icon

Životný štýl sezónnych pracovníkov v zahraničí

17. máj 2025

Co si myslite o ludoch, ktori nemaju typicku pracu na tpp, ale chodia vylucne do zahranicia na sezony? Alebo kde sa co najde, ale vzdy v zahranici. Ze nebudu otrocit za par euro na Slovensku. Pride vam to zodpovedne? Mam v rodine znamych - manzelsky par, takto ziju. Potom ked maju volno tak cestuju.

marsmykkok
17. máj 2025

Nie sme v socializme aby každý robil pondelok až piatok od 7mej do 15tej. Každý robí ako mi vyhovuje a je mi jedno, či niekto robí takto sezónne alebo robí 24ky alebo si zarába na burze lebo vie obchodovať alebo ho živí partner/partnerka, je mi to jedno pokým nevyciciava štát, ale poradí si sám. A mám takých známych a zarobia takto za 6 mesiacov viac ako ked tu robili na plný úväzok vedúcu pozíciu lebo v meste kde žijú práce málo a za zodpovednú prácu kde treba vzdelanie dostali minimálnu mzdu...

nikoletta1712
17. máj 2025

Tak takto milá autorka…Ja tak pracujem - vždy v apríli a v novembri mám “ dovolenku” 3 týždne a cestujem sama po svete, deti nikdy nechcem mať, plynule hovorím po nemecky a taliansky, ale môžeš mi veriť, že sa “ nezahadzujem”…

janettdamian
17. máj 2025

Je to o nastavení mysle. Ty to máš inak, oni inak. A všetko je to v poriadku. Ja mám nastavenia podobne ako ty. Nevšimla som si či majú deti, asi nie. Možno vtedy sa dá aj takto uvažovať a žiť. Niektoré rodiny tak žijú aj s deťmi. Ja to tým ľuďom prajem, keď sú tak šťastný. Ale je to taký novodobý trend si myslím, a uvažujem čo bude s tými ľudmi, keď kvôli veku už nebudú vládať takto žiť. To je v podstate jediné čo by mi na tom vadilo, ak by na starobu očakávali, že sa "niekto" postará.

ibatanecnica
17. máj 2025
@nikoletta1712

Tak takto milá autorka…Ja tak pracujem - vždy v apríli a v novembri mám “ dovolenku” 3 týždne a cestujem sama po svete, deti nikdy nechcem mať, plynule hovorím po nemecky a taliansky, ale môžeš mi veriť, že sa “ nezahadzujem”…

@nikoletta1712 v tichosti ti zavidim. Aj ja sa chcem k niecomu takemuto ''slobodnemu'' casom dopracovat.

nikoletta1712
17. máj 2025
@ibatanecnica

@nikoletta1712 v tichosti ti zavidim. Aj ja sa chcem k niecomu takemuto ''slobodnemu'' casom dopracovat.

@ibatanecnica A prečo to neskúsiš?..🙂

autor
17. máj 2025
@janettdamian

Je to o nastavení mysle. Ty to máš inak, oni inak. A všetko je to v poriadku. Ja mám nastavenia podobne ako ty. Nevšimla som si či majú deti, asi nie. Možno vtedy sa dá aj takto uvažovať a žiť. Niektoré rodiny tak žijú aj s deťmi. Ja to tým ľuďom prajem, keď sú tak šťastný. Ale je to taký novodobý trend si myslím, a uvažujem čo bude s tými ľudmi, keď kvôli veku už nebudú vládať takto žiť. To je v podstate jediné čo by mi na tom vadilo, ak by na starobu očakávali, že sa "niekto" postará.

@janettdamian O tom som chcela pokecat, co budu robit ked budu stari a nebudu uz vladat. Ale hned sa tu do mna museli obut.

ibatanecnica
17. máj 2025
@nikoletta1712

@ibatanecnica A prečo to neskúsiš?..🙂

@nikoletta1712 no podnikla som uz prve.kroky. chce to cas.
Plan mam al e este ma tu nieco drzi. Mam tu este nejake zavazky. Ale postupne.... to pojde.

ibatanecnica
17. máj 2025

Autorka a tynco budes robit ked budes stara a stat nebude vyplacat dochodky pretoze na ne nebude alebio ti posle pausal 200eur a hotovo? Vies ty co bude s tebou o rok o 10 o 20 rokov?

nikoletta1712
17. máj 2025
@ibatanecnica

@nikoletta1712 no podnikla som uz prve.kroky. chce to cas.
Plan mam al e este ma tu nieco drzi. Mam tu este nejake zavazky. Ale postupne.... to pojde.

@ibatanecnica A kde sa chystáš?..Wow, smelo do toho, teším sa s tebou!!

yelena159
17. máj 2025

Aspoň nemajú tak nudný život, aby rozoberali životy ostatných.

mamina7070
17. máj 2025

a tebe hrozi ze sa budes potom o nich musiet starat? vi nejako zasahuju do tvojho zivota?

ibatanecnica
17. máj 2025
@nikoletta1712

@ibatanecnica A kde sa chystáš?..Wow, smelo do toho, teším sa s tebou!!

@nikoletta1712 na zaciatok Rakusko. Uz sa zdokonalujem v nemcine a potom uvidim. Spoznam.novych ludi nove tvare. Naucim sa jazyk a casom si ma zase nieco.nove najde. Nejako uz nechcem byt viazana pracou od pondelka do piatka. Nic nove nevidiet. Iba pocas dovolenky.

17alexis
17. máj 2025
@muchotrafka298

@17alexis toto presne je ako pises. Ze niektori tam vsetko preflakaju. Ja som tiez taketo poznala, co isiel zarabat do UK a tam vsetko prehajdakal v stavkovych kancelariach a zena mu este tu co bola na materskej musela na jedlo posielat. A on jej tvrdil, ze mu firma neplati, ze meskaju vyplaty a pritom to nebola pravda. A ked mal ist domov, tak mu zena letenku kupovala. A on takto za roky, mozno az nejakych 10, minul stotisice, lebo potreboval gamblit.

@muchotrafka298 my mame jedneho, co mu platime kazdy tyzden, zakazdym mu ide tak 1500-2000€ a ked sa stane, ze platime v ten dany den viac faktur a jemu uz ide standardna platba, ktora pride az dalsi den, tak uz mi zena place do telefonu, ze z coho maju prezit vikend. Akoze fakt netusim, co konkretne tato rodina robi s peniazmi lebo my za mesiac neminieme to, co jemu cinkne za tyzden. Ale inak ano, oni aj hadzu do automatov, platia si prostitutky niektori...taki, s ktorymi mam uz vybudovany blizsi vztah, tak sa aj pochvalia.

tilly
17. máj 2025

Mne sa to páči. Veď robiť 9-5 môžu začať kedykoľvek. Keď nemajú deti, super život, brala by som to. Dúfam, že o 5 rokov, keď ma už nebudú moje deti potrebovať, budeme mať na taký životný štýl gule a zdravie. Presne taký mám plán, robiť pár mesiacov v roku a zvyšok žiť.

muchotrafka298
17. máj 2025

Preco riesis to, co budu robit cudzi ludia ked budu stari? Teba sa to tyka tym sposobom, ze sa budes o nich musiet postarat? Ak nie, tak to je cisto na nich, ako to budu riesit. Nasetria dost penazi na to, aby mohli byt umiestneni v zariadeni pre seniorov napriklad.
V zahranici to bezne funguje tak, ze nie ze deti, vnuci, rodina sa stara, nie nikto nema nevladneho seniora doma a otroci pri nom za par supov ako v SR. Tam to funguje tak, ze je dotycny umiestneny v domove seniorov, ktory si sam plati, alebo pomoze rodina, preda sa jeho nehnutelnost. Tam sa nededi ako tu, ze len majetky ludia zhrnaju.

viestta
17. máj 2025

Autorka, a ty vies, ze nemaju rezervy na starobu? Ty mas prehlad o ich financiach? Mozno maju investovane a nakoniec budu mat taky dochodok, na aky ty nikdy nedosiahnes. A ked nemaju, aj to bude ich problem. Skoncia v utulkoch pre bezdomovcov a tam budu spolubyvajucim vykladat zazity. Alebo napisu cestopis a budu zabezpaceni. Alebo sa odstahuju kdesi do Afriky a tam budu zit z ruky do huby. Je zarukou stastia a spokojnej staroby poberat dochodok zo socialneho systemu?

taktotedanie
17. máj 2025

Mam znameho fungoval tak par rokov asi 10
Potom ho to uz omrzelo kedze mal rodinu a uz mal svoje roky
No poznam dalsieho slobodny bezdetny 50 chodi uz vyse 25 rokov zarobi vela potom minie a tak dookola, inak velmi bezstarostny mily clovek

natalka13
17. máj 2025

O budu robit? Budu zit niekde v malom domceku.
Neverim, ze si neplatia nejake inesticne fondy alebo klasicku socialku.
A tvoja firma ked take CV hadze do kosa je riadne spiatocnicka. Ludia co cestuju pracuju aj manualne sezonne maju viac skusennosti ako niekto kto od 19tky sedi na 1 stolicke v kancli.

ibatanecnica
17. máj 2025
@viestta

Autorka, a ty vies, ze nemaju rezervy na starobu? Ty mas prehlad o ich financiach? Mozno maju investovane a nakoniec budu mat taky dochodok, na aky ty nikdy nedosiahnes. A ked nemaju, aj to bude ich problem. Skoncia v utulkoch pre bezdomovcov a tam budu spolubyvajucim vykladat zazity. Alebo napisu cestopis a budu zabezpaceni. Alebo sa odstahuju kdesi do Afriky a tam budu zit z ruky do huby. Je zarukou stastia a spokojnej staroby poberat dochodok zo socialneho systemu?

@viestta len aby bolo este co poberat ked bude autorka temy na dochodku

autor
17. máj 2025
@natalka13

A tvoja firma ked take CV hadze do kosa je riadne spiatocnicka. Ludia co cestuju pracuju aj manualne sezonne maju viac skusennosti ako niekto kto od 19tky sedi na 1 stolicke v kancli.

@natalka13 Platia socialku, ktoru im strhava zamestnavatel v zahranici. V investiciach sa nevyznaju, o tom sme sa rozpravali. V tych sa ani ja nevyznam, takze neinvestujem. Firma nie je spiatocnicka, ale potrebujeme ludi, ktori maju nejaku prax a skusenosti.

viestta
17. máj 2025
@ibatanecnica

@viestta len aby bolo este co poberat ked bude autorka temy na dochodku

@ibatanecnica vsak toto, toto. Nakoniec bude mat este menej ako ti dvaja. Ale pekne, ze ma o nich "starost". (alebo sa boji, ze by jej na stare kolena ostali visiet na krku?)

autor
17. máj 2025

Vidim to na bratovi, bol v zahranici, tiez tam pracoval manualne, zarobil si, ale ked sa vratil na Slovensko, mal veru problem si najst serioznu pracu, zamestnavatelom vadila ta manualna praca v cv.

ibatanecnica
17. máj 2025

Kedze ziadosti takychto ludi hadzes do kosa tak urcite boli medzi nimi aj schopnejsi ako ti ktorych ste si odlozili. To ze ty poznas 2-3 takych lydi neznamena ze vsetci su taki a neverim ze serioznemu zamestnavatelovi vadi manualna praca.

zuzubb007
17. máj 2025

Akú príležitosť zahodili akože? Živoriť na Slovensku za minimálnu mzdu od nevidím do nevidím?, múdry to ľudia, že žijú tak ako žijú, vidia svet, skúsenosti, a keď im to vyhovuje len by som ich podporila, nepýtajú od nikoho peniaze a žijú si sen, ty si čo dosiahla autorka?

muchotrafka298
17. máj 2025
@natalka13

@natalka13 no ja dufam, ze tato firma, co hadze zivotopisy do kosa ich aspon skartuje, kedze tu mame nejake zakony na ochranu osobnych udajov.

zojazoja
17. máj 2025

Ja myslím, že už by aj stačilo riešiť dennodenme tu kto ako žije a prečo tak žije. Veľké H je každého po tom. Ako si toto môže niekto vôbec dovoliť.

autor
17. máj 2025
@muchotrafka298

@natalka13 no ja dufam, ze tato firma, co hadze zivotopisy do kosa ich aspon skartuje, kedze tu mame nejake zakony na ochranu osobnych udajov.

@muchotrafka298 Ked ta toto trapi, tak ano, skartujeme vsetko, nemozeme si dovolit nerespektovat zakony. Uz nevies do coho by si si kopla, ako vidiet.

muchotrafka298
17. máj 2025

Hej jasne, potrebujem si kopnut...precitaj si trojstranovu diskusiu s odpovedami na tvoj prispevok. Velka vacsina je rovnaka - Preco sa staras do toho, do coho Ta nic nie je? Kazdy zije ako chce a vie. A podobne veci, vsetko v jednom duchu.
Pokial sa Ta nejakym sposobom zasadneho charakteru /musis sa o nich starat, dlzia Ti peniaze, vycicavaju ta, vyuzivaju a pod./ ich zivot netyka, tak to neries. Lebo oni si aj tak spravia po svojom.
Ja Ti sem napisem pribeh mojej znamej, ktora z uznavanej manazerky nadnarodnej spolocnosti skoncila ako zahradnicka co ludom sadi okolo domu. Lebo sa nervovo jednoho krasneho dna zrutila. A okolo seba mala aj takych kamaratov, ako si ty, ze ma naviac, preco bude robit zahradnicku, ma skoly vystudovane, ovlada jazyky. Sa niekde s hrablami zahadzuje. A takychto ludi bolo vela, prerusila s nimi kontakty. Lebo im bola dobra iba ako managerka s velkym platom, krasnym domom, exotickymi dovolenkami a ukazkovym manzelom /ktory ju roky podvadzal/.A ona je teraz stastnejsia, ze ludom sadi kvety do zahrad ako ked bola managerka.A vies preco? Lebo zije podla seba, nie tak, ako chcu druhi.

sense
17. máj 2025

Áno mám, a keď to im vyhovuje je to v poriadku..mne zas vyhovuje môj sposob

svetlonos
17. máj 2025
@hindakus

Mám známu, začala tak žiť po rozvode, na 2 týždne hodí deti k babke a vycestuje... Nič moc teda...deti 7 a 9

@hindakus
no ty si vtipná! Predpokladám, že ta známa ri opatrovatelku na 2 týždňové turnusy. Tak zrejme tam zarobi viac ako na Sk, ci? Zrejme nebude mať 3 tituly pred a za menom. Ci myslíš tak, ze chodi na w tyzdne flamovat? Možno by bola tiež spokojna na SK s detmi, keby vedela zarobiť rovnako. A ver ci nie, práca opatrovatelky napriek "nicneribeniu" je náročná. Vylúčia ta to z energie akoby si obcas na stavbe robila.