Životný štýl sezónnych pracovníkov v zahraničí
Co si myslite o ludoch, ktori nemaju typicku pracu na tpp, ale chodia vylucne do zahranicia na sezony? Alebo kde sa co najde, ale vzdy v zahranici. Ze nebudu otrocit za par euro na Slovensku. Pride vam to zodpovedne? Mam v rodine znamych - manzelsky par, takto ziju. Potom ked maju volno tak cestuju.
Moj brat s priatelkou to maju presne tak. V zahranici makaju tristvrt roka plus minus, potom niekolkov mesiacov oddych na SK. Ja ich uplne chapem, tiez by mi to tak vyhovalo. Len jednu vec by som ja robila inac. Byvanie si nezaobstarali. Mali tie zarobene peniaze investovat do kupy nehnutelnosti (+hypoteky) uz davno 🤷
Ja stale neviem, preco potrebujes tychto ludi rozoberat, co s nimi bude a podobne. Mas asi obavu o to, ze z tvojich penazi on potom budu istym sposobom zit. Lebo z tvojich prispevkov vyznieva, ze to su ludia, co vseto preflakaju a potom takychto budes zivit na stare kolena. Mozu a nemusia. Lebo pri odvadzani poistenia na Slovensku je tzv. system solidarity, ze ti, co maju vacsie odvody automaticky platia aj na tych, co ich maju nizke alebo ziadne. Osobne poznam takychto ludi niekolko, co robia v zahranici sezonne manualne prace a podla teba sa "poflakuju". Maju zarobene tolko, ze nebudu ani ziadny dochodok potrebovat. Niektori z nich maju rodiny, ini su slobodni. Ti, co sa planuju vratit maju na SR/v CR svoje nehnutelnosti a po kamaratoch nerozpravaju, co maju, kolko maju alebo ci vsetko preflakaju.
@muchotrafka298 ja nechápem , prečo tu do nej stále šijete že čo ich rozoberá. Je to normálna debata o štýle života. Takých je tu mraky, že čo kdo ako. A zopakujem sa. Sezónny pracovník, čo oberá v Taliansku jablká x rokov. Mimo sezónnu sa vráti na SK a zaeviduje sa na UP lebo šak nebude si platiť zdravotné. Poznám takého a nie jedného. Robia to fakt roky. Akože povedz mi prosím ťa, čo môže ponúknuť človek čo oberá 15 rokov jablká. A že by mu to nejak pridalo na životnom rozhlade a neviem čom všetkom, či ste tu popísali sa mi fakt nezdá. Nebavíme sa teraz o priateľoch autorky!!
Moj brat s priatelkou to maju presne tak. V zahranici makaju tristvrt roka plus minus, potom niekolkov mesiacov oddych na SK. Ja ich uplne chapem, tiez by mi to tak vyhovalo. Len jednu vec by som ja robila inac. Byvanie si nezaobstarali. Mali tie zarobene peniaze investovat do kupy nehnutelnosti (+hypoteky) uz davno 🤷
@larinka552 Ved toto. Byvanie nemaju. Hovoria, ze hypoteku aj tak nedostanu, lebo nemaju nejaku stabilnu pracu, tak to neriesia. Ze si na starobu kupia zahradnu chatku. Som myslela, ze odpadnem, ked to povedali.
@larinka552 možno tie peniaze majú a raz si tú nehnuteľnosť kúpia.
@muchotrafka298 ja nechápem , prečo tu do nej stále šijete že čo ich rozoberá. Je to normálna debata o štýle života. Takých je tu mraky, že čo kdo ako. A zopakujem sa. Sezónny pracovník, čo oberá v Taliansku jablká x rokov. Mimo sezónnu sa vráti na SK a zaeviduje sa na UP lebo šak nebude si platiť zdravotné. Poznám takého a nie jedného. Robia to fakt roky. Akože povedz mi prosím ťa, čo môže ponúknuť človek čo oberá 15 rokov jablká. A že by mu to nejak pridalo na životnom rozhlade a neviem čom všetkom, či ste tu popísali sa mi fakt nezdá. Nebavíme sa teraz o priateľoch autorky!!
@mateson2004 A potom sa cuduje, ked im napisem, ze u nas take cv ihned hadzeme do kosa. No ked vidis v cv prace v Taliansku, Spanielsku, na Novom Zelande a vsade len tak pol roka, no co si pomyslis? K nam do firmy chodia vysokoskolaci na staze a jednemu sme drzali miesto, mlady a perspektivny. Volba je jasna.
Ja som Ti polozila v diskusii na tusim 3.strane otazku, ze z akeho dovodu mas potrebu toto stale riesit, ze co s nimi budu. Ci je tam realna hrozba, ze ich budes mat na starosti. Na toto si neodpovedala. Lebo ak ano, tak rozumiem tvojim obavam, ze nechces mat na starobu dalsich dvoch ludi na starosti. Ak sa Ta to tymto sposobom netyka, tak to neries. Je to uplne zbytocne, lebo nevies, co bude za minutu, nieto za 20 rokov.
Poznam 50-tnika, ktori cely zivot chodi po sezonnych pracach v potravinarskom priemysle, cely zivot a nema nic. Ma izbu u rodicov. Lebo vsetko preflaka, velke tisice prehral v stavkovych kancelariach, na automatoch, napchal do lahkych zien v bordeloch. A vies co? Jemu je to uplne jedno, Nad nim uz kazdy zlomil palicu. Nic nema, vsetko preflaka a ani nic uz neusetri, lebo to nevie. Cely zivot ma tento model prace a zivotneho stylu, ked to tak mozem nazvat. Najhorsie je to, ze je to skutocne velmi dobry pracovnik vo svojom odbore, nema nudzu o pracu, sikovny chlap a ma taketo "mentalne nastavenie".
@muchotrafka298 berie to asi tak, že zdedí po rodičoch.
Keby nemám dieťa tiež tak žijem. V zime niekde v alpách a cele leto cestujem. Mám viacero znamych co takto fungujú.
Ver tomu ze oni majú po sezóne ovela viac peňazí než ty si za rok naškrečkuješ so svojim manažérskym TPP.
A co sa týka dôchodku, vzhľadom na to do akých prdelí sa Slovensko rúti tak podľa mňa to bude úplne naopak než si myslíš. Živoriť budeš ty, nie oni.
Štatistiky hovoria úplne jasne ako je na tom Slovensko, či už platy, životná úroveň, HDP.
Vieš ja si myslím ze tvoje nastavenie, štýl života je tvojim známim rovnako cudzie a nepochopiteľne ako to ich tebe. Proste každý ste iný a to je úplne v poriadku. Niekdo ma rad istotu a stabilitu, iného to nudí.
@muchotrafka298 berie to asi tak, že zdedí po rodičoch.
@mateson2004 tento konkretny priklad co poznam zdedi. Ale aj tak ze jeho zivotny styl neschvalujem, neznamena to, ze sa nad tym nejak pozastavujem alebo mam potrebu ho riesit. Mne na krku neostane, takze nemam ziadnu potrebu to rozoberat. Podla mna to nie je normalna debata o zivote. A vies preco? Lebo je to neustale rozoberanie zivota inych, co sa dotycnej autorky prispevku vobec netyka. Viackrat som sa jej opytala, ze z akeho dovodu ju trapi zivotny styl inych ludi. Ani raz na toto neodpovedala. Mne je to jedno.
Ale neviem preco je potreba neustale rozoberat zivoty inych ludi, ich mentalitu, financie, spravanie. Vseobecne na Slovensku. Nielen v tejto teme. Keby sa kazdy staral o seba, o vsetkych by bolo skvele postarane.
Keby nemám dieťa tiež tak žijem. V zime niekde v alpách a cele leto cestujem. Mám viacero znamych co takto fungujú.
Ver tomu ze oni majú po sezóne ovela viac peňazí než ty si za rok naškrečkuješ so svojim manažérskym TPP.
A co sa týka dôchodku, vzhľadom na to do akých prdelí sa Slovensko rúti tak podľa mňa to bude úplne naopak než si myslíš. Živoriť budeš ty, nie oni.
Štatistiky hovoria úplne jasne ako je na tom Slovensko, či už platy, životná úroveň, HDP.
Vieš ja si myslím ze tvoje nastavenie, štýl života je tvojim známim rovnako cudzie a nepochopiteľne ako to ich tebe. Proste každý ste iný a to je úplne v poriadku. Niekdo ma rad istotu a stabilitu, iného to nudí.
@lujza123 veď v poriadku, každému vyhovuje niečo iné. Oni z tých peňazí čo po sezónne majú , potom žijú, takže to nie je tak, že čo zarobia im potom zostane.
Autorka a nehnuteľnosť nemajú ani ich rodičia? Však zdedia niečo nie? Na čo majú platiť hypotéku ak raz nehnuteľnosť zdedia a teraz sa im možno podarilo zohnať výhodný nájom? Aký to má zmysel kúpiť napríklad nehnuteľnosť za 100 000, 100 000 preplatiť na úrokoch a potom predať za 200 000 a napríklad žiť v zdedenej a platiť hypotéku plus náklady 700 eur mesačne ak možno majú podnájom za 400 eur mesačne? Proste ty si typická Slovenka čo ide v svojich koľajách. A že nemajú čo ponúknuť zamestnávateľovi? Podľa mňa málokto naberie odvahu ísť robiť do zahraničia, teda môžu ponúknuť odvahu, prispôsobivosť a aj to že vedia makať, lebo tam sa nerobí 7,5 hodín denne od pondelka do piatku. To je tiež plus pre zamestnávateľa že vie, že ak bude veľa práce a budú treba nadčasy, vedia makať aj 12 hodín denne ak dostanú zaplatené. A potom reč cudzia, tú na komunikatívnej úrovni ovláda málokto.
Autorka a nehnuteľnosť nemajú ani ich rodičia? Však zdedia niečo nie? Na čo majú platiť hypotéku ak raz nehnuteľnosť zdedia a teraz sa im možno podarilo zohnať výhodný nájom? Aký to má zmysel kúpiť napríklad nehnuteľnosť za 100 000, 100 000 preplatiť na úrokoch a potom predať za 200 000 a napríklad žiť v zdedenej a platiť hypotéku plus náklady 700 eur mesačne ak možno majú podnájom za 400 eur mesačne? Proste ty si typická Slovenka čo ide v svojich koľajách. A že nemajú čo ponúknuť zamestnávateľovi? Podľa mňa málokto naberie odvahu ísť robiť do zahraničia, teda môžu ponúknuť odvahu, prispôsobivosť a aj to že vedia makať, lebo tam sa nerobí 7,5 hodín denne od pondelka do piatku. To je tiež plus pre zamestnávateľa že vie, že ak bude veľa práce a budú treba nadčasy, vedia makať aj 12 hodín denne ak dostanú zaplatené. A potom reč cudzia, tú na komunikatívnej úrovni ovláda málokto.
@marsmykkok vedia makať. Áno, takže majiteľ vinohradu, sadu ich môže na SK prijať na túto prácu. Predpokladám,že vo firme autorky sa nestrihá vinohrad ani neobera ovocie
My svoj byt máme a často rozmýšľam, že predám a budem žiť v nejakej zapadnutej chatke🙂alebo mobilnom domčeku
@mateson2004 tento konkretny priklad co poznam zdedi. Ale aj tak ze jeho zivotny styl neschvalujem, neznamena to, ze sa nad tym nejak pozastavujem alebo mam potrebu ho riesit. Mne na krku neostane, takze nemam ziadnu potrebu to rozoberat. Podla mna to nie je normalna debata o zivote. A vies preco? Lebo je to neustale rozoberanie zivota inych, co sa dotycnej autorky prispevku vobec netyka. Viackrat som sa jej opytala, ze z akeho dovodu ju trapi zivotny styl inych ludi. Ani raz na toto neodpovedala. Mne je to jedno.
Ale neviem preco je potreba neustale rozoberat zivoty inych ludi, ich mentalitu, financie, spravanie. Vseobecne na Slovensku. Nielen v tejto teme. Keby sa kazdy staral o seba, o vsetkych by bolo skvele postarane.
@muchotrafka298 veď sa tu rozoberajú manželstvá, rodinne vzťahy dokonca sexuálny život a dosť konkrétne🙃 a teraz sa tu strašne rozčuluješ, že sa tu i niekom bavíme. Veď celý MK je o tom
@marsmykkok však zdedia, niečo? V inej debate tu niekomu naložíte, že sa má spoliehať na seba a nie na dedičstvo. A tu to zrazu nevadí😄
@muchotrafka298 veď sa tu rozoberajú manželstvá, rodinne vzťahy dokonca sexuálny život a dosť konkrétne🙃 a teraz sa tu strašne rozčuluješ, že sa tu i niekom bavíme. Veď celý MK je o tom
@mateson2004 ja sa rozculujem? Na to si ako prisla? Lebo som tu napisala vlastny nazor, aby sa kazdy staral o seba? Ano, tu sa rozobera vselico, lebo je to diskusne forum, anonymne, kde si kazdy moze napisat co chce a ako chce. Kazdy zije tak, ako uzna za vhodne, je to jeho vec a jeho zivot. A to, ze druhy s tym nesuhlasi, je jeho problem. No tak nikto zije zo dna na den, iny setri cely zivot sa od ust odtrha, aby mal uspory.
My svoj byt máme a často rozmýšľam, že predám a budem žiť v nejakej zapadnutej chatke🙂alebo mobilnom domčeku
@tibor79 nikdy nie je neskoro.
@marsmykkok však zdedia, niečo? V inej debate tu niekomu naložíte, že sa má spoliehať na seba a nie na dedičstvo. A tu to zrazu nevadí😄
@mateson2004 prečo vytrhávaš z kontextu časť odpovede? Ako môžeš vedieť že niečo už nemajú na seba prepísané? Píšem tam aj o tom, že môžu mať výhodný nájom a je to proste ich vec, asi majú zabezpečenú budúcnosť. A ak aj veľa cestujú ktovie či napríklad pri mori nemajú kúpený nejaký apartmán čo im zarába aj a raz budú žiť tam? Prečo musí mať povinne niekto na Slovensku niečo na hypotéku a zaplatiť banke na úrokoch raz toľko ak si to vie zariadiť inak?
@mateson2004 prečo vytrhávaš z kontextu časť odpovede? Ako môžeš vedieť že niečo už nemajú na seba prepísané? Píšem tam aj o tom, že môžu mať výhodný nájom a je to proste ich vec, asi majú zabezpečenú budúcnosť. A ak aj veľa cestujú ktovie či napríklad pri mori nemajú kúpený nejaký apartmán čo im zarába aj a raz budú žiť tam? Prečo musí mať povinne niekto na Slovensku niečo na hypotéku a zaplatiť banke na úrokoch raz toľko ak si to vie zariadiť inak?
@marsmykkok to ty si napísala , že či nehnuteľnosť nemajú ani ich rodičia , však zdedia niečo nie? A teraz o apartmáne pri mori.
@lujza123 veď v poriadku, každému vyhovuje niečo iné. Oni z tých peňazí čo po sezónne majú , potom žijú, takže to nie je tak, že čo zarobia im potom zostane.
@mateson2004 ved o tom to je, ŽE ŽIJÚ . To je podľa mňa ten aspekt ktorý autorka vôbec nechápe, kým ona pol roka sedí na stoličke a maká, tak títo ľudia oddychujú, cestujú. Kým jej myslienky, život a zdravie vlastní korporát títo ľudia sú slobodní, žijú tu a teraz.
Podľa mňa dva svety ktoré sú úplne ine, ja som nastavením v hlave tiež ako ten manželský pár a pre mňa sú ľudia ako ona nepochopitelní.
Je to samozrejme ich voľba, ich život, super ked jej to vyhovuje a je tak šťastná ale absolútne tomu nechápem. To bol môj prvý pocit už na základnej škole ze všetko je v živote akosi nalinkované a to ja naozaj nechcem. Pre niekoho je to zas istota, mať všetko pevne dopredu dané - škola-práca-dôchodok
@marsmykkok to ty si napísala , že či nehnuteľnosť nemajú ani ich rodičia , však zdedia niečo nie? A teraz o apartmáne pri mori.
@mateson2004 Pozri je rozdiel nárokovať si na dedičstvo za života ak proste rodičia nechcú dať lebo nie sú dobré vzťahy a chcú dať len druhému bratovi/sestre alebo to predať a peniaze si užiť a iné ak vieš že ti chcú niečo zanechať a je to isté. A naozaj nevieme ich majetkové pomery, možno majú na niekde uložené peniaze, možno majú nehnuteľnosť v zahraničí, možno už rodičia za života niečo na nich prepísali a asi sa vedia zariadiť tak, aby na starobu neskončili na ulici. A predpokladám že nechcú na starobu žiť na zadubenom Slovensku, preto len platia podnájom a preto nechcú hypotéku, možno tú budú len dovtedy kým tu budú mať rodičov a potom odídu do zahraničia. Ale za to že nemajú hypotéku neznamená že nie sú zodpovední, nezodpovední sú skôr ľudia, čo si zoberú hypotéku nad možnosti len aby mali napríklad dom a potom plačú že nemajú to z čoho platiť...
Veď oni ti aj povedali, ako to vyriešia, aké maju plány. Pre veľkú cast sveta by bol luxus byvat v záhradnej chatke. A oni zrejme už dávno pochopili, že k životu nám staci v podstate malo. Nemusime mat to, do coho nás tlaci tato doba, komercia, vyspelý západný svet. Že ty take riešenie neberies, nerozumies mu, nevies si niečo take predstaviť, je len o tebe. Je tisíc iných spôsobov možnosti žitia, ako i tisíc iných prac a firiem, kde sa môžu uplatniť, nie len ta tvoja. Na to aby si to pochopila, by potrebovala vystúpiť zo svojej bubliny, komfortnej zóny a nepozerať sa na všetko len cez svoje optikum. Asi cestujes, no len po hoteloch, rezortoch, kde máš všetko zabezpečené, ale môžeš cestovať na vlastnu päsť, ubytovať sa u domácich, zažiť i skutočnú krajinu a jej obyvateľov. Potom pochopíš. My mame taký komfort, že nás všelijaké nepríjemnosti rozhodia. Oni maju toľko sebadôvery, skúsenosti, viery vo svoje schopnosti, že si to nevies predstaviť.
Asi máš strach, potrebuješ istoty, zabezpečenie, predvídavosť, kontrolu. No nie každý je taký a neznamena, že je horší či lepsi.
Veď oni ti aj povedali, ako to vyriešia, aké maju plány. Pre veľkú cast sveta by bol luxus byvat v záhradnej chatke. A oni zrejme už dávno pochopili, že k životu nám staci v podstate malo. Nemusime mat to, do coho nás tlaci tato doba, komercia, vyspelý západný svet. Že ty take riešenie neberies, nerozumies mu, nevies si niečo take predstaviť, je len o tebe. Je tisíc iných spôsobov možnosti žitia, ako i tisíc iných prac a firiem, kde sa môžu uplatniť, nie len ta tvoja. Na to aby si to pochopila, by potrebovala vystúpiť zo svojej bubliny, komfortnej zóny a nepozerať sa na všetko len cez svoje optikum. Asi cestujes, no len po hoteloch, rezortoch, kde máš všetko zabezpečené, ale môžeš cestovať na vlastnu päsť, ubytovať sa u domácich, zažiť i skutočnú krajinu a jej obyvateľov. Potom pochopíš. My mame taký komfort, že nás všelijaké nepríjemnosti rozhodia. Oni maju toľko sebadôvery, skúsenosti, viery vo svoje schopnosti, že si to nevies predstaviť.
Asi máš strach, potrebuješ istoty, zabezpečenie, predvídavosť, kontrolu. No nie každý je taký a neznamena, že je horší či lepsi.
@tiika Nepisem nic o tom, ze su horsi alebo lepsi. Nehnevaj sa, ale chvalit sa tym, ze buducnost si predstavujem v chatke niekde v zahradkarskej oblasti, to je co? Ako nejake socky. Toto ma zaraza najviac, toto myslenie. Kazdy nech si zije ako chce, ja len dufam, ze na nich nebudeme doplacat, ked uz budu stari.
Ako nejake socky? Ty si fakt divna. Poznam XY ludi, ktori maju plnohodnotne byvanie v zahradkarskych osadach alebo v chatach v prirode. Predali byty v meste odstahovali sa prec. Nic im nechyba, maju vsetky civilizacne vymozenosti vratane kurenia, elektriny, vody a splachovacieho WC. Ty si pod zahradnou chatkou predstavjes asi budu na naradie, vsak? Ty mas jednoducho svoju predstavu o spravnem zivote, a nie si ochotna pripustit, ze ta tvoja predstava je sice spravna, ale spravne je len pre teba. Pre nikoho ineho spravna nemusi byt, pre niekoho moze byt rovnako cudna ako je tvoja predstava o tych tvojich pribuznych. Je naozaj zlozite pochopit, ze kazdy si moze vybrat svoj sposob akym preszije svoj zivot? Je tak zlozite akceptovat rozhodnutie ineho? Preco je to taky problem? Skus si na to odpovedat.
Oni to vobec nakoniec nemusia zrealizovat, mozu o tom len rozpravat pred ostatnymi a v skutocnosti mat celkom ine plany. Mam kolegynu, ktora neustale tiez riesi dochodok, co s nou chuderou bude, pritom je managerka, jej muz tiez, maju obrovske platy a niekolko nehnutelnosti na lukrativnych miestach v BA. A ona rozprava druhym, aka je chudera a ako ona bude po zobrani chodit na dochodku. Takze oni tiez mozu jedno rozpravat a ine v skutocnosti planovat.
Áno, toto je tvoj subjektívny názor… chvália sa, budú žiť ako socky. To však nie je realita, skutočnosť, nejaká objektívna pravda. Pokojne ži a pozeraj sa na svet len cez seba, posudzuj všetko podľa svojich predstav, ak ti to tak vyhovuje alebo i nevyhovuje. Nemusíš nikoho pochopiť, nemusíš sa ani o nikoho starať, ak nebudes chcieť, dokonca nemusíš vôbec nič, len zomrieť a znášať následky. Je to v poriadku, lebo ty si sa tak rozhodla žiť.
Niekto proste túži žiť v chatke, niekto aj mimo "civilizácie". Sú ľudia, ktorí majú aj iný, než ten "tradičný" životný štýl. A naozaj ty nemusíš mať obavy o ich budúcnosť. Možno tým, že ich nikde nič nezväzuje sa dokážu vždy prispôsobiť okolnostiam tak, aby im to vyhovovalo. Aj keď druhým sa to môže zdať čudné a nepochopiteľné.
Autorka,
Poviem ti jednu moju pravdu.
Je v poriadku nerozumiete niekomu či niečomu. Nemusíme rozumieť všetkému.
Niekto je sikovny, iny sa poflakuje a hovori tomu pravo zit podla seba. Ok, asi naozaj rozmyslam inak.

Ja som Ti polozila v diskusii na tusim 3.strane otazku, ze z akeho dovodu mas potrebu toto stale riesit, ze co s nimi budu. Ci je tam realna hrozba, ze ich budes mat na starosti. Na toto si neodpovedala. Lebo ak ano, tak rozumiem tvojim obavam, ze nechces mat na starobu dalsich dvoch ludi na starosti. Ak sa Ta to tymto sposobom netyka, tak to neries. Je to uplne zbytocne, lebo nevies, co bude za minutu, nieto za 20 rokov.
Poznam 50-tnika, ktori cely zivot chodi po sezonnych pracach v potravinarskom priemysle, cely zivot a nema nic. Ma izbu u rodicov. Lebo vsetko preflaka, velke tisice prehral v stavkovych kancelariach, na automatoch, napchal do lahkych zien v bordeloch. A vies co? Jemu je to uplne jedno, Nad nim uz kazdy zlomil palicu. Nic nema, vsetko preflaka a ani nic uz neusetri, lebo to nevie. Cely zivot ma tento model prace a zivotneho stylu, ked to tak mozem nazvat. Najhorsie je to, ze je to skutocne velmi dobry pracovnik vo svojom odbore, nema nudzu o pracu, sikovny chlap a ma taketo "mentalne nastavenie".