Vzťah so štyridsaťročným mužom, ktorý má Aspergerov syndróm
Ahojte. Otázka-išli by ste do vzťahu s 30r mužom ktorý má aspergerov syndróm? Je veľmi milý a nadpriemerne inteligentný. ALE Zamyslela som sa nad genetikou-silná predispozícia že deti budú mat rovnaku diagnozu. Čo poviete, išli by ste do toho?
@heleninamama ved aj ten chlapec v rodine taky bol, vsetko sam od seba. Len ked ochorel, to uz rodine asi celkom nepasovalo. A nebojime sa o tvoje deti, len neviem, preco to stale dokola musis vsade opakovat, aki ste uspesni a skveli, asi to v realite bude uplne inak.
@lenusiatko Neopakujem to všade, to tu niekto iný vytiahol proti mne informáciu zo staršej diskusie, kde sa riešili sumy pre študentov na VŠ. Napísala som tam, že deťom VŠ rada zaplatím, nebudú musieť ani brigádovať ani si brať pôžičky, ale musí to byť perspektívny odbor, nie, že zabijú päť rokov štúdiom niečoho zbytočného a potom mi zostanú na krku bez roboty alebo budú pracovať za minimálnu mzdu a nariekať, ako je tu zle.
O mojich deťoch zas tak často nepíšem, hoci je to hlavné zameranie tejto stránky, nemám tu ani ich fotky a nezvyknem klamať.
@lenusiatko Prepáč, ale my ich nenútime, netýrame, len im ukazujeme iné možnosti. A nemáme ani duševné choroby. Máme zdravé, šikovné a ambiciózne deti, ktoré podporujeme a rozvíjame. Nechápem, čo je na tom zvláštne.
@heleninamama nechcem sa ta dotknut, ale ty by si asi neprezila ak by sa pri porode tvojho vnucata nieco na par sekund zvrtlo a v lepsom pripade by z neho bolo vnuca s roznymi dys- diagnozami, v horsom s DMO. To sa mohlo stat aj tvojim detom, nastastie sa nestalo a mas zdrave deti bez zvlastnych potrieb. Ani najlepsi geneticky potencial a starostlivy vyber jeho darcu nezabrani takym obratom v zivote. Trosku pokory by to mozno chcelo... Zivot dokaze byt nesmierne kruty a vsetky nase plany a tuzby vyjdu len na smiech v kratkom okamziku.
@heleninamama nechcem sa ta dotknut, ale ty by si asi neprezila ak by sa pri porode tvojho vnucata nieco na par sekund zvrtlo a v lepsom pripade by z neho bolo vnuca s roznymi dys- diagnozami, v horsom s DMO. To sa mohlo stat aj tvojim detom, nastastie sa nestalo a mas zdrave deti bez zvlastnych potrieb. Ani najlepsi geneticky potencial a starostlivy vyber jeho darcu nezabrani takym obratom v zivote. Trosku pokory by to mozno chcelo... Zivot dokaze byt nesmierne kruty a vsetky nase plany a tuzby vyjdu len na smiech v kratkom okamziku.
@viestta A načo toto mne a hlavne mojim deťom praješ? To sú predsa úplne iné situácie. Ak majú dvaja zdraví ľudia postihnuté dieťa, niečo sa zbabre pri pôrode, dieťa má úraz, to je náhoda, možno osud, proste niečo, čo človek neovplyvní... No vedome splodiť dieťa s človekom, ktorý má dedičnú diagnózu, to je niečo iné. To je ako ísť v ústrety rozbehnutému vlaku a spoliehať sa na to, že som nesmrteľná. Ty tu denne a často dosť arogantne nakladáš iným ľuďom, myslíš si, že Ty si dosť pokorná? Alebo si takto vybíjaš frustráciu zo života?
@viestta A načo toto mne a hlavne mojim deťom praješ? To sú predsa úplne iné situácie. Ak majú dvaja zdraví ľudia postihnuté dieťa, niečo sa zbabre pri pôrode, dieťa má úraz, to je náhoda, možno osud, proste niečo, čo človek neovplyvní... No vedome splodiť dieťa s človekom, ktorý má dedičnú diagnózu, to je niečo iné. To je ako ísť v ústrety rozbehnutému vlaku a spoliehať sa na to, že som nesmrteľná. Ty tu denne a často dosť arogantne nakladáš iným ľuďom, myslíš si, že Ty si dosť pokorná? Alebo si takto vybíjaš frustráciu zo života?
@heleninamama ja to neprajem ani tebe ani tvojim detom. Ja som ta len upozornila na to, ze tvoje predstavy a plany sa mozu zvrtnut v kratkom okamziku. Takze si nedomyslaj to co nebola ani napisane ani myslene. Si prilis vztahovacna
@heleninamama ozaj, vies o tom, ze dedicnost PAS nebola dokazana?
Mali sme v rodine chvíľu slečnu s aspergerom. Teda takmer. Jeho mama robila všetko pre to, aby sa rozišli. Inak bola pekná, inteligentná, VŠ vzdelaná…len jednoducho nevedela komunikovať, zabaviť sa, v spoločnosti 0 bodov. Keď sa rozišli jeho matka oslavovala.
@heleninamama ozaj, vies o tom, ze dedicnost PAS nebola dokazana?
@viestta Sú tam však dedičné genetické predispozície a veľmi často sú v spektre aj súrodenci, to sú dokázateľné prípady. Aj do tejto diskusie písala žena, že dcéra je asperger ako jej otec. Prejaviť v ďalšej generácii sa to síce na 100% nemusí, ale pravdepodobnosť tam je vyššia ako pri ľuďoch, ktorí to v rodine nemajú. Navyše, každá choroba a porucha má rôzne stupne. A aj keď je rodič funkčný autista, jeho dieťa môže mať nielen rovnaký, ale aj oveľa vážnejší stav.
Ja osobne by som to neriskovala, pretože genetika je silná a deti často zdedia práve to, čo nechceme.
@heleninamama nehnevaj sa, ale riadne perlíš. Úplne cítiť ako sa vyvyšuješ nad iných ľudí a svoje deti tiež. Filozofia a iné pavedy? Môjtykvet :D Vypočuj si filozofický podcast pravidelná dávka a garantujem ti, že po tretej vete budeš stratená. Filozofiu si nemôže dovoliť študovať každý, je to veda pre riadných frajerov. ale to ty asi nepochopíš, lebo pre teba existujú len peniaze, to je úspech. a pritom tá pracovníčka na úrade môže mať harmonickejší život ako tvoji úspešní draví manažéri.
@viestta Sú tam však dedičné genetické predispozície a veľmi často sú v spektre aj súrodenci, to sú dokázateľné prípady. Aj do tejto diskusie písala žena, že dcéra je asperger ako jej otec. Prejaviť v ďalšej generácii sa to síce na 100% nemusí, ale pravdepodobnosť tam je vyššia ako pri ľuďoch, ktorí to v rodine nemajú. Navyše, každá choroba a porucha má rôzne stupne. A aj keď je rodič funkčný autista, jeho dieťa môže mať nielen rovnaký, ale aj oveľa vážnejší stav.
Ja osobne by som to neriskovala, pretože genetika je silná a deti často zdedia práve to, čo nechceme.
@heleninamama každý človek má nejaké genetické predispozície, onkologické, alebo sú nositelmi génov, ktoré spôsobujú vážne choroby a ani o tom netušia. ked si tvoje deti privedú partnerov, budeš lustrovat do tretieho pokolenia aké majú choroby? Keď si písala, že pri aspergerovi je to jasné, ale rovako je riziko aj ked je v rodine závislosť, rakovina a iné fajnovosti.
@heleninamama ved ok, ked ste vsetci tak sutazivo a ambiciozne naladeni a vediete k tomu aj deti. Len ma zaskocil ten nazor, ze by si detom nedovolila studovat humanitne vedy, ja osobne do tychto veci detom nezasahujem. Ale zas my doma vobec nie sme sutazive typy, tak asi tomu nerozumiem.
Ale uz do vyberu partnera hadam detom nebudete kecat dufam?😀
@heleninamama ved ok, ked ste vsetci tak sutazivo a ambiciozne naladeni a vediete k tomu aj deti. Len ma zaskocil ten nazor, ze by si detom nedovolila studovat humanitne vedy, ja osobne do tychto veci detom nezasahujem. Ale zas my doma vobec nie sme sutazive typy, tak asi tomu nerozumiem.
@0silvia0 To vyplynulo z tej staršej diskusie. Baby sa tam predbiehali, ktorá viac počas školy brigádovala a ktorej rodičia dávali menej. Pritom študovali nenáročné odbory, často externe a autorka sa pýtala na medicínu. Ja som napísala, že zaplatím všetko, len odbor musí byť zmysluplný. Mnohé totiž študovali len kvôli titulu na pofidérnych školách, odbory ako vychovávateľstvo, verejná správa... Tie ženy, poznám z iných diskusií, kde sa pravidelne sťažujú na nízke mzdy, vysoké ceny, nedostupné bývanie... Tak som im vysvetlila, že vzdelanie si vážim, ale deti vedieme predovšetkým k schopnosti postarať sa o seba. Nejde mi o titul, ale o vedomosti a uplatnenie. A ak pôjde dcéra na medicínu, investujem do nej, nech nemusí po nociach brigádovať. Ak by si chcela ísť len na pár rokov predĺžiť študentský život a študovala by niečo nenáročné a neperspektívne, nech si platí aj sama.
A koho si vyberú? Verím, že budú mať dosť rozumu a pohybujú sa medzi podobnými deťmi, takže hádam si vyberú dobre. Rozprávame sa o všeličom, všetci chcú ísť študovať, každý chce skúsiť ísť do inej krajiny a na vzťahy majú ešte čas.
@0silvia0 To vyplynulo z tej staršej diskusie. Baby sa tam predbiehali, ktorá viac počas školy brigádovala a ktorej rodičia dávali menej. Pritom študovali nenáročné odbory, často externe a autorka sa pýtala na medicínu. Ja som napísala, že zaplatím všetko, len odbor musí byť zmysluplný. Mnohé totiž študovali len kvôli titulu na pofidérnych školách, odbory ako vychovávateľstvo, verejná správa... Tie ženy, poznám z iných diskusií, kde sa pravidelne sťažujú na nízke mzdy, vysoké ceny, nedostupné bývanie... Tak som im vysvetlila, že vzdelanie si vážim, ale deti vedieme predovšetkým k schopnosti postarať sa o seba. Nejde mi o titul, ale o vedomosti a uplatnenie. A ak pôjde dcéra na medicínu, investujem do nej, nech nemusí po nociach brigádovať. Ak by si chcela ísť len na pár rokov predĺžiť študentský život a študovala by niečo nenáročné a neperspektívne, nech si platí aj sama.
A koho si vyberú? Verím, že budú mať dosť rozumu a pohybujú sa medzi podobnými deťmi, takže hádam si vyberú dobre. Rozprávame sa o všeličom, všetci chcú ísť študovať, každý chce skúsiť ísť do inej krajiny a na vzťahy majú ešte čas.
@heleninamama aha, v tomto kontexte tento tvoj nazor ma inu tvar, dakujem za objasnenie. Inak tiez ma v diskusiach zaraza, ako vsetci brigadovali pomaly od skolky a rodicia ich nikdy nefinancovali. Toto tu treba fakt brat s velkym nadhladom.
ja to ešte uzavriem sama pre seba... aspergeri podľa mňa veľmi obohatili náš svet. nie sú chorí, sú len iní. a vďaka svojej inakosti tú máme kopec vynálezov, inovácií, ale tiež umeleckých diel a pod., ktoré nás ako ľudstvo posúvajú. .. s veľkou pravdepodobnosťou boli autisti aj Albert Einstein, Nikolas Tesla, Newton, Stenley Kubrik - ten určite, Anthony Hopkins... proste nie sú to hlúpi ľudia určení na odpis. Len preto, že my sme vo väčšine, tak oni sú divní. Áno, možno si to predstavujem moc romanticky, ale pre mňa naozaj radsej človek na spektre ako obmedzený neurotypický chlap.
@0silvia0 ...ani ja to deťom nedovolím.Rok,čo rok ich systém vypluje dosť a väčšina z nich respektívne ich štúdium je absolútne nepoužiteľné.
Budúci rok mám deviataka doma.Chvalabohu gymnázium úplne vylúčil a vybral si smer,v ktorom má uplatnenie hned
@0silvia0 ...ani ja to deťom nedovolím.Rok,čo rok ich systém vypluje dosť a väčšina z nich respektívne ich štúdium je absolútne nepoužiteľné.
Budúci rok mám deviataka doma.Chvalabohu gymnázium úplne vylúčil a vybral si smer,v ktorom má uplatnenie hned
@doriiis pisem o dospelych detoch, ktori si vyberaju vysokoskolske studium, nie o deckach na zakladnej. Tam je jasne, ze mnohi potrebuju poradit od rodicov. Osobne by som buducemu vysokoskolakovi povedala nazor, poradila, ale nezakazovala.
Aj ked moje deti si poradit nedali, mali v tom jasno uz v devine co chcu studovat na strednej a trvali si na tom.
Problem autizmu je ten, ze nevieme do akej miery je vobec dedicny, nakolko rapidne stupa v rodinach bez anamnezy. To uz je dost podozrive samo za seba, nakolko poznam ludi, co nemaju v rodine nic a dieta maju neverbalneho autistu, dalsie maju tiez napr na spektre. Ratat s tym treba, ale s autizmom musite ratat pri kazdom tehu, neda sa to spolahlivo predpokladat. My sme dali testovat na rhettov syndrom a nic, nam vysli dokonale vysledky. Moj muz mi povedal, ze on vie zit s tymto rizikom a nevidi v tom problem. Dieta je inak jeho dokonala kopia, uvidime ake bude druhe. Sama som zvedava.
Toto musia nadšene čítať matky detí s aspergerom a ADHD, načo vlastne tie deti vychovávate, živíte a šatíte? Však aj tak zomrú samé! Teda mali by!!! život s nimi je des a trápenie!
@procrastique tiež je mi smutno, ako sa o ľuďoch s PAS vyjadrujú
@heleninamama chápem co píšeš a rozumiem co chceš povedať a uplne si ta viem predstaviť. Ale teda pre mňa je to hrozne smutná predstava. Ja by som nechcela tak žiť. Ved to musí byť hrozne náročné, žiť v tom neustálom ambicioznom svete, s takým tempom, s takými metami. Ty nemáš nárok na zlyhanie, na žiadne skutočne ľudské chyby. Neunavuje ta to? Mne by chybal taky ten pokoj a taka ta spokojnosť. Aj keď sa mi nepáčia niektoré tvoje názory, nechcem ta súdiť ani kritizovať, lebo z tvojho opisu, ty si sama svoj najväčší kritik.
@heleninamama prepac,ale to skor ty mi prides ako clovek s diagnozou.. a vobec by som sa necudovala, keby si niekde na spektre bola aj ty.. a uz vopred lutujem tvoje nevesty/zatov, ak budu mat nejaky problem alebo zdravotny problem. Ak by si tvoje dieta za partnera vybralo napriklad cloveka s diabetom, to by si ty asi neprezila.. a este jedna vec. Sama mam dieta s pas. V rodine ziadne taketo diagnozy nemame a ako sa pisalo vyssie, problem nastal pri porode, kedy lekar dokaslal porod a dieta skoro neprezilo.. zial, ale ma nasledky, za ktore moze len ten uzasne vystudovany (podla teba dokonaly a ambiciozny) lekar a opat kvoli takym ako ty sa bude stretavat s ludmi co ho budu odstrkovat a nedaju mu ani sancu ukazat aky je, lebo ho hned onalepkuju.. daj si pozor aby si svojim zmyslanim niekomu naozaj neublizila..
@miniovecka majú city, len ich tak nedávajú najavo, neprejavujú a aj keď áno, tak to vyznie chladno.
@heleninamama chápem co píšeš a rozumiem co chceš povedať a uplne si ta viem predstaviť. Ale teda pre mňa je to hrozne smutná predstava. Ja by som nechcela tak žiť. Ved to musí byť hrozne náročné, žiť v tom neustálom ambicioznom svete, s takým tempom, s takými metami. Ty nemáš nárok na zlyhanie, na žiadne skutočne ľudské chyby. Neunavuje ta to? Mne by chybal taky ten pokoj a taka ta spokojnosť. Aj keď sa mi nepáčia niektoré tvoje názory, nechcem ta súdiť ani kritizovať, lebo z tvojho opisu, ty si sama svoj najväčší kritik.
@777januska777 je možné že je to tak len v internetovom svete, takých tu je
@miniovecka dospelí? To si nemyslím, skôr pôsobia dospelejši ako sú naozaj.
Ako aspergerka som z niektorých príspevkov v tejto téme vrcholne znechutená. Každý asperger je iný, ja nemám problém bežne fungovať a satiru vo väčšine prípadoch pochopím. Na druhú stranu poznám aspergerov, ktorí takí nie sú. Nehádžte nás prosím do jedného vreca, môžu byť aspergeri čo sú emočne plochí ale ja medzi nich nepatrím.
Pripadá mi to, akoby tu ľudia zabúdali, že ten syndróm je spektrum, a je to vidieť keď sa tu hádate o tom, či asperger ktorého poznáte je funkčnejší alebo to má ťažké.
To akého aspergera si našla autorka nevieme, nevieme o ňom absolútne nič a takéto odsudzovanie len kvôli diagnóze je nechutné. Tá šanca či by jej dieťa malo AS je tam 50%, je na nej ako sa rozhodne a aké osobnostné črty má ten muž, každé dieťa s AS je iné.
Pokiaľ máš rada systém, poriadok, plánovanie, dohody a organizovanosť, tak áno. Keď si uletená bohémska duša bez pravidiel, tak nie.
@thereisabear náhodou ja mám Aspergerov syndróm a popis "uletená bohémska duša bez pravidiel" na mňa sedí ako ric na šerbel😀
Riešila by si to,keby tí nepovedal,že má Aspergerov syndróm?Mnoho ľudí ho má, ale su nediagnostikovani a žijú medzi nami,majú partnerov,deti....Je milý,slušný,príjemný,cítiš sa s ním dobre?Tak nerieš Aspergera....Bola som osobne svedkom toho,keď psychologicka po testoch prehlásila:tak ja mu tam toho Aspergera napíšem....🙄Všetci sme nejakí a nikde nie je napísané,že úplne "zdraví"ľudia nemôžu mať potomkov s akoukoľvek odchýlkou..Mozno práve s týmto mužom budeš najšťastnejšia žena na svete.Mozno šťastnejšia ako s niekým,kto nemá Aspergera....Ja by som do takého vzťahu išla.Poznam osobne troch.Vsetci sú nesmierne inteligentní,milí,uctuvi,slušní,zábavní a vedia prejaviť empatie aj emocie.Nie sú rovnakí....Ak sa už rozhodnes akokoľvek,držím palce,aby to bolo správne rozhodnutie.Kazdy človek si zaslúži šancu a nie je správne ho odmietnuť len na základe skúseností iných.
Ale kdeze, ved ludia s AS si ani nezasluzia zit, nie este aby mohli mat sancu na vztah. A prejavy/spravanie vobec nie su individualne, vsetci su rovnaki.
@laurinka27 čo ti šibe?

@lenusiatko Prepáč, ale my ich nenútime, netýrame, len im ukazujeme iné možnosti. A nemáme ani duševné choroby. Máme zdravé, šikovné a ambiciózne deti, ktoré podporujeme a rozvíjame. Nechápem, čo je na tom zvláštne.
@heleninamama ved aj ten chlapec v rodine taky bol, vsetko sam od seba. Len ked ochorel, to uz rodine asi celkom nepasovalo. A nebojime sa o tvoje deti, len neviem, preco to stale dokola musis vsade opakovat, aki ste uspesni a skveli, asi to v realite bude uplne inak.