Zuby ako prekážka vo vzťahu
Stále častejšie a častejšie ked vidím inzerát na zoznámenie, tak ženy i muži majú ako jednu zo základných požiadaviek partnera so zubami. Naozaj je to tak doležité? Teraz nemyslím niekoho, komu smrdí z úst, v životě neviděl zubnú kefku a pastu, slovo zubár nepozná, ale keď má niekto zničené zuby z antibiotík, alebo sa mu niečo so zubami stalo, aj ked sa staral, má klapačky v mladom veku, tak ho takto odsúdim? Niekto sa moze starať ako chce, aj tak sa mu kazia, niekto si nečistí ako je rok dlhý a má ich zdravé, ale to už je na inú tému. Ako to máte vy? Jedná sa o normálneho čistotného člověka s kvalitným vzdělaním, hodnotami, ale jednoducho má klapačky vo veku 30 rokov. Implantáty nechce.
@anonym_179782 a? Ved samozrejme to nevyzera dobre ani u zeny, ani u muza.
@anjelicek26 zeny maju chup v ovela horsom stave, v pripadoch ktore som spomenul v otrasnom. Aj tu na koni to nebude inak. Polka tvrdi ze sa boja zubara, a druha polka ze nemaju na to peniaze. Aj na vyberove konania ku mne ked berieme pracovnikov , uz ani nepamatam kedy prisla zena s aspon trochu zachovalym chrupom.
@anonym_autor Tak mne vy to vadilo, a aj to, ze "implantaty nechce". Uz z toho viem, ze nemame rovnake myslenie, ja totiz chybajuce zuby nepovazujem len za kozmeticky problem, ale aj zdravotny. A ked s tym clovek nic robit nechce...(aj ked, to nrmozem vediet, ale nechce, ci nemoze)
@bomba36 nie som bezzubá, bezzubý je ten, čo nemá žiadne zuby, ja mám svojich zubov ešte dost, takže na to odkázaná fakt ešte nie som.
@anonym_autor keď myslíš.. zrejme vieš prečo hľadáš na zoznamkách, naživo to totiž každý vidí.
Kto chce, ten si tie zuby do poriadku dá. A stále som sa nedozvedela, odkedy antibiotiká ničia zuby.
Skús si dať 1 implantát na skúšku. A uvidíš, ako sa budeš cítiť a ako telo zareaguje. V prvom rade treba vytrhat, opraviť všetky zle a pokazené zuby, nechať poriadne zahojiť a potom si skús dať 1 implantát.
Na protéze nie je nič zle. Tisíce mladých ľudí do 40 rokov majú buď implantáty alebo protézy. Moja mama napr. ma protézu od svojich 32.rokov
ak nechceš implantáty a korunky ti nedržia - tak tá vyberateľná náhrada je dobré riešenie
len nie preboha diery v ústach.
ver že aj na tie vyberateľné náhrady sa človek inak pozerá ako na úplne zanedbaný chrup - teda si myslím, že text v inzerátoch sa netýka náhrad - ale práve tých dier v ústach ...
@anonym_autor ja mam vyberacie od svojich 37 rokov, horne aj dolne. v tom case som uz bola vydata a mala dve deti. implantáty som nechcela. zuby sa mi kazili od detstva (uznavam, zubna hygiena v tom detskom veku bola, aka bola, o existencii medzizubiek ci ustnej vody... dentalnej hygieny som netusila, halt edukacia nebola na takej urovni ako je dnes). v 18 rokoch som mala 18 kazov uz opravovanych. ako dospela som si uz o zuby dbala, chodila na hygienu, pravidelne prehliadky, no lavina uz bola spustena a neslo ju zastavit, do toho sa mi lamali zuby, uz som sa bala aj rozok si odhryznut, doslova som hltala velke kusy, aby sa mi nezlomil dalsi kus... zazitkov od zubara Ta usetrim. v tych 37 rokoch som to uz nedavala ani fyzicky ani psychicky a dala si vytrhat zvysnych 22 zubov v narkoze a vyberacky. nikto, ani jeden zubar, dovtedy neriesil pricinu, len vrtali, trhali, vyplnali kanaliky... asi 5 rokov na to zistili mojej dcere v 13 r. osteoporozu, dala som sa skontrolovat aj ja nasledne a osteoporoza ako hrom. kosti v horsom stave ako moja takmer 70-r. mama.
to preto sa mi zuby lamali. K Tvojej otazke ale - nie, nevadilo by mi to, pokial by na to bol naozaj dovod. nie ze kaslem na zuby a ved umele to poriesia. no nie, aj o tie sa treba starat a hygiena ust takisto.
moj manzel s tym tiez nema problem, niekedy si umyvame zuby aj naraz 🤣 ...a stale mu pripominam, ze je jeden z mala stastnych muzov, s ktorymi sa zena moze rozpravat aj pocas toho, ako si ona umyva zuby 😆
...a nie, na noc si ich nevyberam, umyjem a dam naspat do ust. takze nechodim po dome ako bezzuba korytnacka 😉
...u nas to malo aj bonusovu dohru, tie dve celkove narkozy po sebe kvoli trhaniu + vsetky tie lieky od bolesti potom mi tak kvalitne rozhadzali cyklus, ze k nam nakoniec zavitalo este aj 3. dietatko 🙃
@mamatroch 🙂👍
@anonym_autor keď myslíš.. zrejme vieš prečo hľadáš na zoznamkách, naživo to totiž každý vidí.
Kto chce, ten si tie zuby do poriadku dá. A stále som sa nedozvedela, odkedy antibiotiká ničia zuby.
@bomba36 len na zoznamkách nie, predstav si, že som mala vztahy, ked sme sa poznali osobne. A antibiotiká zuby ničia, zrejme si ich nikdy nebrala, resp. také, ktoré ničili.
@bomba36 napr. tetracyklíny spôsobujú trvalé oslabenie skloviny - teraz sa už deťom asi bežne nepodávajú, ale kedysi sa podávali - a možno na niektoré choroby sú vhodné iba tetracyklíny
potom pre deti tekuté atb obsahujú cukor – a zvyšuje sa riziko kazov
potom atb mení ústnu mikroflóru - aj to môže mať vplyv na ďasná hlavne
ak nechceš implantáty a korunky ti nedržia - tak tá vyberateľná náhrada je dobré riešenie
len nie preboha diery v ústach.
ver že aj na tie vyberateľné náhrady sa človek inak pozerá ako na úplne zanedbaný chrup - teda si myslím, že text v inzerátoch sa netýka náhrad - ale práve tých dier v ústach ...
@biba_18 tak ked niekto príde na rade a má v ústach aj tú náhradu, tak určite lepšie, ako diery a štrbavý, len potom ked uvidí, ako si na noc dávam polovicu zubov do pohára.
Podla mna ľudia co nemajú chrup v poriadku, celkovo musia byt veľmi obmedzovaní....napríklad pri spontanom úsmeve, cize sa smejú len tak napoly alebo si musia celý život prekrývať ústa. V podstate sa stále kontrolovať aby to nebolo vidieť. Ved to musi byt aké stresujúce.....
Uz len kvôli tomu treba do toho ísť a konečne sa smiať a usmievať na ľudí od srdca 🙂
Skús si dať 1 implantát na skúšku. A uvidíš, ako sa budeš cítiť a ako telo zareaguje. V prvom rade treba vytrhat, opraviť všetky zle a pokazené zuby, nechať poriadne zahojiť a potom si skús dať 1 implantát.
Na protéze nie je nič zle. Tisíce mladých ľudí do 40 rokov majú buď implantáty alebo protézy. Moja mama napr. ma protézu od svojich 32.rokov
@doriiis No tie najviac prehnité hnusné už sú vonku, čo islo trochu zachránit, to mi zachránili, takže i svoje mám a to čistím a čistím.
@anonym_autor no, myslím že pokiaľ si budeš dávať dole náhradu na noc, pretečie dosť vody vo vašom vzťahu aby o tom dotyčný vedel 😉
a okrem toho - o takých náhradách ako písala @mysicka36 si nerozmýšľala? že by neboli vyberacie ... to by bolo super, pokiaľ by sa ti to dalo vzhľadom na kosti, tak ja by som išla do toho ...
@doriiis prosím ta, a ako sa tvojej mame žije s protézou? Ona má asi tú vyberaciu? Nemá problémy s kostou, že by jej ubúdala? Dáva si na noc zuby von, či má aj v noci?
@anonym_autor prvé čo si všimnem na človeku sú zuby a topánky či sú čisté
Ty si riadne zatrpknuta, no tak bud spokojna sama zo sebou, len sa necuduj, ze s tym nazorom ostanes sama 😂 Milujem ludi, co sa stazuju, ale na druhej strane odmietaju normalne riesenie, lebo uz dopredu "vedia", ze nic s toho nepomoze. Zuby v Turecku si bolo dat robit niekolko znamych a spokojnost.. Ano zakladom je doma u zubara dat vsetko do poriadku, kazy, kamen, hygiena, medzizubne priestory mat pekne pripravene a az potom tam ist,vysledky za to stoja.
@anjelicek26 ale ono by sa fakt nemal robit implantat aj korunka za tyzden. Ja mam tineline 3 mesiace po trhani cakat na implantat, dalsie 2-2,5 na korunku. Nie je to moj individualny pripad ale bezny postup. Este aj AI pochvalil, ze toto je postup kvalitnych zubarov... akurat som zlostna jak pes, 20 rokov som chodila - teraz uz k byvalej - zubarke, 3-4 rocne na dentalnu hygienu od svojich 15tich (brigadovala som na nu, vtedy sa dalo robit uz v 15), nikdy v zivote nevynechala prehliadky, RTG, vsetko zaplatila, nic neposunula, cistim 2x denne beznou aj jednozvazkovou kefkou, nitou... na pohlad vsetko ok. V decembri som sla na ine pracovisko za zuby mudrosti.... spravili rtg tyzden po mojej doktorke... hadaj, kto ide ma 4 implantaty, lebo mi panulka zle nalepila plomby za tych 20r, maju vsetky podivne strbiny, dostali sa bakterie dovnutra zuba, pod plomby... zvonka zuby krasne vycistene... 10 000 potrebujem. Nemam ich. Normalne som sa tam rozplakala, ze tolko som sa od decka starala a v 32 mam mat diery, lebo uz sa zuby po odvrtani bedali zachranit..m ale o Turecku som nepocula dobre veci, komplikacue atd...
@doriiis No tie najviac prehnité hnusné už sú vonku, čo islo trochu zachránit, to mi zachránili, takže i svoje mám a to čistím a čistím.
@anonym_autor .. to je super, ale u zubov je veľmi dôležitá aj genetika. Môžeš sa ty starať koľko chces,niekedy to proste skončí protézou alebo implantátmi.
Áno, zuby sú pri zoznamovaní a vzťahu dôležité, ale ako ti už písali. Radšej mať protézu, ako nemať zuby.
Mna odpudzuje slovo klapacky, keby mi to povie chlap na rande, 🙋♀️. A po vasnivej noci vidiet odlozene zuby v pohari🙈 nevydesilo by ma to po 40 rokoch vztahu.
@doriiis prosím ta, a ako sa tvojej mame žije s protézou? Ona má asi tú vyberaciu? Nemá problémy s kostou, že by jej ubúdala? Dáva si na noc zuby von, či má aj v noci?
@anonym_autor ... No vyše 30 rokov sa jej žije dobre s protézou. Odkedy si ja pamätám, že som, tak mama ma vyberacie zuby. Nikdy mi to neprišlo divné ani zle. Však normálne to nie je ani vidieť.
Neviem ti povedať detaily. Viem, že pred pár rokmi si obaja rodičia dali spraviť nové protézy a neviem o žiadnych väčších komplikáciách.
@anonym_autor Zubná náhrada aj ústna dutina sa má vyčistiť a na noc dať znovu do úst. To kvôli tomu, aby všetko v ústach aj svaly ostávali na mieste a neochabli. Ráno zase všetko umyť. Proste ako normálne zuby.
@anonym_autor .. to je super, ale u zubov je veľmi dôležitá aj genetika. Môžeš sa ty starať koľko chces,niekedy to proste skončí protézou alebo implantátmi.
Áno, zuby sú pri zoznamovaní a vzťahu dôležité, ale ako ti už písali. Radšej mať protézu, ako nemať zuby.
@doriiis aj genetika, aj ked moj dedo mal 72 rokov a jeden jediný zub mu chýbal, aj o ten prišiel po úraze a používal len kefku, pastu málokedy. Takže dobrý genetický základ by som mohla mať. Aj brat bol odchovaný na antibiotikách a ten mal v 30 úplne čierne zuby, používal všelijaké špeci pasty a kefky a chodil na dentálnu hygienu. A aj tak.
@anonym_autor Zubná náhrada aj ústna dutina sa má vyčistiť a na noc dať znovu do úst. To kvôli tomu, aby všetko v ústach aj svaly ostávali na mieste a neochabli. Ráno zase všetko umyť. Proste ako normálne zuby.
@anonym_autor ... A ešte dodám, že nikdy som u našich ani v minulosti nevidela zuby v pohári, takze asi ako pise
@mysicka36 .Osobnú skúsenosť nemám.
Pozri....v podstate je úplne jedno, prečo a kvôli čomu je stav zubov zlý. Už sa nič na tom nezmení. Treba to hlavne riešiť. Nemusíš si dávať spraviť všetky zuby naraz, keď nato nemáš financie. Začni 1.implantatom a uvidíš. V najhoršom prípade si dáš potom protézu. Hlavne to ries a nehladaj výhovorky, či to vo vzťahu vadí, alebo nie
@anonym_autor no bazirujem, s partnerom sa bozkavam, som s nim v intimnej blizkosti, chrup je zaklad, nemusi to byt americky usmev, vybieleny, rovny atd.. ale bez kazov s vzhladny urcite. ze niekto pride o zuby je mozne, su mozne nahrady atd... A nemysilm, ze dnes je problem ak niekto ma financie to vyriesit, vyhovorku s chorobami beriem tak, ze ok mozno par % ludom sa nepodari (to by sa mohli vyjadrit skor zubari) ale napr moja bbaka roky s tym bolovala, mala "vkladacky" a napriek kope chorobam dostala vo vyssom veku (myslim 60tku mohla mat) implantaty a nedala na to dopustit, konecne zila bez problemov so zubami. Iste sa najde aj niekto komu neprekaza nic.
@anjelicek26 ale ono by sa fakt nemal robit implantat aj korunka za tyzden. Ja mam tineline 3 mesiace po trhani cakat na implantat, dalsie 2-2,5 na korunku. Nie je to moj individualny pripad ale bezny postup. Este aj AI pochvalil, ze toto je postup kvalitnych zubarov... akurat som zlostna jak pes, 20 rokov som chodila - teraz uz k byvalej - zubarke, 3-4 rocne na dentalnu hygienu od svojich 15tich (brigadovala som na nu, vtedy sa dalo robit uz v 15), nikdy v zivote nevynechala prehliadky, RTG, vsetko zaplatila, nic neposunula, cistim 2x denne beznou aj jednozvazkovou kefkou, nitou... na pohlad vsetko ok. V decembri som sla na ine pracovisko za zuby mudrosti.... spravili rtg tyzden po mojej doktorke... hadaj, kto ide ma 4 implantaty, lebo mi panulka zle nalepila plomby za tych 20r, maju vsetky podivne strbiny, dostali sa bakterie dovnutra zuba, pod plomby... zvonka zuby krasne vycistene... 10 000 potrebujem. Nemam ich. Normalne som sa tam rozplakala, ze tolko som sa od decka starala a v 32 mam mat diery, lebo uz sa zuby po odvrtani bedali zachranit..m ale o Turecku som nepocula dobre veci, komplikacue atd...
@anonym_282b57 komplikacie teoreticky mas vsade, ci ti to robia na Slovensku ci inde, telo reaguje rozne, ved vezmi kolko ludi riesi zuby roky.. Len je to cenovo pristupnejsie a pouzivaju tam najnovsie metody. Mne prijde, ze nema financie, alebo ich nechce na toto minat a nejako si to len chce ospravedlnit, ze to predsa nie je priorita, ked je inak mila vzdelana sikovna, ze to musi stacit.. ale evidentne nestaci a partnera najst si je problem...bola to len jedna z moznosti. V jej veku nema zmysel tuto temu obchadzat a verit, ze ten spravny ju bude tak milovat, ze optiku uplne odignoruje...bohuzial tie prve rande su prave o tomto... vzhlad, chemia... ludia beru uvery na tolko veci, tak sa vykaslem a budem chodit 4 roky autobusom a auto pocka, ale zuby nepockaju... aspon tak to vnimam ja...
@anonym_282b57 komplikacie teoreticky mas vsade, ci ti to robia na Slovensku ci inde, telo reaguje rozne, ved vezmi kolko ludi riesi zuby roky.. Len je to cenovo pristupnejsie a pouzivaju tam najnovsie metody. Mne prijde, ze nema financie, alebo ich nechce na toto minat a nejako si to len chce ospravedlnit, ze to predsa nie je priorita, ked je inak mila vzdelana sikovna, ze to musi stacit.. ale evidentne nestaci a partnera najst si je problem...bola to len jedna z moznosti. V jej veku nema zmysel tuto temu obchadzat a verit, ze ten spravny ju bude tak milovat, ze optiku uplne odignoruje...bohuzial tie prve rande su prave o tomto... vzhlad, chemia... ludia beru uvery na tolko veci, tak sa vykaslem a budem chodit 4 roky autobusom a auto pocka, ale zuby nepockaju... aspon tak to vnimam ja...
@anjelicek26 auto potrebujem do práce, nedávno som si kúpila, nebudem zase predávat. Ale bojím sa, že vyhodím do vzduchu tolko tisícok eur, možno naozaj jeden na skúšku, a potom sa uvidí.
@anjelicek26 auto potrebujem do práce, nedávno som si kúpila, nebudem zase predávat. Ale bojím sa, že vyhodím do vzduchu tolko tisícok eur, možno naozaj jeden na skúšku, a potom sa uvidí.
@anonym_autor skus tak, mozno ta telo pozitivne prekvapi a pojde to.
Inak ja viem ze atb (tetracykliny! hocijake atb nie) sposobuju kazenie zubov, najma ak sa daju v case "tvorby zuba", ale tieto atb sa detom ani nedavaju, takeze nemyslim, ze by ste ako 30tnici boli na nich odchovani... to kto vas atb choval?? ja som brala aj 6-7 atb rocne kolkokrat a nemam so zubami po tejto stranke nic.. cize treba vinu hladat aj inde, aj ked.. teraz je to uz jedno. NAJMA ak to mate ako surodenci. a Teda v dospelosti uz pokazene zuby nosit na dentalky atd , velmi nepomoze. .
A ze kedysi sa davali? toto som veru googlila... no nedavali, od 60. rokov sa globalne o tomto vedelo a detom do 8rokov sa nedavali.. jedine v nevyhnutnych pripadoch, mam jeden, ked dieta malo zapal mozgovych blan v rodine, je to takmer 40rokov dozadu, ratalo sa s tym, ze bude mat dievca po zuboch, aj malo od mladeho veku...
Napisala by som tu o tom, ale chcem to nasmerovat tam ze by bolo dobre sa zamysliet, co este moze byt zle, ci tam nebude iny problem (treba si pozriet co vsetko moze viest k problemom so zubami/v ustach) azamerat sa aj na ine aspekty, pre zdravie dasien a aj pripadnych implantatov..
@anjelicek26 zeny maju chup v ovela horsom stave, v pripadoch ktore som spomenul v otrasnom. Aj tu na koni to nebude inak. Polka tvrdi ze sa boja zubara, a druha polka ze nemaju na to peniaze. Aj na vyberove konania ku mne ked berieme pracovnikov , uz ani nepamatam kedy prisla zena s aspon trochu zachovalym chrupom.
@anonym_179782 a to kde prosim pracujes, ja malokedy stretnem zeny so zlym chrupom, ono ale asi zalezi aj od financii a pozicie atd...
Ale ano zeny maju aj vacsiu nachylnost na kazenie zubov, napr tehotenstvom a kadecim..
@anonym_29cf5e ak ti internet napíše že od 60-tych rokov sa nedávali tetracyklíny deťom - to už je také, čo ja viem... ja som narodená po - a veru poznala som niekoľko detí ktoré mali takéto zuby po liekoch ...

@mysicka36 ano, protože jedná sa o mna, mám čiastočné klapacky, chýba mi niekolko zubov, hore aj dole, odchov na antibiotikách, korunky padali a lámali sa. Brat mal to isté, on ich mal úplne čierne. Bojím sa, že telo mi neprijme implantáty, velká alergička. Mám okolí ľudí, ktorým zostala penaženka a ústa prázdne, o 20 000 eur sa mi príst nechce.
@anonym_autor Ja by som si dala implantát iba v tom prípade, že mi niekde chýba 1-2 zuby. Ak je to takto rozsiahle, naozaj je lepšie z finančného aj zdravotného hľadiska aby išlo všetko von, preliečiť a dať si vyrobiť kvalitné zubné náhrady. Teraz sa už robia také, ktoré sa 4 malinkími šróbikmi prichytia do kosti. To sú ale 4 implantované úchyty. Alebo aj klasické náhrady, ktoré sa len gélom prichytávajú. Ústna dutina ostane hygienicky čistá bez zapálených zubov. Je to naozaj dobré riešenie. Držím palce.