icon

Životný štýl sezónnych pracovníkov v zahraničí

17. máj 2025

Co si myslite o ludoch, ktori nemaju typicku pracu na tpp, ale chodia vylucne do zahranicia na sezony? Alebo kde sa co najde, ale vzdy v zahranici. Ze nebudu otrocit za par euro na Slovensku. Pride vam to zodpovedne? Mam v rodine znamych - manzelsky par, takto ziju. Potom ked maju volno tak cestuju.

sense
17. máj 2025

No tak potom to nie je žiaden problém, pracujú, užívajú život a myslia aj na dochodok

dharmasanata
Autor odpoveď zmazal
mateson2004
17. máj 2025
@mamamasama

@mateson2004 ďakujeme 🤭😅

@mamamasama zbytočne si vzťahovačná. Pokiaľ som dobre čítala, tak si písala že tvoj muž pracuje. Myslím, že sa pokladáš za zaujímavejšiu než si.

autor
17. máj 2025
@dharmasanata
Odpoveď bola zmazaná

@dharmasanata Ja nehovorim, ze sa mame nahanat za majetkom. Preco tak prekrucate vsetky? Ja som za zabezpecenie sa do buducnosti, ale v poriadku, nie kazdy to tak ma.

mateson2004
17. máj 2025
@dharmasanata
Odpoveď bola zmazaná

@dharmasanata porovnávaš neporovnatelné. Naháňať sa za kariérou či majetkom je niečo iné. Chápem že ak príde choroba, človek všetko prehodnotí. Fakt netreba sto párov topánok ani do blba vymieňať nábytok. Ale predpokladám ,že máš na strechu nad hlavou a jedlo. Že ťa nestresuje, či ti nevypnú elektrinu alebo či nebudes mať dať čo do hrnca.

autor
17. máj 2025
@mateson2004

@dharmasanata porovnávaš neporovnatelné. Naháňať sa za kariérou či majetkom je niečo iné. Chápem že ak príde choroba, človek všetko prehodnotí. Fakt netreba sto párov topánok ani do blba vymieňať nábytok. Ale predpokladám ,že máš na strechu nad hlavou a jedlo. Že ťa nestresuje, či ti nevypnú elektrinu alebo či nebudes mať dať čo do hrnca.

@mateson2004 Pockaj, ale zas teraz uz prehanas ty. Ja nepisem o ludoch, ktori nepracuju. Naopak, pracuju, len inak. Tak neviem, ze preco by im mali vypnut elektrinu a nemali co dat do hrnca. Ako vidim, zisli sa tu dva extremy.

mamamasama
17. máj 2025
@mateson2004

@mamamasama zbytočne si vzťahovačná. Pokiaľ som dobre čítala, tak si písala že tvoj muž pracuje. Myslím, že sa pokladáš za zaujímavejšiu než si.

@mateson2004 jediný, kto to tu prežíva si ty a autorka. 🤣😅

mateson2004
17. máj 2025
@dharmasanata
Odpoveď bola zmazaná

Reagovala som na príspevok
@dharmasanata

mateson2004
17. máj 2025

Nepochopila si

autor
17. máj 2025
@mateson2004

Reagovala som na príspevok
@dharmasanata

@mateson2004 Ja viem, ze si reagovala na jej prispevok. Ale tvoja odpoved bola nejak mimo, preto som reagovala.

dharmasanata
Autor odpoveď zmazal
pieksamaki
17. máj 2025
@mateson2004

Videli ste film Jitřní záře?

@mateson2004 o com to je?

zmrzlinka2021
17. máj 2025
@dharmasanata
Odpoveď bola zmazaná

@dharmasanata prajem skoré a úplne uzdravenie ❤️

mateson2004
17. máj 2025

Neviem teda, či sa bavíme o tom , či založila autorka. Napísala, že čo zarobia, to precestujú, neriešia budúcnosť. Žijú v podnájme. Mala som dojem že diskutujeme o tom, čo bude na staré kolená.

autor
17. máj 2025
@mateson2004

Neviem teda, či sa bavíme o tom , či založila autorka. Napísala, že čo zarobia, to precestujú, neriešia budúcnosť. Žijú v podnájme. Mala som dojem že diskutujeme o tom, čo bude na staré kolená.

@mateson2004 Aha, ja som to pochopila, ze myslis teraz ako ziju. Ako to bude na stare kolena, s tym suhlasim, ktovie ci nejaky dochodok dostanu a ked prestane sluzit zdravie, tak o to to bude horsie.

mateson2004
17. máj 2025

Iba oni vedia aká je ich situácia. Možno sú zabezpečení lepšie ako si ich okolie myslí.

zojazoja
17. máj 2025
@mateson2004

@zojazoja nemyslím si , že autorka to myslela nejako zle. Ani,že závidí. Nikto nevieme ako na tom spomenutý dvaja sú. Ak vedia , že budú mať z čoho a kde žiť na staré kolená tak super. Ak robia iba sezónne práce ( mimochodom, možno sa za tú sezónu narobia tak ako sa veľa z nás nenarobí za celý rok takže o nejakom " muklovaní" radšej pomlčme) a čo zarobia , to precestujú tak je zase iba ich vec. Ja som taká, že by som kľudne nespávala s víziou, že na dôchodok nebudem mať peniaze, bývanie a ani ten dôchodok . Ich život, ich vec. Možno keď nebudú vládať robiť sezónne práce budú žiadať hmotnú núdzu. A možno budú za vodou.

@mateson2004 nepísala som nič nič také co mi píšeš ty.

tibor79
17. máj 2025

Toto je tak typicky "slovenské". Riešiť druhých, a hlavne ak sú šťastní.

tiika
17. máj 2025

Velmi takym ľudom fandím. Žijú si svoj život podľa svojich predstav, nemajú potrebu zaradiť sa do nejakej uniformity, myslia za hranice vyslapanych predstav o živote. Myslím, že si poradia. Veď investujú čas do seba, svojej spokojnosti, zbierajú zážitky i skúsenosti, isto sú veľmi flexibilni, kreatívni, prispôsobivi, rozhľadeni, samostatní, vedia si poradiť v rôznych situáciách, ovládajú jazyky, maju všelijaké kontakty. Keď sa budú chcieť usadiť, určite to všetko veľmi dobre zúročia, rozbehnú niečo čo ich bude bavit, veď píšeš, že sú chytrí. Poznám zopár takých tipkov a nepotrebovali diplom, ani roky praxe, sú aj iné prednosti a tie sa v budúcej generácii oveľa viac prejavia, ktorá bude rozmýšľať úplne inym nie zabehnutým spôsobom.

mateson2004
17. máj 2025
@tibor79

Toto je tak typicky "slovenské". Riešiť druhých, a hlavne ak sú šťastní.

@tibor79 väčšina debát na MK je o tom, že sa riešia druhý. Svokra, manžel, sestra.....susedia.

autor
18. máj 2025

Ono je ale rozdiel, ked sa niekto po svete tula od nicoho k nicomu a ked si tam niekto zozenie fakt dobre miesto s vyuzitim svojich jazykovych a organizacnych schopnosti. A volno vyuzije k tomu, aby precestoval okolie. Ale take prace ako zberaci, chyzna, niekde v obchode, to su miesta akoby tu robila predavacku. To je tiez praca, ale pochybujem, ze zarobia tolko, aby boli v starobe vysmiati.
To je dalsia vec, nebudu mat tolko sil uz chodit do zahranicia, budu potrebovat lieky, mozno nejake fyzioterapie, z coho si to zaplatia? Toto ma zaujima, ze ako toto riesia vecni nomadi?

tiika
18. máj 2025

Tebe sa akoby nepozdáva, že nemajú stálu prácu, do ktorej chodia väčšinu času. Oni si zarobia a nejaký čas maju voľno. Ak to stihnú pokryť z úspor, prečo nie? Aj my minieme len toľko, koľko zarobíme, no nemáme až toľko casu nazvyš kvôli práci. V tomto je ten rozdiel minimálny.
Ak sme chorí, potrebujeme lieky, terapie, velka cast ľudí ma presne taký rozpočet, aký ma bezne a zvládajú to. Starostlivosť sa hradí zo zdravotného poistenia, niečo sa dopláca. Takze môžu zostat doma, či niekde, zamestnať sa a budú fungovať ako vacsina.

tilly
18. máj 2025

"To je tiez praca, ale pochybujem, ze zarobia tolko, aby boli v starobe vysmiati." Sú vysmiati teraz.
Koľko majú rokov, že sa majú obávať už teraz staroby?

autor
18. máj 2025
@tilly

"To je tiez praca, ale pochybujem, ze zarobia tolko, aby boli v starobe vysmiati." Sú vysmiati teraz.
Koľko majú rokov, že sa majú obávať už teraz staroby?

@tilly Uz som to pisala, ona ma 40, on 43

muchotrafka298
18. máj 2025

Nemyl si pojmy nomad a sezonny pracovnik. Lebo sezonny pracovnik nie je nomad. Nomad je clovek, ktory ma svoju pracu, ktoru moze vykonavat kdekolvek na svete a ide tam, kde chce a ma moznosti na pracu /su to rozne kreativne pozicie v reklame napriklad, freelanceri a pod./, pracuje na dialku. Preto sa im hovori aj "digitalni nomadi", ze pracuju cez pocitac kdekolvek chcu. Pracuju sami na seba, vacsinou, ale nie vzdy. Mozu to byt aj IT pozicie, tam ak je praca s klientom, mozu byt urcite obmedzia ohladom GDPR a ochrany dat mimo EU. Ak su SZCO, platby a odvody su vylucne na nich.
Sezonny pracovnik je clovek, ktory ide za pracou na presne urceny cas a jedna sa o manualne prace vacsinou /zbieranie ovocia, zeleniny, praca na farmach, v masovom priemysle, pomocny personal pocas lyziarskej sezony a pod./. Ma zmluvu na urcity cas a nasledne odchadza. Ja poznam takych, co pracuju povedzme pol roka a dalsi polrok bud cestuju alebo prichadzaju na Slovensko/do CR.

autor
18. máj 2025
@muchotrafka298

Nemyl si pojmy nomad a sezonny pracovnik. Lebo sezonny pracovnik nie je nomad. Nomad je clovek, ktory ma svoju pracu, ktoru moze vykonavat kdekolvek na svete a ide tam, kde chce a ma moznosti na pracu /su to rozne kreativne pozicie v reklame napriklad, freelanceri a pod./, pracuje na dialku. Preto sa im hovori aj "digitalni nomadi", ze pracuju cez pocitac kdekolvek chcu. Pracuju sami na seba, vacsinou, ale nie vzdy. Mozu to byt aj IT pozicie, tam ak je praca s klientom, mozu byt urcite obmedzia ohladom GDPR a ochrany dat mimo EU. Ak su SZCO, platby a odvody su vylucne na nich.
Sezonny pracovnik je clovek, ktory ide za pracou na presne urceny cas a jedna sa o manualne prace vacsinou /zbieranie ovocia, zeleniny, praca na farmach, v masovom priemysle, pomocny personal pocas lyziarskej sezony a pod./. Ma zmluvu na urcity cas a nasledne odchadza. Ja poznam takych, co pracuju povedzme pol roka a dalsi polrok bud cestuju alebo prichadzaju na Slovensko/do CR.

@muchotrafka298 No ok, dobre, tak sa nejedna o nomadov, ale o sezonnych pracovnikov, co je este horsie. Lebo ten nomad vlastne ma stalu pracu a skvele platenu. Kdezto u sezonnych pracovnikov nie je stala praca, navyse nizkokvalifikovana. Ale rozumiem, dakujem za upresnenie pojmov.

natalka13
18. máj 2025

Ako si ma niekto vybudovat prax ak mu to tvoja a podobne firmy neumoznite?
Nemas ani ponatia ako funguju sezonne prace, kolko sa tam da zarobit ale vies ze to nieje OK.
Si zacyklena v sabkone skola praca hypoteka na byvanie/lebo prenajom je fuj/ deti ..........skromny dochodok.

muchotrafka298
18. máj 2025

Ja stale neviem, preco potrebujes tychto ludi rozoberat, co s nimi bude a podobne. Mas asi obavu o to, ze z tvojich penazi on potom budu istym sposobom zit. Lebo z tvojich prispevkov vyznieva, ze to su ludia, co vseto preflakaju a potom takychto budes zivit na stare kolena. Mozu a nemusia. Lebo pri odvadzani poistenia na Slovensku je tzv. system solidarity, ze ti, co maju vacsie odvody automaticky platia aj na tych, co ich maju nizke alebo ziadne. Osobne poznam takychto ludi niekolko, co robia v zahranici sezonne manualne prace a podla teba sa "poflakuju". Maju zarobene tolko, ze nebudu ani ziadny dochodok potrebovat. Niektori z nich maju rodiny, ini su slobodni. Ti, co sa planuju vratit maju na SR/v CR svoje nehnutelnosti a po kamaratoch nerozpravaju, co maju, kolko maju alebo ci vsetko preflakaju.

autor
18. máj 2025
@natalka13

Ako si ma niekto vybudovat prax ak mu to tvoja a podobne firmy neumoznite?
Nemas ani ponatia ako funguju sezonne prace, kolko sa tam da zarobit ale vies ze to nieje OK.
Si zacyklena v sabkone skola praca hypoteka na byvanie/lebo prenajom je fuj/ deti ..........skromny dochodok.

@natalka13 A co mi moze taky clovek ponuknut? Vzdelanie vacsinou nijak ohurujuce, prax este horsia. Zhaname odbornikov, nie ludi, ktori trhaju niekde v Spanielsku jablka. A to nemyslim nijak zle, ale taka je realita.

autor
18. máj 2025
@muchotrafka298

Ja stale neviem, preco potrebujes tychto ludi rozoberat, co s nimi bude a podobne. Mas asi obavu o to, ze z tvojich penazi on potom budu istym sposobom zit. Lebo z tvojich prispevkov vyznieva, ze to su ludia, co vseto preflakaju a potom takychto budes zivit na stare kolena. Mozu a nemusia. Lebo pri odvadzani poistenia na Slovensku je tzv. system solidarity, ze ti, co maju vacsie odvody automaticky platia aj na tych, co ich maju nizke alebo ziadne. Osobne poznam takychto ludi niekolko, co robia v zahranici sezonne manualne prace a podla teba sa "poflakuju". Maju zarobene tolko, ze nebudu ani ziadny dochodok potrebovat. Niektori z nich maju rodiny, ini su slobodni. Ti, co sa planuju vratit maju na SR/v CR svoje nehnutelnosti a po kamaratoch nerozpravaju, co maju, kolko maju alebo ci vsetko preflakaju.

@muchotrafka298 A tito dvaja nemaju ani len tu nehnutelnost. Takze v starobe, ked nebudu vladat tak co? Platit najom? Z coho? Ked im dojdu uspory? Ja som realista.