi a prezrie cez svoju malost, postavenu na nerozumnych hodnotach.
Ale ako vidis, tvoja snaha ho "uistovat" vytvaranim falsoneho dojmu, ze on je sebavedoma hlava rodiny, problem nevyriesila, len odsunula jeho vybuch na neskor. No raz to prist muselo.

Strana
z2