Zodpovednosť za cudzie dieťa v našom bazéne
Dievčatá, podľa zákonov ako to vlastne je? Ak sa susedove deti chodia k nám kúpať bez rodičov (4-10r), kto zodpovedá za prípadné utopenie? Ja nemám čas dozerať na cudzie deti. A ďalej, ak by došlo k akémukoľvek inému úrazu? Pád z preliezky a podobne?
@dadka75 no ved toto,neviem si predstavit ze okrem vlastnych deti mam robit dozor cudzim detom bez predoslej dohody. A to nejde len o utopenie,ale aj o rozne drobne urazy.
@alexandrahaspi neviem, je to v štádiu vyšetrovania. Vo videu čo som videla, chalan leziak s bolesťami, kŕčovito vykrutene telíčko, vraj skrátené šľachy, chlapček vydával len zvuk ako kvilenie. Tam mama povedala, že tá kamarátka ju od tej nehody nekontaktovala. Mnohí odsudzovali matku chlapca, že deti takto pustila k vode a tu kamarátku že ich vzala. V prvom článku čo som citala, ale ta mama priznala, že v minulosti takto so všetkými troma deťmi bola na kúpalisku ona.
Urcite ty, prevzala si ich od rodicov a tym aj zodpovednost za nich.
neverim, ze toto sa moze niekto spytat, cim dalej tym horsie
Zakonny zastupca...ale odseries si vsetok hate atd ty
@alexandrahaspi
@janage
No baby, ale toto v ČR sa stalo predsa na kúpalisku.
Tam je zodpovedný predsa plavčík. Preto sa to vyšetruje, veď kam sa pozeral, keď nevidel topiace sa 5r dieťa? Je to jeho práca za ktorú je platený a ľudia sa nato spoliehajú, že tam je plavčík. Iné by bolo, keby to bolo na nestráženom jazere… Takže toto je dosť ošemetná situácia pre všetkých 😖
@bluerose pozri si videa topiacich sa ludi. to len vidis hlavu pod hladinou a vyzera to, akoby sa dieta "len" potaplo. ziadne mavanie rukami, ziadne kricanie o pomoc.
@chillibubble áno videla som, ale 5r pod hladinou, čo sa ani nehýbe, plavčík mal k nemu hneď behnúť. Keď sme boli teraz pri mori, boli tam plavčíci a taký pozor dávali, že aj keby som sa chcela utopiť, tak sa mi to nepodarí. Dávali pozor z brehu, z člnkov, vkuse popri ľuďoch plávali, nejaké dieťa sa len trochu vzdialilo na nafučke ďalej ako bola hranica, už naňho pískali, nech sa vráti. A bazén nie je taká veľká plocha, že sa to nedá odsledovať. Ešte je otázne, či bol chlapček vo veľkom, alebo v detskom…
@bluerose mne ti plavcici u nas pridu, ako keby maximalne rano dostali pokyny, co robit ak... mladi chalani, podla mna ich hlavnou ulohou je chranit "povest" zariadenia. ja by som sa na plavcika nikdy nespoliehala. navyse teraz byvaju tie kupaliska/aquaparky tak preplnene...
@bluerose odkiaľ máš info ako dlho sa topil, lebo ja som sa dopracovala len k info ako dlho ho oživovali.
Ja si tiež myslím, že za dieťa je v prvom rade zodpovedná osoba, ktorá s dieťaťom pri vode je. A stačí pár sekúnd dieťa sa nadýchne vody a ide to a vôbec ho medzi ostatnými nemuselo byť vidno. Stačilo aj chvíľka vo vode, ale keď sa ho nedarilo oživiť.
Plavčík nie je záruka, že sa nič nastane. Tak ako policajt či sedačka nie sú záruka, že dieťa prežije autonehodu. Významne to zvýši šancu prežiť, ale nie je to záruka, že sa nič nestane.
@bluerose plavcik nie je babysitterka ako si mnohi ludia myslia, on ma byt napomocny, ten, ktory vie skocit, vybrat cloveka, podat prvu pomoc ale ked vidis kupaliska, kde je hlava na hlave, je nerealne ocakavat, ze vidi vsetko vo vsetkych bazenoch, obvykle pri detskom nesedí, teda tam ocakava sucinnost rodica, starajucej sa blizkej osoby.
@dadka75 a ak je to súkromný pozemok berie sa to ako súkromná organizácia?
Ide o to že kvôli bazénu máme skoro každý deň návštevy. Kamoška mi zavolá či sme doma a ja že jasné príďte na kávu. Nakoniec z nej vypadne že ona teraz nemôže dôjde neskôr ale chlapci sa prídu pohrať. Chlapci prídu v plavkách a ona sa dovali po nich o hodinu. Vypije kávu, chlapci okupkaní a krásny program za sebou. Minule Kamoška poslala s malou rovno muža. Verejné kúpalisko!!!!!
Keby sa vyhovorim raz ale toto sa deje denno denne keď je vonku horúco. Nebaví ma to. Minule varím a pozerám v bazéne 2 bratranci. Dokonca ani nebývajú y nás v dedine len ich poslal brat že jasné že môžu prísť. Suseda cez plot vraj dozrie (ten 10r so 4r bratom).
Nepochopiteľné.
A áno teraz som už ani nedvíhala telefón a chodili sme preč z domu.
Pravidla urcujes ty a nie ze utekáš z domu. Normalne aj ty povedz, ze nemas cas strazit, lebo nieco robis. Naucit sa povedat NIE ta oslobodí. 👍
Vsak mas hadam barak oploteny - kamaratka nekamaratka - sorry ale ja nemozem sediet s tvojimi detmi
Na bazene a nemozem si zobrat na tricko, ze sa nieco stane. Pridu deti same a zazvonia - sorry ale mam robotu nemozte sa teraz prist kupat, do videnia. Pokial ich zo par krat neposles naspat domov tak ti budia chodit opakovane na bazen vsak tebe to nevadi
mate plot a branu? branu nezamykas? ak ti je blbe povedat, ze uz ich tam nechces, rozsirila by som, ze ste mali z tej vody problemy(crevne, zaludocne....) a ze uz viac nechces nieco take zazit a budete sa tam kupat uz len vy, 4 clenna rodina...
Si príliš mäkká ale ako tu bolo spomenuté, je to tvoja zodpovednosť. Proste povedať NIE. Je to Vas bazén, nie verejne kupalisko.
Asi budem sebecká ale mne by vadilo, ze by sa u mna takto všetci schádzali sa vykupat aj keby neslo o deti a zodpovednosť za ne. Ten bazen som si davala robiť pre seba a svoju rodinu a nie pre susedov a bratrancov z x kolena. To som mohla chodiť na verejné kupalisko a ušetriť x desiatok tisíc za jeho výstavbu.
Jednoducho povedz ze ti to prekaza ze ty niesi verejne kupalisko ak nepochopia tak to povedz razne ak ani to nie tak zamkni branu... Bolo by mi uplne jedno co si budu o mne sepkat susedia tiez nechodis nikomu domov svojvolne lebo sa ti chce... Kludne im povedz ze este raz ich najdes u zeba v bazene tak zavolas policajtov aby imvysvetlili ze liest niekomu do sukromneho bazena je daleko cez ciaru....
V prvom rade ale povedat NIE musis ty... Alebo nech im to vysvetli tvoj muz ak na to ty nemas gule... Pamataj ze ak sa v tvojom bazene utopi cudzie dieta do basy pojdes ty nie suseda, kamaratka ci nahodna okoloiduca....
Súhlasím z babami. Prídu deti bez rodičov, tak sa kúpať nebudú a bodka. Obťažuje ma to? Tak na rovinu, prepáč dnes máme iné plány. Môžete sa zastaviť koncom týždňa. Brat poslal deti? Čí brat? Tvoj. Tak zas na rovinu buď bude deti strážiť osobne alebo ich do bazena nepustíš
@tamta alebo aspon vyberat vstupne za chemiu, co sa tam sype na kvalitu vody, na opotrebenie bazena a pod. 😀
Nerozumiem prečo by mal byť zodpovedný majiteľ bazéna. Ak sa niekto kúpe v bazéne kde nie je žiadny plavčík, nienje to kúpalisko. Rodicia prútia deti bez dozoru, bez dohody s majiteľom, zodpovední by za to mali byť sami.
Ja osobne by som ich tam nepustila, prepáčte, nemám čas na vás dozerať a bodka. Keď tak nech mama otec dobehnúť sedieť k bazénu. 4r dieťa bez dospelého ani náhodou.
Bratovi aj kamoškami by som oznámila ze nie sme verejné kúpalisko. A ty nie si dozorca. A suseda iste cez plot nebude deti ratovat.
@chillibubble ved práve.. Oni sa zadarmo vykupu v čistom bazéne ale s údržbou predpokladám nepomáhajú finančne ani fyzicky... O strate súkromia na vlastnom pozemku ani nehovorím..
Co stratíš keď povieš NIE?
@atinkaa mýlite sa. Práveže plavčík zodpovedný za dianie v bazéne je! Zato si platíš vstup a zato tam nie je ceduľka “kúpanie na vlastné riziko”. Od toho tam je a je zato platený. Aj keď sa vtedy na plaveckom výcviku utopilo dieťa, nebola zodpovedná dozorujúca učiteľka- inštruktorka, ale plavčík. Tu: Za bezpečnosť kúpajúcich je zodpovedný plavčík. Inštruktor, ktorý učí svojich zverencov plávať, predsa nemôže súčasne aj strážiť celú plochu bazéna. Musí sledovať svoju skupinu, a najmä deti, ktoré sú veľmi živé. Plavčík mal byť na svojom mieste,“ povedal Igor Baran, prezident Vodnej záchrannej služby Slovenského Červeného kríža.
Presne to je hlavnou náplňou práce plavčíkov. Byť ostražitý a starať sa o bezpečnosť návštevníkov. "V prvom rade sú zodpovední rodičia. Za zodpovednosť v bazéne sme zodpovední my," hovorí plavčíčka Jana.
Alebo tu: https://gothal.sk/storage/Kariéra/plavcik.pdf
@janage
@chillibubble
To, že sa bazény a akvaparky preplňujú, je už potom na zodpovednosť majiteľov a mali by byť stíhaní, že pustili viac ľudí, ako majú plavčíkov.
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/142022-z...
@bluerose už tá veta za zodpovednosť sme zodpovední my, nedáva zmysel. Ja neviem, my keď sme mali plavecký aj moje dieťa, zodpovedný bol ten, kto učil plávať. Nie učiteľka, ktorá len robila sprievod a žiaden plavčík tam nebol. Boli sme uzavretá skupina.
Ak hovoríš o kurze, kde si inštruktor prenájme pár dráh pre svojich zverencov a zvyšok je verejnosť, s ktorou nemá nič spoločné, tak je zodpovedný len za svoje deti. To je úplne jasné.
Ten gothal vybehol aj mne. Povinnosti plavčík sú všeobecne popísané a plat 600e, to by žiadny súdny človek za takú sumu na seba nevzal zodpovednosť za životy druhých. On je zodpovedný za poskytnutie pomoci.
Za mňa plavčík má poskytnúť pomoc a je za to zodpovedný a už vobec nie je záruka neutopenia sa. Mohol práve riešiť niečo iné, byť na druhej strane atď.
Ja osobne by som teda malé dieťa na plaváreň samé, lebo veď plavčík, nepustila.

Za dieta je vzdy zodpovedny zakonny zastupca. Neplati to v pripade statnych zariadeni, sukr. zariadeni ako skolka, skola, tabor, kruzky a pod. Kde prebera zodpovednost organizacia