Vzťahy po pôrode - konflikty so svokrou
Ženy prosím vas aj vam sa tak pokazili vzťahy so svokrou po pôrode? Nerozumiem tomu ked sme mali doteraz pekný vzťah a narodenim dieťaťa je to preč. A to privlastňovanie si dieťaťa? Ako vážne?...prečo ta akože pomoc je taka ze ti zoberie dieta a ty si rob..preco.to nieje naopak. Ja ti porobim ty bud s malou/lym.. s mamou našťastie všetko ok, ale možno to niekto mate aj mamou tak..ja to mam zle so svokrou...bohvie co zažívali ony ked boli mladé ked takto berú deti z ruk vlastnej mame.nedaju priestor a hned chcú vsetko riadiť... empatia nikde..len my sme stale tie zlé. Našťastie muža mam pri sebe..horšie to majú tie co su mamickiny milacikovia...a ešte si neviem predstaviť ze by sme spolu bývali..no katastrofa
Akoby im preplo v hlave nejaký gombicek
A ty chceš byť nonstop s dieťaťom 24/7? A svokra bude robiť upratovačku, kuchárku,.... Však to je parádna pomoc trochu vypustiť z hlavy dieťatko, nech si budujú s ním vzťahy aj iný členovia rodiny ja v tom vôbec nie zlé nevidím. A ty si za ten čas môžem oddychovať alebo robiť čo potrebuješ. Mne padla úžasné akákoľvek pomoc 😄
Privlastnovanie si dietata?! Uff..
Ja sa k vztahom po porode ani nevyjadrujem len ze.. uplne ta chapem
Zaujimave ze v tejto diskusii je žena ktorá by pomohla v domácnosti čerstvej mamičke slúžka, ale v diskusiách o nechutných špinavých domácnostiach rodičov/svokrovcov je žena ktorá nemieni upratovať dospelým vôbec nie starým ľudom nevďačné decko 😂 tam už slovo slúžka vôbec nelieta hore dole
Nie, pretože som od nikoho nepozadovala pomoc, to potom môže ľahko skĺznuť do podobných situácii.
si vieš predstaviť že svokra bude umývať riad, variť, upratovať, prať a všetko možné okolo domácnosti a ty sa budeš hrať s dieťaťom?
neviem koľko má rokov svokra, len je pre ňu ľahšie dozrieť na dieťa ako robiť upratovačku alebo pomocníčku v domácnosti... 😉
@deti95060810 asi tak. A inak ja si ani neviem predstaviť, že by mi svokra niečo robila doma, chodila kde nemusí - pre ňu sú u nás vyhradené dve miestosti - obývačka a WC 🤦♀️ - sprosto povedané ale osobne nechcem aby mi do niečoho zasahovala, našťastie ju samo by to nenapadlo, je to jednoducho moje územie a nezniesla by som, keby mi tam začala upratovať, prať, meniť obliečky alebo nebodaj niečo robiť v kuchyni. Už teraz mám v hlave také to ,,kde máš toto? Nemôžem nájsť hento? Toto je zlé a toto som ti dala takto..."
No way.
a tebe ako ublíži, keď ti svokra na hodinku - dve zoberie dieťa von? Máš separačnú úzkosť, či čo? Rýchlo sa jej zbav, opičia láska neprospeje ani tebe, ani dieťaťu, ani zvyšku rodiny. A svokre buď vďačná za snahu o pomoc - je svokra a babka, nie upratovačka
Nie každá svokra je ideálna, tak isto ako nevesta. Ale. Dieťa bude ľúbiť svojich rodičov, ak sa k nemu správajú s láskou, aj ked im ho starí rodičia pokočikujú, vezmú ich od vás na ruky alebo sa s nim budú hrať, dokonca šaliť, lebo teraz majú čas a nemusia okolo toho riešiť xy iných vecí. Dieťa bude viac podnetov, aby sa cítilo milované. To nie je zlé. Nie je dobre žiť v bubline, kde ste len vy a nikto iný. Dieťa možno pôjde do jaslí, neskôr do škôlky, to sa tiež budú rodičia báť, že sa preruší medzi ními puto? Treba sa uvoľniť a nebáť sa byť chvíľu bez dieťatka. Hlavne ak je s ľuďmi, ktorí ho majú radi.
Autorka tu sa podpory od zien nedockas, tu si len kazdy príde kopnut. Ja ta plne chapem, mala som to podobne. Ked sa svagrine (svokrinej dcere) narodilo dieta, este aj okná jej chodila umyvat, lebo ved nech si mlada oddychne... Ked sa narodil mne syn, ja po sekcii, dieta co nespalo a nebola schopna mi pomoct s nicim, stale len daj male a ty si rob. Tak dakujem za taku pomoc, ja nevyspata, ubolena ale tak porobim si. Cize ano, pre cerstve matky je lepsia pomoc, ked jej donesie hockto navarene, pomoze jej s domacnostou a ne zadrie, ze porob si. Ach
@soncafarma presne.
Hlavne po druhej sekcii by sa mi pomoc zišla. Mať dvojročnú staršiu, dvojičky a muža na tri zmeny, to bolo také najsamfasa, brucho ma skoro pol roka ešte bolelo. No oveľa viac ma bolelo, že nebolo toho boha ani človeka, čo by pochopil moje potreby - aj to, že by som občas potrebovala pomôcť v domácnosti, aby som si aspoň sem-tam v pokoji vychutnala svoje deti, bez toho, aby som vkuse myslela na to, čo ešte treba spraviť.
Síce ma táto skúsenosť naučila, ako si čo najviac zjednodušiť život, ale pokojne by som sa bez nej zaobišla.
Občas sa stane, že keď prídu deti, ich mama je úplne nepodstatná a neviditeľná.
Až teraz, keď som v práci, po takmer 6 rokoch doma, mi nie je z toho do plaču.
Neviem, mne nepomáhal nikto ani pri jednom dieťati. Po sekcii som už týždeň potom varila a keď som nevládala objednala som si dovoz jedla. Ja chcem svätý pokoj od ludi a vadí mi ktokoľvek v mojom priestore, chcem si kľudne ulavit grgnut byt bez oblečenia vo svojom a neznášam akékoľvek návštevy, lezú mi na nervy tie vecné behacky po rodine a návštevy, cely zivot som len študovala furt zavretá bud skola knihy, teraz len práca a domov, neviem, chvalabohu mam od všetkých pokoj svätý. Nepotrebujem nikoho aby mi okolo zadku robil čokoľvek, najlepšie si po robím sama ako kedy chcem.
Pre mna bola najvacsia pomoc, ze nam doma nikto nezavadzal, nechcela som, aby sa mi niekto motal za zadkom - ani mama, ani svokra.
Ale ked uz, ako pomoc by som bola obcas ocenila prave to, keby mi niekto na chvilu vzal dieta a ja by som si v klude porobila.
Kazda to mame inak, preto si treba povedat, co chces a nechces, ale ja by som teda nemala gule na to, aby som mame/svokre povedala "porob mi".
Ja tiež strážim malého, nevidím dôvod, upratovať u syna. Takisto moja svokra nechodila ku mne upratovať.
Ja teda neviem. Keď sa mi narodila malá, určite som nepotrebovala aby mi ju niekto bral. Zvykali sme si na seba. Keď mi niekto chcel pomôcť , tak napríklad s varením. Inak som o nič nežiadala a určite nie o pomoc s úplne malým kojencom.
Privlastňovanie si dieťaťa? Čóóó? To fakt?
Môžem prečítať aj milión príspevkov a aj tak stále nepochopím,ako je možné, že jedna dospelá, rozumná žena má problém povedať "nie." 🤔 Treba hovoriť veci na rovinu, pevne a slušne. Ak je rozumná, tak to pochopí.. ak nie, tak sa urazí.. a po čase sa zase odrazí 🤷
Ja ked tu čítam aké niektoré sú son za svoju vdacna. Aj my sme sa chytili ale nemá tendenciu starať sa mi do výchovy a keď sa malý narodil pravidelne nas zasobovala obedmi. Proste sme si určili hranice a držíme ich. Keď už ide cez poviem jej to.
To iste u nas. Dovtedy vsetko super, so svokrou babske debaty, so svokrom odborne... Parada. Po narodeni vnucata im drblo. Posluzila som ako inkubacna stanica, na zvysok ma netreba, beztak nic neviem 😂
nastavili sme hranice, pravidla, vztahy su velmi narusene, sme si uplne cudzi - myslim ja s nimi. S detmi su az az, a vsetko ok.
Neviem,aky čas prebehol od Vášho pôrodu,ale napíšem Vám,ze ako to prebiehalo u nás.Po prichodu z pôrodnice mi moja p.svokra navarila obed a potom som uz pomoc s domácimi prácami mala len od manžela Pomáhal mi veľmi aj so synom, lebo som mala zdravotné problémy.Ked mal syn 5 týždňov,som sa dostala do nemocnice a zase to bola p.svokra, ktorá manželovi pomohla s malým/to bola už komplet.starostlivost/Neskôr mi syna brávala babka kocikovat,alebo sme sli spolu/záviselo to od toho,ci som potrebovala doma niečo urobiť alebo odpočinúť,vtedy sla babka sama...v prípade,ze som potrebovala nákup, alebo som bola zdravotne ok,tak sme sli na prechádzku spolu/.V období, keď bol syn väčší bravali starí rodičia môjho syna v čase,ked som pracovala/bolo to zaužívané cez víkendy najmä.Manzel už v tom obdobi pracoval mimo Sk/bravali ho na huby, lyžovať,na rôzne akcie v Tatrách, napr.Medvedie dni,co mne veľmi uľahčovalo život a som doteraz vďačná za to.Bola som pokojná v práci a môj syn mal zážitky
Autorka tu sa podpory od zien nedockas, tu si len kazdy príde kopnut. Ja ta plne chapem, mala som to podobne. Ked sa svagrine (svokrinej dcere) narodilo dieta, este aj okná jej chodila umyvat, lebo ved nech si mlada oddychne... Ked sa narodil mne syn, ja po sekcii, dieta co nespalo a nebola schopna mi pomoct s nicim, stale len daj male a ty si rob. Tak dakujem za taku pomoc, ja nevyspata, ubolena ale tak porobim si. Cize ano, pre cerstve matky je lepsia pomoc, ked jej donesie hockto navarene, pomoze jej s domacnostou a ne zadrie, ze porob si. Ach
@soncafarma tvojej svagrinej umývala okná jej mama, tebe mala prísť umyť ta tvoja. Muz to nezvládol, či ako, keď ti majú okná umývať cudzí ľudia. Neviem, prečo by ti sluzku mala robiť tvoja svokra. Inak by som rada vedela, kolko trvá to obdobie "cerstvej" matky, kedy sa za ňu teda majú starať o jej domácnosť ich matky ci svokry... chlap nevie povysavat ci utriet prach, keď uz ide o to...?ci ideálne do 3 rokov, aby sa mohla venovať svojmu dieťatku, ktoré potrebuje predovšetkým matku, ako tu s veľkou obľubou niektoré dookola vypisujú. akože prepáč, ale co je moc to je moc. Fakt niektorým tie hormóny udieraju na mozog jedna radosť 👌
Ha ha ja som to mala presne tak isto 🙂
Pred porodom vsetko super a po porode som bola nevdacna a papulnata.
A to len preto lebo som chcela mat veci s dietkom podla seba nie podla nej. A presne mi brala babtko z ruk stale :(
Casom sa to utrasie, aspon ja to mam tak, vlastne sa to utriaslo lebo to uz neriesim, premlcim a doma si robim podla seba 🙂 Manzel sa ma zastane ked je velmi zle a doma sa len pousmejeme, nechcem stale riesit konflikty.
@monsterablue svokre má prísť na oplátku umyť okná dcéra, ktorej pomáhala.
Mne najviac pomohlo, že mi mama priniesla jedlo svokra nám nikdy nepomáhala a rodičia nemali čas na kocikovanie pracovali atď iba cez víkend a to sme chceli byť s mužom spolu.Najlepsie je spoliehať sa iba na seba a muža.
@soncafarma tvojej svagrinej umývala okná jej mama, tebe mala prísť umyť ta tvoja. Muz to nezvládol, či ako, keď ti majú okná umývať cudzí ľudia. Neviem, prečo by ti sluzku mala robiť tvoja svokra. Inak by som rada vedela, kolko trvá to obdobie "cerstvej" matky, kedy sa za ňu teda majú starať o jej domácnosť ich matky ci svokry... chlap nevie povysavat ci utriet prach, keď uz ide o to...?ci ideálne do 3 rokov, aby sa mohla venovať svojmu dieťatku, ktoré potrebuje predovšetkým matku, ako tu s veľkou obľubou niektoré dookola vypisujú. akože prepáč, ale co je moc to je moc. Fakt niektorým tie hormóny udieraju na mozog jedna radosť 👌
@lienka.7 tebe nikdy nikto s nicim nepomohol? Ani si ty nikdy nikomu nepomohla? V normalnej rodine s tymto naozaj nema byt preco problem.
@monsterablue svokra je nevladna babka, ktorá nemá dcéru?
@lienka.7 tebe nikdy nikto s nicim nepomohol? Ani si ty nikdy nikomu nepomohla? V normalnej rodine s tymto naozaj nema byt preco problem.
@michaelam2 asi mi niečo ušlo, ale autorka sa tu sťažuje, že jej nikto nepomáha? To, ze jej sa nepáči ponúknutá forma pomoci je už jej problém. A ano, pomáhala mi mama, a keďže ja svokru nemam pomáhal v začiatkoch svokor kocikovanim. Už odmalička a vďaka tomu teraz v pohode s nim idú obe von. Ani by ma nenapadlo mu povedať, že vsak nech mi povysava a ja sa budem "bavlat" s dieťaťom. A mimochodom, kde sú otcovia deti, keď teda majú sa o domácnosti starať staré matky ci svokry, hm?
A inak mne sa ľúbi,ako každá čerstvá matka potrebuje mať umyté okná,vyhadzane a upratané skrine každý mesiac a zmyvat podlahu 2x denne.Naco? Okná počkajú pár mesiacov a snáď prebehnúť ich okenou a handrou dokáže aj muž.
Ja neviem ako sme my,čo sme boli bez pomoci vôbec prežili.

Autorka, zabudla si napísať to najdôležitejšie. Koľko má dieťa? Ako dlho si po pôrode? Zbytočne sa tu potom do seba ženy "púšťajú".