icon

Vzťah s partnerom, ktorý má nižšie akademické znalosti

3. sep 2025

Ahojte, mam taku malu dilemu. Som s partnerom uz nejaky ten cas. Je to uzasny muz: je milujuci, starostlivy, pracovity (aj dobre zarobi), sikovny, slusny, vtipny, dobre vyzerajuci, doma pomaha, proste vsetko, co si zena moze zelat. Vztah klape, vsetko funguje perfektne. Ale... Ja ho nechcem urazit a ani sa povysovat, nemam preco - sama som priemerna - ale on je proste "akademicky hlupy". A tym myslim, ze nevie urcite zakladne veci (napr. hlavne mesta krajin. Nechcem od neho mesta africkych statov, ale on netusi, kde je napr. Edinburgh... nepozna niektore pre vacsinu ludi trivialne slova, ako priklad uvediem "perpetuum mobile" "utopia/dystopia" atd., je toho vela. Co sa gramatiky tyka, tak vobec nevie pouzivat ciarky, ked nieco niekde pise, musim to po nom kontrolovat. Nerozumie ani trochu politike, aky je rozdiel medzi koalicia a opozicia... nema prehlad.

Napriek tomu sa velmi milujeme, ale mam obavy. Bude to v buducnosti problem, ktory by rozbil vztah?

Strana
z9
ivik4
3. sep 2025

Pre Teba asi ano lebo citit ze uz teraz Ti to vadi ked to riesis. Mne by to ASI nevadilo

mullerova46
3. sep 2025

@anonym_autor ja tiež neviem hlavne mestá 😅 ale za hlúpu sa nepokladam 😅 proste sú veci v čom človek je dobrý a v čom nie. Nemusí byť dokonalý

unicornlady
3. sep 2025

Zrovna tieto príklady, čo si dala, to by pre mňa až také rozhodujúce nebolo.
Dôležité by bolo, či by sme si inak mali čo povedať, či by som cítila, že mi je oporou, či máme spoločné záľuby, hodnoty atd.. na "akademické debaty" môžeš mať kamošky

Ty sa cítiš nadradená nad priateľom, možno mu to aj dávaš pocítiť. Tak s ním nebuď.

anonym_ad5064
3. sep 2025

keď som bola mladá, tiež som sa na to tak pozerala, ale ak je slušný, pracovitý, a milujete sa, tak by som neriešila....však správnym prístupom, vzťahom ho môžeš "dovzdelávať"

sissy27
3. sep 2025

@anonym_autor zaujimave, taky jednoduchy podla teba a zaroven ma same pozitivne vlastnosti a zrucnosti, akoby mal kralovsku vychovu. Takze asi az taky hlupak ako ho vykreslujes, nebude. Bohvie, ci by si ty vedela s nim diskutovat na temy, ktore su mu blizke (napr nieco o elektrike, drevoobrabani, ako funguje motor, atd). Ale pre hlupaka kazdy hlupy…

melanta
3. sep 2025

Otázka je, či je hlúpy alebo iba nevzdelaný. Pretože to je rozdiel. Pre mňa by hlúpy partner bol problém. Nepotrebujem Einsteina, ale potrebujem seberovného muža, s ktorým sa môžem o všetkom rozprávať. Ale je kopec partnerstiev, kde si každý z páru pozerá svoju telku alebo svoj mobil a nehovoria príliš spolu. My namiesto mobilov veľa diskutujeme, rozprávame sa. Takže nemohla by som byť s mužom, s ktorým sa nemám o čom baviť, pretože ničomu nerozumie. Nie nadarmo sa hovorí, rovný rovného si hľadá.

Mimochodom, nepotrebuješ názory žien na MK. Ty musíš cítiť, či ti to vadí alebo nie. Či je ozaj tupý a hlúpy, alebo ho môžeš potiahnuť. Pretože ak nemá podpriemerné IQ, tak to môže byť iba o tom, že ho doteraz nikto neviedol k tomu, aby sa zaujímal o svet. A tým, že sa s ním budeš baviť, že budete sledovať dokumenty, čítať, tak ho potiahneš.

flatwhite
3. sep 2025

Radsej budem s chlapom, ktory nepozna vyznam slova utopia ako s chlapom, ktory by bol 24/7 nalozeny v liehu, nechodil do prace a este by mi obcas taku fajnu facku nalozil. Ak je taky ako ho opisujes, bud len rada za to co mas. O takych chlapoch tu citame malo. Za to o takych co som spomenula, pomaly kazdy den.

anonym_e9495b
3. sep 2025

Okrem neúspešného vedomostného testu, má dezolátne názory? Je vulgárny a považuje to za vtipné? Prdne/grgne si pred tebou a považuje to za zábavné?
Má záľuby/záujmy v ktorých naopak vyniká a ty ani "nerozumieš" o čom hovorí?

beata_k
3. sep 2025

@anonym_autor Vadi ti to a vzdy ti to vadit bude. Bude sa to nabalovat ako snehova gula az raz vybuchnes a vynadas mu do hlupakov. A to asi nechces.

ika02
3. sep 2025

Ahoj, buď sa s tým zmieriš a berieš ho takého, aký je, alebo ho postupne začni vzdelávať (kúp mu nejakú knihu, vysvetli mu dôležitosť čiarky vo vete, pozerajte si spolu katalógy cestoviek, rozprávajte sa o politike a vysvetľuj všetky jemu neznáme slová...). Pokiaľ by ste si nerozumeli aj v iných veciach, riešila by som to rozchodom, ale v tomto prípade asi nie.

ariannazara
3. sep 2025

Ako fakt? 😆
Nikdy som môjho muža neskúšala hlavne mesta, asi ho vyskúšam 😊😂

melanta
3. sep 2025

Inak sa mi páči tento dvojaký meter, ktorý tu mnohé máte. Tu budete autorke nakladať, že sa cíti nadradená a vy by ste s takým chlapom boli. A keď tu za 3 roky napíše, že majú dieťa a on nevie základné veci, že ho nemôže nechať s dieťaťom sama, pretože má IQ hlupáčika, tak jej budete písať, že nemala si robiť dieťa s hlupákom.

adaam
3. sep 2025

môj muž a gramatika, radšej ani nebudem ďalej písať. Ale čo všetko vie o vesmíre, fyziku a matematiku vysvetľuje dcére iba on. Ja mám 2 vysoké školy a on v si v 35 urobil maturitu. Je to najlepšie čo ma mohlo stretnúť. Takže buď ho máš rada, alebo nie.

ariannazara
3. sep 2025
@melanta

Inak sa mi páči tento dvojaký meter, ktorý tu mnohé máte. Tu budete autorke nakladať, že sa cíti nadradená a vy by ste s takým chlapom boli. A keď tu za 3 roky napíše, že majú dieťa a on nevie základné veci, že ho nemôže nechať s dieťaťom sama, pretože má IQ hlupáčika, tak jej budete písať, že nemala si robiť dieťa s hlupákom.

@melanta chodi do prace normalne zaraba, je normalny tak az taky sprosty byt nemôže. A take bludy jak tu autorka riesi som v živote s mojim manželom neriešila, ja osobne tiez neriesim politickú situáciu vobec nic ohľadom toho nesledujem, mohol by sa ma muž pýtať tiez neviem kde je sever lebo ma to netrápi. Riešim podstatne veci a nie štáty, politiku a hovadiny co tu autorka spomína.

anonym_66880a
3. sep 2025

Môj manzel má práve veľmi dobrý všeobecný rozhlad (nielen, že vie, kde je situovany nejaký stat Afriky, o ktorom som ani nepočula, aj keď som na gympli maturovala z geografie, on pozna aj jeho vlajku), má vysoke IQ, gramatiku 1000%, že ešte ja sa ho môžem opytat, kde má byt ciarka (vie, čo je podradovacie, priradovacie súvetie, pristavok atd), ale tiež mi vadí, že má jednoduchší písomný prejav, aj veľmi jednoduchy styl vyjadrovania, pritom všetky cudzie slova pozna, ale ich nepouziva. Prihlásila som ho na Vs, ale keďže mu pomáham s prácami, tak nejaké zlepsenie stále nevidim, myslela som si, že len nie je vypísany… V našej rodine má každý minimálne jeden vysokoškolsky titul, aj moji znami su vysokoskolsky vzdelaní, takze tiež mi to niekedy vadí, že nevyzera až tak inteligentne ako v skutocnosti je, ale nemam to však ako viac riesit, furt jeho pozitiva prevyšujú negatíva.

deedol
3. sep 2025

Uff dobra otazka. U partnera, s krorym planujem prezit zivot, by mi to asi prekazalo, myslim, ze by som casom reagovala podrazdene, keby nieco nevedel. Stotoznujem sa s @melanta aj ohladom toho potiahnutia.

lavender94
3. sep 2025

S niečím podobným žijem. Akože keď nedokázal na mape nájsť Indiu a Taliansko, tak ma skoro trafilo s akým tupelom žijem. Ale pre neho vôbec nie je dôležité udržovať nejaký všeobecný prehľad. Vo výsledku ta informácia, kde je Edinburgh nikam neposunie v žiadnom smere. Ale beriem to tak, že v takych praktických veciach som úplne blbá zase ja a pekne sa dopĺňame.
Ale dokážem aj pochopiť, ze to niekomu vadí a nedokázal by s takým človekom žiť.

deedol
3. sep 2025
@anonym_66880a

Môj manzel má práve veľmi dobrý všeobecný rozhlad (nielen, že vie, kde je situovany nejaký stat Afriky, o ktorom som ani nepočula, aj keď som na gympli maturovala z geografie, on pozna aj jeho vlajku), má vysoke IQ, gramatiku 1000%, že ešte ja sa ho môžem opytat, kde má byt ciarka (vie, čo je podradovacie, priradovacie súvetie, pristavok atd), ale tiež mi vadí, že má jednoduchší písomný prejav, aj veľmi jednoduchy styl vyjadrovania, pritom všetky cudzie slova pozna, ale ich nepouziva. Prihlásila som ho na Vs, ale keďže mu pomáham s prácami, tak nejaké zlepsenie stále nevidim, myslela som si, že len nie je vypísany… V našej rodine má každý minimálne jeden vysokoškolsky titul, aj moji znami su vysokoskolsky vzdelaní, takze tiež mi to niekedy vadí, že nevyzera až tak inteligentne ako v skutocnosti je, ale nemam to však ako viac riesit, furt jeho pozitiva prevyšujú negatíva.

@anonym_66880a prihlasila si ho? Ty jeho? 🫣

adaam
3. sep 2025

ja by som asi nevedela, žiť s mužom, ktorý nevie vymeniť žiarovku - doslova. mám takého kolegu. mimichodom inžinier.

autumm
3. sep 2025

Mne by to vadilo. Tiež som si našla sebe rovného manžela. Ale je to úplne normálne podla mňa. Ako sa hovorí, vrana k vrane sadá - rovný rovného hľadá.

melanta
3. sep 2025
@ariannazara

@melanta chodi do prace normalne zaraba, je normalny tak az taky sprosty byt nemôže. A take bludy jak tu autorka riesi som v živote s mojim manželom neriešila, ja osobne tiez neriesim politickú situáciu vobec nic ohľadom toho nesledujem, mohol by sa ma muž pýtať tiez neviem kde je sever lebo ma to netrápi. Riešim podstatne veci a nie štáty, politiku a hovadiny co tu autorka spomína.

@ariannazara tak za mňa človek, ktorý nemá základný všeobecný prehľad, je hlúpy a s takým by som nebola. Ani by som nechcela, aby hlupák vychovával moje dieťa. Ale ak si si všimla aj moju prvú reakciu, tak som autorke písala, že je rozdiel, či je hlúpy alebo len nemá vzdelanie a rozhľad.

madeincssr
3. sep 2025

@anonym_autor ja len namety na podumanie: 1) kazdy ma nejaku oblast, na ktoru "nema bunky", 2) nik nie je dokonaly, 3) takmer kazdy ma sameho seba za najnormalnejsieho (skoro idealneho), 4) aj ty mas urcite viacero nedokonalosti, ktore by tvoj partner mohol rozoberat (nielen) na "chlapskom" fore, 5) posledne a najdolezitejsie (priam zakladny zakon ludstva): Ludom sa nezavdacis (furt chceme ine, ako mame).

viestta
3. sep 2025

Ked tak citam jeho opis, tak je v priemere uzivateliek MK. Mnohe z nich nemaju vseobecny prehlad, nepouzivaju interpunkciu v pisomnom prejave, nevadia sformulovat vetu. Ci by mi to vadilo? Neviem. Mozno ma prehlad o takych veciach o ktorych nemas sajnu ty. Mozno tie veci ovlada do hlbky aj do sirky. Ale tebe to zjavne vadi, tak to musis vyresit ty, my to za teba nevyriesime.

slavka1988
Autor odpoveď zmazal
januska12323
3. sep 2025

Ty musíš vedieť či jeho dobré stránky prevyšujú neschopnosť zúčastniť sa vedomostnej sútaže.

lenka.25
3. sep 2025

Ja by som s takým mužom nebola . Na mojom mužovi mi veľmi imponuje jeho všeobecný prehľad a vedomosti.

anonym_526e4d
3. sep 2025

Ani ja nerozumiem politike ani nepoznám význam niektorých slov, neovládam 100% celú geografiu aj keď teda áno viem používať čiarky ale gramatika po 20rokoch v zahraničí občas pokulhava a nemyslím si že som jednoduchá
Ale poznám jedného veľmi inteligentneho chlapa , pracuje na vysokom poste a teda v bežnom živote úplne nepouzitelny, vymeniť žiarovku či tesnenie nehrozilo, na doplnenie vody do kafemasiny potreboval najprv preštudovať navod

hytal
3. sep 2025

Podľa opisu si myslím, že je tvoj partner fajn človek, len ho stačí dovzdelávať, čo sa dá v každom veku. Poznám dosť vzdelaných ľudí, čo sú v bežnom živote nepoužiteľní. Tak si vyber....

anonym_42a706
3. sep 2025

@anonym_autor áno vadilo mi to, preto som sa s takým aj rozišla. Neved dať do navigácie Einsteinovu ulicu napríklad (hľadal pod A) 🙈 Potrebujem aby mal muz v tomto navrch.

diewcatqoo
3. sep 2025
@lavender94

S niečím podobným žijem. Akože keď nedokázal na mape nájsť Indiu a Taliansko, tak ma skoro trafilo s akým tupelom žijem. Ale pre neho vôbec nie je dôležité udržovať nejaký všeobecný prehľad. Vo výsledku ta informácia, kde je Edinburgh nikam neposunie v žiadnom smere. Ale beriem to tak, že v takych praktických veciach som úplne blbá zase ja a pekne sa dopĺňame.
Ale dokážem aj pochopiť, ze to niekomu vadí a nedokázal by s takým človekom žiť.

@lavender94 fuha, akoze Taliansko a Indiu 🙂

Strana
z9