icon

Vzťah k otcovi po rozvode

2. aug 2025

Povedzte mi to aj zo stránky dieťaťa, aj zo stránky matky… možno sa tu nájdu aj otcovia.

Náš otec nebol vyslovene zlý, ale nebol jednoducho dobrý tak, ako si to predstavujem a aký je teraz môj manžel. Nášho otca sme akoby obťažovali, nechcel nás objať, nevenoval sa nám, nechodil s nami po výletoch, nepodporoval nás na vystúpeniach atd, jednoducho buď bol v práci v zahraničí a podieľal sa na výchove tým, že zarábal, alebo prišiel na týždeň domov a oddychoval. Nemáme s ním žiadne zážitky, ani s jeho rodinou s ktorou sa nestretaval, nikdy sme nemali leto u babičky a pod

Naši sa rozviedli keď sme boli na strednej, otec sa na iste dlhšie obdobie odmlčal - nezaujímalo ho nič, ani že som čakala život ďaleko od domu, neprispel mi (na mňa neposielal ani výživné kým som ešte študovala ale nevadí), požičiavali nám zo začiatku kamaráti, bolo to ponižujúce

Pozbierali sme sa s manželom, v malom podnikame, máme dom, deti, žijeme sami…. A otec až keď sme dospeli zistil, že žijeme. Teraz by sa chcel stretávať… nehovorím, je pokojná povaha, aj jeho nová žena, dokonca sa teší vnúčatám… ale niekedy si z toho morálneho hľadiska poplačem

Mne ako matke by to zlomilo srdce. Naša mama sa veľmi trápila, aj s nami boli problémy, aj financie, aj všetko zabezpečovala… kvôli stresu vážne ochorela a ma nábeh aj na depresiu. Sem-tam nám aj niečo vyčíta, či sme mu už dobrí, ja to ako mama chápem, na druhej strane je to otec. On ma doma pohodičku, odišiel si a nás nechal na pospas osudu, mama z toho ochorela a mala veľa trápenia a teraz?

Teraz sa s ním moji súrodenci stretávajú radšej ako s mamou… a aj častejšie…. A ja si z času na čas fakt poplacem keď si pomyslím, že by sa takto zachovali moje deti aj keď KE tu aj ta druha strana…. Povedzte mi ako to vnímate a čo je “správne”? Podľa mňa by otec nemal byt otcom až vtedy, keď sme samostatní, nič od neho nechceme, nič nám neplatí…

Strana
z2
sova7
3. aug 2025
@marca12

Kazdy robi chyby,on urobil fatalnu chybu,ze sa vykaslal na svoje deti. Mozno az ked stretol novu zenu,ta ho naucila byt lepsim clovekom. Preto tu teraz chce byt pre vas. Tvoja mama ma pravo byt ukrivdena,ale musi si uvedomit,ze je to vas otec a to,ze im nevysiel vztah a zachoval sa tak ako sa zachoval este neznamena,ze nesmie dostat druhu sancu.

@marca12 človeku ktorý sa vykašľal na deti keď ho potrebovali sa druhá šanca nedáva je to sebec a ide si za svojim pohodlim keď je vzťah bez nutnosti niečím prispieť staci že tam zrazu je vtedy zrazu deti ma

anonym_6c33b1
3. aug 2025
@sova7

@anonym_9340b2 nevieš k čomu sa vyjadrujes lebo to nemáš nazite. Máš síce názor ale v takejto situácii názor nestačí

@sova7 otec? Toto je otec? Za to že oplodnil pár krát autorkynu mamu? Takémuto človeku sa nehovorím otec. Nie ten, čo pslodí, ale kto vychováva, zaujíma sa je otcom. Sorry, ale autorke témy je ten otec dnes už k ničomu. Kde bol, keď ho potrebovala? No tam nech sa prace aj teraz. Ano by som pohľadom o neho nezavadila. A nie, nemám zlú skúsenoAsť. Naopak, môj otec sa so mnou hrával, 50 rokov späť, keď to nebolo vôbec bežné. Kočíkoval ma, vždy rozprával, aký bol pyšný, keď ma mama vyobliekala. An to mal 23! keď som sa narodila, odišiel z VŠ a išiel makať, aby uživil rodinu. Učil ma plávať, korčuľovať, lyžovať, hrával so mnou karty, pexeso. bol pri mne, keď som to v živote najviac potrebovala. Preto som ho s láskou doopatrovala. Ale o muža, ktorý ma mal celý život na háku a mama vďaka nemu je tam, kde je a teraz si zrazu spomenul, že je otcom, by som záujem nemala.

anonym_6c33b1
3. aug 2025
@sova7

@marca12 človeku ktorý sa vykašľal na deti keď ho potrebovali sa druhá šanca nedáva je to sebec a ide si za svojim pohodlim keď je vzťah bez nutnosti niečím prispieť staci že tam zrazu je vtedy zrazu deti ma

@sova7 prepáč, to nepatrilo tebe, ale prispievateľke @marca12

anonym_d36372
3. aug 2025

@anonym_autor môj otec je ku mne tvrdý a hnusný aj teraz v dospelosti, ale vnúčatá má rád. Neopustil nás nikdy, ale zdeptal veľa krát. Len teraz už nevie, lebo je človek silnejší a berie ho takého aký je. Nikdy nevieš koľko času tu máme a keď je k vnúčatám dobrý.

sova7
3. aug 2025
@anonym_6c33b1

@sova7 otec? Toto je otec? Za to že oplodnil pár krát autorkynu mamu? Takémuto človeku sa nehovorím otec. Nie ten, čo pslodí, ale kto vychováva, zaujíma sa je otcom. Sorry, ale autorke témy je ten otec dnes už k ničomu. Kde bol, keď ho potrebovala? No tam nech sa prace aj teraz. Ano by som pohľadom o neho nezavadila. A nie, nemám zlú skúsenoAsť. Naopak, môj otec sa so mnou hrával, 50 rokov späť, keď to nebolo vôbec bežné. Kočíkoval ma, vždy rozprával, aký bol pyšný, keď ma mama vyobliekala. An to mal 23! keď som sa narodila, odišiel z VŠ a išiel makať, aby uživil rodinu. Učil ma plávať, korčuľovať, lyžovať, hrával so mnou karty, pexeso. bol pri mne, keď som to v živote najviac potrebovala. Preto som ho s láskou doopatrovala. Ale o muža, ktorý ma mal celý život na háku a mama vďaka nemu je tam, kde je a teraz si zrazu spomenul, že je otcom, by som záujem nemala.

@anonym_6c33b1 veď kľud aj ja môjmu hovorím darca spermií alebo autor

taktotedanie
3. aug 2025
@anonym_autor

@subartic Samozrejme, už to počuli od každého, ale oni žijú tým, čo je teraz, že keď tam prídu cítia sa dobre, že už konečne poznajú aj zvyšok jeho rodiny atd. Dokonca moje deti začal brať na ruky, povie im, že ich má rád - prvýkrát som skoro odpadla. Ak by som žila len toto, čo je dnes, nie je žiaden problém s ním, ale je správne žiť len toto? Manžel mi opakuje, že minulosť už nezmením a ze treba ísť ďalej, ale mňa ako matku by to asi fakt položilo, keď si predstavím, že som v maminej situacii

@anonym_autor nie neudrziavala som blizky vztah ani kontakt
Ok, nech pride, pohra sa, spravis kavu ale za dve hodiny nech dviha kotvy
Na vlastne deti sa vykaslal a teraz si to kompenzuje na vnucatach hlavne nic odo mna nechcite
Ze surodenci to riesia inak je ich vec
Cely zivot ti jeho rodina nechybala, potrebujes ich? Nie
Dokazala si sa prebit sama bez otca, teraz ho potrebujes? Nie
Vnucatam dopraj nejaky ten cas s dedom ale to je asi tak vsetko, neprenasaj na nich tvoje traumy s detstva
Matku ries s psychiatrom
Ja som vsak dost radikalna co sa tyka vztahov, narusenia dovery medzi rodinou atd

autor
3. aug 2025
@anonym_9340b2

Ja síce nepochádzam z rozvedenej rodiny, ale nechapem takéto nastavenie zit v krivde, v minulosti a neodpúšťať. Ok, drzis stranu mame, čo je pochopitelne, ale raz je to tvoj otec, chce napraviť to, čoho sa v minulosti dopustil, lebo proste v zivote ľudia robia chyby, menia sa. To, že otec sa až tak nestaral mohlo byt spôsobené tým, že žil v zahranici. Zažila som to v okoli. Taký chlap je vytrhnutý mimo rodiny, rodina funguje bez neho, nie sú tam vazby a nenapraví sa to už nikdy, ani keď sa ten chlap vrati natrvalo domov, rovnako je to ina generacia, nasi rodičia boli vychovavani tvrdou rukou, častokrát bez lasky, tak je normálne, že ju nevedel dávať, teraz sa to uci. Ďalšia vec, že ty vôbec nevieš objektívne zhodnotit, čo bolo medzi rodicmi a prečo sa doteraz o vás nezaujímal. Kritizuješ surodencov, ale oni sú v tomto daleko pred tebou, nerobia chybu oni, ale ty a hlavne, keď máš deti, oberas ich o starého rodica, a to, čo si kritizovala u otca(že ste sa nestretavali s jeho rodinou), tak tejto istej chyby sa ideš dopustiť ty. Takze moja rada je, odpusť a nebud ako tvoj otec pred xx rokmi

@anonym_9340b2 Možno to píšeš preto, že nepochádzaš z rozvedenej rodiny. Ja to ale nepíšem z pohľadu mojej mamy - ak by áno, nikdy by sme sa s ním nestretávali. Píšem to ako dieťa, ktorému nenávratne pokazil detstvo, vzťahy, nastavenie a potrebujem doslova terapiu. Mne by v prvom rade ako náprava prišlo, keby sa úprimne ospravedlnil a priznal si chybu. Už som mu to vravela milionkrát, dokonca som bola jedine vnúča, ktoré jeho mame chcelo dat šancu, chodila som za ňou cez víkend a robila mi doslova zle, klamala mojim rodičom, pchala mi nezmyselne odkazy do tašky a podobne. Tak som s tým prestala, pretože to boli bludy a nepotrebovala som riešiť ešte aj jej prepinaky. Koľkokrát to začnem, toľkokrát krčí ramenami. To, že chodil do zahraničia bola predsa jeho vec, nie?! Ved bol náš otec, boli naši rodičia, ak nechcel odchádzať a chcel žiť normálny život prečo sme sa nepohli, nepresťahovali, nehľadali možnosti? Tu nech mi nikto nepíše hlúposti, lebo sama som už v tej pozícii a sama som s celou rodinou mimo len preto, aby sme s manželom boli spolu, zarábali s tvorili normálnu rodinu. Keď nebol schopný, nemal sa rozmnožovať - a nie raz.

Strana
z2