Vzťah s osobou židovskej viery: Áno alebo nie?
Išli by ste do vzťahu so židom? Áno alebo nie?
Keby ma len vieru ako mnohí kresťania na Slovensku, že len tvrdí že je židovskej viery ale nič nepraktizuje ani sa ničím z toho neriadi, tak by mi to nevadilo. S praktizujucim, alebo takým, čo by chcel dodržiavať nejaké ich špeci tradície, nie.
@brrunetkaa Každý žid/ židovka (aj tí najsekularnejsi) požadujú obriezku syna 8 deň po narodení. Je to niečo ako krst u kresťanov.Bol by to pre teba problém?
Ako ateistka by som nešla do vzťahu s praktizujúcim mužom žiadneho vierovyznania, keďže si neviem predstaviť ako by sme sa zhodli v niektorých pre mňa dôležitých nazoroch na život a výchovu… už ku tej konkrétnejšej otázke v komentári, áno prekážalo by mi to, nie kvôli obriezke samotnej, mne by vadil aj krst…
@brrunetkaa Každý žid/ židovka (aj tí najsekularnejsi) požadujú obriezku syna 8 deň po narodení. Je to niečo ako krst u kresťanov.Bol by to pre teba problém?
@anonym_autor pokial by nebola zdravotne indikovaná, tak áno bol by to problém. Sama som ateistka a tieto akékoľvek praktiky postavené na imaginárnych príkazoch a zákazoch by som vo vzťahu a rodine nechcela
nie, nešla. Som ateistka a preto som s ateistom lebo nie som ochotná sa podriaďovať nikoho rozprávkam.
Ak by ti bol muž snov, tak áno. Ak by som len uvažovala a nebola si istá, tak nie.
@anonym_autor som ateistka a žijem s ateistom. Najlepšie. Nedokázala by som žiť ani s kresťanom, jehovistom, pravoslávnym a neviem ešte akým
pokial by aj on akcetoval moju vieru a nepresadzoval len tu svoju .. vo vychove by sa komunikovalo a hladal sa kompromis tak ano.. ale zidia su rovnaky ako muslimovia- ich viera je nad vsetkych a nepripustaju nikoho ineho ..
nie, nešla. Som ateistka a preto som s ateistom lebo nie som ochotná sa podriaďovať nikoho rozprávkam.
@anonym_edc590 to sa mi páči, že to povieš rovno. Tiež by som nešla do vzťahu s neveriacim, z rovnakého dôvodu.
@anonym_autor Tak mu povedz este teraz ze si proti obriezke,a uvidis podla reakcie.
Ja by som zase nedokázala žiť s ateistom, to by bola pre mňa konečná s takým prázdnym človekom.
Ja by som zase nedokázala žiť s ateistom, to by bola pre mňa konečná s takým prázdnym človekom.
@anonym_11f9f7 prazdny clovek ci realista? katolik ci ina viera je zas clovek veriaci na ropzravky ...
@anonym_11f9f7 prazdny clovek ci realista? katolik ci ina viera je zas clovek veriaci na ropzravky ...
@anonym_43ddab Prázdny človek. Tak ako som písala. Ale ber to tak, že viera je dar, nie každý ho dostal.
@anonym_11f9f7 😄🤦♀️
@anonym_43ddab Prázdny človek. Tak ako som písala. Ale ber to tak, že viera je dar, nie každý ho dostal.
@anonym_11f9f7 dar verit bludom .. a preto clovek s vierou je tak zaslepeny a neda sancu inym ludom .. lebo si mysli,ze len to jeho je najlepsie... zaslepeny a hlupy ... kym normalnemu zdravemu cloveku je jedno v co druhy vieri - dolezite je,aby boli spolu stastny a nasli spolocnu rec a hodnoty a hlavne kompromis// a kompromis je to co veriacim -nech uz akejkolvek viere- chyba
Ne, nešla. Nedopadlo by to dobře.
@dahliaa ty sa nemusis vyjadrovat ty si sla s moslimom ,to je este horsie.
@anonym_11f9f7 no vy veriaci ste hotove studnice dobra a charakteru.😏 A to vsetko preto, ze uverite kazdej blbosti.
@dahliaa ty sa nemusis vyjadrovat ty si sla s moslimom ,to je este horsie.
@anonym_48ee4e Já se můžu vyjadřovat k čemu chci (asi tak jako ty). A ano, šla, protože jsem k tomu měla důvod. S Židem bych nešla nikdy. Ale ono by to bylo vzájemné.)))
Otázka zněla jasně, tak na ní i odpovídám. Na tohle má každý svůj názor a postoj. Zakladatelka se musí zařídit podle sebe.
@anonym_11f9f7 ateista je prazdny clovek? 🙄
@anonym_11f9f7 a podľa čoho boh také dary rozdáva? On nás predsa spravil PRÁZDNYMI ĽUDMI, lebo nam nedal "dar viery" 😂😂😂
@anonym_autor ano, toto konkretne by mi prekazalo.
Celkovo by som nesla do vztahu s osobou ineho vierovyznania - nie preto, ze by som "to ine" odsudzovala, ale naozaj neviem, ako by sme nasli spolocnu rec pri mnohych zivotnych rozhodnutiach ci otazkach ci filozofiach, zasadach, neskor tykajucich sa aj vychovy deti a ich formovania - kedze pre kazdeho by bolo "prirodzene a chcene" to jeho hladisko, zvyklost a to, v com on veri a o com je presvedceny...
pokial by aj on akcetoval moju vieru a nepresadzoval len tu svoju .. vo vychove by sa komunikovalo a hladal sa kompromis tak ano.. ale zidia su rovnaky ako muslimovia- ich viera je nad vsetkych a nepripustaju nikoho ineho ..
neviem co zvazujes vztah so zidom .. ale na otazku obriezky by som sa spytala ci je ochotny ho predtym pokrstit .. a uvidis tu toleranciu voci matke/manzelke
@anonym_11f9f7 aj povysenectvo je dar, ktorý si dostala s vierou?
Lebo tak znieš, ako "ja tá dobrá, obdarovaná, s jedinym správnym spôsobom života".. trochu pokory by nezaškodilo.
@anonym_autor neviem si predstaviť život so žiadnym praktizujúcich mužom. Kresťan, žid, moslim, atď. - chýbal by mi názorovy prienik.
@anonym_autor cela otazka je polozena zle. V otazke mas uvedenu osobu zidovskej viery a v popise Zid. To su dve uplne odlisne veci. Vacsina Zidov na Slovensku je neveriacich a nepraktizujucich, mladi sa ani k etnicite nehlasia, nieto este k nabozenstvu. A obriezka na 8 den je na Slovensku blud, vacsina manzelstiev je zmiesanych. A dalsi detail, ak chces ist do vztahu so zidovskym partnerom- muzom, vase dieta nebude Zid, kedze pravidla Halacha urcuju, ze Zid si len po matke.
@anonym_43ddab napisala svoj nazor tak, ako komentar nad nou, tiez je to urazlive, ked povies, ze veriaci veri na rozpravky, lebo je to myslene ako povysovanie sa nad toho veriaceho. Takze ano, podla veriaceho moze byt ateista prazdnym clovekom, moze si to naposat, ak.to tak vnima.
@anonym_11f9f7 aj povysenectvo je dar, ktorý si dostala s vierou?
Lebo tak znieš, ako "ja tá dobrá, obdarovaná, s jedinym správnym spôsobom života".. trochu pokory by nezaškodilo.
@beronsche a nie je povysenecke povedat na veriaceho, ze veri rozpravkam? Je to uplne to iste, len to uz sa Vam nepaci, ked sa to otoci...
@anonym_11f9f7 dar verit bludom .. a preto clovek s vierou je tak zaslepeny a neda sancu inym ludom .. lebo si mysli,ze len to jeho je najlepsie... zaslepeny a hlupy ... kym normalnemu zdravemu cloveku je jedno v co druhy vieri - dolezite je,aby boli spolu stastny a nasli spolocnu rec a hodnoty a hlavne kompromis// a kompromis je to co veriacim -nech uz akejkolvek viere- chyba
@anonym_43ddab no a tento tvoj kometar je mega empaticky, ze ano.
Mne ako veriacej je jedno, ked niekto neveri tomu, co ja, ani ho nezosmiesnujem, ale branit sa budem, ak ateista bude na mna utocit, ze verim bludom a som obmedzena a neempaticka a neviem robit kompromisy. Viem, ale v otazkach viery teda nie, lebo su iste veci, kde sa kompromis spravit neda, a preto by som nevedela fungovat s ateistom vo vztahu (ciste uprimne, naco si navzajom ublizocat?), ale ateistu nebudem ponizovat. Mam priklad v rodine, kde nepraktizujuca evanjelicka si vzala ateistu a je to uzasny clovek, dobrak a racionalny muz, ale natolko inteligentny, aby sa nevysmieval nasej viere s muzom. A dokazeme aj o viere a nazoroch na zivot a moralku pekne diskutovat, ked na to pride, pri vsetkej ucte a slusnosti. Asi tak by som to napisala. Ale niektori ateisti su rovnaki ako zaslepeni veriaci, ked sa nevedia spravat s uctou k druhym a tiez asi patris medzi nich, po tom, co si napisala...tak sa mozes zamysliet, ci naozaj nehadzes vsetkych do jedneho vreca a ci sa naozaj aj Ty necitis byt "lepsia" ako ti veriaci, co veria podla Teba bludom...

Keby ma len vieru ako mnohí kresťania na Slovensku, že len tvrdí že je židovskej viery ale nič nepraktizuje ani sa ničím z toho neriadi, tak by mi to nevadilo. S praktizujucim, alebo takým, čo by chcel dodržiavať nejaké ich špeci tradície, nie.