Životný štýl sezónnych pracovníkov v zahraničí
Co si myslite o ludoch, ktori nemaju typicku pracu na tpp, ale chodia vylucne do zahranicia na sezony? Alebo kde sa co najde, ale vzdy v zahranici. Ze nebudu otrocit za par euro na Slovensku. Pride vam to zodpovedne? Mam v rodine znamych - manzelsky par, takto ziju. Potom ked maju volno tak cestuju.
A apropo k dôchodku, budú poberať dôchodok z krajiny kde pracovali a môže to byť ešte aj viac ako budeš mať ty na Svk
Hej jasne, potrebujem si kopnut...precitaj si trojstranovu diskusiu s odpovedami na tvoj prispevok. Velka vacsina je rovnaka - Preco sa staras do toho, do coho Ta nic nie je? Kazdy zije ako chce a vie. A podobne veci, vsetko v jednom duchu.
Pokial sa Ta nejakym sposobom zasadneho charakteru /musis sa o nich starat, dlzia Ti peniaze, vycicavaju ta, vyuzivaju a pod./ ich zivot netyka, tak to neries. Lebo oni si aj tak spravia po svojom.
Ja Ti sem napisem pribeh mojej znamej, ktora z uznavanej manazerky nadnarodnej spolocnosti skoncila ako zahradnicka co ludom sadi okolo domu. Lebo sa nervovo jednoho krasneho dna zrutila. A okolo seba mala aj takych kamaratov, ako si ty, ze ma naviac, preco bude robit zahradnicku, ma skoly vystudovane, ovlada jazyky. Sa niekde s hrablami zahadzuje. A takychto ludi bolo vela, prerusila s nimi kontakty. Lebo im bola dobra iba ako managerka s velkym platom, krasnym domom, exotickymi dovolenkami a ukazkovym manzelom /ktory ju roky podvadzal/.A ona je teraz stastnejsia, ze ludom sadi kvety do zahrad ako ked bola managerka.A vies preco? Lebo zije podla seba, nie tak, ako chcu druhi.
@muchotrafka298 A ze si ma vykreslila v tom najhorsom. Ja napriklad uplne chapem tu pani o ktorej pises. Ani si nemyslim, ze sa zahodila. Ludia maju robit tak, aby boli stastni. Ja som skor ten typ, ze premyslam az moc dopredu, co mi moze robit problemy, touto temou som sa chcela dostat pod kozu ludom, ktori takto ziju a neboja sa buducnosti. Vobec zo mna nejde zavist, neprajnost.
A apropo k dôchodku, budú poberať dôchodok z krajiny kde pracovali a môže to byť ešte aj viac ako budeš mať ty na Svk
@sense Je to mozne, pracuju riadne na zmluvu.
Ja som Ta urcite v zlom nevykreslila. Ludi ako ti su tisice, ze maju pocit, ze podla nich druhy ziju zle, budu mat problemy, zahadzuju sa v praci, ktora je podla nich pod uroven. Ale oni ziju svoj zivot, tak treba nechat zit aj ostatnych ten svoj. Ja poznam ludi, ktori su uvedomeli, financne gramotni, chodia do prace, maju uspory, slusne zivoty. A naopak takych, co ziju ako tvoji kamarati, zo dna na den, peniaze maju, minaju a zase zarabaju. Mam znamu, ktora je dobre zabezpecena, je sama, ma byt, vela cestuje. A vies co hovori? Ze ona si so svojimi peniazmi bude robit co chce, vsetky minie na cestovanie a jedlo a je to jej vec. Co si o tom mysli jej vzdialena rodina pisat nemusim. Ze ona nemieni cely zivot zit podla toho, co si myslia druhi a hlavne ti, co cakaju na jej majetok v rade dedicov (ma uz po 80tke), ktori vlastne o nu cely zivot nestali.
Ty mas svoju pracu, uspory, fungujes ako klasicky TPP clovek. Teda z toho co pises mam ten pocit. Tebe toto vyhovuje a je to OK. Zijes takto, si takto nastavena a nemas s tym problem. A netreba riesit zivoty druhych, nestoja o to. Kazdy si urobi podla seba. A mozno za 20 rokov, ked budu mat dochodkovy vek zistis, ze budu spokojni seniori v byte pri mori, zabezpeceni usporami zo sezonnych prac. A mozno aj nie, ze pojdu na socialku zobrat o minimalne dochodky. To ale nikto z nas nevie, co mu zivot prinesie.
Jej vyhovuje ta sloboda....vypne hlavu pri manuálnej praci a užijú si cestovania.....myslím ze pokiaľ sú šťastní je to super
@ibatanecnica A kde sa chystáš?..Wow, smelo do toho, teším sa s tebou!!
@nikoletta1712
ahoj a akú máš prácu? 🙂
My žijeme ako cigáni 😅( nič rasistické za tým nehľadajte) Manžel je na HO, deti HS, ja rodičák. Doma len prehadzujeme kufre. Žiadna škola mojim deťom nedá to, čo cestovanie a spoznávanie sveta. Jazyky, geografia, kultúra, história atď. Povedala by som, že žijeme luxusný život. Neviem kde si prišla na to, že nomádi sú menej vzdelaní, alebo, že sa flákajú.
V UK som poznala cloveka, co zil takym stylom, ze ruka hore a zajtra co bude, to bude zajtra. Premarnil tisice, dokonca mu banka siahla aj na byt na Slovensku, ktory mal kupeny. Mal dlhy na kreditnych kartach ci tu alebo v UK v radoch desiatok tisic. Cely jeho zivot boli party, bary, lahke zenske, dovolenky a drahe oblecenie. Aby budil dojem bohateho cloveka. Na poplatenie dlhov predal vsetko co mal, byt v SR, pozemky, dokonca aj zdedenu nehnutelnost. Jemu to bolo jedno. LEbo on zil zo dna na den. Kdeze by ten premyslal co bude za XY rokov, pre neho bolo podstatne, ze kam pojde vecer, aku lahku zensku si zaplati v bordeli a pod. On zarabal velmi dobre, len proste jeho priorita bolo uzivat si zivot.
My žijeme ako cigáni 😅( nič rasistické za tým nehľadajte) Manžel je na HO, deti HS, ja rodičák. Doma len prehadzujeme kufre. Žiadna škola mojim deťom nedá to, čo cestovanie a spoznávanie sveta. Jazyky, geografia, kultúra, história atď. Povedala by som, že žijeme luxusný život. Neviem kde si prišla na to, že nomádi sú menej vzdelaní, alebo, že sa flákajú.
@mamamasama Ako zijete ako cigani? Manzel pravdepodobne zarobi na HO dost aby sa o vas vsetkych postaral, navyse HO je riadny typ prace, to sa neda porovnavat. A kde zijete?
Ale ved aj ten par, ktory opisujes pravdepodobne peniaze zarába. A keby aj nie. Za slobodna som cestovala s ruksakom a zarabala na brigadach. Proste nomad. A neviem, ci manzel zarobi az tak dost. Akurat mame ine priority ako ostatni ludia. Nemusime mat najnovsie auta, znackove oblecenie, kadernicku, nechtarku a neviem co. Nase peniaze idu do sportu, stravy a cestovania.
Mne sa paci ako spolocnost urcila ze zmyslom zivota ma byt praca od do minimalne 40 rokov, rodina, hypoteka a dovolenka v lete . Viec ze je stale viac a viac ludi pre ktorych je slobbods dneska daleko viac ako “zazemie” vybudovane na novodobim otroctve? Onomuz trosku priliz filozofujem, nie kazdy vidi zmysel v usadeni a robeni na buducnost. Niekto skratka robi pre dnesom alebo zajtrajsok
@mama5202 Napriklad pracovat na sebe, studovat? Vybudovat si nejaku prax, ktoru v buducnosti budu moct vyuzit.
Ale ved aj ten par, ktory opisujes pravdepodobne peniaze zarába. A keby aj nie. Za slobodna som cestovala s ruksakom a zarabala na brigadach. Proste nomad. A neviem, ci manzel zarobi az tak dost. Akurat mame ine priority ako ostatni ludia. Nemusime mat najnovsie auta, znackove oblecenie, kadernicku, nechtarku a neviem co. Nase peniaze idu do sportu, stravy a cestovania.
@mamamasama nechápem vetu " A keby aj nie" To ako že by žili zo vzduchu?
Autorka, jedina kariera, ktora by Ta mala zaujimat, je Tvoja vlastna. To sa vazne tak nudis, ze potrebujes riesit zivoty druhych? Nemala by si ten cas a energiu radsej venovat studiu, aby si sa posunula dalej?
@mamamasama nechápem vetu " A keby aj nie" To ako že by žili zo vzduchu?
@mateson2004 Nemusíš mať stabilnú prácu, aby si prežila. Ideš do Austrálie, zarobíš na zbere kiwi, za tie peniaze ideš na Nový Zéland, robíš chyžnú, zarobíš, ideš do Japonska, učíš angličtinu. Nerozumiem, čo je na tom tak divné.
Zasa niekto kto riesi ostatnych, je to kazdeho vec ako zije, mam vseliakych ludi okolo seba a nikdy som sa nezamyslala nad ich pracou, lebo je to ich vec, ked im to vyhovuje nech si robia podla seba.
@mateson2004 Nemusíš mať stabilnú prácu, aby si prežila. Ideš do Austrálie, zarobíš na zbere kiwi, za tie peniaze ideš na Nový Zéland, robíš chyžnú, zarobíš, ideš do Japonska, učíš angličtinu. Nerozumiem, čo je na tom tak divné.
@mamamasama takže zarábať musíš nie že " keby aj nie"
@mamamasama je jedno či stabilnou prácou , či akou . Ale zarobiť na živobytie musíš
@mamamasama je jedno či stabilnou prácou , či akou . Ale zarobiť na živobytie musíš
@mateson2004 A?
Mne sa paci ako spolocnost urcila ze zmyslom zivota ma byt praca od do minimalne 40 rokov, rodina, hypoteka a dovolenka v lete . Viec ze je stale viac a viac ludi pre ktorych je slobbods dneska daleko viac ako “zazemie” vybudovane na novodobim otroctve? Onomuz trosku priliz filozofujem, nie kazdy vidi zmysel v usadeni a robeni na buducnost. Niekto skratka robi pre dnesom alebo zajtrajsok
@wieruska1 vieš koľko takých, čo je pre nich sloboda viacej ako zázemie vybudované na novodobom otroctve žiada všemožné dávky? Zo systému do ktorého prispievaju práve podľa nich otroci.
Videli ste film Jitřní záře?
@zojazoja nemyslím si , že autorka to myslela nejako zle. Ani,že závidí. Nikto nevieme ako na tom spomenutý dvaja sú. Ak vedia , že budú mať z čoho a kde žiť na staré kolená tak super. Ak robia iba sezónne práce ( mimochodom, možno sa za tú sezónu narobia tak ako sa veľa z nás nenarobí za celý rok takže o nejakom " muklovaní" radšej pomlčme) a čo zarobia , to precestujú tak je zase iba ich vec. Ja som taká, že by som kľudne nespávala s víziou, že na dôchodok nebudem mať peniaze, bývanie a ani ten dôchodok . Ich život, ich vec. Možno keď nebudú vládať robiť sezónne práce budú žiadať hmotnú núdzu. A možno budú za vodou.
@mateson2004 ale.my neviem kolkoi z nich budu ci nebudu mat dochodok. Zalezi na odvodoch. Ci platianalebo.niem
V UK som poznala cloveka, co zil takym stylom, ze ruka hore a zajtra co bude, to bude zajtra. Premarnil tisice, dokonca mu banka siahla aj na byt na Slovensku, ktory mal kupeny. Mal dlhy na kreditnych kartach ci tu alebo v UK v radoch desiatok tisic. Cely jeho zivot boli party, bary, lahke zenske, dovolenky a drahe oblecenie. Aby budil dojem bohateho cloveka. Na poplatenie dlhov predal vsetko co mal, byt v SR, pozemky, dokonca aj zdedenu nehnutelnost. Jemu to bolo jedno. LEbo on zil zo dna na den. Kdeze by ten premyslal co bude za XY rokov, pre neho bolo podstatne, ze kam pojde vecer, aku lahku zensku si zaplati v bordeli a pod. On zarabal velmi dobre, len proste jeho priorita bolo uzivat si zivot.
@muchotrafka298 ale takinsu aj tu. Maju klasicku TPP pracu a.preflakaju prehraju vsetko. To nie je o praci ale o cloveku
Autorka a kto urcil ze sezonne prace nie su normalne prace? Poznam kopu mladych co chodia na sezonu von. Zarobia kopuntoho zaziju a maju aj na zvysok ''nesezony''. A mnohi z nich uz aj nieco vlastnia alebo investuju. Ty prespokladam ze.o inych veciach nemas ani sajnu ale posudzujes
Autorka prexo si myslis ze tento sposob zivota nie je pracovanie na sebe? Mozno vedia viac ako ten co presedi cele dni za PC a nebavi ho to je z prace frustrovany. Hlavne ze.ma TPP nie? Mas velmi skreslene a mylne predstavy o ''inom'' sposobe zivota
Ale prosim ta dnes je taky nedostatok pracovnej sily ..... v akom odvetvi brat hlada pracu?
No vidis ide im socialka v zahranici, nakoniec ak zarobia za zivot tretinu toho co ty, budu mat vyssie dochodky ako ty.
@wieruska1 vieš koľko takých, čo je pre nich sloboda viacej ako zázemie vybudované na novodobom otroctve žiada všemožné dávky? Zo systému do ktorého prispievaju práve podľa nich otroci.
@mateson2004 ďakujeme 🤭😅

Ja myslím, že už by aj stačilo riešiť dennodenme tu kto ako žije a prečo tak žije. Veľké H je každého po tom. Ako si toto môže niekto vôbec dovoliť.
@zojazoja nemyslím si , že autorka to myslela nejako zle. Ani,že závidí. Nikto nevieme ako na tom spomenutý dvaja sú. Ak vedia , že budú mať z čoho a kde žiť na staré kolená tak super. Ak robia iba sezónne práce ( mimochodom, možno sa za tú sezónu narobia tak ako sa veľa z nás nenarobí za celý rok takže o nejakom " muklovaní" radšej pomlčme) a čo zarobia , to precestujú tak je zase iba ich vec. Ja som taká, že by som kľudne nespávala s víziou, že na dôchodok nebudem mať peniaze, bývanie a ani ten dôchodok . Ich život, ich vec. Možno keď nebudú vládať robiť sezónne práce budú žiadať hmotnú núdzu. A možno budú za vodou.