Vzťah s partnerom, ktorý má nižšie akademické znalosti
Ahojte, mam taku malu dilemu. Som s partnerom uz nejaky ten cas. Je to uzasny muz: je milujuci, starostlivy, pracovity (aj dobre zarobi), sikovny, slusny, vtipny, dobre vyzerajuci, doma pomaha, proste vsetko, co si zena moze zelat. Vztah klape, vsetko funguje perfektne. Ale... Ja ho nechcem urazit a ani sa povysovat, nemam preco - sama som priemerna - ale on je proste "akademicky hlupy". A tym myslim, ze nevie urcite zakladne veci (napr. hlavne mesta krajin. Nechcem od neho mesta africkych statov, ale on netusi, kde je napr. Edinburgh... nepozna niektore pre vacsinu ludi trivialne slova, ako priklad uvediem "perpetuum mobile" "utopia/dystopia" atd., je toho vela. Co sa gramatiky tyka, tak vobec nevie pouzivat ciarky, ked nieco niekde pise, musim to po nom kontrolovat. Nerozumie ani trochu politike, aky je rozdiel medzi koalicia a opozicia... nema prehlad.
Napriek tomu sa velmi milujeme, ale mam obavy. Bude to v buducnosti problem, ktory by rozbil vztah?
Autorka neviem toto si musis sama rozhodnut... pracuje, miluje ta, dobre vyzera, na rukach ta nosi, doma pomaha, mas viac ako vacsina zien... ze ho nezaujima politika je dokonca velke plus 😂 Hladat dokonalost je fajn, ale malo je takych...
Ktovie ci nemá nejakú dyslexiu a ešte inú dys... V škole ho možno neriešili a vlečie sa to s ním. Nepíšeš, ake ma vzdelanie. Ja tiež nemusím cudzie slová, a to mám VŠ humanitného zamerania. No ty musíš vedieť, jedna vec je inteligencia, správanie a druha vzdelanie. Väčšinou idú ruka v ruke. Ale niekto ma aj 2 VŠ a je nepoužiteľný v bežnom živote, alebo mu chýba prirodzená inteligencia. Želám, aby si sa dobre rozhodla.
Tazke rozhodnutie by to bolo. Nevieme podrobnosti a ani ho osobne nepozname. Ale, tiez neviem, ci by mi to casom neslo na nervy. U mna plati, vrana k vrane sada, ako sa vyssie uz pisalo, aj okruh priatelov mam na rovnakej urovni. Ale poznam aj manzestva, kde su uplne odlisni a funguje im to na 100%, az to niekedy nechapem.
Tak mne by to vadilo. Nie som s tých skromnuckych žien, ktorým staci, ze muz vie chodiť vzpriamene a trochu artikulovať. Vybrala som si muža, ktorý zvládne nielen chodenie do práce ale aj diskusiu o náročnejšej téme, ako je najbližší nákup v Lidli. Aj tu žiarovku vymeniť zvládne. Zato som po vyše 20 rokoch zistila, že netuší, ako sa vymiena zámka (doucila som ho to 🤣🤣🤣)
Okrem neúspešného vedomostného testu, má dezolátne názory? Je vulgárny a považuje to za vtipné? Prdne/grgne si pred tebou a považuje to za zábavné?
Má záľuby/záujmy v ktorých naopak vyniká a ty ani "nerozumieš" o čom hovorí?
@anonym_e9495b nie je vulgarny a nie, nepovazuje prdy za vtipne
Ktovie ci nemá nejakú dyslexiu a ešte inú dys... V škole ho možno neriešili a vlečie sa to s ním. Nepíšeš, ake ma vzdelanie. Ja tiež nemusím cudzie slová, a to mám VŠ humanitného zamerania. No ty musíš vedieť, jedna vec je inteligencia, správanie a druha vzdelanie. Väčšinou idú ruka v ruke. Ale niekto ma aj 2 VŠ a je nepoužiteľný v bežnom živote, alebo mu chýba prirodzená inteligencia. Želám, aby si sa dobre rozhodla.
@anonym_d78a87 ma SS s maturitou, ale teda v mladi to bol flakac
@anonym_autor zaujimave, taky jednoduchy podla teba a zaroven ma same pozitivne vlastnosti a zrucnosti, akoby mal kralovsku vychovu. Takze asi az taky hlupak ako ho vykreslujes, nebude. Bohvie, ci by si ty vedela s nim diskutovat na temy, ktore su mu blizke (napr nieco o elektrike, drevoobrabani, ako funguje motor, atd). Ale pre hlupaka kazdy hlupy…
@sissy27 on v podstate naozaj mal fantasticku vychovu (z ludskeho hladiska myslim, aby bol dobry clovek, aby sa v zivote nestratil atd). Len nikdy nebol tlaceny k vzdelavaniu a jeho rodicia su tiez taki jednoduchsi, napr. jeho otec pracoval cely zivot na poli
@lavender94 fuha, akoze Taliansko a Indiu 🙂
@diewcatqoo akože áno, skoro ma infarkt chytil. Ale vnímam to trošku komplexnejšie. Nie je hlúpy ani náhodou, dokáže programovať, plánovať, premýšľať nad vecami spôsobom akým ja napríklad nie. Toto je čisto o tom, že ho to absolútne nezaujíma.
@anonym_autor tak si nájdi inžiniera alebo doktora co ta bude podvádzat alebo otlkat. Nevadí, hlavne ze vie iné, pre vzťah nepotrebné veci... Možno budeš potom spokojnejsi.
Odíď!
Ono by to mohol byt problem keby u vás kvôli tomu úplne viazla reč. A je šikovný pracovitý zarobí- rozvinul sa iným smerom iné skills napratal do mozgu. Neni len jeden typ múdrosti. Koľko informácii zbytočných človek ťahá v hlave ouagadougou a ako by mi lepšie bolo keby som sa vedela vymedziť voči toxic people
@sissy27 on v podstate naozaj mal fantasticku vychovu (z ludskeho hladiska myslim, aby bol dobry clovek, aby sa v zivote nestratil atd). Len nikdy nebol tlaceny k vzdelavaniu a jeho rodicia su tiez taki jednoduchsi, napr. jeho otec pracoval cely zivot na poli
@anonym_autor ved to zeber ako vyzvu a dopln mu medzery vo vzdelani. Zober ho na vystavu a mozte si podebatovat o vytvarnom umeni, zober ho na koncert do filhamonie a cestou tam si mozte zopakovat, ze solista je z Edimburgu a ten je v Skotsku, ktore prinalezi k Velkej Britanii, kto bol Bethoven, co napisal a ze jeho Odu na radost uz pocul milion krat, ze tlieska sa az vtedy ked sa dirigent pokloni obecenstvu. Vecer pri spravach mu mozes spravit kratky prehlad o politickej situacii...
Potiahni ho hore, mas moznocst. Ci mas aj volu to vies len ty sama.
Mne by nevadilo, že nepozná slová, ktoré píšeš, je dôležité ako si rozumiete vy dvaja...
Ja by som nezniesla lenivého chlapa, mám takého kolegu to je hnile ako bedna zhnitych jabĺk...nepohne to prstom a neurobí nič navyše, neochota pomôcť
@anonym_autor myslim, ze ak je v cloveku akesi vseobecne dobro, je to obrovske plus (mozno najdolezitejsie). Ale intelektualnejsej partnerke ta jednoduchost moze casom prekazat, nepopieram. Otazka je, ci najde dokonalost (k sebe nedokonalej)...
Máš super chlapa. Kľudne mi ho môžeš poslat hľadám takého roky v praktickom živote je použiteľný zbytok sú hluposti bez ktorých prezijem
@anonym_autor takze vlastne jedine, co mu chyba, je dovzdelat sa. Hlupy nie je.
Mozes ho teda povzbudit k tomu.
Ale ber do uvahy, ze s jeho rastucim rozhladom, sa mu ty mozes zacat zdat nedostacujuco jednoduchsia. A to nemyslim ako vysmech.
Nikdy nemozes ty (ucitel) urcit, kam az on (ziak) dojde, ak sa raz rozhodne a zacne sa v zivote posuvat. Moze ziskat taky rozhlad, ze sa budes ucit ty od neho. A on bude z teba jemne nervozny, ze nie si na jeho urovni a niektore veci neovladas.
Lebo kazdy ma pri potrebe, aby sa partner zmenil, na mysli podvedome konkretnu formu a hranice zmeny. Ale ako snehova gula, co sa raz rozbehne, neurcis tomu, kde sa to az zastavi.
Ber do uvahy, ze teraz mate nejaku fungujucu rovnovahu. Z 90% si s nim stastna a spokojna. Tak sa zamysli, ci tych 10% je podstatnych.
Ak ano, tak ho skus nenapadne vzdelavat. Zacni temu, jednu raz za cas, lubovolne o niecom. Tak mu ta vedomost skor utkvie v pamati.
Zalezi na tebe ako velmi ta bude nieco take iritovat. Pokial je partner zvedavy, ma otvorenu mysel, rad sa stale nauci nieco nove, posuvate sa vzajomne v zivote. a ak to nieje to zadubenec zaseknuty niekde v stredoveku nazormi na svet a vzdelanie, tak to nemusi byt az taky problem. Ale je to tvoj zivot, mala by si mat vztah, v ktorom si ty spokojna.
@anonym_autor Každý ma nadanie na nieco iné, to by si mohla vedieť. Ja tiez geograficky nic moc, všeobecný rozhľad mám, no vynikam v úplne iných sferach- kde si zase ostatní moc neškrtnú. Jednu z najťažších VŠ som skončila s červeným diplomom a tiez si nie som istá bez google kde presne je Edinburgh. Veľmi som nestihla ani cestovať po škole, možno snáď raz.
Oveľa dôležitejšie je to prvé čo si písala, ze všetko klape. Čo by si mala z toho, ze máš pri sebe chlapa, ktorý vie ukázať prstom na mape kde je Zimbabwe, keď by ta otlkal alebo by bolo doma dusno. Ale ty musíš vedieť čo dokážeš tolerovať…
@anonym_autor problem to bude pre teba, nie pre neho. Opytam sa, ci ty rozumies terminologii, ktoru napriklad pouziva on vo svojej praci? Mam pocit, ze sa dost povysujes, nema mozno vseobecny prehlad, ale to neznamena, ze je hlupy. Moj manzel je v x veciach mile predomnou, ale ypsilony a ciarky po nom musim niekedy opravit.
Ked ti to vadi uz na zaciatku tak casom to isto lepsie nebude 😅😅😅
Autorka, rozíď sa s ním a pošli ho do sveta takej, ktorá si ho bude vážiť. Z tvojho príspevku dedukujem, že Ti chýba pokora, rešpekt a úcta. Jeho otec je jednoduchší, lebo celý život pracoval na poli? Vážne? Keď je to teraz pre Teba problém, raz pri hádke buchneš a vyhodíš mu to na oči. Jeho sa to právom dotkne a postupne to skončíte. Radšej choď z kratšej cesty.
@anonym_autor keď ho tie témy nezaujímajú, tak im nebude venovať pozornosť. A nie veľmi sa nemilujete. Aspoň ty jeho. Inak by si tu nepísala. Urob mu službu, nájdi si nejakého mudrlanta a tohto prenechaj žene, ktorá ocení pravé hodnoty, ktoré ponúka.
Inak sa mi páči tento dvojaký meter, ktorý tu mnohé máte. Tu budete autorke nakladať, že sa cíti nadradená a vy by ste s takým chlapom boli. A keď tu za 3 roky napíše, že majú dieťa a on nevie základné veci, že ho nemôže nechať s dieťaťom sama, pretože má IQ hlupáčika, tak jej budete písať, že nemala si robiť dieťa s hlupákom.
@melanta len tento ocividne nie je hlupak s dvojcifernym iq, podla opisu je to sen kazdej zeny co sa tyka spravania, vyzoru, pracuje a slusne zaraba, takze neschopny rozhodne nie je. Len teda nepozna hlavne mesta, vyznam vsetkych cudzich slov a nevenuje sa politike. V com je horsi ako priemerna uzivatelka mk, ktora si nevie ani decko obliect bez konzultacie na diskusnom fore a caka na rodicak ako kura na sopel?
Mne by vadil partner, ktory nema vseobecny prehlad. Rovnako by som nechcela partnera, ktory nema zmysel pre humor. Nesla som do vztahu s clovekom, ktory bol ako spomaleny film a nedochvilny. Inemu moze vadit bordelar. Su to jednoducho vlastnosti, ktore by mi u partnera v kazdodennom zivote vadili a liezli na nervy. A ti chlapi pre to nie su memejcenni, alebo zli len nevhodni partneri pre mna i ked maju kopu inych skvelych vlastnosti. A nemyslim si, ze to z Teba robi povrchneho cloveka, ak si partnera hladas na rovnakej intelektualnej urovni. Aj inteligentny clovek moze byt nevzdelany (vzdy lepsia kombinacia a ako blb s titulom, tomu uz nepomoze ziadna edukacia), nie je pre to horsi ale ani ty, ked Ti takato vlastnost prekaza u partnera.
Mozes mu pomoct vseobecny prehlad nadobudnut, ale je rovnako o.k., ak necitis, ze chces cas a energiu investovat tymto smerom.
@anonym_autor fuha, tak toto je moc. Vies, bez tych “jednoduchsich ludi”, co cely zivot makaju na poli, pestuju plodiny a chovaju zvierata, by si ty princezna uz davno nemala co do ust.
Akože... No ja neviem. Keby som mala môjho hodnotiť podľa toho čo viem ja a on nie (a on mňa) tak to by bola kolízia svetov. Stavím obe ruky a nohy na to, že by ťa strčil do vrecka možno v oblasti mechaniky, matematiky, čohokoľvek v čom je doma.
Môj je analytický typ. Ja mám problém z hlavy vypočítať percentá... Keď som mu to povedala, vytreštil oči že ako je to možné, jemu čísla naskakuju v hlave ako na premietačke. Určite si aj on mohol vtedy povedať aká som blbá, keď si potrebujem písať trojčlenku 🤷🏻♀️ ale tak asi sú preňho podstatnejšie iné moje kvality....
@anonym_autor moj priateľ ti vymenuje aj hlavné mestá afrických štátov, ale nechce so mnou spoločne žiť ani po 5 rokoch vzťahu. Plynule ovláda po anglicky španielsky. Ale nikdy mi nič nekupi a väčšinu výdavkov za kino ci restiku platíme napoly. Vyzná sa v politike, ale nedokáže nic opraviť, vymenit, vŕtať. Gramatiku a pravopis ovláda na 1* , ale nepomáha mi v domácnosti a často klame....tak neviem..
Poviem pravdu o politiku sa nejako extra nezaujimam. Z toho co si napisala napr hlavne mesta som volakedy "sypala z rukava". Postupne ale niektore veci pustam z hlavy. Zase niečo nove tam ukladam.
Nie každý ovláda gramatiku- niekto má v maličku matematiku alebo jazyky... varenie... a pod.
@anonym_autor ja tiež neviem hlavne mestá 😅 ale za hlúpu sa nepokladam 😅 proste sú veci v čom človek je dobrý a v čom nie. Nemusí byť dokonalý
@mullerova46 ja na materskej niekedy zadriem taku blbost ze az😂 riadne som odprostela ale je to tým, ze racionálne centra museli v mozgu ustúpiť tým emocnym aby som sa starala o deti. A ked aj poviem nieco hlúpe muž sa zasmeje a miluje ma napriek tomu, ze on vie celu mapu zeme😂
@anonym_autor no "on" nevie používať čiarky, a ty zase diakritiku 🙂

Môj manzel má práve veľmi dobrý všeobecný rozhlad (nielen, že vie, kde je situovany nejaký stat Afriky, o ktorom som ani nepočula, aj keď som na gympli maturovala z geografie, on pozna aj jeho vlajku), má vysoke IQ, gramatiku 1000%, že ešte ja sa ho môžem opytat, kde má byt ciarka (vie, čo je podradovacie, priradovacie súvetie, pristavok atd), ale tiež mi vadí, že má jednoduchší písomný prejav, aj veľmi jednoduchy styl vyjadrovania, pritom všetky cudzie slova pozna, ale ich nepouziva. Prihlásila som ho na Vs, ale keďže mu pomáham s prácami, tak nejaké zlepsenie stále nevidim, myslela som si, že len nie je vypísany… V našej rodine má každý minimálne jeden vysokoškolsky titul, aj moji znami su vysokoskolsky vzdelaní, takze tiež mi to niekedy vadí, že nevyzera až tak inteligentne ako v skutocnosti je, ale nemam to však ako viac riesit, furt jeho pozitiva prevyšujú negatíva.
@anonym_66880a a on chcel studovat tu VS?