Zaľúbila som sa vo veku 50 rokov: čo teraz?
Ahojte. Píšem, lebo chcem vedieť váš názor na moju situáciu. Mám takmer 50 rokov a zaľúbila som sa. Všetko by bolo OK, ale som vydatá a mám 2 dospelé deti a jedno 14 ročné. S mužom sme spolu takmer 30 rokov, posledných 5 rokov to bolo na nič. Muž je o 10 rokov starší, pil, nestaral sa o seba, k tomu sa pridružilii zdravotné problémy...nedbal na moje prosby ani dohováranie. 1,5 roka sa ma nedotkol, akoby ani ženu nemal. Mám ťažkú prácu, on je už na inv.dôchodku. Prestal ma baviť život, dokonca som mala suicidalne myšlienky. V lete som stretla muža, písali sme si, milovanie s ním je úžasné, vrátil mi chuť do života, dokonca aj práca ma začala baviť. On je rozvedený, má trochu komplikovanú situáciu v bývaní, ale býva asi 80km odo mňa. Muž aj dospelé deti aj moji rodičia o ňom vedia, všetci na mňa tlačia, nech nerozbíjam rodinu. Keby som nemala 14 ročné dieťa, tak neváham a požiadam o rozvod, ale kvôli dieťaťu som nerozhodná. Muž s rozvodom nesúhlasí, ani moja láska ma netllačí do rozvodu, lebo sám si tým prešiel a „prišiel“ o dve deti. Rodičia dokonca vravia o vydedení. To by mi nevadilo, s mužom sme nadobudli toho dosť. O všetko však prísť nechcem, a vzdať sa svojej lásky nechcem ani za nič. Chcem si „vypočuť“ vaše názory.
@petasites1 Mila autorka, ja by som sa rozviedli kvoli sebe. Mas narok na stastie
@petasites1 ziadost o rozvod podava jeden z vas na miestne prislusnom sude. Druhy je odporca. V navrhu mozes poziadat o zverenie nezaopatreneho dietata a striedavu (resp. teraz uz aj spolocnu, ak mate dobre vztahy) starostlivost. Mozete sa dohodnut na vyske vyzivneho pre nezaopatrene dieta. Pred pojednavanim, ak mate nezaopatrene dieta (pod 18 r.), tak pridu papiere obom na vypisanie tvojich prijmov a priemernych mesacnych nakladov, splacani uverov... na teba, byvanie, energie, stravu, osatenie, hygienu... a zvlast na to nezaopatrene dieta, aj skola, kruzky... Po pravoplatnom rozvode mate 3 roky na vysporiadanie majetku v BSM. To co ste nadobudli PRED manzelstvom, to vam zostava. Advokat je dobry minimalne na vytvorenie podania o rozvod. Pred prvym pojednavanim na sude (spravidla 4-5-6 mesiacov po podani) pridu z UPSVAR na navstevu, povypisovat tlaciva ohladne vasich pomerov v dome/byte vzhladom na nezaopatrene dieta. Na sude sa vas sudca/sudkyna bude opat pytat na tie iste veci, ktore ste vypisovali v navrhu a obaja v tych tlacivach (dovody nefunkcnosti manzelstva, aj tie prijmy a priemerne mesacne naklady na toto a tamto a n.d.) Ak ste na vsetkom dohodnuti, advokata na sude nemusis mat, ale ak sa sporite (odporca nesuhlasi s rozvodom, alebo zverenim nezaopatreneho dietata tebe, alebo vo vyske vyzivneho), asi je lepsie toho advokata tam mat (platit si ho). Pred prvym pojednavanim spravidla este idete na sedenie s pracovnikom sudu ohladom nezaopatreneho dietata.
@mackopesfik vies lahko sa sudi. vidis ich dvoch a posudzujes ich priklad ale aj oni z nejakeho prostredia pochadzaju aj ich zivot bol niecim ovplyvneny. vobec nevieme ako to doma realne maju. ano manzelsky slub je slub sama si ho ctim ale mam nornalneho muza ktory nechlasta a neodmieta ma. nie je agresor ani nic podobne. ktovie ako by sa mi slub dodrziaval keby som zistila ze je iny. nie kazdy si dokaze dobre vybrat pretoze nie kazdy vie do cloveka vidiet, odhadnut ho. navyse si casto podvedome vyberame to co vidime doma. u mna to plati. svojim sposobom som si vybrala podobneho cloveka akym bol moj otec (nie fyzicky ale charakterove crty su podobne) takze aj autorka si na zaklade niecoho podvedome vybrala. tazko sa v mladom veku posudzuje spravnost svojho rozhodnutia a vela ludi ani nevidi realitu. navyse ludia sme rozni. mame rozne schopnosti, prezivanie.... vies kolko ludi je emocne zlikvidovanych z roznych dovodov, kolko ludi trpi psychickymi problemami neriesenymi a neliecenymi, autizmus ano aj u dospelych nediagnotikovany autizmus alebo teda poruchy autistickeho spektra ako sa dnes hovori, niektori z nich maju uplne ine emocne prezivanie. tito ludia to ani o sebe nevedia a idu do vztahov ktore nie su schopni naplnat, potom mnozstvo osobnostnych poruch ako su manipulatori, narcisti atd....
neda sa vyslovit veta naco si deti robia deti, nie kazdy dokaze dostat svojim slubom, nie kazdy ma kapacity na to zvladat vztah .... je kopec premennych kedy to proste nejde a nefunguje.
lahko sa sudi ked nezijeme ich zivoty. nepodporujem neveru. radsej som ked tak za rozchod a potom dalsi vztah ale nie som ani za umele udrziavanie nefunkcnych vztahov pretoze v minulosti vela tychto nefunkcnych vztahov vychovalo emocnych mrzakov ktori dnes nevedia zit vo funkcnych vztahoch.
@mackopesfik tak ked budes zit par desatroci s alkoholikom potom davaj nejake mudra. neschvalujem neveru ja by som to vyriesila inak ale ani by som svoj zivot kompletne nezahodila len preto aby som sa obetovala pre vsetkych a pre vsetko a svoj zivot uplne zazdila. a teda ked uz pises o svedomi tak pozametaj pred vlastnym prahom a nesud aby si raz tiez nebola sudena.
zivot prinasa rozne vyzvy, udalosti a cesty.
nie kazdy ma schopnosti vysporiadat sa s psychickou nepohodou. a mozes to volat omacky ja tomu hovorim skratka schopnosti. to ze jeden je odolny a dokaze sa s niecim vysporiadat neznamena ze to dokaze aj iny. tak isto sa mal pan manzel vysporiadat s nepohodou inak ako slopanim.
a co sa tyka spalenych mostov. ona nic nepali len chce zit s niekym koho miluje. to ze to vsetci odsudzuju ona neovplyvni. od nich nie je fer ju sudit pretoze oni jej zivot neziju. maju svoje zivoty nech ich ziju najlepsie ako vedia a nech neriadia ten jej. nikto z nich nema na to pravo. palia mosty predovsetkym oni ak toto bude dovod na vydedenie dcery alebo "zatratenie" rodica.
On má komplikovanú situáciu s bývaním - v ľudskej reči to znamená, že nemá svoj byt ani dom - a to už o niečom svedčí - to, že je teraz "vzťah" prechádzka ružovým sadom je dočasné - skúste mu navrhnúť rozhovor o spoločnej budúcnosti ( radšej to stopnite a uchovajte si krásne chvíľky, ako neskôr sklamanie )

@sinusoida ty co taras? Jej deti vidia otca alkoholika, ktory uraza ich Mamu🤦. Takze ano, skvely vzor rodiny pre deti, dospele, ci skoro dospele