Zastanete sa osoby, keď ju verejne ponižujú?
Bratranec priviedol svoju priatelku na oslavu narodenin nasej starkej. Pri tej prilezitosti ju chcel s nami vsetkymi zoznamit.
K veci: Moj stryko, jej potencialny svokor ju celu dobu akoby urazal. Najskor prebiehalo formalne zoznamenie a otazky kto je/co je/odkial je a tak. Poznate to. Stryko nebol nadseny, ked povedala, ze ma maturitu. A potom to zacalo. Zacal davat uplne trapne otazky, akoby ju chcel ponizit. Pytal sa ci vie, ake dielo napisal Kukucin. Alebo kto napisal 1984. Cela ta konverzacia bola v takomto ponizujucom duchu. Ja mam nos na taketo veci, baba bola mila, prijemna, trochu tichsia, ale tak bola v cudzom prostredi.
Pride vam to rovnako divne ako mne? Lebo ja som sa jej teda zastala a to nezostalo bez odozvy.
@svetlonos tvoj príklad rodiny s titulmi ukazuje, že vzdelanie a titul majú význam a skutočne vzdelaní ľudia sú skromní a nepovyšujú sa nad nevzdelaných. Aj v kvalite inžinierov je rozdiel. Sú študenti čo prešli s odretými ušami a tí čo vedeli. Pán inžinier môže byt ten prvý prípad. Ak sa nevzdeláva aj po škole, alebo vôbec nerobí v odbore, tak už nosí titul len na okrasu. Sú lekári a lekári. A rovnako sú inžinieri a inžinieri. Vysoká škola, hlavne tá technického smeru nie je ľahká, ale nie je to časticová fyzika ani matfyz. Je to seriózny kurz prípravy na náročnú prácu technika a inžiniera. Na univerzite ťa naučia to čo už nikto iný v praxi nedokáže. Ale na univerzite ťa nenaučia to čo sa naučíš v dobre fungujúcej a modernej firme. Univerzitné vzdelanie akéhokoľvek smeru je pre mladého človeka prínosom či už bude pracovať v odbore alebo nie. Dá mu širší pohľad na svet, pochopi súvislosti a neopijú ho rožkom konšpiratori a politici typu Danko. Vzdelanie nikdy nie je na škodu. Ale človek s maturitou nie je menej hodnotným človekom len preto, že nešiel študovať ďalej. No mal by sa dovzdelávat počas života podľa svojich možností. Pre seba. Napríklad taký dobrý murár v súčasnosti ovláda také veci aké ja neviem a len čumím aké nové techniky a technolôgie v stavebníctve fungujú. Automechanik vie o autách desať krát viac ako ja, čo som študoval spaľovacie motory. Pretože ja som sa učil ako ich vypočítat a navrhovať, on ich pozná reálne ako ich opraviť vymeniť, pozná aké typy existujú a aké konkrétne súčiastky obsahujú. Vzdelávanie to nie je len vysoká škola. To je aj prečítanie si knihy o vesmíre, naučiť sa vlajky všetkých štátov sveta, prečítať si encyklopédiu osobnosti Slovenska, histórie atd atd. V súčastnosti je tolko možnosti koľko pred sto rokmi nebolo. Nikto nemusí byt nevzdelaný ak nechce a každý sa môže učiť. Kto sa neučí, tak potom riskuje, že uverí aj plochozemcom.
@slovakboy my sme rodina s titulmi, neviem, či naratam aspoň 5 bez titulu, ale vážime si každého, nikdy nikto nikomu nič také, ako tu čítam nepovedal. Tí, čo nemajú titul a skončili s maturitou či ucnovkou, robia prácu, ktorá ich baví, robia ju zodpovedne a precízne. Nájsť dobrého vodára či kurenara v dnešnej dobe, je veľmi ťažké. Len pre to, že niekto nemá titul, nie je o nič menej, ako ten, čo ho má. Raz mi jeden človek povedal, že je rovnako krásne z lásky k dobrému Bohu škrabat zemiaky, ako stavať katedrály.
Poznám jednu mladú slečnu s vysokoškolským vzdelaním, ktorá mi úplne s vážnou tvárou tvrdila, že Kanada je geograficky bližšie ako Londýn.
Keď som sa jej spýtal, prečo si to myslí, tak mi to odôvodnila tak, že "veď do Kanady som letela len 9 hodín, ale do Londýna sme išli busom hádam aj 30 hodín."
Nijaká vysoká škola a žiadny titul nezaručuje inteligenciu.
@orisker
páni tak to uz je ina liga ...
@slovakboy my sme rodina s titulmi, neviem, či naratam aspoň 5 bez titulu, ale vážime si každého, nikdy nikto nikomu nič také, ako tu čítam nepovedal. Tí, čo nemajú titul a skončili s maturitou či ucnovkou, robia prácu, ktorá ich baví, robia ju zodpovedne a precízne. Nájsť dobrého vodára či kurenara v dnešnej dobe, je veľmi ťažké. Len pre to, že niekto nemá titul, nie je o nič menej, ako ten, čo ho má. Raz mi jeden človek povedal, že je rovnako krásne z lásky k dobrému Bohu škrabat zemiaky, ako stavať katedrály.
@anonym_ff5392 krásne napísané.🙏👍
@spongebob1 Áno, to je pravda, ale poznám aj veľa vysokoškolákov, ktorí sa nevedia zamestnať...lebo síce titul majú, ale prax, skúsenosti nie...ale o to nejde...ja som len poukázala na to, že sa netreba povyšovať nad niekym, kto má len maturitu, urážať, ponižovať...šikovný človek dokáže toho veľa, či už titul má alebo nie...
@earlgrey Pokial maju vysoke skoly typu sv.Alzbety, tak sa dokazu zamestnat iba v statnej sfere. Tolko ku niektorym absolventom VS.
@anonym_autor Urcite by som sa vo vhodnej chvili so strýkom porozprávala... možno aj trochu drzejsie.Zrejme by to strýka prekvapilo, možno by aj protestoval...vyuzila by som to a poukázala na to,ze aj tá dievčina sa musela cítiť takto, keď bol k nej nepríjemný.Opytala by som sa ho,ci by bol rád,keby aj jeho syn dostal takéto privítanie v rodine dievčaťa...
@anonym_autor ja sa snažím odviesť reč na niečo iné, odpútať pozornosť...
Skôr by som sa ho spýtala, či si myslí, že nám je príjemné takéto správanie. Ale myslím tónom. Ale muž povie, na Tebe je vidno, že si nasratá...🤣
@anonym_autor jj, extremne divne a extremne uletene. Stryko by odo mna asi dostal hubovj polievku, aku este nezazil.
Je mile a hlavne ludske ze si sa jej zastala. Skoda ze nevieme ako nakoniec reagoval jej priatel. Mozno sa nechcel postavit otcovi-ale to uz si dievcina hadam uvedomila.
@anonym_autor a prečo si ju nezastal bratranec?
Nemám rada také správanie, máme aj v rodine, ten uráža všetko čo sa pohne , totálny ignor má odo mňa.
@anonym_autor Áno, zastala by som sa jej. Dobre si urobila, ty si asi jediná normálna z rodiny...
@anonym_autor dať strýkovi takú otázku na ktorú on nevie odpovedať...ponížiť jeho...jej frajer,tvoj bratranec,čo mu nič nepovedal???
@anonym_autor ja mam vysoku skolu s cervenym diplomom a napr. z historie si nepamatam zo skoly takmer nic. Som levica, vo mne je silny ochranarsky cit, takze ja by som tych chlapov poslala do prdele a vycistila im zaludky. Vzdy si zastanem niekoho, kojo osocuju, a to dokonca aj cudzieho 😁. Takze asi tak. Ale v prvom rade ju mal branit jej partner
@anonym_autor ja mam vysoku skolu s cervenym diplomom a napr. z historie si nepamatam zo skoly takmer nic. Som levica, vo mne je silny ochranarsky cit, takze ja by som tych chlapov poslala do prdele a vycistila im zaludky. Vzdy si zastanem niekoho, kojo osocuju, a to dokonca aj cudzieho 😁. Takze asi tak. Ale v prvom rade ju mal branit jej partner
@jankacaa To mal, neviem preco nezasiahol skor. Ale ja som bola rychla, v takychto veciach az velmi prchka, nemam rada, ked sa niekto snazi niekoho urazat a ponizovat. Uznavam, ze nie vzdy sa mi to podari ukocirovat, aby som nevyzerala ako hysterka.
Samozrejme 🙂 to by videli to rosambo..dobre si urobila 🙂
Ja som skôr opak, práveže si vždy kopnem do bratovej frajerky. Lebo celá rodina ju má za hlupaňu, vrátane mňa :D ale keď k nám príde, tak sa všetci tvária príliš zdvorilo :D
Minule mama zahlásila, že dúfa, že sa takto stretneme aj o rok na oslave jej menín... a potom mi hovorila, že to bol des to s ňou vydržať :D :D
@procrastique vacsinou najvacsi hnoj spolocnosti s toxickym spravanim ma obrazky na styl good vibes only 🙂..este sa pochval a zasmej sa na sebe chi chi aka si ty super, ze si ty a aj cela rodina stado hulvatov…chudak brat, dufam, ze cim skor pochopi on a idealne aj ona nech sa distancuju 🙂 ak on ne tak snad aspon jeho frajerka 🙂
@anonym_autor Ono sa treba vediet aj zastat. Splechnut do tvare priamo je tiez take....v podstate si urobila to iste co on. Osobne by som ho uzemnila sukromne a nie verejne.
@beata_k tak ja musim nesuhlasit…bezdovodne sa snazit ponizit cloveka, ktoreho prave spoznavas a si v presile lebo ludi naokolo poznas nie je to iste ako niekoho upozornit na to, ze sa chova nevhodne a zastat sa ponizovaneho o to viac v novej spolocnosti…praveze presne toto tutlanie o tom ako sa hulvati maju upozornovat v sukromi je prd platne..zaroven z pohladu ponizovanej (za toto si clovek moze dosatit hociktore pomenovanie ake sa hodi) je to velmi prijemne a dolezite aby videla to, ze to nie je ludmi akceptovane..
Zastat sa ju mal ale hlavne aj chalanisko, ak to chalan dovolil tak to moze velmi tazke vo fungovani vztahu.
@beata_k tak ja musim nesuhlasit…bezdovodne sa snazit ponizit cloveka, ktoreho prave spoznavas a si v presile lebo ludi naokolo poznas nie je to iste ako niekoho upozornit na to, ze sa chova nevhodne a zastat sa ponizovaneho o to viac v novej spolocnosti…praveze presne toto tutlanie o tom ako sa hulvati maju upozornovat v sukromi je prd platne..zaroven z pohladu ponizovanej (za toto si clovek moze dosatit hociktore pomenovanie ake sa hodi) je to velmi prijemne a dolezite aby videla to, ze to nie je ludmi akceptovane..
Zastat sa ju mal ale hlavne aj chalanisko, ak to chalan dovolil tak to moze velmi tazke vo fungovani vztahu.
@ravehami Ano, ale tu je vztah svokor a buduca nevesta. Ponizit svokra je v tomto pripade nevhodne. To, ze sa on sprava ako debil je jeho vec. Ale verejne ho ponizit znamena, ze sa znizim na jeho uroven. A osobne v tom vidim velky rozdiel.
@anonym_autor bolo treba aj odíst prec a povedat preco. Kludne aj s babou. Aby si mu dala pocitit, ze strasny niktos je on. A uz vobec neprist nikdy do jeho spolocnosti
@personality to vážne? Táto generácia 50tnikov momentálne maká o dušu, aby držala túto ekonomiku. Čiže nepaušalizuj pls.
@anonym_e5be60 maka o dusu aj ina generacia ako 50tnici.
Tvrdenie, že staršia generácia sú hlúpi ľudia, čo sa nevedia správať je totálne primitívne. Spôsob, ako dotyčný bez zábran ponižoval v podstate neznámu osobu svedčí o jeho arogantnej, povýšeneckej povahe. Žiaľ, v mnohých rodinách, v ktorých je VŠ vzdelanie úplnou samozrejmosťou, sa považujú všetci s nižším vzdelaním aj s maturitou za nejakých hlupákov, neschopných vyštudovať. Ako sa vyjadril raz jeden môj podobný sused: "Je to hlúpa spodina" a tiež nepripúšťal inú možnosť ako VŠ vzdelanie. On za to nebol hlúpy, len arogantný. Mal viacero titulov pred menom aj za menom, niekoľko ukončených VŠ a roky bol prorektorom univerzity. Jeho názor nevyplýval z toho, že bol starý a hlúpy, ale z jeho povahy, ktorá ľudí bez VŠ považovala za totálne hlúpu spodinu a bez zábran to dával aj pocítiť. Neustále tvrdil, že VŠ nie je schopný vyštudovať iba hlupák. A to je názor aj mnohých mladých s VŠ. Na mieste tej dievčiny by som sa čo najskôr zdekovala. V takejto rodine ju nečaká nič dobré a to keď sa jej partner nezastal. Nezastal by sa jej ani v budúcnosti a ona by veľmi trpela. Tu nestačí len láska, tá názory rodiny nezmení a partner tým názorom nie je schopný odporovať.
@anonym_autor si super!
@jankacaa To mal, neviem preco nezasiahol skor. Ale ja som bola rychla, v takychto veciach az velmi prchka, nemam rada, ked sa niekto snazi niekoho urazat a ponizovat. Uznavam, ze nie vzdy sa mi to podari ukocirovat, aby som nevyzerala ako hysterka.
@anonym_autor a ako reagoval, keď si sa zastala jeho priateľky? Povedal vôbec niečo svojmu otcovi alebo tebe?
@anonym_autor Mala si sa dedka spýtat čo je hashtag alebo storka. Dakujem ze si sa jej zastala. Aj ja som taka "papula". 🙂
@ravehami Ano, ale tu je vztah svokor a buduca nevesta. Ponizit svokra je v tomto pripade nevhodne. To, ze sa on sprava ako debil je jeho vec. Ale verejne ho ponizit znamena, ze sa znizim na jeho uroven. A osobne v tom vidim velky rozdiel.
@beata_k "ponižit potencionalneho svokra je nevhodne" a ponižiť potencionálnu nevestu - ženu, ktorá bude rodit deti jeho syna a rozsirovat jeho rod je ok? čo je ona bezcenná otrokyna? V zákone su si ludia rovnocenný, drzých blbečkov ľubovolného veku treba rýchlo upratat, lebo ked sa im nikto nepostaví, budu pokračovat a pritvrdzovat.
@anonym_autor si super baba 🙂

@earlgrey Suhlasim s Tebou, ale na druhej strane, clovek s vyucnym listom si vela zamestnani vyberat nemoze. S VS uz je vacsia sanca, ze sa zamestna na lepsej pozicii. Moze byt manager ale aj robotnik za pasom. Opacne to nefunguje.
@spongebob1 Áno, to je pravda, ale poznám aj veľa vysokoškolákov, ktorí sa nevedia zamestnať...lebo síce titul majú, ale prax, skúsenosti nie...ale o to nejde...ja som len poukázala na to, že sa netreba povyšovať nad niekym, kto má len maturitu, urážať, ponižovať...šikovný človek dokáže toho veľa, či už titul má alebo nie...